tion.ro Web analytics

Primăria vrea să vândă Vila Bistra de la Poiana Mărului. Proiectul a căzut la vot

De Bogdan Marta

Primăria vrea să vândă Vila Bistra de la Poiana Mărului. Proiectul a căzut la vot

<p>Tion: Se caută constructor pentru renovarea clădirii Primăriei Timișoara. Costă 1,4 mil. de euro și va fi gata prin 2021</p>
Reactualizat la:
Actuala administrație timișoreană dorește să vândă Vila Bistra de la Poiana Mărului, un imobil care se află în proprietatea Primăriei Timișoara din anii ‘30. Pentru primarul Timișoarei, vila este „o bătaie de cap”, însă intenția lui a fost respinsă la vot de consilierii locali din opoziție.
Scris de Bogdan Marta - Actuala administrație timișoreană dorește să vândă Vila Bistra de la Poiana Mărului, un imobil care se află în proprietatea Primăriei Timișoara din anii ‘30. Pentru primarul Timișoarei, vila este „o bătaie de cap”, însă intenția lui a fost respinsă la vot de consilierii locali din opoziție.

Primăria Timișoara este proprietara Vilei Bistra de la Poiana Mărului din 1937. După război, vila a fost naționalizată, însă PMT a recuperat-o în anii ‘90. Imobilul are demisol, parter și un etaj, o suprafață de 902 mp și un teren de 4600 mp. Are cinci dormitoare, dușuri, infirmerie, 11 camere de cazare, grupuri sanitare, vestiare și magazii.

Pentru actuala administrație timișoreană, însă, vila nu este rentabilă, poate și pentru că foarte puțină lume știe de existența ei. Vila nu este listată pe niciun site de profil, deși prețurile de cazare sunt extrem de mici: 15 lei/noapte pentru angajații Primăriei Timișoara și 20 de lei/noapte pentru consilierii locali și invitații lor. Vila nu are administrator și nici regulament de exploatare.

„În ultimii, cinci ani numărul de solicitări de cazare a fost foarte mic. În anul 2015 au fost 16 solicitări și s-au încasat 615 lei, în anul 2016 – 15 solicitări și s-au încasat 360 lei, în anul 2017 – 13 solicitări și s-au încasat 480 lei, în anul 2018 – 8 solicitări și s-au încasat 36 lei, iar în anul 2019 – doar 10 solicitări și s-au încasat 30 lei. Din analiza veniturilor pe ultimii cinci ani, versus cheltuielile generate de Vila Bistra, se constată că veniturile (…) sunt insignifiante și nu acoperă cheltuielile pentru consumul de utilități și impozit pe clădire”, scrie în referatul proiectului de scoatere la vânzare a imobilului, discutat în ultima ședință de plen a Consiliului Local Timișoara.

Primăria Timișoara oricum nu și-a bătut prea mult capul cu acest imobil, investițiile fiind minime în ultimii ani.

 

„Cabana nu înseamnă decât cheltuieli și bătaie de cap (…) trebuie pusă în valoare printr-o administrare privată. Noi nu suntem deținători de casă de vacanță. Ce să facem, să mergem să ne relaxăm noi acolo? Cred că trebuie vândută, nu să ținem o sursă de încărcare a bugetului de cheltuieli (…) Nu văd utilitatea de a avea în patrimoniu așa ceva. Mereu sunt lucruri de făcut în oraș și cred că trebuie să ne descărcăm de alte sarcini”, a declarat primarul Timișoarei.

Opoziția din Consiliul Local Timișoara este, însă, de altă părere.

„Dacă ne raportăm la eforturile făcute de înaintașii noștri, cei din perioada interbelică, cred că nu ar fi oportun să renunțăm la proprietate. Într-adevăr, necesită multe investiții, dar cred că ar fi mai oportun s-o concesioneze primăria. Cred că ar fi păcat. S-ar putea întâmpla același lucru, concesionându-se unui privat, dar să rămână în proprietatea primăriei”, a spus, la rândul lui, consilierul local independent Adrian Orza.

Fiind un proiect de patrimoniu, acesta avea nevoie de 19 voturi ca să fie aprobat, dar n-a adunat decât 15. Un consilier a votat împotrivă, iar patru s-au abținut.

„Asta este, așteptăm o altă configurare a consiliului local”, a concluzionat, după vot, primarul Timișoarei.

Primăria Timișoara mai deține o vilă la Poiana Mărului, Vila Bertha. În 1999, aceasta a fost dată gratuit în administrare Universității de Vest din Timișoara pentru 30 de ani. În 2001, PMT s-a asociat din nou cu UVT pentru realizarea unui centru de educație ecologică și a unei baze didactice pentru facultățile de profil din UVT.

 

 

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gogu says:

  “Asta este, așteptăm o altă configurare a consiliului local”, a concluzionat, după vot, primarul Timișoarei.

  Fara tine robule….. in 27 septembrie scapam de tine!!!

 2. Arthur says:

  Vila nu este listată pe niciun site de profil, deși prețurile de cazare sunt extrem de mici: 15 lei/noapte pentru angajații Primăriei Timișoara și 20 de lei/noapte pentru consilierii locali și invitații lor.

  „În ultimii, cinci ani numărul de solicitări de cazare a fost foarte mic. În anul 2015 au fost 16 solicitări și s-au încasat 615 lei, în anul 2016 – 15 solicitări și s-au încasat 360 lei, în anul 2017 – 13 solicitări și s-au încasat 480 lei, în anul 2018 – 8 solicitări și s-au încasat 36 lei, iar în anul 2019 – doar 10 solicitări și s-au încasat 30 lei. Din analiza veniturilor pe ultimii cinci ani, versus cheltuielile generate de Vila Bistra, se constată că veniturile (…) sunt insignifiante și nu acoperă cheltuielile pentru consumul de utilități și impozit pe clădire”

  Daca din 10 solicitari in 2019 s-au incasat doar 30lei, atunci sa intelegem ca o singura solicitare a fost onorata, pentru o singura noapte a doua persoane sau o persoana a stat doua nopti?
  Celalalte 9 solicitari nu s-au materializat, sau au stat gratis?

  Solutia: se vinde, ca daca nu au habar sa gestioneze un patrimoniu de interes national/turistic poate cumpara de banii aia niste coli A4 la primarie.

  Asa se ocupa si de oras, in curand il vinde complet ca si asa cheltuielile sunt mai mari fata de incasari la cum rezulta din gestiunea primariei!!!

  Demisia

 3. Aghiuta says:

  Miroase de la o posta a interes… vreun smecheras liberal (sau prieten liberalvrea sa cumpere proprietatea :)))))))

 4. eo55 says:

  Avem doua tabere școlare în județ. Depind de MTS. De ce nu ar avea și PMT unul?

 5. SabinA says:

  Am crezut ca in Decembrie 1989 se va trage linie si se vor anula aceste GRAVE ERORI DE ADMINISTRATIE. Se vede CLAR ca cei care conduc acum Romania nu au in fata decat PROPRIILE INTERESE (meschine). Afaceri IMOBILIARE in cardasie cu INTERLOPI, JEFUIREA patrimoniului imobiliar SI cultural.ADIO Tabere pentru copii, pentru muncitori, pentru ingineri / vile politicieni-magistrati-medici// E prea mult, INSUPORTABIL pentru popor/ va veni vremea cand locurile de munca din West se vor micsora si atunci sa vedeti REVERSUL. Caci sigur va exista,

 6. Timisorean says:

  De ce sa o vanda? De ce sa nu o inchirieze la un pret modic, poate chiar 0 lei pe 10 ani cu conditii de renovare si modernizare in caietul de sarcini pentru cine o ia in custodie!

 7. Edi says:

  Sa o dea in concesiune pe 50 ani, sau s-o vanda Universitatii de Vest. Cei de la UVT au facut treaba buna si cu Cabana Bertha, de langa.

 8. fotbal1 says:

  Vila a fost lasata in paragina cu interes.
  O cumpara cineva cu bani putini o repune in circuit si face milioane, asa se procedeaza la noi.
  Daca ar dorii ar scoate profit frumos primaria de pe ea.
  Oricum cei din primarie nu se duc la o vila amarata la noi in tara, ei se duc peste hotare la Bahams, USA, Indonezia….

 9. Eveniment

  Tânăr găsit spânzurat după o ceartă cu iubita, lângă Timișoara
  Anchetă a polițiștilor timișeni, la Săcălaz. Oamenii legii au intrat în alertă după ce au fost anunțați că un tânăr de 32 de ani a fost găsit spânzurat. Bărbatul numai ce se certase cu iubita.

  Sănătate

  Bolnav de Covid-19 la Terapie Intensivă la „Victor Babeș”, după ce a refuzat tratamentul cu Remdesivir
  Nu a vrut ca medicii „să facă experimente” pe el, așa că a refuzat tratamentul cu cel mai cunoscut antiviral în lupta cu SARS-Cov2. Vorbim despre un bărbat internat cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a spus „Nu” Remdesivirului. Acum e prea târziu pentru tratament. 8

  Eveniment

  O persoană a fost rănită în urma unui accident cu două tiruri și un autoturism, pe centura Timișoarei
  Accident de circulație, luni după-masă, pe centura de ocolire a Timișoarei. Un șofer a ajuns la spital după ce două tiruri și un autoturism s-au ciocnit. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Iulius Town dublează timpul de parcare gratuită pentru clienți
  De luni, 13 iulie, timișorenii beneficiază de primele două ore de garare gratuită în toate parcările aferente Iulius Town, în intervalul orar 07.00 – 20.00. Clienții se pot relaxa după o sesiune de cumpărături la terase și în parcul Iulius Gardens, fiindu-le asigurată parcare gratuită în intervalul orar 20.00 – 07.00. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Înscrieri „online”, la Titularizare, cu dosarul în mână la Inspectoratul Școlar Timiș
  Un cititor ne-a reclamat faptul că profesorii care se înscriu la Titularizare stau cu dosarul în mână la Inspectorul Școlar și la Liceul „Grigore Moisil”. Asta deși înscrierile se fac... online. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș transmit că dosarele pot fi depuse online, dar în cazul celor care participă pentru prima dată la acest concurs este necesar să se prezinte fizic, pentru că sunt multe acte de depus. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Scandal cu gunoaie în două localități din Timiș. Acuzații la adresa ADID și Retim făcute de Alin Nica și Dănuț Groza
  Doi primari PNL din județul Timiș - Alin Nica de la Dudeștii Noi și Dănuț Groza din Sânnicolau Mare – sunt extrem de supărați pe modul în care funcționează Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Deșeuri (ADID) Timiș. Ei susțin că asociația a ajuns să lucreze mână în mână cu operatorii de salubritate, în detrimentul cetățenilor pe care îi reprezintă. 6

  Eveniment

  Controale și amenzi pentru nerespectarea normelor de prevenire a răspândirii Covid-19, în județul Timiș
  Controalele autorităților au continuat și duminică, în Timiș. Oamenii legii au vrut să verifice dacă sunt respectate normele de prevenire a răspândirii COVID-19. Au fost aplicate zeci de amenzi în baza legii 55/2020.

  Eveniment

  Șoferi beți la volan prinși de polițiști, în weekend. Sute de amenzi pentru cei care au încălcat legea
  Dosare penale pe numele a doi bărbați de 45 și 30 de ani, în weekend, în județul Timiș. Ei sunt cercetați penal după ce au fost prinși că au urcat la volan deși consumaseră băuturi alcoolice. Polițiștii timișeni au aplicat sute de amenzi și au reținut zeci de permise de conducere.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.