tion.ro Web analytics

E oficial: impozite mai mari la Timișoara, din 2019. Avem și o taxă specială de căsătorie

E oficial: impozite mai mari la Timișoara, din 2019. Avem și o taxă specială de căsătorie

<p>foto: arhivă</p>
Timișorenii vor plăti impozite mai mari începând de anul viitor, mai ales dacă au mașini și clădiri pentru afaceri sau terenuri în proprietate. Decizia a fost luată miercuri de consilierii locali, care au hotărât și introducerea unei taxe speciale de căsătorie, de 1.000 de lei, pentru cei care vor să se cunune în altă parte decât la Casa Căsătoriilor.
Scris de Roxana Deaconescu - Timișorenii vor plăti impozite mai mari începând de anul viitor, mai ales dacă au mașini și clădiri pentru afaceri sau terenuri în proprietate. Decizia a fost luată miercuri de consilierii locali, care au hotărât și introducerea unei taxe speciale de căsătorie, de 1.000 de lei, pentru cei care vor să se cunune în altă parte decât la Casa Căsătoriilor.

Vor crește din 2019 impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, dar și impozitele pe mașini, precum și cele pe terenuri.

„Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul de clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii (n.r. acum e 0,08%). Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,6% asupra valorii impozabile (n.r. acum e 0,2%). Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii (n.r. acum e 0,08%). Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii (n.r. acum e 1%). Impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se majorează cu o cotă de 50% din cota de impozit stabilită”, se arată în hotărârea adoptată de aleșii locali.

Practic, cei care au clădiri pe care le folosesc pentru afaceri plătesc impozite cu 50% mai mari începând de anul viitor, dar reprezentanții PMT spun că acest lucru nu înseamnă foarte mult și că oricum suntem sub limita permisă de lege.

De la anul cresc și impozitele pe teren, urmând ca acestea să se dubleze în toate zonele orașului.

„Părerea mea de specialist este că aceste impozite nu vor pune greutăți foarte mari nici agenților economici și nici persoanelor fizice”, a spus Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara.

Potrivit proiectului de hotărâre, „impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează cu o cotă adițională de 50% față de nivelul impozitului stabilit”. În cazul mijloacelor de transport hibride impozitul se reduce cu 100%.

Reprezentanții Direcției Fiscale spun că în Timișoara există în jur de 165.000 de mijloace de transport pentru care se plătește impozit.

Tot din 2019 se introduce și taxa hotelieră, zisă și taxa de turism, despre care s-a mai vorbit în trecut la Timișoara. Va fi de 2% din tariful de cazare fără TVA.

Totodată, a fost majorată taxa pentru eliberarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, de la 20 la 40 de lei. Au dispărut însă din propunere unele dintre taxele speciale privind oficierea căsătoriei. A rămas una singură, pentru cei care vor să le fie oficiată căsătoria în altă parte decât la Casa Căsătoriilor, o taxă de 1.000 de lei, exceptând persoanele cu dizabilități sau persoanele aflate în detenție. Avem și o cotă taxă pentru servicii de reclamă și publicitate, de 3%.

„Majorările sunt în zona impozitelor pe clădiri datorate de persoanele juridice care fac afaceri și a celor datorate de persoanele fizice care folosesc proprietatea în scop nerezidențial, tot pentru afaceri. Cei care închiriază pentru locuire sunt pentru locuire. La terenuri se dublează impozitul, la toate terenurile deținute de timișoreni. Se pleacă de la 0,68 de bani la 1,34 bani pe metru pătrat. Când zicem o majorare cu 50% la mijloace de transport ni se pare mult, dar dacă vorbim în mărime absolută și vedem că e vorba de 2,5 lei/lună e altceva. 92% din contribuabili plătesc sume mici, 44% din ei plătesc 30 de lei în plus pe an și încă 44% plătesc 70 de lei pe an în plus la impozitul pe mijlocul de transport, iar 0,5% o să plătească pentru motoare mai mari de 3.000, de la 3.000 sau 4.000 de lei pe an la 6.000 de lei pe an, dar numărul este nesemnificativ”, ne-a explicat Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara.

Se acordă în continuare scutiri de impozite pentru diverse clădiri și terenuri, iar cei care plătesc dările către buget integral până în 31 martie 2019 beneficiază în continuare de o bonificație de 10%.

Reprezentanții primăriei susțin că, după calculele lor, de anul viitor se vor încasa cu 75 de milioane de lei în plus la bugetul local, în urma creșterii impozitelor pe 2019.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 14 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și șase „abțineri”.

Articole pe aceeași temă:

[related-post post_id=”2150440″]

[related-post post_id=”2143454″]

[related-post post_id=”2139300″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Primăria înființează Asociația pentru Promovarea Timișoarei. Cotizația de 250.000 de lei vine și din taxa hotelieră

  Ştiri din Timiș

  Se anunță o săptămână plină în Iulius Town: musicaluri, evenimente pentru copii și momente dedicate sportivilor

  Capitala Culturala

  Îngrijorări și recomandări pentru TM2023 în ultimul raport de monitorizare de la Comisia Europeană

  Eveniment

  Bărbat amendat la mai puțin de jumătate de oră după ce a aruncat gunoaie pe stradă, la Ghiroda

  Eveniment

  VIDEO. Remorcă încărcată cu hârtie igienică și șervețele de bucătărie, cuprinsă de flăcări la Timișoara

  Mapamond

  Bulgaria elimină toate restricțiile pentru românii care vor să intre în țară până la sfârșitul sezonului

  Sănătate

  Coronavirus, 28 iulie: 159 de infectări și un deces în România. Sunt 16 cazuri în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Copacii tăiați de primărie, transformați în artă la Timișoara. „O metodă bună de promovare a orașului”

  Eveniment

  Tânără de 31 de ani prinsă cu droguri ascunse în lenjeria intimă, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Timișoara va avea autobuze electrice tot din Turcia. Ministerul Dezvoltării a încheiat în sfârșit licitația

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici