tion.ro Web analytics

Primarul Nicolae Robu și fostul primar Gheorghe Ciuhandu, trimiși în judecată de DNA

De Bogdan Marta
Reactualizat la:

Primarul Nicolae Robu și fostul primar Gheorghe Ciuhandu, trimiși în judecată de DNA

foto: arhivă
Reactualizat la:
Primarul Nicolae Robu, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Dan Diaconu și alți foști sau actuali angajați ai Primăriei Timișoara au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul vânzărilor de imobile.
Scris de Bogdan Marta - Primarul Nicolae Robu, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Dan Diaconu și alți foști sau actuali angajați ai Primăriei Timișoara au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul vânzărilor de imobile.

Potrivit procurorilor DNA, este vorba despre un număr de nouă inculpați.

„Astfel, au fost trimiși în judecată următorii inculpați, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați):
MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte);
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte);
COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
ROBU NICOLAE, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte);
DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte);
VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract);
IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract)”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de DNA.

Potrivit sursei citate, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

„În urma efectuării urmăririi penale, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995. Astfel, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, participarea inculpaților la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situații, ar fi participat mai mulți inculpați la încheierea presupus nelegală a aceluiași contract: Miuț Nicușor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) și Iova Gabriela (1 contract)”, se mai arată în comunicatul de presă amintit.

Mai exact, în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

„Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane. Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro)”, mai susțin procurorii DNA.

Aceștia precizează că statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.

„În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii”, mai spun cei de la DNA.

Toți cei nouă inculpați beneficiază de principiul prezumției de nevinovăție, mai spun cei de la DNA.

Articole pe aceeași temă:

Filmul anchetei DNA in care primarul Nicolae Robu este suspect de abuz in serviciu

Robu despre ancheta DNA din Primaria Timisoara: Eu nu o sa bag mana in foc pentru nimeni!

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu, audiati la DNA Bucuresti

Primarul Robu spune ca este o musculita in dosarul DNA privind vanzarea locuintelor in baza Legii 112

54 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Asa e says:

  Pe cat pariu ca dupa o cotizatie la bucale scapa in cel mai nefericit caz cu o suspendare ?

 2. comisarul Tusgureanu says:

  pentru fiecare contract ar merita sa faca cate 1 an de puscarie, cap de lista trioul Miut, Cojocari si Ciuhandu cu zeci de case retrocedate prin falsuri grosalane ale mafiotilor aprobate de ei. Robu, mai modest doar cu 2 contracte dovedite pe langa proiectele lui in care a sifonat banii, parcuri, pationoarul de plastic, borduriada, trotinete si vaporase merita sa le tina companie

 3. Nica says:

  Vine vremea , vine vama cand vor da seama ca au fost talhari.

 4. Angela says:

  Eu propun să ii mai dăm un mandat de primar. Face treabă bună în oraș. Nu vedeti?

 5. Hola says:

  Om nevinovat. Vorbiți prostii !!

 6. Ooo says:

  Să te credem pe cuvânt?

 7. aa says:

  Dar de ce a durat atata ..8 ani a trebuit sa induram aceasta mizerie de la Arad ? , dar asta e doar varful icebergului , asteptam cu sufletul la gura futurile de milioane de euro pe care robu si lea insusit

 8. Emilut says:

  USR Timiș e în extaz!
  După o ședință la sediul partidului, au decis: Robu la pușcărie!

  P.S. Pentru cei care nu știu, sentințele se dau de către cei de la USR, nu de către judecători.

 9. Dede says:

  Mi se pare normal că cei responsabili de acapararea centrului de către mafia imobiliară sa fie trași la răspundere. Era evident că acei analfabeți nu puteau pune mana pe asemenea patrimoniu fara complicitatea autorităților. Mai săpați și sigur dați și de notari corupți. Sper din suflet sa se facă dreptate acelor oameni ce au suferit umilințe de-a lungul timpului pentru a elibera unele imobilele respective. Rămân însă rezervat cu privire la eficienta justiției române.

  La multi ani inculpaților!

 10. Sorin says:

  Doamne…tot orasul stie situatia din anii aia. De ce a durat atat de mult sa inceapa acest dosar. Este super evident ca sunt vinovati in special Cojocari, Miut si Ciuhandu. In epoca aia s-au instalat clanurile Carpaci in centrul orasului. Sper sa nu dureze o vesnicie procesul

 11. Seven says:

  Trebuie sa plateasca ptr. prejudiciul adus statului. P.N.L. , pe cine mai dati vina acum? Încet încet isi va da lumea seama de voi, dar e prea târziu.

 12. latrau says:

  N-aduce ANUL,ce aduce DNA-ul ! La Multi Ani, fara suspendare !

 13. Daniela says:

  cea mai trista veste in prag de sarbatori..
  se prabuseste capitala culturala Europeana daca cumva ajunge sa fie si condamnat cel mai iubit primar al Timisorenilor
  cine ne mai da evenimente culturale gratis ?
  cine o sa mai scoata vaporetele la primavara de la iernat sa se plimbe lumea pe banii din impozitele tuturor Timisorenilor?
  dar cine o sa mai cumpere cosuri de gunoi cu mii de euro bucata din Anglia… care nu se golesc oricum niciodata/
  cine o sa ne mai deranjeze cu focuri de artificii dupa fiecare astfel de eveniment?
  Apropo, multe orase din Germania au interzis focurile de artificii din cauza poluarii generate (s-a dovedit ca un astfel arficiile poluau cat masinilie timp de o luna, Chinezii le-au interzis deasemenea cand poluarea depasea anumite limite

  • dada says:

   Ce prostii vorbesti Daniela…
   Stau in Germania si toate magazinele sant pline de artificii de cumparat. Multi nemti lasa cate 200 de euro doar pentru artificii ce le pusca in fata casei in fiecare an. Daca alea nu fac poluare nush ce face. Nu le trebuie artificii de la primarie pentru ca pusca ei singuri sute in fata casei…

 14. pnlistu says:

  Fara penali in functii publice!

 15. Capacabana says:

  Daca il vad pe Ciuhi la puscarie pe meritate, deschid sampania. Impreuna cu toti aia care l-au ajutat

 16. Ferenc says:

  Asa, și? Imobilele rămân tot la interlopi sau se întorc în proprietatea care se cuvine? Probabil se vor da 2-3 ani cu suspendare pentru ochii fraierilor, casele vor rămâne la șmecheri, cazuri rezolvate. Victorie împotriva corupției!

 17. nelu says:

  Dracu stie parca nici unul nu e PSD-ist (asta nu pt. ca ei ar fi mai buni)!

 18. Tatiana says:

  Robu este pe langa,cand a fost el ales prima,casele erau vandute de trioul :Cojocari,Miut,Ciuhandu !
  Toata Timisoara stie cine le-a vandut,dar tarziu s-a luat atitudine si nu stiu ce daca va fi recuperat vreodata prejudiciul.
  Noi platim taxe si impozite ,iar palatele nimic,nici munca nici taxe !

 19. Nila says:

  Nu va faceti griji pentru ei, sunt o gramada de judecatori, procurori si securisti beneficiari de case de la baieti astia. Pana la urma se va constata ca nu era nici un prejudiciu, ba vor mai cere si daune morale de la stat. Daca Robu a semnat ca prostu pentru cele doua maghernite vandute sa raspunda si el in solidar cu subordonatii lui, pentru ca asa e legea, si nu se face exceptie pentru prosti. Si daca prin absurd, dupa ani si ani vorba cantecului vor fi condamnati, nimeni nu va confisca nimic de la ei, pentru ca asa e cutuma, ce ai apucat sa iei nu mai dai inapoi. Imi inchipui ce sarbatori au toti dupa anuntul asta, dar i-as intreba daca a meritat, si daca ar fi iertati de pedeapsa cu conditia de a inapoia ce au furat, ce ar face? Dupa raspuns le-as da si pedepsele 🙂

 20. Tudor says:

  La mulți ani !!! Cu executare, desigur

 21. diedre says:

  Cum?!Ultracinstitul??Asta o sa cada nu pentru tunurile imense date timisorenilor, ci pentru ca a vandut ilegal doua maghernite!
  Va pati ca si celebrul posesor de fular A Nascase care a luat parnaie pentru niste termopane spaga nu pentru tunurile imense!
  La multi ani!

 22. DedeTM says:

  Au ajuns si la cel mai corupt Primar, care pana acum a fost lasat in pace sa doarma linistit in fotoliul de Primar! Rusine! Demisia!

 23. Adrian says:

  @Emuiutz,bai boratule,bai buba neagra,bai jeg comunist,lasa in MM ,USR-ul,boraste in guraMATHY de psd,pnl,alde,fututimortiingura de martalog jegos,bai jegule esti terminat si fata de tine bai mizerie de om,esti un gunoi !

  • Emilut says:

   Văd că ești foarte potent când vine vorba de morți.
   când ți-ai făcut ultima dată un control la mansardă ?

   • Adrian says:

    sa-ti bag poola pegat sa sa-mi iei IQ-ul jeg murat,te fac muci iti spun eu,transpiratule !

    • Emilut says:

     Ești periculos rău de tot. Se vede că ai făcut cei șapte ani de acasă cu suspendare. Și limba română se teme de tine.
     Totuși, IQ-ul tău se rezumă doar la băgat și scos ?

  • hagia sophia says:

   Mai lasa-ne cu partidul tau de neo-marxisti ca ne-ai plictisit.Toti sunt carpele lojilor masonice ,dar ai tai daca ar castiga alegerile i-ar baga cu japca pe poponari in altar.

 24. N-am says:

  La multi ani!

 25. BUBAHUBA says:

  cu par lung si negu cum e, o sa se bata multi la puscarie pt el

 26. Virgil says:

  Ciuhandru cojocari si miut sa mearga unde le este locul. Robu e nevonovat.

 27. Pliscoi says:

  Intr-o carte scoasă nu demult,nu zicea nenea ciuhandu,că nu are ce să își reproșeze și că doarme liniștit? Acuma poate să scoată o altă carte cu marsaviile făcute. Se va vinde mai bine cartea!

 28. Timisorean says:

  Dintre toate cate a facut robu l-au gasit cu 2 contracte semnate. Care chiar pot fi o greseala. Dar in cazul reabilitarii termica a blocurilor unde e dosarul deschis de cativa ani nimic? Dar in cazul portiilor de intrare in oras unde s-au sifonat bani fara proiect si a si murit un om, nimic? Dar in cazul punerii in functie a tuturor lingailor din pnl, nimic? Piedone pentru colectiv a primit inchisoare, dragnea pentru 2 angajari, nu directe a primit inchisoare. Robu, nimic?
  Nici nu stiu de ce mai exista acest DNA, ca numa mizilicuri gasesc. Acum in 2019 sa trimiti tu in judecata oameni cu fapte din 1996-2014??? Pai in 2005 ce au facut sau 2010 sau 2015 sau etc??? Ar trebui ca toti care au fost procurori la DNA timisoara pana in ziua de azi sa fie dati afara, sa piarda pensia si sa fie ei acuzati de neglijenta in servici ca nu au facut nimic atata amar de vreme!

 29. Marcel Anton says:

  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

 30. SabinA says:

  Basescu-Petrov ramane cel mai cinstit din tara si aceasta este o dovada clara ca justitia este corupta si ca nu mai poate fi reparata din interior. Evident DNA, DIICOT si SRI sunt partase in cinstea fara margini . Curtea de Conturi a Romaniei a facut nenumarate demersuri, 90% ramanand neatinse de catre DNA, DIICOT si SRI. probabil chestie de securitate mondiala.

 31. George says:

  Miut, Ciuhandu si cojocari o da ia cu executare fiindca acolo a fost forma continuata si cu interese materiale pentru ei. Ceilalti vor fi achitati fiindca sunt nevinovati. Interesanta este decizia procurorului (probabil angrenat la un mecanism politico secret) de a-i inculpa si pe acestia din urma si de a nu include in cauza alti doi viceprimari ale caror semnaturi apar pe acte similare: grindeanu si orza…

 32. Ovi says:

  Pai Ciuhandu,numai familiei Carpaci le-a inlesnit sa primeasca 148 de imobile,si atunci de unde are doar 61 de dosare?Poate vreo 611 ar fi mai precis…

 33. neamtu says:

  punctat absolut corect ! fara coruptia din institutiile de forta si justitie , nu se puteau trafica sute de imobile !!
  Eu speram ca procurorii sa ajunga si la mafia dintre procurori, grefieri si judecatori. Insa se pare ca inculpatii edili, au facut OMERTA ! N.au sifonat pe noiciunul.

 34. Paul says:

  Incercare evidenta de intimidare. Bucurestiul face si crima ca Timisoara sa ajunga in mainile PSD, sau mai rau, USR.

 35. Mike says:

  Ceva pute. Cand ai pe birou 10.000 de acte normative de semnat, pana si nervii, focus-ul si forta latenta a supereroilor Marvel cedeaza, nu a facut decat sa semneze unul din acele acte, si mai tarziu speculatie de coruptie. Mai degraba vad puscarie pentru inscenare.

 36. Nica says:

  Se pare ca asa catre Craciun,Anul Nou este sezonul de vanatoare a talharilor.

 37. SouldjaBoy says:

  La multi ani! (cu executare)

 38. Ştirile judeţului Timiş

  Timiș: 40 de amenzi, într-o singură zi, pentru cei care nu respectă măsurile de protecție antiCovid
  Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, au desfășurat controale antiCovid în Timiș, pentru verificarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Au aplicat 40 de amenzi în 24 de ore. 2

  Sănătate

  Focarele de Covid-19 din Timiș
  În Timiș sunt 10 focare de coronavirus, duminică, 20 septembrie, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP).

  Sănătate

  Liceul Teologic Penticostal Logos Timișoara va funcționa în scenariul roșu. Cinci cadre didactice au Covid-19
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit duminică la Prefectura Timiș, a luat Hotărârea privind schimbarea scenariului pentru desfășurarea cursurilor la Liceul Teologic Penticostal Logos din Timișoara, după ce aici au fost depistate, acum două zile, cinci cadre didactice cu coronavirus. Elevii vor învăța online.

  Sănătate

  Localitățile din Timiș unde au fost depistate noi cazuri de Covid-19
  În Timiș, 57 de persoane au fost depistate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, cele mai multe în Timișoara – 32.

  Sănătate

  România, Covid-19: peste 1.200 de cazuri noi și 33 de decese. Timiș: 57 de persoane depistate cu SARS-Cov2, în 24 de ore
  Peste 1.200 de cazuri noi de Covid-19 au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, în urma prelucrării a 13.391 teste. În Timiș au fost depistate 57 de cazuri noi și a avut loc un deces al unei persoane infectate cu Covid-19. În România au murit, de sâmbătă până duminică, 33 de oameni infectați cu Covid-19.

  Ştirile judeţului Timiş

  Peste 300 de voluntari au zugrăvit 30 de case dintr-o localitate din Timiș, în trei zile
  Nu mai puțin de 30 de case au fost zugrăvite, în doar 3 zile, de peste 300 de voluntari din Timiș. A doua ediția a Color the Village (Colorează Satul) a adus la Racovița sute de voluntari, care au răspuns apelului asociației Acasă în Banat și au dat culoare acestui sat. 4

  Eveniment

  Două anexe ale unei case din Timișoara, cuprinse de flăcări. Pompierii încă lucrează la stingerea incendiului
  Intervenție a pompierilor în dimineața zilei de duminică, pe strada Mărginenilor din Timișoara. Două anexe gospodărești au fost cuprinse de flăcări. 3

  Ştirile judeţului Timiş

  Redescoperiți gustul Banatului de altădată cu rețete online: supă de varză cu costiță, gogoși, colăcei cu mere
  Puteți redescoperi gustul Banatului de altădată, cu rețete vechi, de la „Kraut Suppe mit Speck” la „krumpli leves”. Rețetele sunt recuperate printr-un proiect gastronomic care are loc online. Le puteți prepara. Sunt la un click distanță... 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.