Ruptura ligamentului încrucișat anterior, explică fizioterapeutul Radu Butu, este frecventă mai ales în rândul persoanelor care practică sport (profesional sau amator) și se poate produce printr-un mecanism indirect, așa cum este în cazul unei opriri bruște sau a unei schimbări rapide de direcție, ori direct, în urma unei lovituri care forțează genunchiul în hiperextensie (întindere forțată) sau când genunchiul este forțat spre genunchiul opus. O ruptura LIA poate apărea și în urma unei coliziuni frontale, într-un accident rutier.
În interviul din această ediție, dr. Răzvan Cristescu, medic primar otorinolaringologie (ORL), ne oferă mai multe informații despre cele mai frecvente afecțiuni ale căilor aero-digestive superioare: nas, gât și urechi. Descoperim provocările zilnice ale unui specialist ORL și cum abordează acesta diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni complexe. În plus, aflăm și ce inovații tehnologice sunt acum disponibile pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Stenoza lombară este o afecțiune care poate afecta calitatea vieții prin durerile și disconfortul pe care le provoacă. Radu Butu, fizioterapeut cu peste 10 ani de experiență în domeniu, ne oferă explicații detaliate despre această condiție medicală, de la cauzele și simptomele comune, până la metodele de diagnostic și opțiunile de tratament disponibile.
Într-o lume în care stilul de viață agitat și alimentația nesănătoasă sunt tot mai frecvente, sistemul nostru digestiv este pus la încercare mai mult ca niciodată. Am stat de vorbă cu dr. Mădălina Topan, medic specialist în Gastroenterologie și Hepatologie, pentru a înțelege mai bine provocările cu care ne confruntăm. De la afecțiuni comune precum sindromul de colon iritabil până la importanța screeningului pentru cancerul de colon, dr. Mădălina Topan ne oferă sfaturi valoroase pentru a ne menține în formă, înarmați cu informații corecte.
În acest interviu, discutăm cu dr. Bianca Matis, medic primar alergolog, despre provocările celor mai frecvente alergii atât în rândul copiilor, cât și al adulților. De la alergiile la polen și acarieni, până la cele alimentare severe la ouă, lapte și arahide, dr. Matis ne oferă o înțelegere detaliată a cauzelor, diagnosticării și tratamentelor disponibile pentru aceste afecțiuni.
Sindromul ciclop, cunoscut și sub denumirea de „sindromul ciclopian", este o complicație rară care poate apărea după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior (LIA) al genunchiului. Această afecțiune se caracterizează prin formarea unei cicatrici fibroase sau a unui nodul fibrocartilaginos în fața ligamentului reconstruit, care poate duce la blocarea extensiei genunchiului și la durere, ne explică fizioterapeutul Radu Butu.
Nodulii Schmorl, ne explică Radu Butu, fizioterapeut cu o experiență de peste un deceniu, reprezinta o afecțiune comună a coloanei vertebrale, care apar atunci când nucleul pulpos al discului intervertebral herniază vertical prin placa cartilaginoasă în corpul vertebral, implicând o penetrare a țesutului discal în vertebra adiacentă.
Ştiri din Timiș
Consiliul Local al comunei Ghiroda a aprobat implementarea unui nou serviciu opțional de colectare și transport a deșeurilor vegetale pentru gospodării.
Utile
Vineri, 13 septembrie, au loc mai multe lucrări realizate de SDM Timișoara care vizează reparații rutiere.
Azi în Timișoara
Vineri puteți merge la mai multe proiecții aniversare la Cinema Victoria, la petreceri sau la deschiderea Beta 2024.
Ştiri din Timiș
A decedat revoluționarul Traian Orban, președintele Memorialului Revoluției.
4
Ştiri din Timiș
Săptămâna și vestea despre vechea arenă a orașului. După ce săptămâna trecută Alfred Simonis, președintele ales al Consiliului Județean Timiș, a anunțat că stadionul „Dan Păltinișanu” are autorizație de desființare, iată că joi instituția a mai făcut un anunț legat de obiectiv.
3
Ştiri din Timiș
Ministrul Sorin Grindeanu anunță că documentele pentru lansarea achiziției de construire a lotului 2 al autostrăzii Timișoara – Moravița au fost trimise spre ANAP, astfel că licitația este aproape de lansare. Lotul în cauză este aferent unui tronson de 33,5 kilometri.
2
Ştiri din Timiș
Polițiștii locali au mers, joi, în cartierul Kuncz. Agenți din cadrul Serviciilor Protecția Mediului și Siguranță Publică, alături de reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Timișoara, managerul de cartier din cadrul Primăriei Timișoara, precum și reprezentanți ai RETIM și ai Centrului Social din zonă au stat de vorbă cu oamenii.
3
Sănătate
Spitalul Victor Babeș din Timișoara demarează o campanie de informate cu privire la diversele tipuri de investigații folosite în medicină, cu ajutorul posterelor realizate de Societatea Europeană de Radiologie. Una dintre cele mai utilizate forme de investigații în medicină este ecografia.