tion.ro Web analytics

Timișoara și localitățile periurbane ies din carantină, a decis CJSU. Restricțiile care trebuie respectate

De Oana Bocănici
Reactualizat la:

Timișoara și localitățile periurbane ies din carantină, a decis CJSU. Restricțiile care trebuie respectate

Foto: Seba Tataru
Reactualizat la:
Timișoara și localitățile Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda ies în carantină, după ultima analiză a DSP. Cu toate că INSP a propus ca măsura să fie prelungită, CJSU a votat că nu mai este nevoie. Se pot redeschide terasele la Timișoara, cu program redus.
Scris de Oana Bocănici - Timișoara și localitățile Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda ies în carantină, după ultima analiză a DSP. Cu toate că INSP a propus ca măsura să fie prelungită, CJSU a votat că nu mai este nevoie. Se pot redeschide terasele la Timișoara, cu program redus.

DSP a trimis analiza pentru ridicarea măsurilor de carantină către INSP, iar raportul de la INSP spunea că măsurile ar trebui prelungite. CJSU a decis că nu mai este nevoie de carantină. Au fost 30 de voturi împotriva prelungirii măsurii.

„Astăzi, 31.03.2021 ora 24:00, expiră măsura carantinării zonale a municipiului Timișoara și a celor 4 comune periurbane Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc. Înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc și să propună prelungirea măsurii de carantinare zonală sau ridicarea acesteia. Această analiză de risc efectuată de către DSP, trebuie avizată de către INSP. Dacă se propune ridicarea măsurii de carantinare zonală de către DSP și INSP avizează măsura de ridicare, carantina zonală încetează de drept la data expirării măsurii, nefiind necesar un vot în acest sens în cadrul CJSU.

DSP Timiș a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare. Analiza de risc efectuată de către DSP Timiș, propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele 5 UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele 5 localități. Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul ședinței CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală. În cadrul CJSU Timiș nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri. De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni”, a transmis prefectul de Timiș.

Potrivit lui Zoltan Nemeth, trendul ascendent de la momentul intrării în carantină a fost „mult încetinit” și în cele din urmă s-a ajuns pe un trend descrescător, județul Timiș fiind printre puținele din țară în această situație.

De mâine, 01.04.2021, începând cu ora 00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timișoara și comunele Ghiroda, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Giroc.

În municipiul Timișoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 05:00 și 18:00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20 se poate circula doar pentru excepțiile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

În situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă și duminică la ora 18:00 și se va menține pentru aceste zile ora 20 ca oră limită pentru circulația fără declarație sau adeverință. În zilele de luni – joi, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21, iar ora limită pentru circulația fără adeverință sau declarație va fi ora 22”, a mai spus prefectul Nemeth.

Vă reamintim, în 24 martie, într-o ședință cu scântei a CJSU s-au adunat 27 de voturi „pentru”, 6 împotrivă și 6 abțineri și s-a decis o prelungire cu șapte zile a măsurii de carantină.

Timișoara, Dumbrăvița, Ghiroda, Moșnița Nouă și Giroc sunt în carantină din 8 martie. Inițial, măsura s-a aplicat pentru 14 zile, apoi a fost prelungită pentru trei zile de șeful DSU Raed Arafat, iar apoi a mai fost prelungită încă șapte zile.

Timișoara și localitățile periurbane au intrat în carantină pentru două săptămâni în 8 martie, cu următoarele rate de infectare în rândul populației: 7,30 – Timișoara, 12,39 – Moșnița Nouă, 9,88 – Dumbrăvița, 10,47 – Giroc și 6,39 – Ghiroda. În 24 martie, când măsura a fost prelungită temporar de Raed Arafat pentru trei zile peste decizia de la nivel județean, rata în Timișoara era 8,43, la Moșnița Nouă era 11,45, la Dumbrăvița era 6,9, la Giroc era 10,03, iar la Ghiroda era 7,35.

În ultima raportare a autorităților de miercuri, 31 martie, rata de infectare este 7,64 la Timișoara, 9,95 la Moșnița Nouă, 5,55 la Dumbrăvița, 9,19 la Giroc și 7,33 la Ghiroda.

Ce măsuri se aplică

În Timișoara, Giroc și Moșnița Nouă se vor aplica măsurile valabile pentru localitățile în care rata de infectare depășește pragul de 7,5/1000 de locuitori. Aici, de luni până duminică, deplasarea după ora 20 se face cu declarație pe proprie răspundere, iar magazinele se vor închide la ora 18.

Aceleași restricții se aplică și în Ghiroda, până când localitatea va scădea sub rata de 7 cazuri la mia de locuitori. Conform hotărârii de guvern dată în weekend, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, terasele și magazinele pot funcționa cu program redus doar în weekend, urmând ca în timpul săptămânii carantina de noapte să fie valabilă de ora 22, iar magazinele să stea deschise până la ora 21, după cum explică deja și prefectul de Timiș.

La Dumbrăvița sunt aplicate măsurile pentru rata cuprinsă între 4 și 7,5 la mia de locuitori. Deplasarea după ora 20 se face cu declarație pe propria răspundere doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pe când în timpul săptămânii carantina de noapte devine valabilă de la ora 22. Operatorii economici vor funcționa până la ora 18 numai în weekend, iar în rest vor închide la ora 21. Măsurile se aplică până când rata scade sub 3,5 la mia de locuitori!

Hotărârea completă AICI.

Articole pe aceeași temă:

Când se redeschid terasele în Timișoara și în ce condiții. Explicații de la prefectul de Timiș

 

 

[relatedArticles]

40 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. SpaceX says:

  Singura problemă e că Hotărârea de Guvern 55/2020 la care se face referire nu e chiar legală, ba chiar nu există deloc, nefiind publicată în Monitorul Oficial, conform Avocatului Poporului.

  • cristi-x says:

   A dat-o Câțu la intors. Ca cica nu trebuie publicata, ca se publica numai alea care nu stiu ce, blabla. Sper sa se ajunta in instanta pe tema asta, s-ar putea sa fie interesant.

 2. DedeTM says:

  Sa-i vedeti acuma pe derbedeii care au iesit la protest ca sa se afle-n treaba, o sa zica: “Datorita NOUA a iesit Timisoara din carantina!! Victorie!! ” )) Ce naivi necalificati.

 3. tibi says:

  nu au argumente logice pentru mizeria asta cu inchiderile magazinelor devreme. pur si simplu nu exista. vor doar sa distruga economia. putem spera doar ca “avocatii” si “judecatorii” aia bubosi din opozitie, daca mai exista asa ceva, vor gasi mijloace de-ai sanctiona pe dezaxatii astia cat mai repede.

  • Ovidiu says:

   Puteti sa imi spuneti si mie un argument solid pentru care ar vrea sa distruga toata economia tarii? Multumesc

   • Alina says:

    @Ovidiu averile mari se fac pe fluctuații mari. Ai capital, cumperi cat totul e jos și vinzi pe varf. Tu de ce crezi ca a blocat Isarescu creditarea in 2008 si a prabusit tot sectorul imobiliar? Cate falimente personale, cati oamneni ramasi pe drumuri si cu datorii imense au fost? Oare de ce ar fi vrut cineva sa distruga economia atunci. Altfel banii se fac greu!

   • tibi says:

    ei nu lucreaza, ei primesc bani din taxele tale, si mita de la “UE”. prin “economia tarii” ma refer la clasa de mijloc. vrei sa-ti desenez? DE CE vor sa ne distruga? pai, nu-i afecteaza cu nimic. lor le intra banul, actiunile la marile companii si mita le cresc. ca doar marile companii folosesc statul pe post de papusi.
    tu cam cum crezi ca au fost afectati politicienii de restrictii si pandemie? crezi ca ei au nevoie de hartie sa se plimbe prin gradinile vilelor? vaca aia de turcan zicea ca “ah, pai la evenimentul asta aveam toti teste negative, asa ca-i ok”, in timp ce poti sa ai tu cate teste negative vrei, poti sa ai vaccin, ca tot nu ai voie sa faci nimic. mai vrei argumente solide?

   • ds2 says:

    Ovidiu nu-ti pierde vremea cu el . E cel mai tembel dintre cei care se baga zilnic in seama. Pomeneste de logica dar logica lui e cat a unei râme cu tranzistori.

   • antiprosti says:

    Preluarea unor afaceri banoase care au fost falimentate in peroada de restrictii.Vezi actiunile de asa zis contol desfasurate sub obladuirea unora dintre alesi

  • Nagy Zoltan says:

   @tibi Realizezi ca impozitul si TVA-ul e procentual. Asta inseamna ca daca un stat vrea sa aiba incasari mari.. trebuie populatia sa aiba venituri mari. Orice politician fura. Dar nu mai bine furi 100 de RON din 1000 decat 10 RON din 100? Deci interesul lor e ca tu sa ai venitul initial cat mai mare

   • tibi says:

    Tu nu pricepi ca statul se pisa pe cei saraci si pe patura mijlocie? Nu pricepi, ca esti si agramat, cum sa si pricepi? Banii aia putini pe care ii avem tot se duc. Unde crezi ca se duc, ba, boule?

  • mihai says:

   Tibi, esti prost tot timpul??? Pe bune, iti spun de fiecare data! Esti lovit rau de tot.

 4. Un biciclist. says:

  Vai nu….. nu sunt de acord……de ce Fritz, nu asculta de parerea specialistilor….de ce ii este frica de protestatari?…
  P.S visul meu de a sta 8 ani in carantina s-a destramat…

 5. Grigore says:

  Acum sa vedem rezultatele!

 6. Arthur says:

  De ce simplu, daca se poate si complicat?
  O sa verificam zilnic rata de infectare, calculam media aritmetica, geometrica, ponderata si mai bagam apoi niste formule stufoase, ceva integrale. Sa dea bine.
  Apoi facem niste grafice faine, colorate, cu sclipici si beculete de diferite culori .
  Pana le terminam pe toate se face ora 22 si nu mai iesim niciunde.
  Lasand gluma la o parte, oare ce intelege din acest mesaj alambicat un om simplu fara prea multa scoala? Sau ei nu conteaza?
  Se dovedeste inca o data ca factorii decizionali sunt complet rupti de realitate atata vreme cat sunt incapabili sa formuleze un discurs pe intelesul maselor largi de oameni.
  Mare-i gradina ta Doamne…..

 7. Sorin says:

  Nu sunt legi astea si nu sunt publicate in monitorul oficial,deci sunt nule nefiind publicate acolo,dna ziarist.

 8. Csaba says:

  Deci, Timișoara a ieșit din carantină cu incidență mai mare decât valoarea din momentul intrării. Asta demonstrează din nou ineficiența carantinei.

  • colocolo says:

   Demonstreaza ca nu poate fi aplicata corect in Romania (tara de tranzit si cu granite deschise) si nerespectarea ei de catre unii cetateni. Pe hartie arata bine carantina dar in practica un semi-esec.
   Carantina functioneaza avem exemplul Noii Zeelande, 2.497 cazuri de la inceputul pandemiei si doar 26 de morti intr-o tara de 4 milioane de locuitori. Auckland oras de 1.7 milioane, luna trecuta a intrat in carantina pentru doar 3 cazuri.
   Taiwan cu o populatie de 23 de milioane, 1,030 de cazuri de la inceputul pandemiei si 10 morti intr-o tara mai mare ca Romania.

   • Prazu69 says:

    De acord, dar sa nu uitam ca NZ a platit timp de 3 luni TOATE salariile populatiei din bugetul statului, la noi nici macar stare de urgenta nu vor sa bage ca sa nu dea cumva vreun ajutor.

  • AndJusticeForAll says:

   Dimpotrivă, demonstrează eficiența carantinării când trendul era clar ascendent, adică în creștere. Acum scade, chiar dacă foarte, foarte, fooarte lent. Restricțiile nu sunt chiar restricții, dar depinde de fiecare cum interacționăm între noi și cât de mult respectăm normele de bun simț la o adică, în situația de față, situație cu care toți nu am mai avut de-a face.
   P.S. semnalul la telefon parcă e mai bun de când s-a dat drumul la vaccinări, sau mi se pare?

 9. Jos Johannis si guvernul mafiot says:

  Urgent trebuie demis Klaus Johannis si guvernul mafiot.
  Fritz demisia .
  Si alegeri anticipate compoziția guvernului si a parlamentului nu reflecta vointa poporului.

  • bogdan says:

   Și cam care e voința poporului? Sosoaca președinte? Eroul de la Rahova eliberat?

  • cornel says:

   Tu glumesti? Pai nu au fost alegeri de curand? Dupa tine cine-i poporul asta? Protestatarii astia imbracati toti fara exceptie in treninguri si spargand seminte? AUR care vrea sa reabiliteze criminalii de razboi? Mi-a placut discursul lui Barna de azi, citez:”Aș vrea să îi întreb un lucru pe colegii de la AUR: dormiți bine noaptea după ce le-ați zis medicilor că sunt criminali? Sunteți mulțumiți că oamenii care vă salvează prietenii și rudele de la moarte trebuie să facă față și potopului de injurii și blesteme pe care l-ați încurajat și lansat împotriva lor? Vă simțiți împliniți? Simțiți că ați realizat ceva în aceste luni de mandat?”
   Ce ținte mai aveți? Cine urmează? Poate ne spuneți acum, să ne pregătim și noi. Dacă asta vreți să faceți, poate a venit vremea să vi se spună că, deși ați fost aleși democratic, n-ați înțeles nimic nici din democrație, nici din libertate și nici din privilegiul de a reprezenta oamenii acestei țări. Poate a venit vremea ca în jurul dumneavoastră să fie pus un cordon sanitar (știu că vă place cuvântul ăsta). Poate a venit vremea să vă spună cineva că extremismul nu va fi tolerat. Intoleranța,nu va fi tolerată. Pot accepta că sunt oameni care își mai pierd temporar cumpătul. Nu e ușor să faci față unei crize și mulți români suferă în aceste zile dar, domnilor și doamnelor colegi de la AUR, când v-ați pierdut și sufletul? Ce demon vă stăpânește de ați ajuns să vedeți criminali în salvatori, dictatura în mască și conspirație în vaccin?”

  • Zoli says:

   Nu o sa ne lase lașii de la B… Coruptibilii

 10. uie_fritz says:

  iese gheisoara din carantina pentru a intra la loc..hai FRITZZZ,avem incredere in abilitatea ta de a distruge orasul

  • Clau says:

   Cata ura si prostie in tine.Dominic a fost ales in mod democratic.Pricepi?Ce crezi ca poate face un primar in cateva luni?Vedem dupa 2-3 ani daca sint sau nu realizari.

 11. Alergic la amatori says:

  Blabla la,, ZAMĂ LUNGĂ de jurnaliști amatori cu articol de rahat NU MAI LUNGITI ATITA conținut de UMPLUTURĂ!! Puneți naibii lista cu noile reguli, palea importante sus și CONCIS. Cine drac sa citeasca atita pologie cu birfe din trecut despre ce behăie toti demnitarii corupți, pe interese de partidul lor de hoți. De la stg la dreapta.

 12. Prazu69 says:

  La Dumbravita la 5.55 rata infectare clar nu mai abeau cum sa prelungeasca, la TM alte interese, alta poveste.

 13. Cineva says:

  Stiti ce va fi de maine in Rep. Moldova?

 14. gabriela borcsi says:

  Bai animalule de Slitz tu esti cel care incita oamenii la violenta, tu ar trebui sa fi tras la raspundere sa fi judecat pt ca ai nenorocit oamenii in acest oras, oameni cu copii si-au pierdut serviciul si nu mai au din ce trai nenorocitule

 15. Jos cu guvernul vomunist USR+PNL si UDMR says:

  USR+si PNL nu ne speriati cu jandarmi nici cu amenzile vad ca de frica sa nu pierdeți puterea sunteti instare sa ne împușcați iarăși voi de la SRI ?
  Ati pus jandarmeria sa bata copii batrani doar sa nu fiți dati jos.
  Am ajuns mai rău ca in Rusia cu USR+ PNL si UDMR.

 16. in Belgia pandemia pica says:

  Respect pentru cei ce au manifestat in Timisoara si in intreaga tara pentru libertatea noastra si a copiilor nostri.
  Nu incetati protestele acum! Acesti conducatori ne vor raul si chiar ceea ce considera ei raul absolut adica moartea. Am spus-o de la inceput ca dictatura si tirania se stabilesc doar pe sangele poporului si pe saracirea aceastuia. Daca ne oprim acum isi vor relua incet-incet puterea prin ajustari succesive.
  Dovada instaurarii dictaturii sunt afacerile deteriorate drastic sau distruse total, cei 1.5 milioane de someri si faptul ca ai lor consilieri Ana (Pauker) si multi altii de la USR incep sa isi dea pe fata sentimentele de partizani neo-marksisti, ceea ce inseamna acapararea tuturor tuturor proprietatilor private sau personale si mai ales disparitia micii burghezii (clasa de mijloc). Mesajul de pe tricoul doamnei Pauker Ana (blestemat sa-i fie numele) cu “Moarte chiaburilor” este elocvent asta ca sa nu mai vorbesc de actiunile directe de ingradire a libertatilor individuale si de atacurile orchestrate si insistente impotriva Bisericii.

  In Belgia in 30 de zile se ridica toate restrictiile pe temeiul ilegalitatii lor (va rog sa cititi in presa internationala). Pandemia a trrecut! Acum cei ce se agata de putere imbatati de aceasta vor sa isi realizeze propriile scopuri.

  Eu o sa evit cu orice pret vaccinarea pentru ca din actiunile fara precedent ale guvernului am vazut limpede ca acesta este scopul lor final asa ca eu cred ca acesta este punctul de unde numai exista cale de intoarcere.

  • aaaaa says:

   daca prostia ar durea ai fi in coma! In Belgia (ca si in Romania de altfel) un tribunal a dat termen de 30 de zile Guvernului ca aceste restrictii sa fie trecute in legalitate: adica pe intelesul tau : sa se dea o lege care sa le cuprinda! Nici decum sa anuleze restrictiile! (Te rog sa citesti presa internationala)Si daca imi dai voie sa iti stresez neuronul tau deja obosit inca un pic: sa ne aducem aminte ca exact primele zile de STARE DE URGENTA din Romania (de anul trecut! stiu a trecut mult dar hai ca poti!) au fost declarate de CCR neconstitutionale si deci ilegale pentru ca nu s-a respectat o procedura juridica! Nicidecum ca au fost luate impotriva poporului Roman!!!!! Asa e si acum in Romania: restrictiile momentan sunt ilegale din cauza nerespectarii de catre Guvernul Romaniei a unei proceduri juridice NICIDECUM ca sunt impotriva binelui poporului Roman! Dar totusi imi zici si mie exact acele site-uri ale presei internationale care afirma ca in 30 de zile se ridica toate restrictiile in Belgia?

 17. Admin27 says:

  Ne am saturat sa zica arafat cand se transmite covidu si ce comerciant tre inchis, unde nu pot bea cafea! Jos guvernul incompetent, Arafat sa fie exilat in Siria !

 18. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Se fac angajări la Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Kia EV6 este încoronată „Mașina Premium a anului 2022 în Germania”

  Eveniment

  Indolență? ISU Banat nu a avertizat timișorenii despre pericolul folosirii mijloacelor improvizate de încălzire, în criza Colterm

  Ştiri din Timiș

  Reacția lui Dominic Fritz după ce un om a murit în plină criză Colterm, încercând să se încălzească de la aragaz

  Sănătate

  UPDATE. Coronavirus, 28 octombrie: peste 13.000 de noi infectări și 415 decese în țară

  Ştiri din Timiș

  Se închide circulația între str. Coriolan Brediceanu și bd. Republicii

  Ştiri din Timiș

  Drumul dintre Pustiniș și Otelec a fost reparat „in situ”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Drumul Județean Timișoara - Peciu Nou, plin de gropi. Ar putea fi reciclat „in situ”

  Ştiri din Timiș

  Eugen Grigoroiu, noul membru în Consiliul Județean Timiș

  Ştiri din Timiș

  Încă 50 de animăluțe oferite spre adopție la târgul online organizat de USAMVB

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici