tion.ro Web analytics

SDM are monopol in Timisoara, dar nu si pe Semaforisoara, inca. Robu: Exista riscul sa pierdem garantia pentru sistemul de trafic management

SDM are monopol in Timisoara, dar nu si pe Semaforisoara, inca. Robu: Exista riscul sa pierdem garantia pentru sistemul de trafic management

<p>Foto: arhiva</p>
Reactualizat la:
Societatea de Drumuri Municipale, al cărei unic acționar este Consiliul Local Timișoara, se ocupă de tot ce înseamnă infrastructură rutieră a orașului: întreținerea tuturor străzilor, întreținerea trotuarelor și aleilor, a podurilor, pasajelor și pasarelelor din oraș. Conform planurilor conducerii primăriei, SDM ar fi trebuit să se ocupe și de întreținerea sistemului de management al traficului, dar nu toți consilierii au fost de acord. Unii vor să se facă licitație, însă primarul Nicolae Robu nu renunță la idee: „Este o măsură cerută de Curtea de Conturi”.
Scris de Roxana Deaconescu - Societatea de Drumuri Municipale, al cărei unic acționar este Consiliul Local Timișoara, se ocupă de tot ce înseamnă infrastructură rutieră a orașului: întreținerea tuturor străzilor, întreținerea trotuarelor și aleilor, a podurilor, pasajelor și pasarelelor din oraș. Conform planurilor conducerii primăriei, SDM ar fi trebuit să se ocupe și de întreținerea sistemului de management al traficului, dar nu toți consilierii au fost de acord. Unii vor să se facă licitație, însă primarul Nicolae Robu nu renunță la idee: „Este o măsură cerută de Curtea de Conturi”.

Consilierii locali s-au certat, marți seară, mai bine de o oră pe marginea proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea hotărârii delegarea gestiunii, prin atribuire directă, a serviciului „Activitatea de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara”, precum și aprobarea Caietului de sarcini, Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului și Contractului de delegare a gestiunii.

Cum a obținut SDM monopol

Societatea de Drumuri Municipale deține monopol în Timișoara, din primăvara anului 2017, pe străzile, aleile, trotuarele, podurile, pasajele și pasarelele din Timișoara. Primește aproape 9 milioane de euro pe patru ani, contractul de atribuire directă putând fi prelungit. Tot SDM se ocupă și de străzile de piatră spartă din oraș, în cadrul unui contract asemănător, în valoare de 2,5 milioane de euro, valabil tot pe patru ani. Până în 2021, SDM se ocupă și de curățenia Complexului Sportiv Bega, a Sălii Olimpia și a toaletelor publice din Timișoara. Din 2016, societatea consiliului local are în grijă și semnalizarea și întreținerea semnalizării rutiere din oraș, pentru 15 ani. Să nu uităm și de sistemul de parcare, întreținut tot de Societatea de Drumuri Municipale.

Primarul Timișoarei susține că este un lucru normal și că societatea consiliului local a ieșit deja din tipare.

„Sunt concerne care fac de la ciocolată până la mașini. SDM a ieșit din tiparele vechi, din închistarea la nivelul lopeții și al buldozerului, este o companie deschisă, care se modernizează și își extinde aria de competențe. SDM este o firmă foarte puternică și lumea vede ce a făcut în orașul acesta, ascultând dispozițiile mele verbale, pentru că n-am prerogative instituționale, dar am o anumită autoritate nescrisă față de SDM, de a lucra foarte concentrat, de a lucra sâmbătă, de a lucra noaptea. De ce o firmă a autorității publice locale n-ar putea să se comporte ca o mare companie?”, a completat Robu.

După toate acestea, conducerea municipalității a propus ca SDM să se ocupe, tot prin atribuire direct, de mentenanța pentru sistemul de trafic management, „Semaforișoara”, așa cum l-au botezat șoferii din oraș. După o oră de discuții, proiectul a căzut cu 13 voturi, având nevoie de 18. Unii consilieri, printre care și Dan Idolu, liderul aleșilor PSD, n-au fost de acord ca SDM să subcontracteze unele servicii. Mai mult, s-au plâns că n-au avut pe mese nici caietul de sarcini despre care se face referire în hotărâre.

„Noi nu am votat împotriva mentenanței sistemului, ci împotriva atribuirii directe către o societate care, conform specializării ei, nu corespundea cerințelor referitoare la sistemul de trafic management. Noi vorbim de IT, de înaltă tehnologie, nu de drumuri. SDM este o societate excepțională, foarte bună, în construirea și întreținerea drumurilor”, a explicat Idolu.

Robu: Curtea de Conturi ne-a cerut să delegăm servicii

Primarul Nicolae Robu susține că proiectul are la bază o decizie a Curții de Conturi, sugerată într-un raport mai vechi.

„Este o măsură a Curții de Conturi prin care se cere să se delege către societățile primăriei acele servicii care pot fi făcute de aceste societăți, în condițiile în care ele sunt cu 100% acționariat public, acționar unic fiind consiliul local. SDM s-a dovedit o firmă serioasă, competitivă și este sub autoritatea CL, care este unic acționar. Reținerile ar fi fost îndreptățite dacă SDM ar fi fost o companie privată către care să se dea prin atribuire directă o lucrare de valoare nu foarte mare, dar nici mică, 1,5 milioane/an. Dar aici vorbim de rămânerea sub incidența legii achizițiilor publice. Presupunând că SDM face profit, este un lucru benefic, pentru că acel profit nu poate fi folosit decât așa cum hotărăște acționarul”, a explicat Robu.

Potrivit primarului, municipalitatea ar putea pierde garanția sistemului de management al traficului, implementat cu 6 milioane de euro, majoritatea bani europeni.

„Cred că deja nu mai are mentenanță sistemul, este o situație foarte delicată, care ar putea avea consecințe mari. În orice caz, se știe că prin contractele de garanție se cere, pentru a se putea păstra garanția, să se respecte anumite reguli de exploatare. Dacă nu se face ceea ce trebuie se pierde garanția. Există acest risc. Voi pune din nou proiectul la vot cât se poate de repede, și atunci n-or să mai aibă consilierii PSD pretextul pe care l-au avut azi. Ați văzut că era vorba de un pretext. Ei oricum nu citesc proiectele”, a completat Robu.

Potrivit proiectului de hotărâre, SDM urma să externalizeze o parte de lucrări. Edilul-șef susține că numai în anumite situații Societatea de Drumuri Municipale va apela la firme specializate.

„SDM pregătește oameni, dar anumite lucruri, cum ar fi fibra optică, nu pot fi date oricui. Există rațiuni de securitate. Rețeaua de fibră optică a Timișoarei a fost realizată de STS. În condițiile în care există atâtea atacuri informatice, trebuie să fim precauți și nu ne putem hazarda să dăm oricui orice tip de activități”, a mai spus primarul.

Cert este că proiectul va fi supus din nou atenției consilierilor locali, iar Robu speră că nu vor fi probleme.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, s-a stins din viață
  Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, timp de un mandat, în perioada 1992-1996, s-a stins din viață, marți dimineața, la spital. Profesorul Nichici, cel a cărui viață se confundă practic cu instituția de învățământ superior tehnic din Timișoara, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani.

  Mapamond

  Probleme financiare grave pentru Venezuela. Rezerva de bani cash a țării a scăzut sub 1 miliard de dolari
  Din cauza nenumăratelor sancțiuni aplicate statului sud-american. Venezuela are acum mai puțini bani cash decât unele celebrități.

  TION Cele mai tari party-uri

  Trupa Sinoptik își lansează noul album la Timișoara
  Sinoptik din Ucraina vine în orașul de pe Bega pentru lansarea noului album, intitulat From Nothing to Forever.

  România

  Declarația fiscală unică va include veniturile din tranzacționarea criptomonedelor
  Declarația fiscală unică va fi modificată astfel încât să includă veniturile provenite din tranzacționarea criptomonedelor. Până la ce termen poate fi depusă aceasta.

  Ştirile judeţului Timiş

  Noul stadion de 30.000 de locuri din Timișoara: două firme din București fac studiile de prefezabilitate și fezabilitate
  A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru noul stadion de 30.000 de locuri. Nu pentru execuție, ci doar pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate. Documentația va fi întocmită de două firme din București, care au câștigat licitația CNI. Acestea trebuie predate la începutul verii. 7

  Mapamond

  Un nou atac în Irak. Trei rachete au căzut într-o zonă ultrasecurizată
  Trei rachete au căzut marți în Bagdad, într-o zonă ultrasecurizată, în care se află mai multe instituții importante și sedii ale unor ambasade.

  Ştirile judeţului Timiş

  Judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara își întrerup activitatea pentru a protesta împotriva abrogării legii pensiilor speciale
  Activitate oprită, la Curtea de Apel Timișoara, începând de miercuri. Magistrații anunță că își suspendă activitatea, protestând astfel împotriva proiectului de lege pentru abrogarea pensiilor speciale.

  Ştirile judeţului Timiş

  Un șofer a confundat mașina cu bicicleta. Surprins pe contrasens, pe pista de pe Eneas
  Inconștiența în trafic nu are limite. O dovedește un șofer care a fost surprins, marți după-amiază, în timp ce conducea autoturismul, pe contrasens, pe pista de biciclete de pe strada Eneas.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.