tion.ro Web analytics

Prețurile apartamentelor au scăzut la Timișoara

De Adrian Panduru

Prețurile apartamentelor au scăzut la Timișoara

În luna iulie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,8% față de luna anterioară, conform unei analize în domeniul locativ. În Timișoara, prețurile apartamentelor au scăzut cu mai puțin de 1 procent.
Scris de Adrian Panduru - În luna iulie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,8% față de luna anterioară, conform unei analize în domeniul locativ. În Timișoara, prețurile apartamentelor au scăzut cu mai puțin de 1 procent.

În Timișoara, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au redus, per ansamblu, cu 0,7% în a doua lună de vară, de la 1.306 la 1.297 de euro pe metru pătrat util. Conform analizei realizate de Imobiliare.ro, la Timișoara, pe segmentul locuințelor vechi a avut loc o scădere de 0,8% în perioada analizată, acestea ajungând să coste 1.301 euro pe metru pătrat (față de 1.311 euro pe metru pătrat în luna anterioară). Pe de altă parte, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un recul de 0,5%, de la 1.287 la 1.280 de euro pe metru pătrat util.

„Marjele de scădere consemnate luna trecută în marile centre regionale s-au situat sub media națională de 1,8%, care ia în calcul mai multe orașe din țară. Faptul că cinci din cele șase mari orașe s-au înscris pe o traiectorie descendentă a prețurilor, deși datele statistice indică o revenire a activității de tranzacționare – avem o creștere inclusiv în iulie față de iunie- poate fi pus pe seama efectelor perioadei de lockdown, dar și că ne aflăm, totuși, în plin sezon estival, mulți români profitând de menținerea măsurilor de «relaxare» pentru a merge mai repede în vacanță.”, a spus Daniel Crainic, director de marketing la societatea care a realizat această analiză.

Conform aceleiași surse, la București, pe parcursul lunii trecute, s-a consemnat un recul de 1,4% al prețului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.376 de euro pe metru pătrat util (de la 1.396 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui iunie). Scăderi au avut loc, în perioada menționată, pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,9% (de la 1.357 la 1.345 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite au înregistrat un declin de 1,7% (de la 1.424 la 1.400 de euro pe metru pătrat).

În Brașov, pentru luna iulie, a avut loc o scădere de 0,8% pe segmentul apartamentelor, de la nivelul de 1.205 euro pe metru pătrat util atins în iunie, până la 1.195 de euro pe metru pătrat. O tendință de scădere a fost consemnată, însă, doar pe segmentul vechi: este vorba, mai exact, despre un minus de 1,8%, de la 1.192 la 1.170 de euro pe metru pătrat. Locuințele nou-construite, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2% luna trecută, de la 1.230 la 1.254 de euro pe metru pătrat.

La Cluj-Napoca, pretențiile vânzătorilor s-au diminuat cu 0,6%, ajungând la 1.804 euro pe metru pătrat util (față de 1.815 euro pe metru pătrat în iunie). Cu 0,6% s-au ieftinit apartamentele din blocurile vechi, care au ajuns să coste, în medie, 1.782 de euro pe metru pătrat (față de 1.793 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un minus de 0,8%, de la 1.835 la 1.821 de euro pe metru pătrat.

În Constanța, așteptările vânzătorilor s-au diminuat în a doua lună de vară: este vorba, mai exact, despre o scădere în cuantum de 1% față de iunie, de la 1.240 la 1.228 de euro pe metru pătrat util. Ca și în luna anterioară, valoarea medie de listare pentru apartamentele vechi a consemnat un recul ușor, de doar 0,1%, de la 1.229 la 1.228 de euro pe metru pătrat. Prețul solicitat pentru locuințele nou-construite a consemnat, însă, o scădere de 2,5% (de la 1.258 la 1.227 de euro pe metru pătrat).

[relatedArticles]

La Iași există o evoluție pozitivă pentru luna iulie: apartamentele scoase la vânzare aici s-au apreciat, per ansamblu, cu 1%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.062 de euro pe metru pătrat util (față de 1.051 de euro pe metru pătrat la finele lui iunie). În ciuda tendinței generale de creștere, locuințele din blocurile vechi ale Iașului au consemnat un recul de 1,2% în perioada analizată, de la 1.086 la 1.073 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în acest răstimp cu 2,6%, de la 1.024 la 1.051 de euro pe metru pătrat.

26 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cumparator says:

  Pretul corect la mp este undeva la 700-800 euro /mp nu 1300 cum cer acum niste gunoaie de oameni care se cred dezvoltatori imobiliari… La preturile astea sunt niste tapari plus firmele de imobiliare trebuie evitate au niste comisione nesimtite, in goana dupa comisioane nesimtitie au umflat artificial preturile la imobiliare
  P. S. Nu oferiti mai mult de 800 euro/mp sa i vedem in primavara pe acesti samsari, tot asa smecheri vor fi?

  • Bogdan says:

   Ce pot sa zic, asteapta tu pretul ala de 800eur/mp. :)) Nu cred ca se va ieftini temporar mai mult de 10% in cel mai sumbru scenariu ..

  • tibix says:

   Ca sa fiu avocatul diavolului, iti spun ca pretul este dat de cerere. Acuma cererea este scazuta, avand in vedere incertitudinea creata de covid si eventuala criza care va veni peste noi.
   Dar, atata vreme cat inainte de covid, apartamentele si casele se vindeau ca “painea calda”, nu vad de ce sa acuzi “dezvoltatorii imibiliari” care nu sunt agentii de binefacere ci oameni care fac profit. La fel si agentiile imobiliare care “speculeaza” comoditatea oamenilor carora le este lene sa posteze si online o vanzare sau le este lene sa caute in caz ca vor sa cumpere.

   • tibi says:

    poti sa-i acuzi, normal ca poti, ca doar sunt niste intermediari, niste inutili care muta bani de ici pana colo si musca din ei, fara sa faca nimic util. meseria de agent imobiliar este un rahat, este ceva ce poate fi inlocuit de un soft care poate rula pe o basina. intreaga meserie este o gluma, mai bine ati face ceva util, culegeti castraveti, plm, ALTCEVA, ceva productiv

   • Maria says:

    Doar că printr.o ag.imobiliara s.ar putea sa cumperi un imobil mult mai ieftin decat direct de la proprietari.Plus ca agenția stie cu cine a intrat în casa ta,în cazul în care esti vânzător.

    • asd says:

     @Maria: da, asa gandeam si eu inainte sa am interactiuni cu agentii imobiliari de la noi. Asta e gargara de marketing, realitatea e crunta in schimb.

     De fapt prin agentie o sa cumperi un apartament mai scump si nu ma refer doar la comisionul agentiei pentru ca ei au procent din pretul la care se vinde apartamentului.
     Toti au mintit incercand sa ma convinga ca e wow apartamentul si locatia cand nu era nici pe departe asa. Unul chiar s-a bagat intre discutia mea cu proprietarul spunand ca nu se negociaza pretul. Pe bune?

     Majoritatea sunt tepari asa ca recomand sa ii evitati pe cat se poate. Informati-va singuri despre ce inseamna metru patrat util, materiale de constructii, ce probleme sunt in unele zone, acte etc si NU va bazati pe ce spun agentii imobiliari sau o sa regretati pe banii vostri.

  • Raul says:

   Inteleg ce spui tu legat de samsari, insa tu ca persoana fizica daca ai dat 65000 pe un apartament si ajunge la 45000 .. doar asa ca ala e pretul corect.. ce mai zici?

   • Cereal killer says:

    Zic ca fraier nu a ala care cere ci ala care da. Esti singurul vinovat ca ai platit o vizuina ceausista la un pret supra evaluat. Si daca vrei sfatul meu vinde cat mai repede. Cu criza din 2007 apartamentele au ramas aparent stabile o perioada, abiar din 2010 s-au dus in cap aproape pe verticala. Deci “dezvoltatorii” care mai totdeauna au memorie scurta si nu invata din istorie ar trebui sa nu se mai umfle in pene ca inca nu e pretul chiar asa de diminuat. Va fi, si inca la jum. Oricine e cat de cat informat il va sfatui pe cumparator acu… sa mai astepte. Totul e paralizat acu, nu exista cerere, deci pretul se va…..

  • Amico Friz says:

   Costa aproape 500-600 euro/mp + teren, daca se vinde la 700-800 euro/mp care este șmecheria?

  • Razvi says:

   Atat timp cat se cer sume mari pe chirii 300-400 si culmea se si primesc , la un ap de 50 de metrii patrati la 800 euro pe metru patrat ar fi 40000 , in 10 ani ai scoate pretul din chirie nu l-ai mai vinde ca si investitor , ar fi totu asa simplu si frumos !

  • ghunter says:

   Tu cumparator nu dictezi pretul ci cererea pieteii…asa ca vise placute la 800 mp 🙂

   • wilhelm says:

    Mai stai putin si vei vinde si cu 500 de euro metrul si tot nu va cumpara nimeni inafara de speculanti care inchiriaza in regim hotelier prestatoarelor de pe publi 24,de ce nu va cumpara,penttu ca daca inca nu ai aflat,este criza economica si este abia la inceput,nu stie nimeni cit dureaza si cind se va termina,iar lumea s a mai desteptat se gindeste de trei ori pina investeste intr un credit pe 30 de ani,in plus cam toata lumea s a saturat de minusculele apartamente si doreste casa cu curte,sa aiba unde sa se joace copiii,si nu in poluarea din Timisoara,ci undeva la tara pe o raza de 30 de km,sa duca o viata linistita mai ales in contextul muncii de acasa care este foarte posibil ca se va generaliza in urmatorii ani pentru multe profesii,asa ca dfaga dezvoltatorule,dai bataie si vinde acum,ca miine va fi prea tirziu.

   • Cereal killer says:

    Judecata varza nene. Pretul e direct ajustat in functie de cerere. Nu e cerere pe sumele alea, in cap se duc….

  • ;(( says:

   Nu mai ‘fi sarak”

  • realism says:

   Tipic romanesc totul se rezuma la furt. Prea prosti sa faca bani din cercetare sau productie bisnitarii nostri autointitulati “oameni de afaceri” acum cativa ani au descoperit smenurile cu terenuri si constructia de blocuri.
   Nemultumiti ca nu pot fura pah rupte, jignitoi de profiturile mici din domeniul constructiilor, au inventat programul Prima Casa ca sa creasca artificial cererea si preturile…astfel un apartament, dubland preturile in 5 ani. Acum urmeaza programul Noua Casa menit sa creasca preturile cu inca 20%…
   De la prostu dah Tiriac care defriseaza ilegal dar “legal” din padurea Banaasea si terminand cu orice prost de primar de comuna care face afaceri cu terenurile din zona…toti acesti gainari traiesc pe picior de pe urma fraierilor care traiesc cu impresia ca “imobilele” sunt investitia vietii.

   • Cereal killer says:

    Asa e, doar ca in ultimele luni 400.000 de romani au inghetat ratele la banca pemaiputand plati. Dupa 9 luni, adica de prin ianuarie, f multi vor intra in executare. Atunci va incepe balamucul cu super ofertele. Pretul real al oricarui produs e acela pe care omul si-l permite cash, nu cu teancuri de bani trase la xerox de Banca Nationala, indatorati pe viata

 2. Tavi says:

  Pai la ce preturi scot din ei pt un apartament..cum sa le vanda?…Cer dublu investitiei….sa fim seriosi..nici nu se vor vinde cel putin inca 2 ani…

 3. roq says:

  Da cum ai stabilit ca exista un pret “corect”? Cat ar trebui un constructor sa castige la un mp2 vandut? Un iphone e vandut ptr un pret “corect”? Piata se va aseza in functie de cerere…

 4. Anonim says:

  Pretul este stabilit in functie de cerere si oferta . O criza nu cred ca avantajeaza pe nimeni . Daca vine criza scad preturile cu siguranta dar intreb si eu puterea de cumparare ramane aceias nu scade si aia in timpul crizei ? Deci ……un apartament o casa de achizitionat nu este asa usor de facut nici in vremuri normale si cu atat mai greu pe timp de criza . Nu purtati voi de grija dezvoltatorilor si agentiilor imobiliare ca aia au facut plinul mai nasol este de cel care vrea sa cumpere

 5. Dani says:

  Probabil va referiti ca au scazut vanzarile de apartamente in Timisoara,deoarece legat de preturi este un bulshit cat casa poporului ca au scazut preturile.Ca sa nu mai spunem ca preturile sunt nejustificate!!

 6. Anonim says:

  Asta e doar inceputul, o sa fie preturile in cadere libera in cateva luni, sunt foarte multi oameni ce si-au pierdut locul de munca sau afacerea pe care o aveau, nu o sa se mai incumete nimeni la un credit pe 30 de ani pe un cotet de 2 camere de 47 de mp

 7. EMil says:

  Eu cand am plecat din Timisoara acum 5 ani, tin minte ca preturile erau 1000 euro/mp. Acum sunt 1300. S-au imbogatit romanii cum 30% in doar 5 ani? Sa le vanda si occidentalilor chiar succesului.

 8. Stefan says:

  Criza la orizont.Fara in salar net de 800 de euro nu ate sens sa cumperi locuinta..

 9. boby says:

  Despre calitatea apartamentelor,nu vorbeste nimeni,finisajele care sunt praf,gresia ,toaletele,sunt cele mai ieftine,pardoseala,ieftinituri,nu mai vorbim de metrii patrati,sunt cutii de conserve,apartamentele in timisoara.Despre wiew ce sa mai vorbim ,ca te uiti in alt bloc.Infrastructura praf,parcarile ,drumurile,sunt bataie de joc.Preturile sunt foarte mari pentru ce ofera constructorii.Un apartament in timisoara mai mult de 40-50 de mii nu si are sensul.100 de mii e la Budapesta sau Viena ,despre ce vorbim!!

 10. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Se oprește temporar apa pe două străzi din Buziaș

  Ştiri din Timiș

  Două premiere la sfârșitul lunii ianuarie, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Kärcher, lider în tehnologia de cleaning, a inaugurat o nouă reprezentanță în ansamblul mixed-use Iulius Town

  Ştiri din Timiș

  Mihai Ritivoiu, numit prefect al județului Timiș

  România

  Revelion SF la Timișoara. Gongul bate la ora... H

  Ştiri din Timiș

  3 avantaje ale unui logo profesional pentru dezvoltarea afacerii tale

  Ştiri din Timiș

  3 servicii de copywrite care îți vor duce afacerea la următorul nivel

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică

  Ştiri din Timiș

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid a trecut de 21. Situația în Timiș

  România

  Coronavirus, 27 ianuarie: Peste 31.000 de infectări în România și 71 de decese. În Timiș sunt 2.381 de cazuri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici