tion.ro Web analytics

Filmul anchetei DNA in care primarul Nicolae Robu este suspect de abuz in serviciu

Reactualizat la:

Filmul anchetei DNA in care primarul Nicolae Robu este suspect de abuz in serviciu

foto: arhivă
Reactualizat la:
Declarat mereu un om ultracorect, ultracinstit, care respectă legea până în pânzele albe, primarul Timișoarei a mers vineri dimineață la DNA Timișoara, unde a fost audiat în calitate de suspect într-un dosar care vizează anveloparea mai multor blocuri cu fonduri europene. Ancheta procurorilor anticorupție a fost deschisă în urma unei plângeri făcută de proiectant, care a cerut mai mulți bani decât prevedea contractul, dar primăria n-a vrut să-i dea.
Scris de Roxana Deaconescu - Declarat mereu un om ultracorect, ultracinstit, care respectă legea până în pânzele albe, primarul Timișoarei a mers vineri dimineață la DNA Timișoara, unde a fost audiat în calitate de suspect într-un dosar care vizează anveloparea mai multor blocuri cu fonduri europene. Ancheta procurorilor anticorupție a fost deschisă în urma unei plângeri făcută de proiectant, care a cerut mai mulți bani decât prevedea contractul, dar primăria n-a vrut să-i dea.

Totul a început în urmă cu câțiva ani, când municipalitatea a încheiat un contract pentru a proiecta anveloparea blocurilor cu fonduri europene cu firma SC Proiect C&A, al cărui patron este Cristian Palade, om de afaceri și rudă îndepărtată prin alianță cu primarul Nicolae Robu, dar și membru activ al PNL la vremea respectivă.

Procedura a fost încredințare directă, deci nu prin licitație, iar valoarea contractului era de 15.000 de euro, această sumă fiind cea maximă prevăzută de lege pe această procedură. Proiectantul a oferit cel mai scăzut preț pentru a prinde contractul, dar apoi a cerut acte adiționale pentru aproape 200.000 de euro pentru proiectele întocmite, fiind făcut câte un proiect separat pentru fiecare bloc în parte. Potrivit lui Robu, este vorba despre 50 de blocuri din Timișoara care au fost reabilitate termic cu bani de la Uniunea Europeană, fiind vorba despre o sumă de 10 milioane de euro.

Patronul firmei s-a judecat cu municipalitatea, a câștigat în primă instanță, dar a pierdut în ultimă instanță, magistrații dându-i dreptate primăriei. Între timp, Cristian Palade a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu, acuzând că cei din instituția de pe C.D. Loga au falsificat acte, iar responsabilii implicați din Primăria Timișoara au fost rând pe rând la DNA Timișoara să dea declarații.

Edilul-șef a stat aproximativ 45 de minute la DNA, iar când a ieșit a dezvăluit că a fost audiat în calitate de suspect, pentru că unele acte poartă semnătura lui. Practic, ar fi semnat declarațiile cerute de procedurile de accedere la fonduri europene, că toate documentele conexe cererii de finanțare sunt legale. Spune că a primit asigurări de la aparatul de specialitate că așa a fost, dar că există suspiciuni că s-ar fi comis falsuri, despre care nu știe nimic. El a susținut că nu poate garanta pentru altcineva, dar că are încredere în colegii lui că nu au făcut nimic ilegal.

SMS de la Robu către Palade

Primarul a prezentat și un SMS trimis de el către Palade încă din anul 2014, când, potrivit acestuia, patronul firmei refuza să predea documentația municipalității.

„Pot aduce aminte un SMS de la mine înspre el privind implicarea mea în interesul public și fermitatea cu care m-am pronunțat, corectitudinea cu care m-am pronunțat vizavi de oricine. Nu a contat că este coleg de partid, prieten sau dușman, eu fac separare clară între ce înseamnă relațiile personale și ce înseamnă exercitarea atribuțiilor pe care le am, unde nu contează decât legea. În 7 aprilie 2014, la ora 13.30, i-am scris, «Domnule Palade, dacă în cursul zilei de astăzi nu vă achitați obligația de refacere/semnare a devizelor în termenii contractului pe care îl aveți cu PMT ne vom vedea nevoiți să vă facem plângere penală pentru șantaj și boicot, respectiv pentru recuperarea prejudiciului de peste 10 milioane euro ce ar rezulta ca urmare a atitudinii dvs. Ceea ce faceți este inadmisibil, profund ilegal și profund imoral în același timp»”, a explicat Robu.

Edilul-șef spune că a perceput totul ca un boicot, pentru că patronul firmei nu a vrut să predea documentele primăriei.

„Eu am perceput un boicot, pentru că nu voia să predea documentele și să le semneze, că noi a trebuit să depunem cerere de finanțare. El spunea că până nu-și primește banii, nu predă documentele. Ca simplu cetățean, încheiați un contract cu cineva să vă proiecteze o casă și contractul e de 10.000 de euro. Nimeni nu obligă pe nimeni, este un acord al plăților, face proiectul, durează nu știu cât și vine la sfârșit și spune că nu vi-l dă, că a făcut de 100.000 de euro, că el consideră că a muncit mai mult. I-am spus și atunci că eu nu știu cât valorează munca lui. Ce prejudiciu i-am adus noi lui? El acuză că s-a făcut un abuz în serviciu la adresa lui, că nu i s-a plătit munca la nivelul la care ar fi meritat. Eu așa știu, nu mi s-a spus explicit, dar așa știu că a declarat el. Procurorii mi-au dat procesul verbal, nu l-am citit, e pe câteva pagini, la fiecare cerere de finanțare. Mi-au spus că este în cercetare o speță legată de anveloparea blocurilor pe fonduri europene în care sunt suspiciuni de ilegalități și că am calitatea de suspect”, a mai spus primarul Timișoarei.

Din partea DNA nu a venit încă nicio informație oficială și cel mai probabil nu va veni vreuna până la finalizarea anchetei și luarea unei decizii. Primarul Nicolae Robu a oferit însă explicații. Conform acestuia, pentru moment nu a fost pus nimeni sub acuzare, toți cei implicați având calitatea de suspecți.

Cine mai este anchetat din primărie

Potrivit edilului-șef, au mai mers să dea explicații în fața procurorilor anticorupție Ana Georgiu – manager de proiect, Culiță Chiș – șeful Direcției Edilitare din primărie și viceprimarul Dan Diaconu.

„Doamna Ana Georgiu (n.r. manager de proiect)… ea a lucrat efectiv și e o femeie foarte harnică, a făcut o muncă remarcabilă. Eu pot să spun că ea a muncit și că ea spune că e nevinovată. Ea era șefă pe zona de reabilitări, aveam patru oameni sau nu mai știu. E neplăcut, însă când accezi în funcții înalte, nu trebuie să ți se pară nimic anormal să dai declarații. Aprioric nimeni nu poate ști dacă este cineva vinovat. După câte știu toți din primărie au calitatea de suspect”, a precizat Robu.

Întrebat dacă este adevărat că s-au făcut lucrări de proiectare înainte de a fi semnat contractul prin încredințare directă, Nicolae Robu a răspuns „nu știu, eu am intrat în această ecuație după ce era semnat contractul, nici nu am știut că persoana asta are firma respectivă și se ocupă de aceste lucruri”.

„O să mă uit despre ce falsuri este vorba, din perspectiva mea. Nu știu, nu ne putem antepronunța, trebuie să lăsăm procurorul să-și vadă de caz. Este curios că noi am câștigat procesul în civil. S-au adus Timișoarei niște milioane de euro, s-au reabilitat niște blocuri și s-a refuzat să se plătească unei firme bani în plus. Eu nu cred că cineva a făcut falsuri, evident că în timpul acesta mă voi uita și eu peste documente, dar eu mă uit cu ochiul celui care trebuie să dea o declarație”, a mai spus primarul, menționând că abia vineri, când a mers la DNA, a aflat despre existența dosarului și a anchetei.

Edilul-șef spune că este un om tare și că luptă pentru normalitate și că nu se poate pune problema să renunțe la funcția de președinte al PNL Timiș.

„Eu sunt un tip tare, eu lupt pentru normalitate, nu pentru funcția asta. Ce-mi aduce funcția asta în afară de bătaie de cap? Și de atâta înverșunare la adresa mea? Ce-mi aduce? În CV-ul meu asta cântărește cel mai greu, că-s președinte de filială? Haideți să fim serioși. Eu n-am ajuns președinte de filială ca să îmi fac o carieră sau avere sau mai știu eu ce. Eu mi-am făcut carieră, am venit cu un CV prin care am încercat să transfer din aprecierea de care mă bucur în comunitate către PNL”, a completat Robu.

Ludovic Orban: Chiar cunosc speța, domnul Robu este omul legii

Președintele PNL, Ludovic Obran, susține că este familiarizat cu speța și că are încredere în colegul lui de partid. Orban îl apără pe Robu în dosarul de la DNA și spune că îl vede un om meticulos, scrupulos, care respectă legea.

„Domnul Robu are încă o calitate de suspect, deci nu a început urmărirea penală, nu s-a dispus nicio măsură preventivă. Chiar cunosc speţa. Acolo este vorba de proiectarea pentru anveloparea a 65 de blocuri. (…) Primarul a refuzat să dea bani suplimentari faţă de valoarea contractului, care a fost stabilită la 15.000 euro. Eu nu cred că domnul Robu poate fi suspectat de vreo faptă de corupţie pentru faptul că a refuzat să majoreze valoarea contractului de proiectare şi că s-a încăpăţânat să respecte contractul, şi anume să nu deconteze nicio situaţie prezentată spre decontare mai mare decât valoare de 15.000 euro. Restul sunt poveşti de adormit copiii. Sunt convins că domnul Robu, mai ales că îl cunosc pe domnul Robu, domnul Robu este omul legii, este de o meticulozitate şi de o scrupulozitate în materie de respectarea legii pe care o întâlneşti destul de rar, ca atare nu am nicio îndoială că domnul Robu nu că este nevinovat, că ar fi comis vreo faptă care să-l poată pune în situaţia de a fi pornită acţiunea în privinţa domniei sale”, a declarat președintele liberalilor, sâmbătă, la Bistrița.

Ludovic Orban a mai spus că nu se impune „sub nicio formă” luarea unor măsuri politice față de Nicolae Robu, primarul Timișoarei și președintele PNL Timiș.

Articole pe aceeași temă:

[related-post post_id=”2060314″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Trecem la ora de iarnă!
  În această noapte de sâmbătă, 24 octombrie, spre duminică, 25 octombrie, România va trece la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.

  Ştirile judeţului Timiş

  Premierul Ludovic Orban, pe șantierul căminului UVT din Complexul Studențesc: „Va beneficia de suplimentul de finanțare”
  Premierul Ludovic Orban a fost sâmbătă, 24 octombrie, la încheierea vizitei din Timiș, și pe șantierul căminului Universității de Vest Timișoara care se construiește în Complexul Studențesc din Timișoara.

  Eveniment

  Autoturisme distruse, după un accident în Chișoda. Un bărbat a fost rănit și transportat la spital
  Accident rutier, sâmbătă după-amiază, pe o stradă din Chișoda. În urma coliziunii dintre două autoturisme, un bărbat a fost rănit și transportat la spital.

  Sănătate

  Focar nou de coronavirus în Timiș
  În Timiș a fost descoperit, în ultimele 24 de ore, un nou focar de coronavirus. Unul în care se află persoane considerate vulnerabile, centrul pentru vârstnici din Bacova. Sunt 18 cazuri confirmate.

  Sănătate

  Număr mare de infectări cu COVID-19, în Timiș: 296 de cazuri noi în Timișoara și alte 37 de localități din județ
  Aproape 300 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost depistate în Timiș. La nivel național, de la o zi la alta, doar în București și în județul Cluj au fost decoperite mai multe infectări. În cel mai vestic județ al țării, care a trecut de pragul de 7.000 de îmbolnăviri, a mai fost înregistrat un deces. 5

  Sănătate

  Coronavirus, ultimele 24 de ore: 4.761 de cazuri, aproape 300 dintre ele în Timiș. Record al persoanelor internate la Anestezie și Terapie Intensivă
  Număr mare de cazuri noi de coronavirus depistate în România. În ultimele 24 de ore s-au îmbolnăvit alte 4.761 de persoane, la nivel național. În Timiș au fost depistate, de la o zi la alta, 296 de cazuri, cel mai vestic județ al țării fiind întrecut în acest clasament sumbru doar de București și județul Cluj. Au fost consemnate alte 73 de decese ale unor persoane care aveau coronavirus, iar numărul persoanelor internate la ATI a atins un nou record.

  Eveniment

  Aproape 200 de amenzi în 24 de ore pentru cei care refuză să poarte măști în locurile aglomerate
  Aproape 200 de timișeni au fost amendați doar în ultimele 24 de ore pentru că nu au purtat mască în magazine, mijloace de transport și alte locuri aglomerate. Vă reamintim că Timișoara și alte localități din județ sunt în scenariul roșu.

  Ştirile judeţului Timiş

  Premierul Orban, la Timișoara: „PNL va forma majoritățile de guvernare și la nivel de județ, și la nivelul Timișoarei, și în alte localități, cu USR-PLUS”
  Premierul Ludovic Orban, președintele PNL la nivel național, aflat sâmbătă, 24 octombrie, la Timișoara, a declarat că „PNL va forma majoritățile de guvernare locală cu USR-PLUS, clar, limpezi”, referindu-se la discuțiile din ultimele zile dintre reprezentanții celor două partide din Timiș, unde nu s-a parafat încă un protocol. 3

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.