Cu privire la taxarea muncii, principala recomandare a FMI este trecerea de la cota unică de impozitare de 10% a veniturilor din muncă la un sistem cu două cote de impozitare, de 15% și 25%, ultima urmând să se aplice celor cu cele mai mari venituri. De asemenea, „pentru a reduce presiunea fiscală asupra muncii pentru majoritatea contribuabililor, contribuția la asigurările de sănătate ar trebui redusă în mod semnificativ sau eliminată”, apreciază experții FMI. În plus, contribuțiile la pensii ar trebui să fie ori non-deductibile, ori veniturile din pensii ar trebui taxate.
Cu privire la taxarea veniturilor din capital și proprietăți, FMI este de părere că impozitul pe dividendele distribuite persoanelor fizice ar trebui majorat de la 8% la 10%, ceea ce ar duce la majorarea veniturilor.
„Principalele recomandări pentru impozitul pe terenuri și clădiri este fuzionarea lor într-un singur impozit și reducerea scutirilor, oferind în același timp scutiri fiscale pentru persoanele vulnerabile sub alte forme”, sunt de părere experții FMI.
De asemenea, impozitarea profiturilor întreprinderilor poate fi îmbunătățită prin eliminarea creditului fiscal pentru sponsorizările corporative și înlocuirea scutirii de impozit pentru profiturile reinvestite cu un credit fiscal de până la 50% pentru investițiile eligibile, plafonat la 10% din impozitul pe profit datorat. Totodată, stimulentul fiscal pentru cercetare și dezvoltare ar trebui restructurat ca un credit fiscal rambursabil. În sfârșit, pragul cifrei de afaceri pentru regimul microîntreprinderilor ar trebui redus substanțial de la nivelul său actual de 500.000 euro, de preferință prin armonizarea acestuia cu pragul de înregistrare pentru TVA (88.500 euro).
Când vine vorba despre taxele pe consum, experții FMI sunt de părere că ratele reduse de TVA ar trebui majorate la rata standard, cu excepția posibil a alimentelor de bază, în cazul cărora creșterea ar putea fi eșalonată în timp pentru a atenua impactul asupra prețurilor de consum.
„În plus, rata standard ar trebui să crească de la 19% la cel puțin 20% în 2025 și ulterior la 21%, aproape de media din UE de 22%”, estimează experții FMI.
De asemenea, accizele la țigări și alcool ar trebuie ajustate în funcție de inflație, iar rata accizelor pentru vinurile liniștite și spumante ar trebui unificată la aproximativ 60 lei/hl. În plus, accizele la combustibili fosili ar trebui majorate treptat până la nivelul optim.
Trimite articolul
X:))))))))))))) multumim psd pnl udmr usr care de cel putin 5 ani incepand cu pandemie lucreaza intens pentru cresterea deficitului si a inflatiei
-
USR a fost un an la guvernare 😀
Ia zi, dacă ieșea CGul, reabilita fabricile comuniste și se înghesuiau toți nemții cu câte un carnet de CEC ca să își cumpere câte un Lăstun pe cartelă, așa-i? 😀 După casele cu 35 de mii, #dăcâtMarketing-
Anul cand au furat prin achizitii cu dedicatie si fara licitatie folosindu-se de starea de alerta. Au furat idolii tai anul ala cat altii in 10 ani. Si dupa guvernare i-au sustinut mereu pe cei din partidul unic, deci stai linistit
-
Ai ceva surse? Sau e “pe surse”
-
el e sursa. “trust me, bro”
-
-
-
-
Poti sa pui pe lista su AUR, SOS si POT, pentru sa parlamentarii lor se transfera la PSD. Deci cine a votat AUR, SOS si POT practic au votat PSD.
Cu aceste recomandări o sa ne asiguram in continuare primul loc între țările cu cele mai mari taxe pe muncă
La sistemele centralizate de căldură nu se taie sutele de milioane subvenții?
-
este FALS ca am avea “cele mai mari taxe pe munca”. dar sunt unii care au tot interesul sa rostogoleasca in spatiul public aceasta minciuna. ghici cine sunt cei care au un astfel de interes. nu, nu sunt angajatii cei care au un astfel de interes.
de la un maestru al propagandei si manipul.arii (Goebbels): repetare + simplificare pana devine dogma.
si… “sa se taie, dar nu de la mine”.
adica metoda clasica dezbina si stapaneste“felicitari”, ai pus umarul la propaganda si sustinerea intereselor… sa zicem… straine.
-
Nope. In alte tari in EU pentru un angajat se platesc mai multe taxe.
Niciodata in tara asta nu o sa scada deficitul cat timp este invazie de bugetari.
Dau doar un mic exemplu: comuna cu 1800 de oameni (in acte) cu Primarie ce are 20 de angajati, 3 scoli si 2 gradinite pline de angajati pentru un numar de maxim 50 de elevi. Extrapolati la cateva mii de astfel de cazuri….
-
Care comuna are 1800 de oameni si 3 scoli si 2 gradinite ? Vreau sa ma mut acolo sa duc copilul la gradinita.
-
lasa-te de baut ca scoti doar prostii.
impozitul de 10% pe venit este deja progresiv – ca doar ala cu 4000 lei da 400 lei, in timp ce ala cu 18000 da 1800… deci schema asta este o mare prostie care va desc.uraja medicii, inginerii, contabilii, etc. sa isi mai sparga capul ani de zile prin facultati daca la final salariul lor va fi infim mai mare decat al unuia care are 10 clase, doar ca sa poata in continuare Ciolacii sa zboare cu avion privat la Monaco…
-
totul e cum stabilesti pragurile si nivelurile de impozitare. banuiesc ca stii (sau macar poti afla) ce tari au impozit progresiv,
cu cate bracket-uri si ce procente pe fiecare bracket. si astfel afli si ce tari nu au impozit progresiv. poate luam exemplu de la aia spre care tindem?
si uite asa poate ne gandim sa scadem din impozit la aia cu venituri mici, de exemplu doar 5% sub cosul minim, chiar 0 sub o anume suma, si sa crestem la aia cu venituri mari, de exemplu pentru ce trece de 3 cosuri minime sa fie 12%, ce trece de 4 cosuri minime sa fie 15%, apoi pentru suma ce trece peste 7 cosuri minime sa fie 30%…
si sa ramana neschimbat pentru aia intre minim si o anume suma.
asta daca vrem sa fim si noi in rand cu lumea civilizata, dar putem si sa avem un sistem de impozitare “original” ca si “democratia originala” de care vorbea un cunoscut clasic in viata. iar “argumentele” emotionale cu ciolaci si alti politruci n-au ce cauta intr-o discutie de principii economice. in special cand mai stim si case mai mari (6 case, din meditatii, desigur) care au tot zburat cu avioane de lux, dar cu bani de la buget, prin toata lumea.
alo F u c k MI, dar de marile corporatii nimic??? gen sa le taxam mai mult profiturile, sa colectam taxele cum trebuie??? ah stai, ca doar aia va platesc voua salariile, am uitat, asa ca m*iti tot cetateanu’ de rand in schimb…
-
Au scos între timp taxele plătite de corporații pentru angajați?
-
vorbesc de taxele lor pe profituri, care sunt infime, plus ca nu declara tot profitul, citeste putin, daca nu ai rabdare, iti recomand sa il asculti pe Dragos Patraru, jurnalist independent platit de cetateni care citeste pt noi
-
Să deie PSD banii furați înapoi de ce nu e listă? Tot noi proștii trebuie să plătim pentru jigodiile alea care au toți câte 10 case și 100 de hectare de pământ. Ia luați de la ei datoria că ei au mâncat-o cu mizeria de PNL, nu noi care muncim și nu ne ajung banii de la o lună la alta.