tion.ro Web analytics

Planurile lui Fritz pentru două sinagogi din Timișoara. Cea din Fabric ar fi trebuit trecută la primărie încă din 2018

De Roxana Deaconescu

Planurile lui Fritz pentru două sinagogi din Timișoara. Cea din Fabric ar fi trebuit trecută la primărie încă din 2018

foto: timisoreni.ro
Reabilitarea sinagogii din cartierul Fabric și transformarea ei într-un centru multicultural este unul dintre proiectele mai vechi ale Primăriei Timișoara. Noul primar Fritz spune că s-a întâlnit cu reprezentanții Comunității evreiești și anunță că pune lucrurile în mișcare atât pentru sinagoga din Fabric, cât și pentru cea din Cetate.
Scris de Roxana Deaconescu - Reabilitarea sinagogii din cartierul Fabric și transformarea ei într-un centru multicultural este unul dintre proiectele mai vechi ale Primăriei Timișoara. Noul primar Fritz spune că s-a întâlnit cu reprezentanții Comunității evreiești și anunță că pune lucrurile în mișcare atât pentru sinagoga din Fabric, cât și pentru cea din Cetate.

Primăria Timișoara a actualizat încă din luna septembrie a acestui an lista proiectelor din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creștere Timișoara – SIDU. Printre acestea se numără și cel pentru „reabilitarea și refuncționalizarea Sinagogii Fabric”, pentru care reprezentanții primăriei sperau să primească finanțare pentru proiectare.

Primarul Dominic Fritz spune că s-a întâlnit deja cu reprezentanții Comunității evreiești pentru a discuta despre cele două sinagogi.

„Am avut o întâlnire cu Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, am vorbit despre sinagoga din Cetate și despre cea din Fabric (…) Pentru sinagoga din Cetate o să încercăm să accesăm fonduri suplimentare, inclusiv din Germania. Pentru cea din Fabric am primit o ofertă generoasă din partea Comunității Evreiești, să dea primăriei în administrare această clădire și vom putea să facem investiții din fonduri europene. Momentan lucrăm la un concept și la pașii legali. Reabilitarea acestei sinagogi va fi un prim pas pentru regenerarea cartierului Fabric”, a transmis, marți, edilul Timișoarei.

Proiectarea, pe lista de rezervă a ADR Vest

Primarul spune că proiectul depus la ADR Vest se află pe lista de rezervă și nu se poate face mai nimic până când clădirea nu ajunge în administrarea primăriei.

„Este tocmai în lista de rezervă, pentru că momentan nu putem să depunem niciun proiect, pentru că nu este clădirea primăriei, nu poate să facă investiții. Acesta a fost motivul pentru care am avut această discuție cu Comunitatea Evreiască. Noutatea e că am primit și o ofertă formală. Nu știu dacă o să reușim să votăm în consiliul local anul ăsta, dar cu siguranță în ianuarie vom face demersurile pentru a trece sinagoga în administrarea orașului”, a mai explicat Dominic Fritz.

Transferul ar fi trebuit să se facă din 2018

Sinagoga din Fabric a fost construită între anii 1895 și 1899 și este una dintre clădirile emblematice ale Timișoarei. A fost închisă în urmă cu 35 de ani, în 1985, când numărul evreilor din oraș a scăzut considerabil, iar cheltuielile pentru întreținere nu se mai justificau. Imobilul a fost vandalizat în repetate rânduri, iar intemperiile și-au pus și ele amprenta.

În anul 2009, Comunitatea evreiască a cedat clădirea din Fabric Teatrului Național Timișoara. Conducerea instituției culturale plănuia să renoveze clădirea și să amenajeze o sală de spectacole, în cinci ani. Nu s-a schimbat nimic, așa că Primăria Timișoara a decis să intervină încă din 2018. Frumoasa clădire din cartierul Fabric ar fi trebuit să fie trecută încă de atunci în administrarea primăriei. Nu s-a mai întâmplat.

„Așteptăm să primim un răspuns concret de la primărie. Noi am făcut în urmă cu două săptămâni această ofertă. Suntem dispuși să trecem sinagoga în administrarea primăriei pe oricâți ani se dorește. A rămas să analizeze Serviciul Juridic oferta exactă. Teatrul Național ne-a dat în scris că renunță la concesiunea asupra clădirii. Sinagoga ar urma să devină centrul multicultural”, spune acum Luciana Friedmann, președintele Comunității evreiești din Timișoara.

Rămâne de văzut cât de repede se va mișca noua conducere a Primăriei Timișoara și dacă va reuși să se țină de cuvânt.

Sinagoga din Fabric este cuprinsă în Lista monumentelor istorice, sub codul TM-II-m-B-061126, fiind considerată un monument de importanță majoră pentru Timișoara. Detaliile arhitecturale ale sinagogii din Fabric sunt specifice tradiției marilor sinagogi neologe contemporane, au un stil neo-maur și elemente de stil neo-renascentist italian. Clădirea a fost realizată după un proiect al arhitectului maghiar Lipót Baumhorn, același care a conceput și sinagogile neologe din Brașov și Seghedin. Lăcașul de cult a fost inaugurat în 3 septembrie 1899, moment la care au participat nume importante ale comunității din acea vreme, printre care rabinul dr. Jacob Singer, șeful comunității, Alex Kohn, și primarul orașului de atunci, Carol Telbisz.

[relatedArticles]

Articole pe aceeași temă:

Sinagoga din Fabric, regenerarea urbană a zonelor Traian și Mocioni intră în Strategia de Dezvoltare a Polului de Creștere Timișoara

Sinagoga din Fabric, inchisa de 33 de ani, va intra in circuitul cultural al orasului

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zeta says:

  Mai bine ma tarziu decat niciodata. Felicitari.

 2. Superman says:

  O refaceți , investiți banii noștri și pe urma o retrocedați … voi chiar ne credeți prosti ?

 3. Adolf says:

  Da. Aceasta este cea mai importantă problemă a Timișoarei. Să fie o coincidență că numele primarului este Samuel ?

 4. miutelu says:

  care e treaba municipalitatii fata de o proprietate privata? de ce pe banii nostri? in rest a rezolvat primaria si fritz tot din oras?
  nu are bani comunitatea evreiasca?
  sinagoga e in halul ala de degradare si parasita de cel putin 10 ani.

 5. Lea Bar Dima says:

  Să fie oare o “coincidență” faptul că vă identificați cu odiosul prenume Adolf? Amintițivă de contribuția evreilor în evoluția orașului.

 6. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici