tion.ro Web analytics

Primăria caută „îngrijitor” pentru cimitirele Săracilor, Lipovei și Stuparilor. Vor fi și reguli noi

De Roxana Deaconescu

Primăria caută „îngrijitor” pentru cimitirele Săracilor, Lipovei și Stuparilor. Vor fi și reguli noi

foto: arhivă
Reactualizat la:
Primăria Timișoara scoate la licitație întreținerea a trei cimitire: Cimitirul Săracilor, Calea Lipovei și Cimitirul Stuparilor. Contractele cu S.C. Denis Alex, societate cu care municipalitatea se judecă de ceva timp, expiră anul acesta. Firma care va avea grijă de cele trei cimitire va fi obligată să facă de două ori pe an curățenie generală și să respecte reguli noi.
Scris de Roxana Deaconescu - Primăria Timișoara scoate la licitație întreținerea a trei cimitire: Cimitirul Săracilor, Calea Lipovei și Cimitirul Stuparilor. Contractele cu S.C. Denis Alex, societate cu care municipalitatea se judecă de ceva timp, expiră anul acesta. Firma care va avea grijă de cele trei cimitire va fi obligată să facă de două ori pe an curățenie generală și să respecte reguli noi.

Timișorenii care mergeau să viziteze mormintele celor dragi s-au plâns ani la rând de mizeria pe care o găseau în cimitirele orașului. Mormane de gunoaie, iarbă necosită, coroane aruncate peste tot erau doar câteva dintre peisajele din cimitirele primăriei. Cel mai rău era Cimitirul Săracilor, locul în care sunt îngropate persoanele fără aparținători, uitat de multe ori de firma care trebuia să aibă grijă de el.

Reguli noi, cu greu

În aprilie 2018, consilierii locali au fost puși să modifice regulamentul din cimitire. Se cereau uniforme curate, inscripționate doar cu numele cimitirului, câte trei paznici care să stea non-stop și amenzi mult mai mari.

Regulile se aplică în primă fază la trei cimitire: Buziașului, Rusu Șirianu și Calea Șagului, care au de anul acesta noi „îngrijitori”. Acestea apar acum și în documentația pentru cele trei cimitire scoase la licitație, astfel că primăria promite curățenie și în cimitirele Săracilor, Lipovei și Stuparilor.

foto: arhivă

Municipalitatea caută o firmă sau două care să realizeze serviciile funerare, să facă săpăturile pentru gropile de înhumare, să execute înhumarea și exhumarea, după caz, să organizeze, funcționeze și să păstreze evidența persoanelor înhumate în fiecare cimitir în parte, să întrețină mormintele/ monumentele funerare din patrimoniul local, național și ale personalităților marcante, monumentele și operele de artă, să amenajeze, curețe și să întrețină locurilor de înhumare, să facă reparații la instalațiile de apă, canalizare, energie electrică, alei și garduri, să întrețină orice construcție din cimitir și bunurile mobile și imobile din patrimoniu, să facă investiții dacă este nevoie, să asigure paza și ordinea în incinte, să asigure și să mențină curățenia, să aibă grijă de spații verzi, arbori și orice amenajări din cele trei cimitire.

În plus, firma sau firmele câștigătoare va/vor trebui să efectueze o curățenie generală de cel puțin două ori pe an, înainte de Paști și înainte de 1 noiembrie.

Estimare: 1,5 milioane de euro pe 5 ani

Primăria pune la bătaie 7,53 milioane de lei cu tot cu TVA pentru întreținerea celor trei cimitire, echivalentul a 1,55 milioane de euro. Doar pentru cimitirele Săracilor și Lipovei valoarea estimată a contractului este de 4,79 milioane de lei. Pentru Cimitirul Stuparilor PMT e dispusă să plătească 2,73 milioane de lei cu TVA.

Valoarea anuală minimă a redevenței de la care va porni licitația este 100.000 de lei fără TVA pentru lotul 1 și 70.000 fără TVA pentru lotul 2.
Se pot depune oferte doar pentru un lot sau pentru ambele, iar durata contractului sau contractelor va fi de 60 de luni, adică de cinci ani. Firmele interesate pot depune oferte până în 31 august.

Contracte complicate

Primăria Timișoara are în grijă șase cimitire și „se luptă” de ceva vreme cu o societate care a câștigat licitațiile mai vechi. Pentru două au fost impuse condiții speciale la înhumări încă din luna februarie a acestui an, după ce PMT a fost nevoită să angajeze administratori. În februarie 2013, la scurt timp după ce în Timișoara s-a instalat un nou primar, s-a descoperit că municipalitatea avea de recuperat 10 milioane de euro din concesiuni și închirieri, unele neîncasate cu anii de autoritățile locale.

foto: arhivă/ Cimitirul Săracilor

Contractele pentru serviciile funerare, de curățenie, lucrările și bunurile necesare realizării serviciilor funerare în cele cimitirele Lipovei, Săracilor și Stuparilor expiră la începutul lunii septembrie 2020. De toate trei s-a ocupat până acum S.C. Denis Alex, care a avut mari probleme cu primăria. PMT are mai multe procese cu societatea în cauză, iar unii angajați ai municipalității s-au trezit și cu plângeri penale, după ce primăria a refuzat să prelungească contractele pentru unele dintre cimitire.

Celelalte trei cimitire, Calea Șagului, Rusu Șirianu și Buziașului au fost scoase la licitație în acest an. Contractele sunt valabile cinci ani și au fost semnate în 25 iunie, cu Casa Funerară Octavian și ADI SRL pentru Șagului și Rusu Șirianu și cu ADH Matkons SRL pentru Buziașului. În cazul primelor două, Octavian și ADI SRL va plăti primăriei o redevență anuală de 178.500 lei, adică puțin peste 890.000 de lei pe cinci ani, iar în cazul celuilalt, ADH Matkons va plăti o redevență anuală 96.000 de lei, puțin peste 480.000 de lei pe cinci ani.

Articole pe aceeași temă:

Înhumări cu condiții în două cimitire din Timișoara! Primăria și-a angajat administratori, în războiul cu firma Denis Alex

Timișorenii fac slalom printre gunoaie să ajungă la mormintele celor dragi. Primăria dă vina pe o firmă care s-a făcut stăpână pe cimitirul din Șagului

Reguli noi in cimitire: 3 paznici non-stop, uniforme curate pentru gropari si amenzi drastice pentru firmele care le intretin

Cimitirul Saracilor din Timisoara a ajuns groapa de gunoi. Se face curatenie, pentru Ziua Mortilor

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Adi says:

  1,55 MIL. EUR/ 5 ani= 310.000 EUR/an adica 25.800 EUR/luna pt. 10-12 sclavi (paznici/gropari) cu minim pe economie (cca. 5000 EUR/luna) si niste motocoase inseamna un profit MINIM de peste 15000 EUR/luna…

  • Calin says:

   Ai înțeles greșit , banii ( 1.5 mil € ) sunt încasați de Primarie prin redeventa plătită de viitorul concesionar …

  • Dan says:

   Nu te ajuta aritmetica ta ! , acești bani sunt încasați de Primăria Timisoara de la viitorul concesionar …, iar Roxana Diaconescu scrie după bârfe , Primăria nu plătește niciun 2,73 mil pt Suparilor , ea încasează …

  • Calin says:

   Banii aceștia ii încasează primăria , Robu nu da niciun ban , Roxana Deaconescu ori nu s-a informat , ori scrie pentru Primarie , ar fi interesant sa publice cât costa o înmormântare pe un timisoarean in cimitirele administrate de Octavian ; va spune eu – de la 1600 la 2100 , ca doar e de la Lugoj și drumul e lung

 2. Petru says:

  Problema e să facă și treabă nu ca și cei actuali. Înoți in noroi și gunoaie. Clopotul scârțâie mai tare decât dangane și dacă nu-i plătești suplimentar sunt in stare să nu-ți facă nici ce ar fi obligați.

 3. Popovici Ion says:

  Femeie nu mai scrie numele firmei pune mâna și citește legi !Te risti publicând numele unei firme ,joaca-te ca te arzi când va afla litigiosii ai dat de dracu !Informatii aduni din minim trei surse ca sa fie reale tu scrii obosita după meci ?

 4. Ionescu Ana says:

  Cine trebuie sa faca curățenie la mama ta acasa vecina ?Ce glume ai .Pai de 2 ani Primari nu plătește pe nimeni in cimitire și cine sa adune gunoiul gratis ?Tu achiți sa îți care Retim sau Adid acest serviciu ?Tu încasezi pentru articole penibile .

 5. Sănătate

  Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-Cov2, în Timiș
  Controale în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au verificat aproape 60 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de răspândire a coronavirusului. Au fost date amenzi celor care nu au purtat mască.

  Eveniment

  22 de polițiști de la IPJ Timiș, infectați cu coronavirus
  Număr tot mai mare al polițiștilor infectați cu coronavirus, în județul Timiș. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate încă șase teste pozitive, numărul total al celor infectați ajungând sâmbătă la 22. 3

  Sănătate

  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș. Focarele din județ
  În Timiș sunt peste 200 de pacienți cu Covid-19 internați în spitale, dintre care 20 sunt la terapie intensivă. În județ sunt nouă focare active, aflate în supraveghere.

  Sănătate

  Timiș: 76 de cazuri noi de Covid-19 și trei decese, în ultimele 24 de ore. România, înaintea pragului de 70.000 de persoane infectate, de la începutul pandemiei
  În Timiș au apărut 76 noi cazuri de Covid-19, în doar 24 de ore. Trei oameni cu coronavirus au murit în Timiș, de vineri până sâmbătă. La nivel național s-au înregistrat 50 de decese în ultimele 24 de ore, iar România se află înaintea pragului de 70.000 de persoane infectate de la începutul pandemiei. 4

  Eveniment

  Fată de 13 ani căutată de poliție după ce a plecat de acasă, în județul Timiș
  Anchetă a polițiștilor timișeni de la Serviciul de Investigații Criminale. Oamenii legii au intrat în alertă după ce au fost anunțați că o fată de 13 ani a plecat de acasă.

  Ştirile judeţului Timiş

  Lucrări la centura Timișoara Sud, în zona Utvin. Descoperiri arheologice de pe ultimul sit
  În această săptămână, lucrările la centura Timișoara Sud au fost concentrate, conform Direcției Regionale de drumuri și Poduri (DRDP), în zona Utvin. La ultimul sit arheologic de pe centură, cercetătorii au scos la iveală un schelet și alte descoperiri.

  Sănătate

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19. Oamenii nu știu ce să facă, tocmai pentru că nu există un ghid oficial „de acțiune”, iar atunci intervin nelămuriri și „bâlbâieli” chiar din partea celor care ar trebui să-ți ofere căi concrete de acțiune. Doi actori din Timișoara se confruntă cu virusul, în diferite feluri, iar răspunsurile la întrebările pe care le au spun că nu le-au găsit acolo unde trebuie. 8

  Ştirile judeţului Timiş

  Planul lui Moș pentru deponeul de la Ghizela al cărui miros se simte în nouă localități din Timiș
  Candidatul USR/PLUS la președinția Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, a ajuns la Belinț, în această săptămână, unde cea mai mare problemă a oamenilor este mirosul degajat de deponeul ecologic de la Ghizela. Deranjat și el de mirosul insuportabil, Moș susține că are un plan pentru a rezolva această problemă. 8

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.