tion.ro Web analytics

UPDATE. Protest la STPT. Șoferii de troleibuz au refuzat să iasă pe traseu, nu și-au primit salariile la timp

De Roxana Deaconescu, Erika Iszlai
Reactualizat la:

UPDATE. Protest la STPT. Șoferii de troleibuz au refuzat să iasă pe traseu, nu și-au primit salariile la timp

Reactualizat la:
Circulația mijloacelor de transport în comun a fost dată peste cap, marți dimineață. Peste 30 de șoferi ai STPT au refuzat să urce la volan și să iasă pe traseu. A întârziat plata salariilor și nu au mai primit bonurile de trei luni, se plâng angajații societății de transport. Au lăsat troleibuzele în curtea STPT. UPDATE. Reacția viceprimarului Ruben Lațcău 
Scris de Roxana Deaconescu, Erika Iszlai - Circulația mijloacelor de transport în comun a fost dată peste cap, marți dimineață. Peste 30 de șoferi ai STPT au refuzat să urce la volan și să iasă pe traseu. A întârziat plata salariilor și nu au mai primit bonurile de trei luni, se plâng angajații societății de transport. Au lăsat troleibuzele în curtea STPT. UPDATE. Reacția viceprimarului Ruben Lațcău 

„Avem cheltuieli de plătit la bloc, nu putem să le plătim din alte afaceri, că nu avem alte afaceri, noi trăim de pe urma acestor salarii. Am prestat o muncă timp de o lună de zile și nu ni s-au dat banii. Așteptăm să ni se bage banii pe carduri, pentru că n-am primit banii. Au avut termen trei zile să ni se vireze banii, au trecut cinci zile. Suntem peste măsură săturați de promisiuni și de vorbe și nu este prima oară când se întâmplă așa ceva, în urmă cu trei ani am avut trei luni neplătite și tot am lucrat”, s-a plâns un conducător auto al STPT.

„Am toată familia aici în întreprindere, toată familia lucrează, cinci persoane suntem, nu avem ce să punem pe masă”, ne-a spus alt șofer de troleibuz.

Reprezentanții societății de transport public spun că plata salariilor a întârziat o singură zi, conform contractului colectiv de muncă. Angajații STPT ar fi trebuit să-și ia lefurile în 15 decembrie, dar n-au ajuns pe carduri nici până în ziua de astăzi. În plus, n-au mai văzut bonuri de masă de trei luni, deși sunt prevăzute în contract.

Troleibuzele, înlocuite cu autobuze

„Traseele liniilor de troleibuz de pe raza municipiului au rămas descoperite la primele ore ale dimineții, acestea fiind acoperite, începând cu ora 07:00, cu autobuze, în limita resurselor disponibile. Lichidarea aferentă lunii noiembrie ar fi trebuit să fie achitată în data de 15 decembrie, dar, din cauza lipsei fondurilor necesare, achitarea a fost amânată pentru astăzi, 21 decembrie. Conform Contractului Colectiv de Muncă nr.112/01.10.2021, Cap.IV, art.65, alin.2 «plata salariilor reprezentând lichidarea lunii anterioare poate fi decalată cu 3 zile față de data de 15 a lunii, fără ca aceasta să fie considerată întârziere a plății salariale»”, transmit reprezentanții STPT.

Directorul societății i-a asigurat pe șoferii de troleibuz că-și vor primi salariile în cursul zilei de marți, însă face apel și la Societatea Metropolitană de Transport condusă de Ioan Goia, „pentru a-și onora datoriile acumulate către STPT în vederea soluționării situației existente, datorii în cuantum de 48.639.914 lei”.

UPDATE. Reacția viceprimarului Ruben Lațcău

Angajații STPT au primit marți banii și bonurile, iar circulația mijloacelor de transport în comun a fost reluată.

„Săptămâna asta au fost livrați către Societatea de Transport, de fapt către SMTT (n.r.- Societatea Metropolitană de Transport Timișoara) de 4 milioane și ceva de lei, noi mai urmează să primim două facturi săptămâna aceasta. Vom mai avea astăzi o rectificare pozitivă, prin care să le mai dăm încă 3.700.000, în așa fel încât săptămâna viitoare să închidem toate lunile de datorie pe care societatea le-a acumulat la angajați pe bonurile de masă. Cred că azi s-au plătit salariile, cu salariile sunt la zi, singura problemă care există este legată de bonurile de masă, care nu au mai fost plătite din octombrie”, a spus Ruben Lațcău.

Viceprimarul spune că problema principală nu este între Primăria Timișoara și STPT, „Primăria Timișoara este la zi cu toate facturile pe care le are la operator”.

„Problema principală aici este de la ADI-ul de transport, în speță de la SMTT, unde avem deja o dispută care se tărăgănează de un an de zile între STPT și SMTT, vizavi de calculul facturilor. Primăria Timișoara a fost implicată în ultimele luni în mai multe runde de negocieri, atât cu actualul director, cât și vechiul director al STPT, cât și cu directorul SMTT să găsim un algoritm de calcul care să clarifice aceste diferențe presupuse dintre facturile și cheltuielile pe care STPT le impune pe contract și cheltuielile pe care SMTT le consideră acceptabile. Inclusiv Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare este un partener al Primăriei Timișoara în acest proces. Au fost și dânșii atât la SMTT, cât și la STPT să evaluăm exact modul în care aceste deconturi se fac și sunt pe ambele părți anumite probleme în modul în care se calculează cheltuielile”, a transmis Ruben Lațcău.

Potrivit reprezentanților primăriei, există cheltuieli care au explodat în ultimii doi ani în STPT. Ruben Lațcău spune că ar fi vorba de un management defectuos.

„În STPT am avut o schimbare de director anul ăsta și sperăm că ne îndreptăm în direcția potrivită. În SMTT va fi nevoie cu siguranță, fie să-și revizuiască atitudinea în întregime conducerea, fie să avem un nou început și un suflu nou”, a mai spus viceprimarul.

Decizia va fi luată până la data de 15 ianuarie, prin vot în consiliu director, cu majoritate simplă.

editor Dan Oancia

33 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nelu says:

  Niciun cuvintel despre conducerea RATT care e in intregime din PNL? Pai se poate?

  • Misto says:

   Trompetele penale nu au voie sa deschida gura cand sunt ei de vină. Dar sa vezi ce rahat ar fi mancat dacac ar fi fost cumva Fritz in ecuație 🤣🤣🤣

  • Misto says:

   Pai conducerea RATT este de la PNL si nu strica ca PNL sa bage batzul prin gard ca sa vada lumea ce rau e cu primar USR, ce rau e Dominic, ce nesimtiti sunt aia de la Primarie. Ca lumea crede ca Primarul le face pe toate . Si mai vine si PSD precis acuma si lasa sarmanii soferi sa se sprijine pe umarul PSD-ului si sa-si descarce sufletul. Vai ce rau e cu USR. Cu Ciolacu precis nu se s-ar fi intamplat asa ceva. Nu, nu…. Cu PSD nu am fi avut deloc troleibuze in Timisoara.
   Asa e cand doi se cearta si populimea sufera

 2. Timisorean says:

  Deci statul asta in orice domeniu e cel mai mare mafiot. Companii peste companii, datorii unii la altii, nu onoreaza contractele, la greu si la sume absurde.
  Eu la firma mea daca nu platesc un furnizor sau un angajat, m-am ars. Dar statul…… eeeee….. politicieni, alea, alea, smecheri, incompetenti, oricum numa sa mearga prost. Dar cine ii voteaza? Tot noi! Ca numa ce au fost alegerile acum 1 an si tot aflam ca desi cica “ne-am revoltat” la vot, toate merg tot in mai rau!

 3. Tibix says:

  „Am toată familia aici în întreprindere, toată familia lucrează, cinci persoane suntem, nu avem ce să punem pe masă”

  Ceva tipic intr-o companie de stat 😀

  /facepalm

  • Misto says:

   Pai daca a impins la cine trebuie. Asa are si pe bunicul la stat. Ca nu se simte la unii ca lucreaza sau ca nu lucreaza. Principalul sa fie prezent. Treaba merge, leafa merge, noi cu drag muncim.

   • Sicman says:

    Și totuși, traiesc de la avans la salar. Trist.

   • Eu says:

    Ce nu te duci tu coaie sa lucrii sofer la ratt sau vatman , aberezi pe aici.astia cr fac greva nu sunt personal tesa sa intre cu pile , sunt cei de jos . Du te tu lucra la ratt sa vezi ce fain e .comentezi sa te aflii in treaba .documenteaza te ,cine conduce timisoara ,cine vireaza banii catre cine. Ai sa vezi ca sunt aceeasi de zeci de ani ,doar s au rotit pe pozitii si nu le face nici usr nici pnl si plm nimic.

 4. bla says:

  tramvaiele sunt automate sau cum merg ? sau acolo sunt angajati pe alta firma si isi iau salariile ? ce mizerii sunt in societatea asta ?

  • tram says:

   tramvaiele nu sunt inscrise in sindicat

  • Suleiman Ahmed says:

   Vatmanii pleaca dintr-un depou, troleibuzele din altul. Soferii au pus-o de un protest ad-hoc. Vatmanii nu s-or fi gandit sa protesteze, nu au fost organiizati in avans, se pare, pentru a protesta concomitent. Poate vatmanii vor protesta maine, daca banii intarzie sa apara. Eu sunt curios daca si conducerea STPT au salariile intarziate sau doar soferii si personalul mai de “jos”.

 5. fotbal1 says:

  Stati sa vedeti acum ca toti au auzit de mariri salarii, vor iesi toti in strada, dupa CFR, acum STPT, apoi cei din educatie si tot asa…
  Si uite cum cresc la toti cei platiti din bani publici salariile.
  In loc guvernul sa caute sa reduca inflatia ei o intretin si chia o si cresc cu salarii crescute cu 5-10% dar la o inflatie de 15% si uitea asa tara o duce tot mai bine.
  Nu uitati la noi e astfel: Se anunta mariri de salarii si pensii, cresc preturile, apoi se face cresterea propriu zis si iar cres preturile.
  Multumim ciumei rosi si galbene (de fapt sunt tot vechii sau copii vechilor comunisti)…

  • tibi says:

   una e sa vrei marire, alta e sa nu iti primesti salariul la timp. sa nu primesti salariul la timp e una din cele mai nesimtite treburi

   • fotbal1 says:

    Doar ca ciudat cum se face ca toti incep cu protestele cand aud de buget sau de mariri la altii. Pana atunci nu se aude nimic… Ciudat nu crezi…

    • dragnia says:

     tu esti prost sau te faci? pai nu intelegi ca nu au cerut marire, doar restante salariale si la tichete de masa?

    • tibi says:

     cred ca tu nu pricepi, sau nu ai citit articolul. oamenii astia au inceput protestul pentru ca nu au primit salariile. ce vrei mai mult de atat? tu lucrezi pe gratis, sau cum lucrezi?

 6. AA_Alex says:

  BUIE MITEA!

 7. Orașul Timișoara says:

  Felicitări angajaților STPT …trebuia de mult făcută treaba asta ,sper ca pe viitor tot mai mulți angajați sa fie uniți in aceasta cauza🙏toate mijloacele de transport ar trb sa înghețe,in felul asta sigur s’ar face o schimbare ….felicitări oamenilor încă odată 👌pentru inițiativa

 8. tibi says:

  salarii va trebuie voua sau autonomie de zeci de km pe un tramvai in oras? poftiti la lins bateriile, angajati stpt!

 9. revolutia pentru libertate a început says:

  Revoluționari din București au întrat în curtea parlamentului, banateni haidei sa ne alătură revoluției impotriva dictaturi și comuniștilor din PNL USR UDMR PSD.

 10. Baluba says:

  Numai asta mai lipsea acum.

 11. sss says:

  Pe vremea lui Robu nici nu se stia cine e viceprimarul.

 12. U E says:

  La cat sunt de nesimtiti in trafic toți de la RATT sper sa nu le mai dea gunoaielor nici un ban. Era sa se urce pe mine, mi a făcut semn când a ajuns lângă mine sa las geamul jos: și mi a zis sa S g p la. Niște gunoaie. Tot el era cu gura mare

 13. iinelush says:

  Ce nu vede nimeni, este ca sute de persoane puteau lua banii mai repede doar ca s-a trebuit intervenit.

 14. Cele mai noi știri

  Capitala Culturala

  Ziua Copilului, sărbătorită și la Muzeul Național de Artă din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se poate circula din nou pe pista de biciclete care duce spre sârbi

  Ştiri din Timiș

  Inspectorii Primăriei Timișoara, în vizită la Casa Mühle. Ce au constatat

  România

  Reguli noi pentru RCA: constatarea amiabilă se va putea face și electronic

  Ştiri din Timiș

  Poliția Locală a descins în Piața Verde din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  „Șantiere curate”, un proiect de hotărâre propus de consilierii USR Timișoara

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Miele Timișoara aniversează patru ani cu o creștere a vânzărilor. Espressoarele de cafea, tot mai căutate

  Ştiri din Timiș

  Weekend dedicat copiilor, la Iulius Town, cu Gașca Zurli, desene pe asfalt, facepainting și premii surpriză

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Zona Gării de Sud, verificată de polițiștii locali, jandarmi și cei de la salubrizare

  Ştiri din Timiș

  Vineri este ultima șansă să vă autorecenzați. Apelul primarului Fritz

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici