Până să fie impusă o limitare de 7,5 tone în tranzitarea podului, era în vigoare una de 12 tone. Decizia a fost luată de comisia de circulație a Consiliului Județean Timiș (CJT), administratorul drumului. Atât înainte, cât și după impunerea noii limitări, însă, camioanele, tirurile și autobuzele circulau și circulă și în continuare pe podul care este într-o vizibilă stare de degradare. Situația paradoxală ne-a fost adusă la cunoștință de un cititor Tion, locuitor în zonă.
„Podul peste Bega de la Remetea Mare către Bucovăț este acum limitat la 7,5 tone. Până anul trecut, limitarea era de 12 tone, dar din cauza stării de degradare, limitarea a fost coborâtă. Cu toate acestea, traficul a rămas la fel, zilnic sute de camioane de 40 de tone sau mai mult, autocare și, în general, mașini grele îl traversează fără nicio grija la limitarea podului”, ne-a scris cititorul.
Ce spune poliția?
Cititorul s-a adresat în mai multe rânduri și poliției în legătură cu problema podului. Au fost întețite controalele, însă acesta spune că nu a observat schimbări majore în comportamentulșoferilor de autovehicule de mare tonaj.
„Am făcut multe sesizări la poliție și în scris și telefonic, dar fără niciun rezultat. Mi s-a spus telefonic că șoferii de camioane plătesc taxa de trecere, dar sunt convins acum că politia nu vrea să intervină, motivul nu îl știu. Sunt camioane de Hunedoara, Vâlcea, Brașov, etc., care sigur nu au plătit nicio taxă, iar nici taxa nu mi se pare legală, având în vedere riscul de a se rupe podul acesta cu un autocar, de exemplu, și de a genera o tragedie cu posibil zeci de victime. Totodată, mi s-a răspuns de către poliție că nu pot sancționa șoferii de camioane doar pe baza filmulețelor mele, legea nu permite. Poliția mai spune și că au sporit acțiunile în zonă, dar eu zilnic trec pe pod, în drum spre și de la serviciu și niciodată nu am văzut o mașină de politie sau nu am observat mai puține camioane decât de obicei”, ne-a mai scris cititorul.
În plus, într-un răspuns primit la o sesizare trimisă poliției, acesta a fost informat că pe depășirea limitei de masă admise se sancționează cu avertisment sau cu amendă, dar și că pot fi prevăzute excepții. Vorbim de autorizații speciale de transport (AST) emise de administratorii de drumuri.
„Controlul vehiculelor privind nerespectarea maselor maxime admise, totală și pe axe se efectuează cu sisteme automate de cântărire amplasate pe rețeaua de drumuri sau cu echipamente de cântărire montate la bordul vehiculelor, de către inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, potrivit competențelor stabilite prin reglementările in vigoare personalul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A., la punctele de trecere a frontierei de stat și personalul administratorului drumurilor de interes județean și de interes local, potrivit competențelor stabilite prin reglementările în vigoare (…) Serviciul Rutier din cadrul I.P.J. Timiș va sporii acțiunile în zona respectivă în vederea verificării restricțiilor de tonaj stabilite de către Comisia de Circulație din cadrul Consiliului Județean Timiș și a tuturor prevederilor legale în vigoare”, se mai arată în acel răspuns.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au confirmat și pentru Tion faptul că, odată cu impunerea restricțiilor de anul trecut, au fost sporite acțiunile de control. În mod normal, astfel de acțiuni au loc de două sau trei ori pe săptămână, însă acestea sunt însoțite regulat și de acțiuni la comun cu reprezentanții CJT-ului. IPJ-ul nu are și o statistică cu numărul de amenzi date aici, însă la fiecare control au fost „mereu date măcar câteva sancțiuni”.
CJT-ul se pare că așteaptă să dărâme podul actual și să construiască unul nou
Cititorul a ținut să remarce și că „mai mulți politicieni ai județului s-au perindat pe acolo”, însă „toți s-au dovedit inutili”. Pe de o parte, ar fi vorba despre reprezentanții Consiliului Județean Timiș. Vicepreședintele Cristian Moș (USR) abordase subiectul într-o postare din august 2022, imediat după ce s-a impus noua limitare de 7,5 tone la trecerea podului.
„În urma discuțiilor purtate în Comisia de Circulație convocată de Consiliul Judeţean Timiş, am decis ca de săptămâna viitoare și pe acest pod să schimbăm limitarea de tonaj de la 12t la 7,5t. În dimineața aceasta am fost acolo și, din păcate, în mai puțin de 5 minute am numărat mult prea multe vehicule care încălcau până limitarea actuală, de 12t. Există rute ocolitoare pe care șoferii le pot alege și îi încurajez s-o facă; iar ca să-i ajut să aleagă corect voi dispune realizarea de controale zilnice cu cântarul mobil. Totodată, trebuie să știți că la rectificarea bugetară din luna iulie am alocat fondurile necesare demarării construcției unui nou pod și a unui sens giratoriu de care știu că este mare nevoie în zona respectivă”, spunea Cristian Moș, la acel moment.
La un an distanță, a avut o postare legată de noua investiție și celălalt vicepreședinte al CJT, Alexandru Proteasa.
„A fost deja semnat contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Reprezentanții societății câștigătoare vor veni la fața locului săptămâna viitoare pentru a identifica rapid și corect soluția optimă pentru construirea unui nou pod și al întregului ansamblu de acces dinspre DN6 – Remetea Mare spre Bucovăț.
Podul cu pricina este în exploatare de peste 100 de ani, iar condițiile de siguranță și confort pentru circulația rutieră nu mai corespund cu normele tehnice în vigoare. Așadar, parcurgem cu atenție, dar și cu operativitate maximă, toate procedurile pentru finalizarea cât mai rapidă a acestei investiții ce va avea un impact pozitiv major pentru locuitorii din zonă.
Între timp, trag un semnal de alarmă și îndemn șoferii la responsabilitate și la respectarea măsurilor de restricționare a traficului greu pe pod. De asemenea, vom continua să îi sancționăm pe cei care sfidează legea și îi pun în pericol ceilalți”, a scris Proteasa.
Reprezentanții Consiliului Județean Timiș ar fi vrut, între timp, să monteze și o bară care să limiteze înălțimea vehiculelor care intră pe pod. Acest lucru, însă, nu ar fi posibil, din cauza faptului că aceasta ar îngreuna și traficul mașinilor de pompieri și ambulanțelor între Remetea Mare și Bucovăț, a spus Cristian Moș, pentru Tion. O altă metodă de a reduce accesul mașinilor prea grele pe drumurile cu limitări de tonaj ar fi și cântarele instalate în drumuri, însă acesta ar putea fi montate doar pe investiții viitoare. Cât despre eventualele AST-uri date pentru podul de la Remetea Mare, Moș a ținut să puncteze faptul că CJT nu e eliberat niciuna. O presupunere a acestuia ar fi faptul că, în timpul controalelor, șoferii de tiruri se și anunță între ei să evite zona până la plecarea echipajelor, dar circulă nestingheriți pe acolo, în rest.
„Cred că ar trebui să încetăm să ne pasăm responsabilitățile unii altora”
O postare în legătură cu subiectul podului a avut, în martie, și subprefectul Sorin Ionescu (PSD). Acesta cerea, atunci, o limitare de tonaj și de înălțime la începutul podului. Cea de tonaj, teoretic, exista de câteva luni bune.
„El nici măcar nu știa că podul este deja limitat la 7,5 tone. Nu a văzut indicatorul la 50 de metri de pod”, a remarcat cititorul.
„E ca și cu steagurile lui Caragiale. Era un indicator pus după niște tufe, a mai apărut apoi un indicator. Este foarte bine. Dacă nu l-am văzut noi, poate că ar trebui să ne întrebăm câți conducători auto l-au văzut. (…) Ar putea fi montați acei parapeți de limitare a înălțimii. Cred că ar trebui să încetăm să ne pasăm responsabilitățile unii altora și să luăm măsuri. Administratorul drumului (CJT – n.r.) ar fi putut găsi,împreună cu ISU, soluții. Eu sunt dispus să ne strângem cu toții la o masă rotundă și să le găsim. Astfel, fiecare instituție să vină cu punctele ei de vedere”, a explicat, pentru Tion, subprefectul Sorin Ionescu.
Pe de altă parte, și acesta, ca și reprezentanții CJT, subprefectul ne-a mai spus că există situații în care „tiriștii” se anunță între ei de controale și că echipajele poliției nu pot sta tot timpul acolo pentru a-i depista pe toți cei care încălcă limitarea. Cu această ocazie, acesta a insistat că este, în principal, datoria CJT-ului să găsească soluții.
Imaginile ne-au fost transmise de către un cititor Tion, căruia îi mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook sau pe adresa redactie@tion.ro.
Trimite articolul
XNu e nici un paradox.
E doar incompetența și nepăsarea poliției, care nu se mai deplasează prin teren.
Sistem dd supraveghere video și problema e rezolvata.
-
Ba, nu va fi rezolvata. Politia va spune ca pe baza camerelor nu poate da amenzi.
Confirm tot ce a spus cititorul de mai sus. Nu a fost nicio actiune a niciunei politii, dar daca vor sa faca le sugerez intre orele 8 si 9. Legat de raspunsul halucinogen cu autorizatiile: Oare podul stie cine are autorizatie si nu se va rupe in momentul ala? Trebuie anuntat si el dinainte…
Ii doare la basca pe toti, politie si autoritati locale. Se va rezolva simplu in momentul cand podul se va rupe. Arunci toti se vor agita sa caute o firma pentru proiectare si constructia podului nou. Binenteles castigatorul trebuie ‘agreat’ politic iar apoi va cotiza politrucilor care semneaza pentru investitie. In Timisoara din exces de zel pasarela pietonala de langa Prefectura a fost inchisa din Aprilie desi inca nu exista nici macar un proiect tehnic aprobat!
A fost promulgată legea sifoanelor de integritate? Romanii s-au născut turnători. Ce grijă pentru șoferii “infractori”…
Daca podul centenar rezistă la camioanele supraîncărcate cu piatra/balast însemna că mai poate utilizat 5 ani pina ce podul nou va fi terminat.
nu vad paradoxul. pare o alta zi normala din romania
pai asa se face la noi, suntem reactivi, nu proactivi, lasam sa cada podul, sa moara vreunul, si dupa incepem sa il plangem si sa spurcam autoritatile, sa cautam vinovati, sa dam vina unii pe altii… ca la Crevedia
cu permisiunea lui Vrajeala:
#🤪
-
da’ n-ai nevoie de nicio permisiune din partea mea😂🤣😂, din fericire tu esti inca liber sa postezi, singuru lucru care ma poate deranja e sa vina un simpatic si sa posteze cu nickname-ul pe care-l folosesc eu, in special chestii cu care nu sunt de acord. da’ daca atat pot unii, se mai intampla si de-astea.
ps: eu is mai “rezervat”(nu auto-) in postari. n-am avut alt cuvant care sa fie conform “principiilor de moderare”😂🤣😂🤪
Pana nu se rupe podul…cade unul in apa si moare…si pa nu iasa Presedintele si Prim ministrul la TV sa le zica ce sa faca …autoritatile locale nu fac nimic…iau banii degeaba pe salarii, sporuri si bonuri de masa / vacanta!