tion.ro Web analytics

Urgentele Colterm, de indata la primarie. Societatea scapa de faliment cu girul consilierilor locali

Reactualizat la:

Urgentele Colterm, de indata la primarie. Societatea scapa de faliment cu girul consilierilor locali

<p>Tion: Urgentele Colterm, de indata la primarie</p>
Reactualizat la:
Cu conturile deblocate recent, societatea de termoficare a Timișoarei cumpără certificate verzi, obligatorii prin lege, cu 3,4 milioane de euro, de la societatea omoloagă din Oradea. Trebuiau cumpărate de ceva vreme, dar Colterm a avut conturile blocate, așa că a avut nevoie de ajutorul primăriei să facă tranzacția. A fost nevoie de două ședințe de consiliu pentru emiterea unei hotărâri valabile, agreate și de orădeni.
Scris de Roxana Deaconescu - Cu conturile deblocate recent, societatea de termoficare a Timișoarei cumpără certificate verzi, obligatorii prin lege, cu 3,4 milioane de euro, de la societatea omoloagă din Oradea. Trebuiau cumpărate de ceva vreme, dar Colterm a avut conturile blocate, așa că a avut nevoie de ajutorul primăriei să facă tranzacția. A fost nevoie de două ședințe de consiliu pentru emiterea unei hotărâri valabile, agreate și de orădeni.

Vă reamintim, în ședința consiliului local de marți, aleșii au fost de acord să ajute Colterm cu crearea unui depozit de 6 milioane de lei într-un cont de garanții la dispoziția Termoficare Oradea, sumă existentă în conturile Colterm.

Conform legii, Colterm este obligată să cumpere, pentru anul 2017, certificate pentru gaze cu efect de seră (EUA). Marii poluatori, printre care și societatea din Timișoara, emit CO2 și sunt obligați să se conformeze, până la data de 30 aprilie, să predea un număr de certificate echivalent cu tonele de CO2 produse. Acestea pot fi cumpărate pe parcursul unui an întreg, dar Colterm n-a reușit să le cumpere nici pentru 2017, pentru că nu a avut bani. Directorul societății, Emil Șerpe, susține că au fost alte priorități: gazul, cărbunele, salariile.

În cazul în care Colterm nu cumpără certificatele verzi, riscă o amendă de aproape 25 de milioane de euro, deci falimentul, pentru că nu avea bani de această amendă.

„În cazul nerespectării termenului de conformare, la suma necesară achiziționării acestora se mai adaugă o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat de emisii nepredat, la cursul leu-Euro valabil la 1 mai 2018. În cazul nepredării în totalitate a cantității de 248.000 de certificate, amenda ar înregistra o valoare de circa 24,8 milioane de euro (115,6 milioane de lei la un curs de 4,66 lei/Euro)”, se arată în hotărârea adoptată marți de consilierii locali.

Pentru că n-a avut bani să le cumpere din timp, Colterm a trimis cereri de ofertă pentru împrumut certificate CO2, dar toți ofertanții au cerut scrisori de garanție de la bănci. Cum Colterm a avut până miercuri sau joi conturile blocate, nu s-a putut. Termoficare Oradea a fost singura care a răspuns cererii Colterm, dar a avut și câteva condiții: primăria să facă un depozit de garanție și să plătească în locul Colterm dacă nu se poate. Garanțiile date au fost chiar „sumele de încasat de la bugetul local, reprezentând contractul de concesiune al Colterm și contractul de reparații avarii a patrimoniului municipiului Timișoara”.

Aleșii locali au decis încă de marți că societatea de termoficare urmează să plătească, către Termoficare Oradea, rate egale, până la data de 15 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de 15 septembrie 2018.

Ședință „de îndată” la primărie

Toate bune și frumoase, până când consilierii locali au fost convocați „de îndată” la primărie, joi dimineață. De ce? Proiectul de hotărâre a trebuit modificat, conform altor cerințe venite de la Oradea. Orădenii au cerut un grafic de plată clar, dar și ca primăria să plătească în numele Colterm dacă societatea are conturile blocate.

„Primăria nu angajează niciun leu în plus pentru acest subiect, sunt aceiași bani pe care are lună de lună obligația să îi dea către Colterm drept contravaloarea subvențiilor și, din când în când, a pierderilor induse. În cazul în care, prin absurd, Colterm ar ajunge să aibă conturile blocate, ar fi direcționați către Termoficare Oradea în numele Colterm. Despre asta este vorba. Nu se va ajunge la așa ceva. Termoficare Oradea a cerut grafic de plată, inclus în hotărâre, el a fost convenit cu Colterm, dar cei de la Oradea au dorit să apară și în HCL și pentru o situație ipotetică, exclusă practic, în care cineva ar bloca conturile Colterm în această perioadă de cinci luni. Ieri sau astăzi au fost deblocate conturile Colterm”, a explicat primarul Nicolae Robu, după ședința de joi.

Aleșii au cerut și dovezi lunare de la Colterm, cu ordinele de plată și cu extrasele de cont. Avizul juridic pe proiectul de hotărâre ajuns joi pe mesele consilierilor locali nu există, pentru că juriștii primăriei au considerat că e nevoie de aviz de la Consiliul Concurenței. Primarul spune însă că nu e nevoie de așa ceva.

„Jurista nu a înțeles că noi nu alocăm sume suplimentare, că nu se poate vorbi de ajutor de stat, când noi punem în mișcare fix aceiași bani pe care îi plătim conform angajamentelor legale de până acum: subvenția și pierderile induse. Dacă ar fi fost alți bani, atunci se poate pune problema de ajutor de stat. Colterm poate să facă ce vrea cu banii dați de noi. Consiliul Oradea și AGA Termoficare Oradea au condiționat votul lor de această formă a hotărârii noastre”, a conchis Robu.

Conform HCL de joi, Colterm va plăti, până în 15 septembrie, cinci rate egale de câte 689.472 de euro.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  eMAG Seller Credit

  Eveniment

  Criminalul de la Gara de Nord a fugit din România și este dat în urmărire internațională

  Prestari Servicii

  Meserias serios execut zugraveli ras huma spalat, gletuit, zugravit, montez gresie, faianta, usi parchet, laminat, izolatii polistiren, electrica si instalatii sanitare, tot ce este de interior, si etc, rog seriozitate, 0734378221

  Prestari Servicii

  Executam reparatii modificam si construim acoperisuri terase, copertine si alte lucrari in constructii, placari cu polistiren, 0771679929

  Prestari Servicii

  ZUGRAV EXECUT LUCRARI IEFTINE SI DE CALITATE, RAS GLET, LAVABIL, IZOLATII, ETC, CU BANII LA TERMINAREA LUCRARII, 0736073323

  Imobiliare Vanzari - 2 camere

  VAND URGENT APARTAMENT CURTE COMUNA, CASA, 2 CAMERE, HOL BAIE, BUCATARIE, MAGAZIE, TERASA, SPALIER VIE, FLORI, MANSARDABIL, ZONA IOSEFIN REGELE CAROL, 65000 EURO, 0749171507

  Imobiliare Inchirieri - 2 camere

  INCHIRIEZ APARTAMENT DOUA CAMERE, DECOMANDAT, LUMINOS, ZUGRAVIT, UTILAT COMPLET, ETAJUL 1, ZONA CENTRALA, LINISTITA, ZONA BALCESCU, 200 EURO, 0740482304, 0742471487

  Imobiliare Inchirieri - 3 camere

  Am pentru inchirere apartament 3 camere, confort 1, semidecomandat, etaj 1, langa Fac de Constructii Universitatea de Vest, centru, zugravit, vopsit, amenajat frumos, mobila noua, centrala porprie gaz clima, 0734838909

  Imobiliare Inchirieri - 3 camere

  Ofer spre inchiriere apartament 3 camere, et 3, semidecomandat, amenajat, mobilat, utilat, lux, bld Cetatii, 330 euro, 0734838909

  Sănătate

  Un deces și 21 de cazuri noi de coronavirus, în Timiș, de luni până marți

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici