tion.ro Web analytics

Doi consilieri locali USR explică de ce interzic hrănirea porumbeilor în Timișoara. „Se vor răspândi în parcuri”

De Roxana Deaconescu

Doi consilieri locali USR explică de ce interzic hrănirea porumbeilor în Timișoara. „Se vor răspândi în parcuri”

Rodica Militaru și Răzvan Stana, doi consilieri locali din partea USR-PLUS, au explicat, marți, de ce au gândit un regulament nou pentru animalele de companie și amenzi de până la 200 de lei pentru cei care hrănesc animalele pe domeniul public. Ei cred că porumbeii distrug clădirile din Cetate și că se vor muta în parcuri dacă nu vor mai fi hrăniți.
Scris de Roxana Deaconescu - Rodica Militaru și Răzvan Stana, doi consilieri locali din partea USR-PLUS, au explicat, marți, de ce au gândit un regulament nou pentru animalele de companie și amenzi de până la 200 de lei pentru cei care hrănesc animalele pe domeniul public. Ei cred că porumbeii distrug clădirile din Cetate și că se vor muta în parcuri dacă nu vor mai fi hrăniți.

Vă reamintim, Primăria Timișoara are în discuție un nou „regulament pentru deținerea animalelor de companie și accesul persoanelor însoțite de animale de companie în municipiul Timișoara”. Există, de asemenea, o propunere și pentru modificarea HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul Timișoarei, care include mai multe amenzi.

Conform noului regulament, timișorenii care vor să adopte un câine sau o pisică nu mai au nevoie de acordul vecinilor. Este totuși necesar un acord dacă apar reclamații „confirmate” de la vecini, pentru disconfortul produs de animale. La capitolul amenzi noi sunt prevăzute sancțiuni între 100 și 200 de lei pentru cei care sunt prinși că hrănesc animalele și păsările pe domeniul public. Propunerile sunt încă în discuție și va fi organizată și o dezbatere publică, după care vor intra în consiliul local.

Cum poate ajunge hrănirea animalelor un abuz

Rodica Militaru și Răzvan Stana sunt doi dintre consilierii locali USR-PLUS care au gândit noul regulament, împreună cu Direcția de Mediu din Primăria Timișoara. Ei au încercat să explice ce idei au stat la baza propunerilor. Cea care a iscat cele mai multe reacții, în special pe Facebook, se referă la hrănirea animalelor.

„Există diverse abuzuri care ne-au fost semnalate în privința acestui articol, al hrănirii animalelor. Una este să hrănești un animal ocazional, alta este să hrănești sistematic cu sacul într-un anumit punct, creând astfel disconfort unor cetățeni ai orașului. Când mergi să hrănești sistematic cinci-zece câini, pe o stradă sau pe un teren viran, acesta este un abuz. (…) Dacă treceți pe stradă și hrăniți un câine, cred că nimeni nu vă va da amendă. Dar dacă mergem în fiecare seară într-un loc prestabilit și aruncăm saci cu mâncare unor animale nu le facem niciun bine”, a precizat alesul local.

Amenzi să fie, dar preferențial

Potrivit acestuia, amenzile cuprinse între 100 și 200 de lei nu sunt chiar pentru toată lumea.

„Nimeni nu va sancționa un copilaș care hrănește cu un pumn de grăunțe niște porumbei. Noi așa credem și vom instrumenta împreună cu aparatul executiv și organele abilitate în acest sens. În Ungaria, în parcuri, este interzisă hrănirea, amenda este de până la 200 de euro. Parisul a angajat, să spunem așa, păsări de pradă ca să facă un control al porumbeilor. Londra, Viena, Helsinki interzic hrănirea porumbeilor”, a completat Stana.

El a adăugat că porumbeii nu vor muri de foame dacă nu vor fi hrăniți în centrul Timișoarei.

„Nu este ok să hrănim porumbeii. Resturile care rămân atrag șoareci, șobolani… Porumbeii sunt și purtători de diverse boli transmisibile la om, cum este psitacoza, care este destul de gravă. (…) Ideea nu este de a porni o acțiune împotriva porumbeilor, ci de a controla lucrurile”, a mai completat consilierul local.

Legea naturii: cum vor migra porumbeii în parcuri

Potrivit colegei lui de partid și din CLT, există deja sute de mesaje pe această temă, jumătate pentru, jumătate contra. Întâi de toate, spune Rodica Militaru, se va face o campanie de informare pentru porumbeii de pe spațiul public, iar abia apoi se va trece la amenzi.

„La Oradea, amenda este de până la 2.000 de lei. Să știți că sunt columbofili, oameni specializați în creșterea porumbeilor, care nu recomandă hrănirea de către oameni, pentru că duce la creșterea numărului de porumbei și duce la răspândirea bolilor în rândul oamenilor. (…) Acum 60 și ceva de ani, tata mi-a făcut poze hrănind porumbeii, doar că erau mult mai puțini atunci. Ei oricum nu vor muri de foame. Acești porumbei, cu excrementele lor, distrug fațadele clădirilor, distrug statuile, s-au renovat multe clădiri, frumos, în centru. Cum vor fi până în 2023?”, a intervenit Rodica Militaru.

Alesul municipal crede că porumbeii vor migra spre parcurile din oraș în cazul în care nu vor mai fi hrăniți în centrul orașului.

„Ideea nu este de a muri de foame, pentru că oricum nu vor muri de foame, ideea este să găsim un echilibru în dezvoltarea exponențială a populației de porumbei. (…) Nu se pune problema de a nu fi hrăniți acești porumbei, ei au surse de hrană într-un oraș ca Timișoara. (…) Ei nu vor fi tot aici. Dacă nu va fi sursă constantă de hrană în centru sau pâine aruncată, pâinea care este foarte nesănătoasă pentru nutriția porumbeilor, ei se vor răspândi în parcuri. Este o lege a naturii, se vor duce să caute hrană, nu vor sta cu zilele să vină cineva în Piața Operei să le arunce grăunțe”, a completat alesul Militaru.

Ea nu a știut să spună dacă primăria va instala automate de hrană pentru păsările din centrul Timișoarei. Explicația? „Recomandarea columbofililor este ca porumbeii să nu fie hrăniți de oameni”. De altfel, Răzvan Stana spune că oricum ceea ce dau timișorenii păsărilor „nu e în acord cu cerințele lor nutritive”.

Regulament la fiecare bloc, pentru animalele de companie

Rodica Militaru a explicat și de ce s-a decis că timișorenii care vor să adopte un câine sau o pisică nu mai au nevoie de acordul vecinilor. Ea crede că reglementarea ar trebui făcută de asociațiile de locatari,

„Deținătorii de animale trebuie să ia toate măsurile pentru a evita și a înlătura orice disconfort care poate fi adus vecinilor. Dorim și modificarea HCL 371/ 2007, acolo era prevăzut celebrul acord al vecinilor, scris și ștampilat, pentru deținerea unui animal de companie la bloc. Au fost numeroase cazuri de semnalări de abuzuri și șicanări. (…) Deținerea unui animal de companie la bloc poate fi reglementată prin legea asociațiilor de proprietari. Acestea își pot face un regulament propriu al condominiului (…) Cel care dorește să cumpere sau să închirieze un apartament în bloc va cunoaște dinainte regulamentul. (…) În acest fel se vor elimina abuzurile dintr-un bloc”, a precizat consilierul local.

O altă prevedere nouă din regulament se referă și la transportul animalelor cu mijloacele de transport în comun. Este interzisă însă urcarea în autobuz, troleibuz sau tramvai cu animale și păsări de fermă, dar cei care vor să plimbe o pisică sau un câine cu STPT trebuie să cumpere și bilet. Dacă animalul deranjează, șoferul de autobuz sau troleibuz ori vatmanul îl poate da jos atât pe proprietar, cât și pe câine.

Cândva, luna aceasta, ambele proiecte vor intra în dezbatere publică. Primăria Timișoara nu a anunțat deocamdată când va avea loc aceasta.

AICI puteți analiza noul regulament, iar AICI puteți vedea ce noi amenzi sunt propuse!

[relatedArticles]

Conferință de presă susținută de consilierii locali ai Alianței USR PLUS Rodica Militaru și Răzvan Stana pe tema regulamentului privind deţinerea animalelor de companie în Timișoara.

Posted by USR Timiș on Tuesday, April 13, 2021

46 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. nelu says:

  Ce sa-ti spun masuri constructive,cu impact in dezvoltarea orasului masuri la nivelul si capacitatea lor1

  • tibi says:

   tie-ti place mirosul, nu-i asa? ratatule. si frumoasa privelistea cu rahat de porumbel cat cuprinde in unele locuri. iti place si mirosul de urina, si rahatul de caini de pe strazi, chiar iti fac placere toate astea. orice e neplacut, mereu se gasesc ratati ca tine sa fie pro.

   • Ion says:

    N-ai inteles nimic. Cred ca omul se referea la micimea problemei. Cand ai probleme, intai le rezolvi pe alea mari si dupa aia de apuci de nimicuri. Intelegi? Da drumu la neuron sa vezi ce bine e.

    • Euy says:

     Tu nu ai inteles nimic din mersul vietii. Cand ai o multime de probleme le rezolvi pe care poti, mici mari orice! Daca nu poti sa faci centura, spital regional… nu mai faci nimic nu?! Stai si te lamentezi pe net, ca atat poti. Cam asta e logica ta. Daca iti apare un morman de gunoaie in fata casei ce faci? Astepti sa rezolve primaria prima data problemele “importante” si apoi sa vina sa iti ridice tie gunoiul?! Ca e problema minora, iar pt mine nu e deloc o pb ca tu ai gunoi la usa. E trist ca nu va puteti da seama cat de imbecili sunteti.

   • fotbal1 says:

    Am caine si pot spune ca sunt bine venite aceste reguli, doar ca as marii mult amenda catre cei care nu aduna dupa cainii mizeria, sunt multi si chiar daca le zici au impresia ca vrei sa-i bati. De la noi nu este bun simt, asa ca o amenda de minim 1000 Lei ar invata bunul simt pe multi proprietari…

   • Raul says:

    Exact porumbeii fac mizerie,nu boschetarii,imigrantii si cainii vagabonzi dn oras.Daca prostia ar durea,v-ati tavalii toti USR istii pe jos.

 2. radu says:

  Porumbeii sint sobolani cu pene, purtatori de microbi si boli. Normal ca nu trebuie hraniti !!!

 3. toni says:

  Papagalii din USR nu vor sa fie concurati de porumbei.

  Doamna Militaru, de Continental Cauciucuri se mai aude ceva, sau era doar o tema de campanie?

 4. tibi says:

  amenda ar trebui sa fie aplicata pe loc celor care hranesc porumbeii, si anume pumnul direct in gura, pentru ca oamenii astia nu inteleg cu vorba buna sa nu mai hraneasca porumbeii. pur si simplu nu vor sa se opreasca.

  • Andreea says:

   Dacă ar fi copilul tău care hrănește porumbeii sau chiar tatăl tău, tot așa ai proceda? Violența verbală pe care o manifești provine din răutate. Analizează – te și poate ai inteligența necesară să îți dai seama ce fel de om ești

  • Poli 21 says:

   Vad ca mitocanul ce raspunde la numele de tibi continua sa polueze aite-ul cu un limbaj mai mult decit suburban.

  • Urinel says:

   Ia uite cine e băieţel puternic, mânca-l-ar tata! Ţi-ai luat şi vitaminele, Tibişor? Sau ai băut numai lăpticul?

 5. Laura says:

  ,, Nimeni nu va sanctiona un copilas ” doamna Militaru ?!…..juridic nici nu se poate asa ceva ! minorul sub 14 ani nu raspunde contraventional , mai puneti mana pe legi sincer….. veti propune doar ineptii in HCL -urile ce urmeaza dupa cum se vede

 6. hans says:

  Sa inteleg ca s-au rezolvat toate problemele orasului si nu mai aveau ocupatie consilierii astia doi. Ma intreb ce alte idei mai sunt la USR ca pana acuma vad numai giumbuslucuri.
  Si daca nu se duc porumbeii in parcuri atunci ce o sa faceti mai consilierilor USR??? Nu mai bine plecati voi de la primarie prin parcuri ca la primarie nu sunteti in stare denimic fritz.

  • Johnny_B says:

   Astia care aveti mereu de comentat, orice ar face sau n-ar face primaria: Nu mai bine candidati voi la anul? Sa aratati voi ce puteti face, ca de stat pe margini si vorbit din pom e usor.

 7. Radu says:

  Fritz cu astia vrei sa faci treaba?Nu lasi porumbei in centru da lasi animale in mijloacele de transport si in blocurii.

 8. Andrei says:

  Ce sa zic ?! Inteligenta decizie! Deci porumbeii sunt purtatori de boli si nu mai avem voie sa ii hranim, dar daca nenea Vasile urca in tramvai insotit de caine iar cainele e infect (nu toti proprietarii de animale de companie au grija de ele), aia nu mai e o problema. Ca tanti Maria isi mangaie catelul la orificiu si apoi pune mana pe bara sau pe scaunul din tramvai, aia nu mai e o problema. Porumbeii sunt sursa bolilor si infectiilor in Timisoara ! Mergeti prin parcuri sa vedeti cati proprietari de caini aduna excrementele lasate de animalele lor. Mai de porumbei nu aveti loc, incapabililor!

 9. Tibi says:

  Clar astia sunt viniturii in temesvar bai idiotilor podurile sunt pline de golumbii…daca vrei sa scapi de ei aduci pasari răpitoare..nu știți voi de astea generația Danone

 10. Cineva says:

  Rodica si Razvan, voi habar nu aveti de pasari. Porumbeii salbatici din Timisoara sunt deja domesticiti si nu se vor muta niciodata in parcuri unde nu gasesc hrana suficienta pentru a supravietui si pt a se inmulti. Nici viderelul nu se va muta in parc, prefera inaltimea si blocurile din Timisoara. Ciorile isi fac cuiburile in parcuri pe platani inalti dar se hranesc in afara orasului. De multi ani primaria se lupta cu ciorile din spatele catedralei in idee de a le extermina pentru ca fac multa murdarie. Daca, printrun miracol porumbeii s-ar muta in parcuri, ar fi aceasi problema ca si cu ciorile.
  Mai bine va ocupati de meteorologie ca in domeniul acesta totul e posibil iar lumea e obisnuita cu ” vremea probabila “.

 11. ignoletz says:

  MARS LA STAPAN.

 12. Cristina says:

  Eu incep sa ma intreb din ce in ce mai serios: usr-u este de fapt divizia de marketing a unui grup umoristic ce urmeaza sa se lanseze sau invers? Sau are presa ceva cu ei? Chiar vad ca se intreaba cineva pe-aici, nu strica sa repet: cu duhoarea de la conti ati rezolvat? marii poluatori din Timisoara s-au dat pe brazda si acuma doar chestia cu porumbeii a mai ramas de rezovlat, in rest stam perfect cu poluarea?

 13. Johnny_B says:

  Poate asa scapam in centru de porumbei si ciori. Pe langa sala Capitol/gradina de vara toate bancile sunt pline de gainat si e un miros ca de ferma de pasari.

 14. stefan says:

  au rezolvat alesii toate problemele – iclusiv sobolanii si acum nu mai stiu ce sa faca, ce legi sa mai dea, sa ameteasca si ce se mai poate ameti.

 15. Robi says:

  La ce trebuie explicatii? Cui trebuiesc explicati?!

 16. Anda says:

  Foarte buna initiativa!!
  E o mizerie cumplita in centrul orasului si in Dacia.
  Zonele acestea pe care eu le cunosc si probabil mai sunt si altele, sunt pur si simplu invadate si infestate de aceste pasari.
  Sper din suflet sa fie luate masuri.

 17. flo_tm says:

  Oricum porumbei își iau mâncarea de pe vagoanele de cereale din Gară de Nord, după care se duc în centru. Acolo au cuiburile prin podurile clădirilor. Așa că acești papagali useriști nu au rezolvat nicio problemă. Oricum ei nu rezolvă nimic, sunt zero ca frițzero.

 18. Oare primaria functiona ca in epoca de piatra? says:

  Dece santeti rai.Fiecare primar cu pasarica lui Robu a avut treaba cu ciorile din parcul catedralei de a vrut sa le de a anticonceptionale,Fritz are probleme cu porumbei acuma nu toti oameni au aceiasi pasiune

 19. Ion says:

  Usr+ aceeasi mizerie, Voiculescu, Zoltan, Donimik Slitz incompetenți,politic trrminati. Demisia.

 20. nnn says:

  O decizie foarte bună cea cu porumbeii!!!

 21. dan says:

  Cel mai simplu era un cuib cu ulii in centru si se rezolva problema porumbeiilor, oricum trebuie gasita o solutie si pt ciori

 22. Anti_vir says:

  Asta cu migratul in parc e ca si anticonceptionalele pentru ciori ale lui Robu. Le merge mult prea bine in podurile mari ale cladirilor istorice ca sa plece in parcuri. Iar de mancat gasesc la tomberoane, nicio problema.

 23. Ciocanul says:

  S-au rezolvat problemele de trafic, pasajele, lipsa trotuarelor in multe cartiere, poluarea, mizeria, gunoaie neridicate, spitalul de copii, parcuri in paragina, iluminatul chior/lipsa stradal, datoriile RADET si au mai ramas marea pb a … porumbeilor !

 24. Gyury says:

  Ăștia cred că vor să reducă la tăcere orice fel de vietate.

 25. Marcel Anton says:

  Asta este singura problema in Timisoara ,PORUMBEII! in rest totul e ca la Dubai!
  Curatenia, drumurile, trotuarele sunt Oglinda!!
  Consilierii nu vad gropile si hartoapele de pe strazi!
  Macar daca plantau calmatoarele si semafoarele in dreptul fiecarei gropi!!

 26. Ala says:

  Nu stiu din ce oras sunt acesi consilieri dar cand eram copil era plin de porumbei in piata unirii iar ei in mod oficial erau hraniti de primarie. Probabil sunt olteni ca majoritatea viniturilor.

 27. draco says:

  Foarte buna legea. Sunt niste batrani care vin in fata blocului si lasa plase intregi de mancare la porumbei. Este unul care vine chiar de departe cu bicicleta doar pentru asta. Si normal ca se aduna o gramada de porumbei pe bloc si pe balcon si lasa rahat si miros peste tot, plus ca fac si zgomot. Am incercat sa vorbesc cu ei, sa le explic ca nu sunt animale de casa, si nu e corect ca ei doar sa le dea de mancare si apoi sa nu le mai pese ce fac. Dar pur si simplu batranii respectivi inteleg mai putin ca porumbeii. Acuma nu m-am certat pentru ca cred ca mai ai dracului o sa fie daca ma cert. Sper ca o sa fie posibilitatea sa chem politia si sa le dea amenda, pentru ca altfel vad ca nu se poate.

 28. Jean says:

  Ruben Latcau repetent, Trifan a abandonat școala. Punct și de la capăt.

 29. VomaPeSistem says:

  Numai idiotii dau de mancare la porumbei, inainte eram si eu idiot ca dadeam mancare la porumbei. Dar m-am oprit cand m-am documentat in privinta lor. Sunt niste sobolani cu aripi, purtatori de boli, unele chiar grave si fatale pentru cei fara imunitate. Rahatul este acidic, strica vopseaua masinilor si a acoperisurilor. Rahatul lor se usuca si se transforma in praf de rahat care este purtat inauntrul casei.

  Nu mai fi idiot! Nu mai da mancare la porumbei!

  Celor care dau de mancare porumbeilor le doresc:

  Histoplasmoza
  Infectia criptococica
  Salmonella, Campylobacteria, Klebsiella
  Escherichia coli
  Astm si alergii
  Psitacoza
  Tubercoloza
  Infectii virale

  Iar pentru cei care latra ca idiotii ce sunt ca ei au dat de mancare toata viata la porumbei si nu au avut nimic. In general persoanele cu imunitate scazuta sunt afectate. Daca tu bou… nu ai facut, nu inseamna ca altii nu au facut.

 30. Adi says:

  La Kaufland Sagului e o mizerie de nedescris pe trotuar si zona cu gazon de la intrarea in parcare,degeaba se chinuie responsabilii Kaufland si platesc firme care amenajeaza spatiile verzi din parcare pt ca mereu apar tembeli care hranesc porumbeii acolo,porumbei ce lasa in urma lor o mizerie si un miros de nedescris.Sa nu mai spunem de partea cea mai tare cand vrei sa traversezi acolo si trebuie sa faci slalom cateodata printre porumbeii facuti afis de masini…un peisaj horror!!!Noi ca adulti mai rezistam la privelistea asta cu porumbei facuti afis dar pt copii e ceva de groaza…Asadar mie personal mi se par prea mici amenzile pt cei ce ar continua sa hraneasca porumbeii.

 31. Mishu says:

  Unde, Doamne iartă-mă, i-au găsit pe toți imbecilii ăștia cu care au umput administrațiile locale, dar mai grav, și parlamentul și guvernul ! Să vă iasă pe nas dragi votanți USR !

 32. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Pașii de urmat la infectarea cu Covid-19, în funcție de simptomele apărute

  Mapamond

  VIDEO. Un diamant negru despre care se crede că provine din spațiu, scos la licitație. Are 555,55 de carate

  Ştiri din Timiș

  Peste 17.000 de timișeni angajați în 2021 prin ANOFM. Locurile de muncă vacante

  România

  Vremea se încălzește treptat. În vest sunt așteptate temperaturi de până la 6 grade în timpul zilei

  Ştiri din Timiș

  „Când și cum am simțit acel lucru pentru România”. UVT a premiat câștigătorii concursului

  Sănătate

  Coronavirus, 22 ianuarie: Peste 19.000 de cazuri în România. În Timiș sunt 1.420 de infectări din 3.672 de teste

  Sănătate

  Rata de infectare cu Covid-19 a trecut de 10 în Timiș. Situația pe localități

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.200 de mașini abandonate pe străzile Timișoarei au fost ridicate de proprietari după somațiile Poliției Locale

  Ştiri din Timiș

  Săptămână cu prezență fizică a elevilor în școlile din Timiș. Rata de ocupare a paturilor Covid este 21,7%

  Ştiri din Timiș

  Oamenii Timișoarei. Despre cei care „au construit orașul și i-au conferit o coeziune și un spirit specific”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici