tion.ro Web analytics

Si totusi se poate! Liderul PSD Timisoara spune ca patronii teraselor in santier pot fi scutiti de taxe

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Proprietarii teraselor din centrul istoric au avut de suferit de pe urma reabilitării acestei zone. Unii au putut să-şi instaleze terasa pe vremea lucrărilor, alţii nu au avut această posibilitate. Oricum, cei care şi-au putut deschide terase nu au avut prea mulţi clienţi mulţumiţi, din moment ce cafeaua a fost însoţită de praf şi zgomot de flex. Totuși, ei au fost nevoiți să plătească taxe la primărie, deoarece, potrivit primarului Timișoarei, nu există cadru legal pentru scutirea de aceste taxe. Liderul PSD Timișoara nu este de acord cu afirmațiile edilului.
Scris de Adrian Panduru - Proprietarii teraselor din centrul istoric au avut de suferit de pe urma reabilitării acestei zone. Unii au putut să-şi instaleze terasa pe vremea lucrărilor, alţii nu au avut această posibilitate. Oricum, cei care şi-au putut deschide terase nu au avut prea mulţi clienţi mulţumiţi, din moment ce cafeaua a fost însoţită de praf şi zgomot de flex. Totuși, ei au fost nevoiți să plătească taxe la primărie, deoarece, potrivit primarului Timișoarei, nu există cadru legal pentru scutirea de aceste taxe. Liderul PSD Timișoara nu este de acord cu afirmațiile edilului.

Acestor patroni li s-a cerut în continuare taxa de ocupare a domeniului public. Oamenii însă nu vor să plătească, pentru că, practic, nu au beneficiat de terase şi de desfăşurarea activităţii în condiţii decente. Mai mult, primarul le-a promis în trecut scutiri de taxe şi impozite, dar a revenit, recent, spunând că legea nu permite acest lucru, mai exact Codul Fiscal.

Sebastian Răducanu, proaspăt preşedinte al PSD Timişoara, spune că legea e permisivă în acest sens.

„O mare parte dintre cei care îşi desfăşoară activitatea în zonă au avut şi au foarte mult de suferit, probleme grave, gen insolvenţă. Li s-a dat aprobarea să-şi amplaseze aceste terase şi li se cere plata taxei de amplasare. Primarul a declarat că ar vrea să-i ajute, dar îl obstrucţionează Codul Fiscal. Articolul 283 din Codul Fiscal spune că consiliile locale pot institui o taxă pentru utilizarea domeniului public. Din ceea ce cunosc, ne aflăm în faţa unei dispoziţii permisive, deci consiliile locale pot institui aceste taxe. Acum, că nu se poate schimba Hotărârea de Consiliu Local (HCL), nu se pot exonera aceste taxe, dar să dai vina pe Codul Fiscal că nu-ţi permite să-i ajuţi pe aceşti oameni mi se pare o greşeală. Codul Fiscal conţine o dispoziţie permisivă, nu onerativă, care obligă la ceva. Se poate găsi o soluţie pentru ca acei oameni să-şi desfăşoare activitatea. Niciunul dintre proprietarii acestor spaţii nu au fost exoneraţi de plata chiriei pe perioada cât au avut de suferit. Am discutat cu consilierii locali şi vom veni cu o propunere în consiliul local”, spune Sebastian Răducanu.

Pe strada Mercy, de exemplu, lucrările de pavare au început în noiembrie 2014 şi nu s-au încheiat încă. Pe strada Eugeniu de Savoya, la fel, sunt terase… în şantier. Cea mai afectată a fost Piaţa Unirii, unde mulţi şi-au închis afacerile după ce au început lucrările de reabilitare în Cetate, în toamna anului 2013.

Articole pe aceeași temă:

Revolta patronilor de terase in santier: Sa platim metrul patrat de praf? Faptul ca nu sunt clienti?

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  „Poetica tăcerii și distanței”, expoziție de pictură la Muzeul Național al Banatului

  România

  Poșta Română permite accesul în oficiile poștale chiar și fără certificat verde

  Eveniment

  FOTO. Peste 40 de polițiști au donat sânge la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Timișoara e la mila E.ON. Colterm încă primește gaz, nu se știe până când. Și tot n-a găsit furnizor

  Eveniment

  Polițiștii din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare au ieșit pe teren pentru a promova siguranța rutieră

  Ştiri din Timiș

  Licitații organizate de CCIAT

  Ştiri din Timiș

  Se așterne asfalt în straturi subțiri între Victor Vlad Delamarina și Lugoj. Restricții și trafic pe o bandă

  Eveniment

  Șase ore de razie în traficul din Timișoara, în care au fost aplicate aproape 100 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Se oprește apa caldă pe mai multe străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Anunțul AUTOGLOBUS 2000 S.R.L. privind finalizarea proiectului „Grant AUTO CARDO” – în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici