tion.ro Web analytics

Insula Pisicilor, după cum mai este cunoscută Aoshima, are un raport de 36 de feline la fiecare locuitor. Tot în Japonia mai există o insulă care își atribuie același nume, Tashirojima, dar și una care ar fi „Raiul Pisicilor” – Ainoshima. În toate cazurile, vorbim de insule relativ mici, care au găzduit sate în prezent aproape părăsite complet din rațiuni economice. Din diferite motive, felinele au fost introduse pentru a combate rozătoarele.
Unul dintre orașele gazdă ale UEFA EURO 2024, Dortmund, este considerat „capitala fotbalului german”. Și datorită spiritului suporterilor Borussiei Dortmund, dar și datorită faptului că în orașul cu aproape 600.000 de locuitori din Renania de Nord-Westfalia găzduiește Muzeului Fotbalului German. Vorbim de o instituție cu peste 1.600 de exponate, cu mai multe module interactive, unde se organizează o grămadă de evenimente și prezentări fotbalistice.
Un muzeu din capitala Statelor Unite ale Americii, Washington D.C., îi invită pe curioși să intre „sub acoperire”. Bineînțeles, este vorba despre Muzeul Spionajului (Spy Museum). Aici, pe lângă recurente expoziții dedicate celui mai celebru spion, James Bond, există și „cea mai mare colecție de artefacte de spionaj din lume expuse public”.
Un „incident” din 1947 și o dezvăluire făcută 30 de ani mai târziu. De atât a fost nevoie ca, între 1991 și 2023, un muzeu din sudul Statelor Unite ale Americii să adune peste 5 milioane de vizitatori. În plus, instituția are chiar și un centru de cercetare. Care este obiectul de activitate al celor două instituții? Obiectele zburătoare neidentificate, OZN-uri...
În comuna-orășel Orvieto din Italia, timp de secole circula o legendă care spunea că sub orașul de deasupra exista un alt Orvieto „tot gol”. În anii ’70, în urma unei alunecări de teren s-a dovedit că legenda era, de fapt, o istorisire și că sub casele locuitorilor din prezent sunt peste 1.000 de grote și tuneluri. Unele, săpate de civilizația etruscă care trăia aici în urmă cu peste 2.500 de ani. Acestea doar au adăugat valoare orașului deja cunoscut pentru clădirile, operele de artă și, în general, cultura sa încă din perioada renascentistă.
Capitala Finlandei, Helsinki, se poate mândri cu o rețea de tuneluri subterane cu o lungime de 200 de kilometri. Aceasta conține peste 400 de unități propriu-zise, majoritatea inițial gândite ca buncăre, dar care ulterior și-au schimbat utilizarea. Acestea ar putea, lejer, găzdui întreaga populației a orașului. Spre deosebire de alte „orașe subterane”, Helsingfors underjordiska sau Helsingin maanalainen, după cum numesc localnicii complexul, este încă în dezvoltare.
Deși este unul dintre cele mai vechi locuri în care au trăit oamenii, Insula Paștelui a rămas, istoric vorbind, și unul dintre cele mai izolate. Cel puțin față de civilizația vestică, fiind descoperit de europeni de abia în secolul XVIII. Deși cunoscut în cultura populară pentru statuile fețelor umane gigant, insula reprezintă mult mai mult de atât. Chiar și arhicunoscutele statui au o valoare mai mare decât cea pur estetică.
Fie că au fost deschise în antichitate și doar îngropate de civilizații ulterioare, fie că au fost modelate în timpuri mai recente, în lume există câteva sute de orașe subterane. Unele sunt impropriu denumite „orașe”, având doar câteva galerii, altele pot găzdui până la câteva zeci de mii de oameni – sau chiar milioane, la nivel declarativ cel puțin. În orice caz, pe lângă dimensiune, aceste orașe de multe ori pot impresiona și prin estetică sau tehnică.

Eveniment

Un bărbat bolnav psihic a făcut scandal pe o stradă din Timișoara, la miezeul nopții
Scandal la miezul nopții făcut de un bărbat din Timișoara cu probleme psihice. După ce a aruncat pe geam cu diverse obiecte, a amenințat că se sinucide.

Eveniment

Pompierii din Timișoara, alergați de un pacient de la Psihiatrie care a fugit din clinica aflată pe strada Văcărescu
Un pacient al Clinicii de Psihiatrie a fugit, sâmbătă, din unitatea medicală. Pompierii de la ISU Timiș l-au recuperat și l-au predat în grija personalului medical.

Ştiri din Timiș

Locuri de parcare în locul garajelor demolate în cartierele din Timișoara
În această perioadă, muncitorii finalizează cele 40 de locuri de parcare de pe strada Eugen Pop, fiind în etapa de realizare a pavajului. În Timișoara, în locul garajelor demolate, au fost amenajate câteva sute de locuri de parcare.

Eveniment

Vijelia de sâmbătă seara a doborât copaci în Timiș
A fost Cod Roșu de vijelie puternică, frecvente descărcări electrice și grindină sâmbătă seara pentru localitățile Sânnicolau Mare, Cenad, Sânpetru Mare și Saravale. 1

Capitală Culturală

VIDEO. B.U.G. Mafia, Grasu XXL și Mario Fresh, în concert la Flight Festival
Publicul a avut parte sâmbătă de o altă rundă de muzică bună, senzații tari și momente unice. În a doua zi de festival, au urcat pe scenă artiști cunoscuți de la noi, printre care Mario Fresh, Grasu XXL și cei de la B.U.G. Mafia. În acest an, Flight Festival este organizat la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. 1

Turism

Insula din Japonia cu 36 de pisici la fiecare locuitor
Insula Pisicilor, după cum mai este cunoscută Aoshima, are un raport de 36 de feline la fiecare locuitor. Tot în Japonia mai există o insulă care își atribuie același nume, Tashirojima, dar și una care ar fi „Raiul Pisicilor” – Ainoshima. În toate cazurile, vorbim de insule relativ mici, care au găzduit sate în prezent aproape părăsite complet din rațiuni economice. Din diferite motive, felinele au fost introduse pentru a combate rozătoarele.

Azi în Timișoara

Ce facem astăzi, 23 iunie 2024, în Timișoara?
Duminică, 23 iunie, este ultima zi de festival la Muzeul Satului Bănățean. Mai puteți merge la film, la teatru sau la un show de stand up comedy.

Ştiri sportive

EURO 2024. România, învinsă de Belgia cu 2-0
Naționala României a fost învinsă de selecționata Belgiei cu scorul de 2-0, sâmbătă seara, la EURO 2024. 2

Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

Pentru detalii apasati aici