tion.ro Web analytics

De când se prelungește programul la magazinele și terasele din Timișoara. Prefectul: După 14 zile se va reevalua

De Oana Bocănici

De când se prelungește programul la magazinele și terasele din Timișoara. Prefectul: După 14 zile se va reevalua

foto: Seba Tataru
Am scăpat de carantină și nu prea. Nu mai avem nevoie de declarație pe proprie răspundere să ieșim din casă pe timpul zilei, dar magazinele și terasele se închid la 18 până în 10 aprilie. Programul poate fi prelungit în timpul săptămânii doar dacă la 10 aprilie scădem sub rata de 7 la mie. Cum se fac calculele? Explică prefectul de Timiș.
Scris de Oana Bocănici - Am scăpat de carantină și nu prea. Nu mai avem nevoie de declarație pe proprie răspundere să ieșim din casă pe timpul zilei, dar magazinele și terasele se închid la 18 până în 10 aprilie. Programul poate fi prelungit în timpul săptămânii doar dacă la 10 aprilie scădem sub rata de 7 la mie. Cum se fac calculele? Explică prefectul de Timiș.

Timișoara și alte localități din județ în care rata de infectare cu coronavirus depășește incidența de 7,5 la mia de locuitori trebuie să închidă magazinele și terasele la ora 18 pe tot parcursul săptămânii. Carantina de noapte intervine de la ora 20. Restricțiile mai permisive pot fi aplicate abia când rata de infectare cu coronavirus scade sub 7/1000 locuitori. Dar nu instant. Rata se calculează la 14 zile și e nevoie de o nouă hotărâre în CJSU, explică prefectul de Timiș.

„Sâmbătă, în data de 27.03.2021, s-a constatat prin hotărâre a CJSU Timiș faptul că municipiul Timișoara avea o rată de incidență de peste 7,5/1000 de locuitori, astfel că de duminică 28.03.2021 se aplică restricțiile prevăzute pentru localitățile cu o incidență de peste 7,5/1000 de locuitori, adică:

– program operatori economici între 05:00 – 18:00 în toate zilele săptămânii
– deplasare fără declarație/adeverință între 05:00 – 20:00

Măsurile restrictive se mențin pe o durată de 14 zile de la data aplicării acestora, indiferent dacă incidența scade sub 7, conform art. 15 alin. 2 din Anexa 3 la HG nr. 293/2021, astfel cum a fost modificat prin pct. 5 din HG nr. 348/2021. După 14 zile se va reevalua incidența și, dacă aceasta va fi mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori la data reevaluării, se va constata tot prin Hotărâre de CJSU în ce tip de restricții se încadrează municipiul Timișoara, adică cel mai probabil în cele aplicabile incidenței între 4-7,5/1000 de locuitori”, a explicat prefectul Zoltan Nemeth.

În 10 aprilie se face reevaluarea

La un simplu calcul, chiar dacă incidența scade sub 7,5 sau sub 7/1000 locuitori, în Timișoara, magazinele și terasele trebuie să se închidă la ora 18 pe tot parcursul săptămânii cel puțin până la data de 10 aprilie, când se împlinesc cele 14 zile de când s-a întrunit CJSU.

Dacă în 10 aprilie vom avea o rată de infectare sub 7 cazuri la mia de locuitori, Timișoara va putea intra în cealaltă categorie, iar magazinele și terasele se vor putea închide la ora 21, în timp ce carantina de noapte va fi valabilă de la ora 22. Atenție, însă! Doar pe timpul săptămânii, pentru că vineri, sâmbătă și duminică programul este 18 la magazine și 20 la carantina de noapte, până se scade sub incidența de 4 la mie.

„Similar se aplică sistemul și în cazul UAT-urilor cu o incidență mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, situație în care se aplică restricțiile pentru zilele de vineri, sâmbătă sau duminică. Odată constatată încadrarea în această grupă, ridicarea restricțiilor se efectuează după minim 14 zile, dacă incidența scade la 3,5 sau sub 3,5/1000 de locuitori la data reevaluării. Totuși, dacă în cele 14 zile incidența urcă peste 7,5/1000 de locuitori, pentru aceste localități se vor aplica în termen de maxim 48 de ore de la depășirea incidenței de 7,5/1000 de locuitori, măsurile restrictive pe toată durata săptămânii.

[relatedArticles]

În concluzie, programul magazinelor, teraselor și altor operatori economici nu se modifică din oficiu dacă rata de incidență scade sub 7,5, respectiv sub 7/1000 de locuitori, ci doar după trecerea a 14 zile, dacă la reevaluarea situației se constată o modificare a incidenței”, a conchis prefectul de Timiș.

Conform hotărârii CJSU de sâmbătă, 27 martie, s-a stabilit că localitățile cu rata de infectare peste 7,5/1000 locuitori sunt Timișoara, Pădureni, Orțișoara, Jebel, Moșnița Nouă, Giroc, Sânmihaiu Român, Săcălaz și Mașloc. Aici, de luni până duminică, deplasarea după ora 20 se face cu declarație pe proprie răspundere, iar magazinele se închid la ora 18.

Conform CJSU din 27 martie, localitățile cu o incidență între 4 și 7,5/1000 locuitori sunt Parța, Ghiroda, Lovrin, Șag, Peciu Nou, Dumbrăvița, Becicherescu Mic, Giarmata, Remetea Mare, Bogda, Recaș, Ghilad, Belinț, Vălcani, Sânnicolau Mare, Pișchia, Bucovăț, Moravița, Giulvăz, Coșteiu, Giera și Denta. În acest caz, restricțiile încetează când incidența scade sub pragul de 3,5, tot cu o rata calculată la 14 zile și stabilită în hotărâre CJSU.

Articole pe aceeași temă:

Timișoara și localitățile periurbane ies din carantină, a decis CJSU. Restricțiile care trebuie respectate

Când se redeschid terasele în Timișoara și în ce condiții. Explicații de la prefectul de Timiș

 

 

25 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. asa_nu says:

  Prefectul asta nu e implicat in scandalul Ana “Pauker” Muntean? Nu el a fost organizatorul? Demisia de urgenta!

  • Anubis says:

   Ba da, dar e numit de aproximativ 1 luna. Doar nu renunta la ciolan asa repede. Isi face si el un renume ca sa mai prinda 2-3 clienti cu staif…

 2. VomaPeSistem says:

  Mda, se vor deschide terasele, lumea se va imbulzi, proprietarii teraselor vor inchide ochii ca is avizi dupa profit. Si in 2-4 saptamani vom vedea iar o crestere a numarului de infectati. Bravo!

  • desteptarea! says:

   doar intr-un stat bananier se deschid terasele inaintea scolilor si gradinitelor!
   variante normale:
   -daca deschizi terasele, mall-rile si pacanelele trebuie deschise si scolile si gradinitele! altfel e bataie de joc!
   -sau bagi carantina si costul carantinei il repatrizezi la toata populatia, inclusiv la bugetari ‘esentiali’ sa suporte toti, nu unii cer carantina si sa le fie ingradit dreptul la munca altora, mai fraieri si ei sa stea cu sporurile salariile de bugetari de ‘eroi’ si pensiile speciale intregi!
   cei, speriati decovid care tipa in gura mare inchideti tot! inchideti tot!, trebuie sa fie dispusi sa suporte si ei finaciar, sa stea si ei in 75%! altfel sunt egoisti fara caracter!

  • desteptarea! says:

   Legat de restrictii si relaxare:
   doar intr-un stat bananier se deschid terasele inaintea scolilor si gradinitelor!
   variante normale:
   -daca deschizi terasele, mall-rile si pacanelele trebuie deschise si scolile si gradinitele! altfel e bataie de joc!
   -sau bagi carantina si costul carantinei il repatrizezi la toata populatia, inclusiv la bugetari ‘esentiali’ sa suporte toti, nu unii cer carantina si sa le fie ingradit dreptul la munca altora, mai fraieri si ei sa stea cu sporurile salariile de bugetari de ‘eroi’ si pensiile speciale intregi!
   cei, speriati decovid care tipa in gura mare inchideti tot! inchideti tot!, trebuie sa fie dispusi sa suporte si ei finaciar, sa stea si ei in 75%! altfel sunt egoisti fara caracter!

   • ju says:

    in aceeasi postare te plangi ca se deschid terasele ( deci oamenii pot merge la munca ) si ca oamenii nu pot merge la munca. Deci cum vrei sa fie pana la urma ?

  • Tyo says:

   Nu sunt avizi dupa profit, in conditiile actuale, sunt disperati sa nunisi inchida afacerea si sa dea oamenii afara. E o diferenta, dar trebuie sa-ti folosesti creierul putin putin.

 3. Un biciclist. says:

  Nu vreau nici o reevaluare……Vreau carantina pana vor fii Zero cazuri de infectare. Atunci medici eroi si epuizati vor putea sa isi bea cafeaua in liniste., astia care fac evaluarile sa aiba grija cum trebuie de sanatatea mea, da!!!!

 4. gabriela borcsi says:

  jos user , jos slitz, jos iohanis, jos arafat, trebuie chemati la judecata si sa plateasca pt subminarea economiei romanesti

 5. gigi says:

  Am mai scris…

  Calculati sa fie sub 7.5 macar…

  Oraele 21 pt magazine, 22 pt carantina sunt mai tolerabile fata de ce avem acum…

 6. zic si eu... fiecare face cum crede. says:

  Premierul Israelului anunta senin vaccinarea populatiei din 6 in 6 luni, Fauci ne anunta sa ne sacrificam copiii pe altarul lui Lucifer prin vaccinare. Vaccinarea minorilor incepe din toamna anului acesta si se merge pana la copiii de 6 luni – macel programat.
  In paralel minciuna iese la iveala si probabil si sursa infectarilor (mastile obligatorii – dar este doar o supozitie) Texasul care respinge toate restrictiile are foarte putine cazuri de imbolnaviri.
  In Sibiu 16 vaccinati au facut gripa, au ajuns la spital: unul este mort si 2 sunt la ATI. Cam atat cu imunizarea.
  Sanatace!

  • fotbal1 says:

   Deci toti enumerati de tine mai sus sunt prosti, si tu esti destept. Iar Luci nu are nici o treaba, stii vorba aia Dumnezeu iti dar dar nu iti si baga in traista…
   Cat despre ceea ce auzi tu pe la anumite situri, posturi TV si tot asa, ar fii mai bine sa si verifici. Nu doar sa imprastii fake news…

  • Tyo says:

   Te obliga cineva sa te vaccinezi pe tine sau pe copii? Chiar va mai suporta pamantul de prosti ce sunteti?! Se moare si de la Aspirina sau 1 aluna! Da reactii adverse exista la orice, NIMENI NU TE OBLIGA SA TE VACCINEZI, asa ca TACI!

 7. DedeTM says:

  E chiar vital sa se stea la terase? Nu, s-a vazut de ieri ca imediat ce s-a ridicat carantina s-a umplut de atarnatori si pierde-vara care se plictiseau acasa si au venit sa bantuie prin Unirii. Alooo, pandemia nu s-a terminat doar ca aveti voi voie sa stati la terase, bagati la cap, daca va duce mintea macar atat!

 8. Rumburak says:

  iesitul din casa NU este obligatoriu, sint destui care de anul trecut nu au mai iesit din casa, stau arestati la domiciliu si privesc ingroziti la filme si seriale pe netflix.
  miliarde de oameni fumeaza sau maninca nesanatos si nimeni nu se isterizeaza de grija lor ca acum cind unii se bucura din nou de viata si bintuie prin magazine sau la terase

 9. Incompetenta sistemului public says:

  Terasele din Unirii nu respecta normele de distanțiere și nici programul pana la 18:00 și nu merge nimeni sa verifice acest aspect !!!!

 10. Gal says:

  Super, buluciti-va pe unde apucati!

 11. Filimon says:

  Mai bine vă faceți calcule cam cat o sa stați la pușcărie sau când vo bate dumnezei,din moment ce nu faceți autopsie e clar negru pe alb că se omoară oamenii repet sa va bata Dumnezeu să nu mai prindeți învierea Domnului

 12. XOL says:

  Omu’ asta, zis si prefect, e cam habarnist.
  In fiecare zi se calculeaza rata pentru 14 zile consecutive.

  Probabil ca el crede ca-i ca plata salariilor de pe vremuri: avans si lichidare, in 1 si 15 ale lunii 🙂

  Dar na, asa-i cand ai probleme in a intelege limba tarii in care traiesti.

 13. eu says:

  Nu inteleg de ce mi-ati sters postarea in care citam HG-ul despre care se vorbeste in articol?
  Imi pare chiar nesimtire…

  “Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor la 14 zile, astfel cum este calculată potrivit dispozițiilor alin. (1), și prezintă comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.”

 14. roc says:

  cat de ingust la minte este staul roman sa inchizi magazinele de alimente la 18.00??? acum le-a aglomerat destul, englezii au inchis tot si au facut program magazine alimentare prelungit, aia is prosti si noi inteligenti??

 15. Ion says:

  Pai si dupa cele 72 de ore de carantina dispuse de Arafat de ce v-ati intrunit sa declarati inca 7 zile de carantina ,ca nu au trecut 14 zile de cand ati decis ca Timisoara nu se carantineaza?Adica la institutirea restrictiilor v-ati intrunit dupa 3 zile de la vechea sedinta,iar acum cand e vorba de ridicat restrictii,trebuie sa treaca 14 zile?Ceva nu pusca…

 16. Popa says:

  Si sălile de fitness le tinem inchise până la anul? Nu va este rusine ordinarilor?

 17. scipio says:

  Dar deschideti odata si terasele si toate magazinele si molurile faceti program non stop sa terminam odata cu subiectul ca m am saturat sa tot aud de acest subiect,cine doreste sa se duca si sa stea non stop acolo sa se sature odata,ca s a ajuns ca acest subiect sa fie cel mai important in ultimul timp,daca sint idioti care nu inteleg ca acest virus pindeste de peste tot si ne pune viata in pericol,sa fie sanatosi,ca poate dupa ce incheiem subiectul se va discuta de lucrurile importante,de spitale,de cum sa imbunatatim activitatea acolo,de campania de vaccinare,de cum putem sa o acceleram sau de altele la fel de importante,nu despre cind se deschid terasele,cine nu constientizeaza situatia actuala sa faca o vizita prin spitalele unde se trateaza bolnavii infectati , daca ar fi posibil,si poate le va veni mintea la cap,asta daca au ceva in cap si nu il poarta decit ca sa nu le ploua in git,in rest sa fim sanatosi.

 18. Alen says:

  Prefectul asta ar trebui demis de urgenta ca e zero barat!

 19. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici