tion.ro Web analytics

Primaria Timisoara a inceput demersurile pentru a intra in legalitate cu blocurile ANL

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Ce nu s-a reuşit în 5 ani, se va rezolva în câteva luni, promit reprezentanţii Primăriei Timişoara. Vorbim despre situaţia deja celebrelor blocuri ANL din zona Miloia care nu sunt intabulate şi despre care oficialii municipalităţii spun că au fost construite fără autorizaţie. Problema este că locuinţele nu pot fi vândute acum, deşi chiriaşii au dreptul să le cumpere. Autorităţile locale promit că în decurs de câteva luni se va intra în legalitate. Viceprimarul Traian Stoia spune că primăria... se va amenda singură în acest caz.
Scris de A.S. - Ce nu s-a reuşit în 5 ani, se va rezolva în câteva luni, promit reprezentanţii Primăriei Timişoara. Vorbim despre situaţia deja celebrelor blocuri ANL din zona Miloia care nu sunt intabulate şi despre care oficialii municipalităţii spun că au fost construite fără autorizaţie. Problema este că locuinţele nu pot fi vândute acum, deşi chiriaşii au dreptul să le cumpere. Autorităţile locale promit că în decurs de câteva luni se va intra în legalitate. Viceprimarul Traian Stoia spune că primăria... se va amenda singură în acest caz.

Primarul Nicolae Robu a declarat, zilele trecute, că primăria îşi va asuma toate cheltuielile necesare şi că se va intra în sfârşit în legalitate cu blocurile ANL B8-B12 construite în etapa III B în zona Miloia. Vorbim despre 80 de locuinţe care au fost repartizate tinerilor în 2009.

„Vom rezolva în cel mai scurt timp problema ANL-urilor, pentru că am găsit formula legală care trebuie urmată pentru a reuşi să îndeplinim condiţiile de intabulare. Trebuie să-şi asume primăria cheltuiala aferentă documentaţiei de autorizare retroactivă şi se încheie totul. Au greşit şi unii şi alţii. Cei de la ANL nu aveau autorizaţie. Erau două loturi de blocuri făcute după acelaşi proiect. Dacă ar fi avut fonduri, lucrurile erau în regulă, le-ar fi făcut pe toate pe baza aceleiaşi autorizaţii. Cum n-au avut fonduri, au împărţit totul în două şi atunci un demers a fost pentru lotul III A, iar pentru lotul III B s-a depus doar o cerere, nu şi documentaţia aferentă, şi drept urmare n-au fost îndeplinite, la acel moment, condiţiile pentru eliberarea autorizaţiei. În mod normal, nici ANL n-ar fi trebuit să construiască fără autorizaţie şi nici primăria n-ar fi trebuit să permită să se construiască fără autorizaţie”, a afirmat Robu.

Reprezentanţii ANL susţineau că totul s-a făcut respectându-se prevederile legale, în baza unei autorizaţii de construire emise de primărie în 2004, care a fost prelungită, investiţiile derulându-se în două etape. Cei de la primărie spun că blocurile s-au construit în oglindă cu altele pentru care exista autorizaţie.

Viceprimarul Traian Stoia a explicat, vineri, ce paşi s-au parcurs până acum şi ce paşi mai trebuie parcurşi pentru intrarea în legalitate.
„Biroul Evidenţă Patrimoniu, prin firma Black Light, a definitivat planurile de amplasament şi delimitarea terenurilor pe care sunt amplasate cele cinci blocuri, aceste documentaţii tehnice fiind recepţionate de OCPI Timiş. Direcţia de Urbanism a eliberat certificatul de urbanism în scopul intrării în legalitate a ansamblului de blocuri. Trebuie să realizăm documentaţia în vederea autorizării, trebuie o expertiză tehnică (…) Iese autorizaţia de construire, urmează o hotărâre de consiliu local prin care se aprobă intabularea blocurilor şi apartamentarea lor”, a declarat Stoia. Costurile expertizelor ar fi undeva la 15.000 de euro, spune edilul.
Toate acestea ar urma să se întâmple până la sfârşitul lunii iulie, iar apoi trebuie făcute demersuri la Guvern pentru ca locuinţele să poată fi vândute.
„În etapa a doua e vorba de obţinerea unei hotărâri de Guvern pentru trecerea blocurilor în domeniul privat al statului român şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara. Trebuie un ordin emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Amenajării Teritoriului prin care se stabileşte valoarea de înlocuire, practic preţul de cumpărare pe metru pătrat la vânzarea locuinţei, şi o hotărâre de consiliu local prin care se aprobă preţul de vânzare. În mod normal, hotărârea de Guvern cred că poate fi obţinută repede, urmând ca staff-ul de conducere al primăriei să se ocupe de această operaţiune. Asta nu-i treaba mea…”, a adăugat Stoia.

Viceprimarul spune că primăria, care a recepţionat blocurile, şi-a asumat vina pentru situaţia creată până la urmă şi… ar trebui să se amendeze.
„După ce primăria şi-a asumat vina în proporţie de 90%, ea suportă şi amenda. Primăria se amendează şi banii rămân la primărie, dar în alt cont… Eu nu mi-am asumat nicio vină… Primăria, prin primar. Aşteptăm cu interes măsurile de rigoare. Nu ştiu cine le ia. Cine are dreptul. Eu n-am dreptul ăsta”, a conchis Stoia.

Rămân în discuţie chiriile majorate

Chiriaşii ANL care au depus cereri de cumpărare sunt bucuroşi că oficialii primăriei au început să facă paşi concreţi pentru rezolvarea problemei, dar se întreabă acum ce chirii vor fi obligaţi să plătească, având în vedere că odată ce au trecut de 35 de ani chiriile se majorează şi ar mai putea să treacă ceva timp până când vor putea să cumpere efectiv apartamentele.

Contractele iniţiale, încheiate pe 5 ani, urmează să expire şi li s-a solicitat să vină la primărie pentru prelungire. Oamenii au prezentat primăriei exemple din alte municipii din ţară unde chiria majorată este mai mică decât cea impusă de autorităţi, la Timişoara, locatarilor din celelalte blocuri ANL care stau încă în chirie după ce au împlinit 35 de ani.
„Eu am intenţionat să le facem o reducere la chirii celor care au depus cereri de cumpărare, dar nu pot cumpăra, numai că nu ne permite legea să facem aceste reduceri. Drept urmare, în cel mai scurt timp trebuie să rezolvăm problema cu autorizaţia, cu intrarea în legalitate, intabularea şi vânzarea”, a concluzionat Robu.
Subiectul chiriilor urmează să fie rediscutat săptămâna viitoare la primărie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici