Reprezentanți ai mai multor instituții, dar și ai constructorului au luat parte, miercuri dimineața, la acțiunea de predare a amplasamentului viitorului Institut Regional de Oncologie Timișoara. Este vorba despre unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură medicală din vestul țării deoarece unitatea sanitară va trata pacienții din mai multe județe.
„Clădirea din spatele meu este o ruină, fiind în această stare de peste 30 de ani. Au fost multe planuri, au fost mulți care și-au dorit sau au clamat, au pretins că doresc să investească în acest spital. Au fost și multe minciuni. Trebuie să reiau ceva ce am spus în aceste luni de zile și nu mă feresc s-o spun: grupuri de interese din zona privată a spitalelor din Timișoara au sabotat permanent acest proiect, astfel încât să nu existe un astfel de institut oncologic. Un spital cu astfel de dotări, pe care le vom face aici, în zona de vest a țării, și astfel, aceștia câștigând foarte, foarte mulți bani.
A fost o luptă grea, lungă, pe care a început-o Dorel Săndesc (n.r. – directorul Spitalului Județean din Timișoara) pe vremea când era secretar de stat în Guvernul României, un proiect la care am ținut foarte mult. L-am preluat și eu mai târziu și am încercat să fac tot ce a ținut omenește de mine, să găsim finanțare, să rămână pe finanțare, să găsim soluții alternative de a fi finanțat în cazul în care din PNRR nu vor mai exista fonduri sau, mă rog, nu se prelungește termenul până la care a trebuit finalizat.
Și iată, suntem în fața acestui moment în care este predat amplasamentul spitalului. Constructorul și proiectanții sunt aici. Trebuie să mulțumesc și echipei de la DSP Timiș, în mod special ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și secretarului de stat Alexandru Rogobete”, a declarat, miercuri, Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara, spune că acest moment a fost așteptat mulți ani.
„Am fost aici și cu alte autorități, care spuneau că se va face. Acum, iată, ordinul de începere al lucrărilor e dat ”, a adirmat Săndesc.
Lucrările vor fi executate de firma Erbașu, care a ridicat Maternitatea Bega.
„Avem constructor, avem proiectant, avem bani, avem ordin de începere. În zilele viitoare începe defrișarea, se obține autorizația de demolare, începe efectiv demolarea părții de spital, dar zona administrativă rămâne. Investiția costă 220-230 de milioane de euro cu TVA și trebuie să fie gata în 36 de luni. Banii sunt în primă fază din PNRR, în măsura în care nu se va prelungi termenul din PNRR există bani din creditul de la BEI (n.r. – Banca Europeană de Investiții) sau din alte surse de finanțare”, a mai afirmat Alfred Simonis, liderul CJT.
În sumă sunt incluse și dotările: mobilier și aparatură. Clădirea se va demola în paralel cu proiectarea noului imobil. Unitatea sanitară va fi administrată de Ministerul Sănătății.
Trimite articolul
XNu scăpăm
Rușinea Timișoarei este acapararea zonei centrale de clanurile țigănești
In concluzie, ridicam cat putem din PNRR dupa care o sa oprim lucrarea din lipsa fiantarilor. Cu alte cuvinte, reinnoim ruina cu alta noua.
SA VEDETI CA O SA RAMANA TOT RUINĂ,IAR VOR RAMANE FARA FONDURI DIN PNRR🤣🤣
Am fost ultimul ministru al sanatatii,care a finantat constructed spitalului municipal .S-au cumparat calories,forestre. Toate s-au furat.Dupa mine au fost si ministri din Timisoara, dar nu s-a mai intamplat nimic.Oare dece?Ce interese au fost?.
Rosine sau nerusine, sa nu răspundă nimeni pentru banii risipiți ai să lași atâția ani acel spatiu fără să-i găsești altă utilitate. Poate se reușea salvarea acelei investiții, acum iarăși se vor cheltui niste bai și nu putini.