tion.ro Web analytics

UPDATE. Incredibil! Un spital din Timișoara a cerut relocarea bolnavilor de Covid-19 pentru că nu are căldură și apă caldă

De Oana Bocănici
Reactualizat la:

UPDATE. Incredibil! Un spital din Timișoara a cerut relocarea bolnavilor de Covid-19 pentru că nu are căldură și apă caldă

Reactualizat la:
În timp ce alți directori de spitale anunță că achiziționează saci de dormit și pături pentru ca pacienții să nu înghețe în saloane, conducerea Spitalului Municipal a cerut relocarea bolnavilor de Covid-19. Motivul: lipsa căldurii și a apei calde. Între timp s-a rezolvat și criza frigului, după ce primarul Dominic Fritz a anunțat că s-a găsit un furnizor de gaz pentru Colterm, pentru o săptămână. UPDATE. Pacienții Covid nu vor fi transferați, cât timp este căldură. Primăria a alocat bani pentru a încălzi o săptămână orașul.
Scris de Oana Bocănici - În timp ce alți directori de spitale anunță că achiziționează saci de dormit și pături pentru ca pacienții să nu înghețe în saloane, conducerea Spitalului Municipal a cerut relocarea bolnavilor de Covid-19. Motivul: lipsa căldurii și a apei calde. Între timp s-a rezolvat și criza frigului, după ce primarul Dominic Fritz a anunțat că s-a găsit un furnizor de gaz pentru Colterm, pentru o săptămână. UPDATE. Pacienții Covid nu vor fi transferați, cât timp este căldură. Primăria a alocat bani pentru a încălzi o săptămână orașul.

Potrivit surselor Tion, conducerea spitalului Municipal a înaintat o cerere oficială către Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Timiș și către Direcția de Sănătate Publică Timiș. Se cere pur și simplu relocarea a 19 pacienți cu Covid-19 internați în Clinica Ascar.

„Având în vedere adresa prof.univ.dr Mirela Tomescu – medic șef Clinica de Cardiologie Ascar, prin care solicită încetarea activității clinicii de Cardiologie – zona de spitalizare a pacienților suspecți și confirmați pozitiv cu SARS-COV-2 din obiectivul Timișoara B-dul Revoluției nr.12, din cauza condițiilor improprii pentru îngrijirea bolnavilor, respectiv temperatura de 17 grade Celsius și lipsa apei calde, vă rugăm să ne sprijiniți în relocarea celor 19 pacienți Covid-19 pozitiv internați”, se arată în cererea semnată de conducerea spitalului Municipal.

Fiind o clădire veche, Clinica Ascar nu dispune de climatizare sau posibilitatea de a conecta reșouri sau radiatoare.

În spitalele din Timiș sunt internați 549 de oameni cu Covid miercuri, iar la ATI nu mai există locuri de mult timp, aici fiind internați 63 de pacienți.

Vă reamintim, majoritatea spitalelor din Timișoara au rămas fără căldură peste noapte din cauza întreruperii gazului către Colterm. Medicii le-au împărțit pături pacienților și au pornit aparatele de aer condiționat, acolo unde s-a putut. Directorii spitalelor din Timișoara au făcut un apel public către toți furnizorii și producătorii de gaz din țară după oprirea căldurii la Timișoara. Doar Spitalul „Victor Babeș”, un corp al spitalului CFR, Clinica de Dermatovenerologie a Spitalului Municipal și Maternitatea Odobescu au centrale proprii. Detalii, AICI.

Societatea de termoficare a Timișoarei a rămas marți fără gaz, fără de care nu mai poate furniza apă caldă și căldură celor 56.000 de locuințe și spitale racordate la sistemul centralizat de termoficare. E.ON a decis oprirea robinetului din cauza datoriilor de 76 de milioane de lei acumulate de Colterm. Miercuri, primarul Dominic Fritz a anunțat că societatea de termoficare repornește căldura, preponderent noaptea, după ce s-a reușit găsirea unui alt furnizor, care a fost dispus să livreze gaz către Colterm.

UPDATE. Pacienții Covid nu vor fi transferați, cât timp este căldură

Contactat de redacția Tion, managerul Spitalului Municipal, de care aparține Clinica Ascar, spune că pacienții nu vor fi transferați, atât timp cât este asigurată căldura. Vorbim despre o clădire veche, care este închiriată.

„Din moment ce revine căldura evident că nu se mai transferă pacienții și în plus am înțeles că este o situație temporară și problema va rămâne. La Ascar unde este clinică suport Covid nu avem altă sursă de încălzire decât termoficarea centralizată. Este o clădire închiriată și nu avem alte soluții. Clădirea este veche, instalație electrică este foarte veche și au fost discuții în această vară la refacerea contractului de închiriere ca proprietarul să facă instalație electrică, ei au zis că e ok, doar să vedem cât costă și ce presupune ca investiții, să colaborăm cu ei din acest punct de vedere”, a declarat Daniel Malița, managerul spitalului Municipal, pentru Tion.

Primăria Timișoara a virat miercuri 5 milioane de lei pentru Colterm, care vor asigura plata în avans a gazului necesar timp de o săptămână în oraș.

„Primăria Timișoara a virat, astăzi (miercuri- n.r.), circa 5 milioane de lei companiei Colterm, pentru plata în avans a cantității de gaz necesare pentru funcționarea timp de o săptămână a căldurii și apei calde în municipiu. Executivul primăriei face tot ce este posibil pentru ca furnizarea agentului termic să fie reluată, ceea ce înseamnă că toate spitalele din municipiu racordate la sistemul centralizat vor urma să primească căldură pe tot timpul zilei. În același timp, conducerea Primăriei Timișoara continuă demersurile pentru ca Guvernul să susțină continuarea serviciilor de termoficare și pentru găsirea unei soluții pe termen mediu, pentru a depăși această criză”, au declarat reprezentanții Primăriei Timișoara.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Colterm repornește căldura. Dominic Fritz: Am reușit să găsim o soluție de avarie, pentru o săptămână

Prima noapte fără căldură și apă caldă în spitalele din Timișoara: pături suplimentare și saci de dormit pentru bolnavi

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. incre says:

  Domnii și doamnele de la Tion! Mi se pare incredibil că puneți astfel de titluri. Cred că în timpul liber ascultați manele pentru a vă veni inspirația incredibilă.
  Cu părere de rău, un fost cititor.

 2. nero says:

  Este ceva foarte normal,medicii de acolo nu isi asuma ingrijirea bolnavilor in asemenea conditii.
  Si sint si foarte responsabili.
  Exista autoritati care trebuie sa rezolve problema,de aceea isi i au salariile.
  Iar daca nu sint in stare sa isi dea demisia,si nu numai la primarie,exista prefectura,consiliu judetean,etc.

  • Amalia says:

   Dar cand dorm domnii medici si asistente si tu, ca apartinator, bateai la toate usile sa vina cineva pt o perfuzie in miez de noapte, erau responsabilii?

   • nero says:

    Nu ai inteles postarea eu doar am spus ca medicii de acolo au facut ceea ce trebuiau sa faca in lipsa caldurii si apei calde,au spus adevarul,ca in asemenea conditii improprii cel mai bine pentru bolnavi este transferul la alt spital.
    Insa la partea cu dormitul,si asta o stiu ca am vazut personal,ai dreptate,intradevar noaptea , in principiu dorm si medicii si asistentele si restul personalului.(noaptea in timpul serviciului).
    Si cazurile din tara unde au fost evenimente la sectiile ati intaresc cele spuse de mine,marea parte au avut loc noaptea,intre 03 si 05.

   • Lantzu says:

    daca a doua zi tre sa lucre in continuare, da, sa mai si doarma. parca n-as vrea sa ma trateze un medic care n-a dormit de 30 de ore, si nici sa fiu perfuzat de o asistenta care n-a dormit, cine stie al cui tratament mi-l pune mie? sunt insuficienti? desigur. Ai fost sa protestezi cand le-a zis base sa plece ca statul nu le poate oferi ce merita?ca parca n-am vazut pe nimeni in strada. Nici cand elita medicala era distrusa de denea in scopul privatizarii sistemului medical. Si da, si printre cadrele medicale, sunt unii mai buni, mai empatici, mai constiinciosi, altii mai slabi si mai nepasatori, sunt si spagari. Asta e nivelul tzarii,asadar nu mai votatzi sloganuri goale.

    • nero says:

     A doua zi nu ,, tre sa lucre ,, pentru ca la ora 7 vine alt schimb de asistente,infirmiere si ce o mai fi , iar doctorii vin in jur de opt si stau in principiu pina la 13 apoi au alte activitati asa ca cei care lucreaza noaptea ar putea sa mai treaca pe la bolnavi sa vada daca intre timp nu a mai dat vreunul coltul.
     Primii care vin dimineata sint asistentele care recolteaza probe pentru analize.

 3. Alex C. says:

  Felicitari pentru articol , sunt un cetatea( nu un adept de la partid, de orice culoare ar fi partidul) ci acest lucru exprima incompetenta administratiei! Rusine asta e cuvantul de ordine!

  • Unul care își dă cu părerea says:

   Incompetenta in administratie? In primul rand problema Colterm nu este doar din cauza actualei administratii. In al doilea rand este o situatie de conjunctura, pretul la gaz a explodat intr-un timp relativ scurt.

   Mi se pare normal ca spitalele timisorene sa puna presiune pe Guvern sa gaseasca o solutie de avarie pentru alimentarea cu energie termica si apa calda. Daca nu fac asta sa transfere pacientii si basta.

   Colterm trebuia sa moara… de multa vreme!

 4. Alin says:

  Ce dracu vi se pare “Incredibil!” in aceasta cerere? Ca despre cerere e vorba.

  Scrieti eventual “Incredibil! Un oras a ramas fara caldura.” Sincer l-am votat pe Fritz. Tot sincer nu l-as vota pe grandomanul de Robu (am facut prima data greseala) pe care il consider partial vinovat de problemele Colterm-ului. Si categoric nu as vota PSD-ul care isi are radacinile in fostul PCR.

  Dar nu inteleg de ce USR, PNL si PSD au asteptat sa ajunga in prag de iarna cu aceasta problema. S-au sa spun altfel, s-au jucat jourile lor politice si de orgolii fara sa faca ceva. Ca nu au facut nici unii, nici altii. Doar si-au pasat pisica.

  Inteleg – in parte – si solutia insolventei Colterm-ului. Dar asta trebuia luata in mai, nu in octombrie.

  Si inca ceva in atentia celor care gestionaza acest oras. Sint 56.000 de abonati Colterm, Asta inseamna 56.000 de gospodarii, nu de oameni. Ca oameni, ar fi cam 150.000. La o populatie de cca. 320.000. Deci grosso-modo cam jumatate.

 5. Garda says:

  Ar trebui acționați in instanța, personal, TOȚI MANAGERII ACESTUI ORAȘ, care văd ca au responsabilitate zero.

 6. avocat says:

  ART. 193 Cod Penal
  (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

  • vlascean says:

   eee.. nu ajungem la asta, dar cei cu centrale de apartament ar putea cere o compensare a pretului cu 25% (cat plateste acum primaria in locul clientilor colterm din pretul Gcaloriei).. de ex, sa compenseze acest 25% din valoarea consumului din valoarea impozitelor datorate de cei cu centrale.. pt ca subventia se da tuturor celor care primesc caldura de la colterm, nu doar acelora dintre ei care ar merita reducerea.. apoi, sa sune la Oradea ca acolo au reusit sa refaca pe bani europeni si CETurile si conductele… Cat despre primar, ce sa zici.. din orgoliu si razbunare politica nu a pus Coltermul in reorganizare insolventa din vara, pt ca nu avea efect politic! Daca dorea, putea: fie sa negocieze plata esalonata a datoriilor cu furnizorul actual, caruia trebuia sa ii plateasca si penalitati (asa e corect, tre sa platesti in plus daca esti rau platnic) fie inainte de insolventa (in luna mai de ex) trebuia sa isi asigure furnizorul pe peroada de dupa declansarea insolventei (nu s-ar fi bagat altul in locul celui actual decat dupa declasanrea insolventei, pt ca cel cu datorii ar fi executat coltermul si al doilea ramanea cu buza umflata).. Dar, s-a dorit efect politic puternic pt partide si nu efect gospodaresc pozitiv pentru comunitate

 7. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Enel: întreruperile de curent din Timișoara și județ în perioada 6 - 10 decembrie

  Ştiri din Timiș

  Franța și Portugalia, în zona roșie pe lista țărilor cu risc epidemiologic crescut

  Ştiri din Timiș

  „Și tu poți fi Socio Claus”. Donează sânge și oferă tichetele copiilor cu dizabilități

  Ştiri din Timiș

  Peste 500 de limitatoare de viteză noi, în fiecare an, pe străzile Timișoarei. Costă peste 20.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Biciclete furate din scara unui bloc din Calea Circumvalațiunii, în Timișoara

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Noul Campus Lenau s-a scumpit și va fi gata prin 2022. Va costa peste 13 milioane de euro

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, tot în scădere în județ și la Timișoara

  Sănătate

  Coronavirus, 5 decembrie: 916 cazuri și 78 de decese în România. 123 de infectări în Timiș

  Eveniment

  Marocan rămas blocat pe o insulă a Mureșului, salvat de polițiștii de frontieră din Timiș

  Sănătate

  Atenție la preparatele din carne în perioada sărbătorilor. Sfaturile specialiștilor de la „Babeș” privind trichineloza

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici