tion.ro Web analytics

Taxe și impozite locale în 2021, la Timișoara. Cresc puțin cu inflația și dispar unele taxe speciale, inclusiv cea de turism

De Roxana Deaconescu

Taxe și impozite locale în 2021, la Timișoara. Cresc puțin cu inflația și dispar unele taxe speciale, inclusiv cea de turism

foto: arhivă
Consilierii locali vor stabili, în curând, nivelul impozitelor și taxelor locale în Timișoara pentru anul 2021. Rămâne majorarea de 50% impusă acum doi ani și cresc puțin impozitele, odată cu rata inflației la clădiri și auto. Dispar însă taxa de turism și alte câteva taxe speciale, 13 la număr, dar apar cinci taxe noi.
Scris de Roxana Deaconescu - Consilierii locali vor stabili, în curând, nivelul impozitelor și taxelor locale în Timișoara pentru anul 2021. Rămâne majorarea de 50% impusă acum doi ani și cresc puțin impozitele, odată cu rata inflației la clădiri și auto. Dispar însă taxa de turism și alte câteva taxe speciale, 13 la număr, dar apar cinci taxe noi.

Timișorenii vor scoate doar puțin mai mulți bani din buzunare pentru impozitele pe locuințe sau mijloace de transport, care sunt indexate cu rata inflației stabilită încă din aprilie.

„Se reține ca, prin HCL 157/2020 s-a aprobat indexarea pentru anul fiscal 2021, cu rata inflației de 3,8% a impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, precum și a limitei amenzilor (…) privind Codul Fiscal, hotărâre care va fi avută în vedere la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2021”, se arată în proiectul de hotărâre care va intra în atenția aleșilor locali.

Primăria n-a cheltuit banii din taxa de turism

Reprezentanții primăriei propun consiliului local eliminarea unor taxe speciale. Sunt 13 la număr, susține șeful Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara, inclusiv taxa pentru promovarea turistică a orașului, dar și taxa pentru oficierea căsătoriei în altă locație decât Casa Căsătoriilor. Scutirile rămân la fel ca anul acesta.

„Nivelurile impozitelor rămân cele de anul trecut – rămâne majorarea de 50% la mijloace de transport și locuințe, avem actualizare cu rata inflației de 3,8% la clădiri și la mijloace de transport. Rămâne scutirea de impozit la mașinile hibrid și la cele electrice, rămân aceleași scutiri de anul trecut. Sunt 13 taxe speciale care se elimină, sunt nesemnificative pe buget, nu merită să păstrăm ceva doar să plătească oamenii taxe. Se elimină taxa de turism”, ne-a declarat Adrian Bodo.

Taxa pentru promovare turistică este propusă pentru eliminare, „deși nivelul încasărilor nu este unul redus”, pentru că domeniul HORECA a avut de suferit din cauza pandemiei și pentru că „sumele colectate în cei doi ani de când ea există nu au fost cheltuite”, se arată în documentație.

Este important de menționat și faptul că eliminarea taxelor speciale nu înseamnă că acele servicii publice nu se mai prestează. Vor fi gratuite, susțin reprezentanții primăriei.

Conform documentației, se elimină următoarele taxe:

1. Taxa pentru eliberare Planurilor de Situație PUZ, PUD, în regim normal – format digital
2. Taxa pentru eliberarea Planurilor de Situație PUZ, PUD, în regim normal – format analogic
3. Taxa pentru imprimarea Nomenclatorului Stradal și a părții scrise D.T.A.C./ D.T.A.D. PUG/ PUZ/ PUD
4. Abonament GIS – consultare Banca de Date
5. Taxa pentru Atestarea Persoanei Fizice pentru funcția de Administrator de Condominii confrom Legii 196/2018
6. Taxa pentru Autorizarea Persoanelor Juridice pentru desfășurarea Activității de Administrare de Condominii conform Legii 196/2018
7. Taxa pentru Înscrierea la Examenul de atestare pentru funcția de administrator de imobile
8. Cost autocolant pentru afișare la locul construcției ori amplasării panoului publicitar
9. Taxa pentru reglementarea Regimului de înălțime al construcțiilor – în regim normal
10. Taxa pentru eliberarea adeverinței de teren intravilan și adeverințe teritoriu administrativ – în regim normal.
11. Taxa pentru vizarea Listei de tarife
12. Taxa pentru oficierea căsătoriei în altă locație decât Casa Căsătoriilor
13. Taxa pentru promovarea turistică a municipiului Timișoara.

[relatedArticles]

În referatul proiectului de hotărâre apar și câteva taxe noi:

1. Taxă pentru apartamentare, subapartamentare și reapartamentare – în regim normal (100 lei)
2. Taxă pentru apartamentare, subapartamentare și reapartamentare – în regim de urgență (300 lei)
3. Taxă pentru predarea amplasamentului ocazionată de emiterea acordului de către administratorul drumui (100 lei)
4. Taxă pentru obținerea acordului de la administratorul drumului (150 lei)
5. Taxă pentru îndeplinirea procedurii schimbării numelui pe cale administrativă (50 lei).

Sunt stabilite 54 de taxe speciale pentru anul 2021. Proiectul de stabilire a taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 va intra în dezbatere publică la începutul lunii decembrie.

Puteți analiza proiectul de hotărâre AICI!

Articole pe aceeași temă:

Valoarea taxelor și impozitelor locale în 2020, la Timișoara! Hotelierii rămân cu taxa de turism și impozite mari, a decis primarul

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Vasile says:

  Impozite apartamente si pe mașini mărite Pentium anul 2021.Buna veste dl.primar DOMINIC MULTUMIM deci tot BODO E SEFU.

 2. cet says:

  De doi ani de zile se circula la fel de prost in Timisoara!
  Cum se justifica majorarea impozitului pe mijloacele de transport cu 50%?
  Asa doar ca sa aiba dinozaurul bodo ce cheltui?

  • petion. says:

   Se zvonea ca dinozaurus,Bodor pleaca la Curtea de Conturi,dar gurile rele din presa spun ca la concursul la care a participat a obtinut media 4,60.Cu astfel de premianti vrea primar Fritz sa faca noa ordine in PMT ?!

 3. Mihai says:

  De ce Timisoara trebuie sa aiba cel mai mare impozit auto din tara? Am crezut ca e o problema a fostului primar, dar se pare ca nici asta nu e mai bun.

  • Părerea mea says:

   Se urmăreşte folosirea preponderent a mijloacelor de transport în comun sau a altor alternative fata de autovehicule pe considerent ecologic

   • Mircea says:

    Pe bune?! Au fost luate masuri pentru îmbunătățirea transportului in comun sau pentru facilitarea utilizării mijloacelor alternative? NU, e doar foame de bani. Nu imi imaginam ca Fritz va merge tot pe strategia asta.

  • Iancu Cornel says:

   Nu l-am votat pe Robu tocmai pentru impozitele majorate , de ce trebuie să plătim mai mult ce are Timișoara in plus , oare sîntem noi mai fraieri?domnul Fritz speranța era in dumneavoastră,nu va mai bazați pe voturile noastre!!!!

  • Liviu Dumitru says:

   Se pare ca si primarul asta este degeaba.. noi platim cele mai mari impozite auto din tara. O data cu schimbarea am crezut ca o sa faca ceva noul primar in legatura cu asta, dar se pare ca si asta este o marioneta.

 4. Stefan says:

  ANAF premiaza pe acela care gaseste averea lui Dragnea Se pot inscrie toate organizatiile sorosiste inclusiv Rise Project ___Despre averea adapostita de serpoaika Turcan si Klauwn la anul si La multi ani.Ordin seminar de Catu ____14.000.000.000 euro imprumutati intr-un singur anisor.

 5. Ion says:

  E mai simplu sa iei cu japca decat da produci, in orice tara taxa de turism este aplicabila, someru asta de primar prefera sa vina strainii si sa platim noi pentru ei!!! Asta nu inseamna dezvoltare turism deoarece nu vor exista fonduri de dezvoltare. Vom ajunge troaca strainilor pentru care tot noi vom
  platii curatenia stradala si restul cheltuielilor. Cu asa primar am decis ca Oradea este un oras mult mai de viitor!!!Pentru contribuabili nimic doar pt strainezi!!!

  • N-am says:

   Io, intelectualule. Taxa de turism se aplica celor ce fac turism. In comuna ce ne este oras, majoritatea vin pt. companii, interes de serviciu, ceea ce inseamna ca nici o taxa. Ca ei merg sa turisteze oltencele din complex, alta poveste, dar scopul inscris este business.
   Timisoara ca turism, nu are nimic de oferit, nu te minti.

 6. pieton says:

  S-a omis la Taxe : a) taxa de trotuar si sotron,,adica mers pe jos; si Taxa pe prostiie la Timisoara ,TTP!

 7. Cetatean says:

  Taxa foarte mare pentru motoarele de peste 2000 cm cubi nu este justificata .
  La mașinile sub 2000 cm este foarte mica
  Nu este gândită bine impozitarea
  Dar cui sa-i ceri mai mult….

  • Asta says:

   Pai n-ai cui, sunt o gramada de marxisti idioti

  • Reactionaru says:

   Bineinteles ca nu este bine gandita. Eu as lasa nivelul actual la peste 2000 cm cubi dar as face impozitul minim 500 lei pe an. Cum bine spune userul de mai jos plin de marxsisti. Eu as face impozitul minim 500 lei an. Daca nu ai 100 euro pe an de impozit, oare bani de benzina, de piese/consumabile ai? Sau pe drumuri doar aia cu motoare de peste 2000 cmc circula, de aia trebuie sa plateasca? Ceilalti nu folosesc infrastructura, nu polueaza? De pe esapamentul celui mai nou model de Logan 0.9 tce cu consum de 9 litri si peste in oras iese parfum de trandafiri?

 8. Astrid says:

  Pai neamtu’ lasa impozitele mostenite de la Robu, marite in draci!
  De ce te-am mai votat? Doar ca sa digitalizezi primaria ?
  Trebuie sa scazi impozitele, ca sa simtim si noi ca am schimbat ceva, sau nu ?

 9. oras says:

  Sper sa mareasca impozitele auto de si 20 de ori, oras de lumea a 3- a sufocat de cotete parcate peste tot.

  • Cetatean Timisoara says:

   Buna ziua. Orasul este sufocat de foarte multe masini care nu sunt inregistrate in circumscriptia primariei Timisoara, care nu platesc taxe la Primaria Timisoara, dar proprietarii totusi locuiesc in Timisoara ( nu sunt incluse persoanele cu domiciliu temporar, 1, 2, 3 luni de zile). Acele masini poluaza si ocupa locuri de parcare. Ar trebuii luate masuri pentru transcrierea acelor masini la primaria Timisoara si sa plateasca taxele pe principiul poluatorul plateste unde polueaza.

 10. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Primăria înființează Asociația pentru Promovarea Timișoarei. Cotizația de 250.000 de lei vine și din taxa hotelieră

  Ştiri din Timiș

  Se anunță o săptămână plină în Iulius Town: musicaluri, evenimente pentru copii și momente dedicate sportivilor

  Capitala Culturala

  Îngrijorări și recomandări pentru TM2023 în ultimul raport de monitorizare de la Comisia Europeană

  Eveniment

  Bărbat amendat la mai puțin de jumătate de oră după ce a aruncat gunoaie pe stradă, la Ghiroda

  Eveniment

  VIDEO. Remorcă încărcată cu hârtie igienică și șervețele de bucătărie, cuprinsă de flăcări la Timișoara

  Mapamond

  Bulgaria elimină toate restricțiile pentru românii care vor să intre în țară până la sfârșitul sezonului

  Sănătate

  Coronavirus, 28 iulie: 159 de infectări și un deces în România. Sunt 16 cazuri în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Copacii tăiați de primărie, transformați în artă la Timișoara. „O metodă bună de promovare a orașului”

  Eveniment

  Tânără de 31 de ani prinsă cu droguri ascunse în lenjeria intimă, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Timișoara va avea autobuze electrice tot din Turcia. Ministerul Dezvoltării a încheiat în sfârșit licitația

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici