tion.ro Web analytics

Cresc impozitele pe clădiri la Timișoara, inclusiv la rezidențiale. Valori mari pentru nerezidențiale la persoane fizice, din 2022

De Roxana Deaconescu

Cresc impozitele pe clădiri la Timișoara, inclusiv la rezidențiale. Valori mari pentru nerezidențiale la persoane fizice, din 2022

Timișorenii vor da mult mai mulți bani din buzunare bugetului local. Primăria majorează „sănătos” impozitele pe anul 2022, în special pentru persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale, care vor ajunge să plătească la fel ca persoanele juridice. Se mărește și impozitul pe clădirile rezidențiale, adică pe locuințe, dar majorarea nu este atât de mare.
Scris de Roxana Deaconescu - Timișorenii vor da mult mai mulți bani din buzunare bugetului local. Primăria majorează „sănătos” impozitele pe anul 2022, în special pentru persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale, care vor ajunge să plătească la fel ca persoanele juridice. Se mărește și impozitul pe clădirile rezidențiale, adică pe locuințe, dar majorarea nu este atât de mare.

A apărut proiectul de hotărâre care stabilește valoarea impozitelor și taxelor locale pe anul viitor, la Timișoara. Primăria vine cu o surpriză pentru timișoreni și crește considerabil impozitele locale, mai ales pentru persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale, care vor plăti sume de peste trei ori mai mari. Cresc impozitele și pentru persoanele fizice și juridice care dețin clădiri rezidențiale, de locuit. Consilierii locali vor stabili în curând impozitele și taxele locale pe anul 2022.

Timișorenii care au clădiri nerezidențiale, impozit de trei ori mai mare

Astfel, „pentru clădirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile” a clădirii. La aceasta se mai adaugă și o majorare de 50%, astfel că timișorenii care dețin clădiri nerezidențiale pe persoane fizice vor plăti la fel ca persoanele juridice care dețin clădiri nerezidențiale.

„Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, prevazut la alin. (2) al prezentului articol (cota maximă de 1,3 – n.r.), precum și impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, prevăzut la alin. (4) al prezentului articol (cota maximă permisă de lege de 1,3 – n.r.), se majorează în conformitate cu prevederile art.489 alin.1 și alin.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu o cota adițională de 50% din cota de impozit stabilită”, se arată în proiectul de hotărâre.

Practic, persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale, adică imobile folosite pentru activități economice, vor avea de plătit un impozit de trei ori mai mare, prin aplicarea cotei de 1,95, crescută de la 0,6 cât era anul acesta.

Impozite mărite și pentru apartamente sau clădiri de locuit

Cresc și impozitele la clădirile rezidențiale, dar nu atât de mult. Dacă anul acesta s-a aplicat o cotă de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii, pentru anul 2022 se va aplica o cotă de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii. Atenție, este vorba despre „clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice”. Calculul este identic pentru persoanele juridice care dețin clădiri rezidențiale.

Practic, din proiectul de hotărâre pregătit de reprezentanții primăriei putem înțelege că se dorește aplicarea unui tratament egal pentru persoanele fizice și persoanele juridice.

Potrivit aceluiași document, impozitul pe mijloacele de transport rămâne la fel, majorat oricum cu 50% încă din anul 2019. Tot atunci a fost mărit cu 50% și impozitul pe locuințe.

Dispar mai multe taxe speciale

Spre deosebire de anul acesta, pentru anul 2022 nu se vor mai plăti atât de multe taxe speciale. De la 54 de taxe speciale câte există anul acesta, pentru anul viitor vor rămâne doar opt. Reapare taxa pentru promovarea turistică, de 2% la tarifele de cazare, exclusiv TVA.

Revine la același nivel taxa de ocupare a domeniului public, care a fost micșorată pe timp de pandemie la 0,10 lei/mp/zi, astfel că se majorează la fel ca înainte: 3 lei/mp/zi în zona centrală și 2 lei/mp/zi în alte zone.

Creștere de 18 milioane de lei la bugetul local

Potrivit reprezentanților primăriei, veniturile la bugetul local vor crește de anul viitor cu 18 milioane de lei după majorarea impozitelor pe clădiri.

„Deoarece marea majoritate a cauzelor care au dus la creșterea cheltuielilor în anul 2021 se vor menține și în anul 2022, cu impact negativ asupra dezvoltării economice și sociale în cadrul Municipiului Timișoara, raportat la necesitățile bugetare locale, pentru anul 2022 se impune o creștere a veniturilor proprii ale bugetului local din impozite și taxe locale, în scopul satisfacerii necesităților bugetare locale, asigurării cheltuielilor publice și dezvoltării economice și sociale în cadrul Municipiului Timișoara în anul 2022, având în vedere inclusiv condițiile specifice zonei”, explică reprezentanții primăriei, într-un referat de aprobare a proiectului de hotărâre semnat de primarul Dominic Fritz.

Pentru ca majorările să fie aplicate, proiectul va trebui aprobat în Consiliul Local Timișoara. Primăria trebuie să anunțe și când va avea loc dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Taxe și impozite locale în 2021, la Timișoara. Cresc puțin cu inflația și dispar unele taxe speciale, inclusiv cea de turism

25 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Andi says:

  Foarte bine! Sa creasca impozitele ca altfel din ce si-or plati mega-salariile toti slugoii usr pentru care friz a infiintat noi posturi? Ba, nu as avea nicio problema sa le dea mii de euro pe luna, dar sa fie dracului capabili si sa si faca ceva de banii aia. Cum dracu e aia sa incerci sa dai afara incompetentii lui robu ca sa iti aduci incompetentii tai din usr in loc? Si sa nu reusesti sa ii dai afara pe ai lui robu, motiv pentru care tu tot mai infiintezi posturi de sefuti si sefuleti si sefi serviciu? Zdrente ordinare, putregai de dezamagire pentru acest oras.

 2. Stefan says:

  Daca tot a crescut Citu salariile :)))))))

 3. Razvan Ionele says:

  Nu se poate asa ceva ! Timisoara arata ca o comuna mare, cum sa majorezi taxele locale cand tu ca si Primarie nu respecti cetatenii ?

  Mizerie pe strazi, haos in circulatie, aspect jalnic al urbei, intrari in localitate jalnice …

  Primaria, arata-ti ca sunteti gospodari nu comunisti !

 4. tibi says:

  guvernantii nu se lasa pana nu se trezesc cu furca in burta.
  taxe da, conditii ba

  • Traian says:

   In ultimul an toate birturile si bodegele de fite si-au facut terasele mult mai mari si nu platesc taxe decat simbolic o chirie mica pentru folosirea ilegala a jumatate din latimea strazii.
   Sa vedem cum vor fi folisiti acesti bani inainte de a face scandal…

  • Daniel says:

   Sa crești o taxa de pe un an pe altul cu 320% pentru un antreprenor, este înfiorător. Numai un primar care nu a lucrat niciodată în privat o poate face. Votați USR!!!

 5. vlad says:

  Ce bine ca am votat USR. Acum chiar ma simt idiot. Mai bine nu votam. Asa puteam sa spun ca uite ce au facut prostii aia, iar au fost prostiti si au votat aiurea. Dar nu , acum e clar, pot sa ma autofelicit.
  Domnule primar, daca nu va ajung banii , va rog sa puneti si taxa la intrarea in oras. Nu de alta, dar sa fim ca in Germania Evului Mediu. Multumim.

 6. antiVrajeala says:

  Nu gasesc treaba asta cu cresterea taxelor in programul de guvernare locala pe dominic primar punct ro. Cred ca nu am linkul bun sau ceva, doara era vorba de “revolutia bunei guvernari” Am inteles, si in 2022 va fi nasol pentru primarie dar pentru cetateni va fi bine, ei o sa aiba de unde sa plateasca in (usr)plus? De dat bani pe actiuni “culturale” si instalatii arhitecturale temporare pare ca sunt bani, poate ar trebui cheltuiti altfel? Sau e si la plusereu ca la pnl, una e in campanie alta e cand faci bugetul?

 7. cet says:

  bravo fritzi! realizari nu gluma!

 8. Ion says:

  Deci primaria ar vrea pentru vreo 1500 euro impozit un spatiu comercial de 50 mp ce valoreaza 80000 euro si care poate produce din chirii 4000 euro pe an? Bun atunci…

 9. ionel says:

  As râde, dar nu e de râs. Repet ce am mai bombanit prin alte comentarii, suntem in faza de inceput a privatizarii oraselor. Cand persoana fizica tinde sa fie impozitata (inclusiv pe domiciliu, unde nu genereaza profit din imobiliare) la fel ca persoana juridica (scrie in articol), se vede clar miscarea – scoaterea din calitatea de proprietar urban a tuturor celor care nu au venituri ce sa permita noul tip de taxare
  Care va creste, lento dar sigur, si se va alatura altor costuri urbane in crestere – salubritate, utilitati, transport, etc. Astfel incat sa fim “ca afara”, cu firme si persoane bogate pe post de proprietari, restul chiriasi. Si atentie – ca desi e pe undeva prevederea ca nu poate fi aruncat in strada datornicul, daca isi pierde singura locuinta prin acel act – noi avem justitie corupta si ong-uri inerte si acaparate de afaceristi. Pe aceasta cale, vor face orasul “frumos” prin pieptanarea din el afara a tuturor saracilor, economilor, modestilor si saracutilor – iar multi vor aplauda frenetic. Bravos, umanitate, continuati. Pana la urmatoarele alegeri poate baga si un alt stil de vot, sa fie absolut siguri ca cine se alege e in aceeasi barca si continua aceste “binefaceri”. Cine e in pericol, sa isi caute baronul local preferat, ca in acest stil se va refugia prin ruralul vreunui astfel de individ mai repede decat ar fi crezut vreodata. Sa isi ia pumni pe spinare si acolo, daca e batran si insuficient de slugarnic. Sau na, la sparanghel, pana se mai poate târî… vai si-amar.

 10. Adi says:

  Ce porcărie….Nu am votat usr ,cred ca imi dădeam palme singur acum…măcar știu cu siguranță pe cine să nu votez la următoarele alegeri .
  In nici un caz cu URS. Cu orice alt partid !

 11. Cineva says:

  Marirea salariilor cand se face?

 12. Daniel says:

  Foarte bine, impozitul marit pe masini mai vechi de 10 ani pe cand?

 13. Stefan says:

  In loc sa creasca impozitul multinationalelor de la 10% cat este in prezent la 15% cat s-a euro semnat, Fritz creste impozitele pe cladiri. O noua formula sa te afle lumea ca esti un nesimtit.

  • RATM says:

   Cum sa te iei de multinationale??? Asta-i cultul lor!!! O religie pt ei. Ca doar sunt sagetile lor, si nici nu-si dau seama…

 14. dan says:

  bravo usr bravo fritz, carantina, parada gay, impozite mai mari.. esti pe drumul cel bun

 15. manu says:

  Jaful cetatenilor la loc de cinste ptr neomarxisti.

 16. Gabi says:

  Dintr-un simplu calcul reiese ca impozitul pe locuinte s-a marit cu 25%! E mai usor sa zici 0.08 si 0.1, dar marirea este foarte mare!

 17. IOAN says:

  Fritzule te-am votat ca sa faci treaba in oras.| TU ne- ai pus botnita la gura, ai facut parada gay taind bani de la festivale de ani de zile, iar acum vrei sa maresti impozitele nejustificat.DE CE AI VENIT TU AICI, cand puteai sa ramai naibii in nGermania.

 18. John says:

  De acord cu cresterea impozitelor la cladiri nerezidentiale, sunt prea multi bisnitari de terenuri si apartamente unde nu locuiesc achizitionate din alte afaceri dubioase.

 19. Ovidiu says:

  Vrem curatenie in oras, vrem parcuri, vrem parcari, vrem de toate, dar sa fie gratis…
  Vrem o tara ca afara, tot gratis…
  Vrem sa traim intr-un oras civilizat, dar sa se civilizeze altii, nu noi…

 20. Florin says:

  Hai că acuma îmi dau seama ce se întâmplă. Puțin acuma, puțin peste câteva luni, încă puțin mai încolo și tot așa până ne faci să părăsim țara. Ăsta e planul nu? Sa ne faceți ai nimănui jegoși împuțiți cu politica voastră infectă. Cât de curând o să ajungeți mâncare pentru corbi. Nesimțiți ordinari, ne luați jumate din salarii și după nu ne dați nimic în schimb, plătesc de mă rup la asigurarea de sănătate și dacă cumva am nevoie de operație sau un consult trebuie să mai scot bani din buzunar că e logic nu? După ce că plătesc 2000 de lei taxa îmi mai cere încă 300 de lei că îs eu nesimțit că vreau un consult nu? Țară condusă de handicapați, sper să crăpați toți, luav-ar dracu de nesimțiți aroganți. Construiți mai departe apartamente… Nu le construiți pentru noi, nu ați făcut niciodată ceva pentru noi.

 21. Gicu gici says:

  Casa de 300 euro luata dupa un an de primar ii faina.
  Daca s ar mari si s ar face si ceva in folosul oamenilor nu va fi problema.
  Eu ca metoda de protesc atata timp cat vs fi fritzulica primar nu imi voi scoate bilet la ratt.
  Propun sa faca asta cat mai multu timisoreni sa vedem ce poate sa ne faca.
  Fritz trebuie boicotat

 22. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Pașii de urmat la infectarea cu Covid-19, în funcție de simptomele apărute

  Mapamond

  VIDEO. Un diamant negru despre care se crede că provine din spațiu, scos la licitație. Are 555,55 de carate

  Ştiri din Timiș

  Peste 17.000 de timișeni angajați în 2021 prin ANOFM. Locurile de muncă vacante

  România

  Vremea se încălzește treptat. În vest sunt așteptate temperaturi de până la 6 grade în timpul zilei

  Ştiri din Timiș

  „Când și cum am simțit acel lucru pentru România”. UVT a premiat câștigătorii concursului

  Sănătate

  Coronavirus, 22 ianuarie: Peste 19.000 de cazuri în România. În Timiș sunt 1.420 de infectări din 3.672 de teste

  Sănătate

  Rata de infectare cu Covid-19 a trecut de 10 în Timiș. Situația pe localități

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.200 de mașini abandonate pe străzile Timișoarei au fost ridicate de proprietari după somațiile Poliției Locale

  Ştiri din Timiș

  Săptămână cu prezență fizică a elevilor în școlile din Timiș. Rata de ocupare a paturilor Covid este 21,7%

  Ştiri din Timiș

  Oamenii Timișoarei. Despre cei care „au construit orașul și i-au conferit o coeziune și un spirit specific”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici