Sunt disponibile 5 locuri la stat și 10 la taxă.
Calendarul admiterii:
- Înscriere candidaţi: 26.08.2024 – 12.09.2024 până la ora 14:00 (online https://admitere.upt.ro)
- Concurs de admitere (fișa de apreciere): 13.09.2024 (vineri)
- Rezultatele concursului: 13.09.2024, ora 16:00, 14.09.2024, 09:00 – 14:00
- Definitivarea rezultatelor: 16.09.2024, 09:00 – 16:00
Bursele și locurile de muncă sunt oferite de Aixial CRO S.R.L. (fosta Cmed) Timişoara.
Discipline studiate:
• Probabilităţi şi distribuţii de probabilitate
• Teoria şi practica inferenţei statistice
• Programare utilizând sistemul R
• Cadrul legislativ privind studiile clinice
• Teoria şi practica modelelor liniare și neliniare aplicate în medicină
• Analiza supravieţuirii. Prelucrări statistice
• Biostatistica medicală I. Meta-analiza statistică
• Etică și integritate academică
• Analiză multivariată
• Biostatistică medicală II. Inferenţa statistică în BUGS
• Baze de date
• Data mining
• Proiectarea studiilor clinice adaptative. Comunicare profesională
• Modelare staistică și stocastică
• Management și economie aplicată în sănătate
Candidaţii pot obţine informaţii suplimentare la sediul Departamentului de Matematică, Piaţa Victoriei nr. 2, Et. II; Telefon 0256-403097, 0256-403098; www.mat.upt.ro; www.biostats-msc.org.
Admiterea în cadrul Programului Master se efectuează conform normelor stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Senatul Universităţii Politehnica Timişoara.
Se pot înscrie la admitere absolvenţii cu diplomă de licenţă obţinută în învăţământul tehnic (orice specializare) sau universitar (matematică, informatică, fizică, chimie, medicină, economie, sociologie, psihologie etc).
Programul are o durată de 4 semestre, semestrul 4 fiind dedicat elaborării lucrării de disertaţie. Cursurile se vor desfășura utilizând mai multe modalități de transmitere a informațiilor (inclusiv online).
OFERTA DE CURSURI
Probabilităţi şi distribuţii de probabilitate
Dobândirea de cunoştinţe şi abilităţi practice privind modelarea fenomenelor aleatoare şi măsurare a şanselor de producere a fenomenelor de acest tip. Dezvoltarea abilităţilor studenţilor de a identifica, adapta şi utiliza metode şi algoritmii bazaţi pe distribuţii de probabilitate din sănatate şi cercetarea clinică, precum şi utilizarea soft-urilor performante de probabilităţi şi statistică cum este cel oferit de Matlab.
Teoria şi practica inferenţei statistice
Dobândirea de cunoştinte si abilităţi practice privind modelarea statistică şi la efectuarea de inferenţe statistice. Dobândirea de cunoştinţe referitoare la estimarea parametrilor statistici şi la verificarea ipotezelor statistice din sănătate şi cercetarea clinică.
Programare utilizând sistemul R
Însuşirea cunoştinţelor necesare operării sistemului R şi rezolvării problemelor statistice folosind R. Obiective principale: însuşirea tehnicilor de bază privind manipularea datelor în R, precum şi a metodelor statistice de bază. Categorii de cunoştinţe: la finalul cursului participanţii vor fi capabili să manipuleze şi să transforme date în R, să genereze rezumate statistice, să folosească tehnici de reprezentare grafică a seturile de date, să efectueze inferenţa statistică folosind testele uzuale, precum şi să cunoască modalităţile de extensie a sistemului R prin funcţii şi librării.
Cadrul legislativ privind studiile clinice
Familiarizare cu conceptele fundamentale din cadrul studiilor clinice. Dobândirea de cunoştinţe referitoare la cadrul legislativ internaţional care guvernează studiile clinice. Dobândirea de cunoştinţe referitoare la cadrul legislativ din România privind studiile clinice. Dobândirea de abilităţi practice privind întocmirea şi utilizarea documentelor specifice studiilor clinice.
Teoria şi practica modelelor liniare și neliniare aplicate în medicină
Acumularea de cunoştinţe teoretice solide referitoare la modelele de regresie liniară și neliniară multiplă şi diferite modele derivate din acestea; Dobândirea de cunoştinţe referitoare la diferite metode de estimare a parametrilor; Dezvoltarea abilităţii studenţilor de a identifica, adapta şi utiliza modele liniare și neliniare multiple sau mai sofisticate.
Analiza supravieţuirii
Dobândirea de cunoştinţe teoretice şi practice în domeniul analizei supravieţuirii; Dobândirea de cunoştinţe referitoare la modelele şi repartiţiile utilizate în analiza supravieţuirii; Familiarizarea cu tehnici specifice analizei datelor de supravieţuire;
Biostatistica medicală I. Metanaliză
Se aprofundează principalele abordări statistice utilizate în cercetările clinice. Se urmăreşte însuşirea tehnicilor de bază privind metode de meta-analiza cercetărilor clinice folosind programele R în acest scop.
Biostatistica medicală II. Inferenţa statistică în BUGS
Cursul este continuare a primei părţi (an I, sem. al II-lea) se reiau şi se aprofundează principalele abordări statistice utilizate în cercetarile clinice. În partea a doua a cursului se urmăreşte însuşirea tehnicilor de bază privind estimarea probabilităţilor prin metode Bayesiene folosind programele BUGS şi R în acest scop.
Analiză multivariată
Cursul introduce principalele abordări statistice utilizate în cercetări clinice şi principalele concepte referitoare la analiza multivariata. Se aprofundeaza metode specifice ca analiza factorială, analiza dispersională, analiza grupurilor si scalarea multidimensională
Etică și integritate academică
Cursul urmărește să aprofundeze înțelegerea și asimilarea conceptelor de etică profesională și aplicarea în comunitate și în profesie a normelor deontologice și integritate profesională. De asemenea, se au în vedere consolidarea integrității și responsabilității personale, în plan profesional.
Discipline Opţionale
Baze de date
Disciplina prezintă principiile de realizare a Bazelor de date relaţionale şi orientate pe obiecte şi metodele de implementare. Exemplificările se fac în SQL şi PL/SQL Oracle, urmărind creşterea performanţelor de căutare şi protecţia bazelor de date. Se implementează interfeţe utilizator grafice utilizând obiecte Windows. Proiectarea bazelor de date se face folosind structurile normalizate.
Simulare și proiectare
Cursul prezintă metode moderne de simulare a variabilelor aleatoare, (de exemplu metoda Monte Carlo) și a proceslor de tip Markov sau de servire ce apar în diferite fluxuri din spitale sau clinici medicale.
Data mining
Explorarea Datelor – Data Mining extrage informaţii de interes sau tipare din baze de date mari. Data Mining este un proces care utilizează o varietate de unelte de analiză a datelor pentru a descoperi machete (patterns) şi relaţii în date, care pot fi utilizate pentru predicţii valide. In ultimă instanţă, machetele si relaţiile care se determină vor defini un model al datelor în cauză.
Modelare statistică și stocastică
Cursul are ca obiectiv înzestrarea studenţilor cu abilitatea de a construi modele statistice şi stochastice şi de a le analiza folosind pachete software dedicate. Cursul şi laboratorul dezvoltă abilităţi de a extrage informaţii din date multidimensionale şi de a interpreta rezultatele analizei modelelor statistice şi stochastice.
Proiectarea studiilor clinice adaptative. Comunicare profesională
Însuşirea tehnicilor de adaptare în timp real a studiului clinic, estimarea mărimii eşantionului şi modelarea semnificaţiei statistice în cazul testărilor multiple.
Categorii de cunoştinţe: la finalul cursului participanţii vor fi capabili să adapteze parametrii studiului în funcţie de ceilalţi parametrii; să calculeze şi să ajusteze mărimea eşantionului; să modeleze variaţia pragului de semnificaţie şi să aplice diverse tehnici de disipare a erorii rezultate din testările multiple. Dezvoltarea unor aptitudini practice de: documentare ştiinţifică prin utilizarea eficientă a resurselor tipărite şi digitale; redactare a unor lucrări ştiintifice destinate revistelor de specialitate cu referenţi; planificare a unei teze de doctorat respectiv a unei propuneri de proiect de cercetare.
Management și economie aplicată în sănătate
Dobândirea de cunoștințe teoretice și practice solide referitoare la managementul în sănătate. Funcţiile şi rolurile managementului si structuri organizaţionale şi cultura organizaţională.
ADVERTORIAL
(3066)
Citiți principiile noastre de moderare aici!