tion.ro Web analytics

Peste 3 milioane de euro pentru punerea in valoare a vestigiilor istorice din centrul Timisoarei

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Cu centrul istoric al oraşului în plin şantier, Primăria Timişoara pregăteşte o nouă licitaţie în cadrul proiectului de reabilitare a spaţiilor publice din zona Cetate, de această dată expres pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite – pentru restaurarea lor, conservare şi alte amenajări. Valoarea acestui nou contract este estimată la peste 11,3 milioane lei fără TVA, deci aproape 3,2 milioane de euro cu TVA. Autorităţile spun că şi aceste lucrări se vor face pe bani europeni, pentru că s-au făcut economii în urma licitaţiei iniţiale.
Scris de A. Strugariu - Cu centrul istoric al oraşului în plin şantier, Primăria Timişoara pregăteşte o nouă licitaţie în cadrul proiectului de reabilitare a spaţiilor publice din zona Cetate, de această dată expres pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite – pentru restaurarea lor, conservare şi alte amenajări. Valoarea acestui nou contract este estimată la peste 11,3 milioane lei fără TVA, deci aproape 3,2 milioane de euro cu TVA. Autorităţile spun că şi aceste lucrări se vor face pe bani europeni, pentru că s-au făcut economii în urma licitaţiei iniţiale.

Şantierul a început, în centrul istoric al Timişoarei, în toamna anului 2013, iar lucrările ar trebui să fie finalizate în vara anului 2015.

Noua licitaţie lansată de către Primăria Timişoara face referire la lucrări, proiectare și asistentă tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor, în vederea realizării obiectivului de investiții: „Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului <<Reabilitarea spațiilor publice din centrul istoric>> – reabilitare, conservare, restaurare și amenajări adiacente informațional-culturale”. Asta, în condiţiile în care, potrivit primarului Nicolae Robu, nu există încă soluţii aprobate, la nivelul Ministerului Culturii, pentru punerea în valoare a acestor vestigii.

„Vom putea primi avizul cu soluțiile finale de amenajare a centrului istoric, în urma descoperirilor arheologice, din partea Comisiei de Monumente de pe lângă Ministerul Culturii, abia după ce vom avea proiectul tehnic actualizat. Proiectul tehnic îl putem avea după ce parcurgem o procedură de achiziție publică a proiectării (…) Este o birocrație cronofagă, inevitabil ni se consumă din timpul de implementare a proiectului, dar până la urmă cel mai important este să iasă bine ceea ce facem. Oricum, în anul 2015 vom finaliza toate lucrările, iar până la vară o bună parte din lucrări vor fi finalizate”, afirma Robu săptămâna trecută.

Valoarea totală estimată a contractului este de 11.317.001 lei fără TVA. Aproape 295.000 de lei fără TVA reprezintă contravaloarea serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice, inclusiv verificarea proiectului, cu verificatori tehnici atestaţi conform legii, precizează autorităţile locale, 90.000 de lei fără TVA reprezintă contravaloarea serviciilor de asistentă tehnică din partea proiectantului, aproape 10 milioane de lei fără TVA reprezintă contravaloarea execuției lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor arheologice, lucrări de construcții și instalații pentru restaurarea, consolidarea, protejarea și conservarea in situ a monumentelor istorice, precum și pentru efectuarea tuturor studiilor, cercetărilor, expertizelor și analizelor de laborator necesare în acest sens; iar aproximativ 975.000 de lei fără TVA ar fi „cheltuieli diverse și neprevăzute”.

Criteriul de atribuire la licitaţie va fi prețul cel mai scăzut, iar procedura se desfăşoară offline, data limită de depunere a ofertelor fiind 3 martie.

Descoperirile din centrul Timișoarei

Lucrările se vor face tot pe bani europeni, spune viceprimarul Dan Diaconu, pentru că nu au fost cuprinse în proiectul iniţial, s-au făcut economii în urma licitaţiei pentru execuţie care a fost câştigată de firma Romprest Service şi a fost aprobată folosirea fondurilor rămase pentru aceste operaţiuni.

Cercetările efectuate au adus în lumină vestigii importante pentru dezvoltarea istorică a orașului, multe dintre acestea constituind surprize chiar și pentru arheologi. Muzeul Banatului, Universitatea de Vest, Muzeul Unirii Alba Iulia au întocmit un studiul privind protejarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite. În vederea punerii în valoare a vestigiilor se elaborează un proiect tehnic nou și se vor execută lucrări de: construcții de instalații pentru asigurarea cailor de acces pietonal și carosabil, modernizarea utilităţilor publice – inclusiv iluminatul, delimitarea și împrejmuirea obiectivelor, amenajări peisagistice în vederea punerii în valoare a vestigiilor arheologice”, a explicat Diaconu.

Vizate sunt vestigiile descoperite în: Piața Libertății – băile turcești, Piața Sfântul Gheorghe- moscheea și biserica iezuită, Piață Țarcului – casa camerală și o locuință din lemn, strada Eugeniu de Savoya – Piaţeta de la Poarta Cocoșului, Vasile Alecsandri – moscheea Ali Bey, Francesco Griselini – moscheea Gemgime, Piața Unirii – pasajul de cărămidă, zidul de incintă al fortificației Cetății.

Se are în vedere restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea zidurilor Bisericii Iezuite din Piața Sf. Gheorghe şi a zidurilor fostelor Băi turcești din Piața Libertății.

Spaţiile publice ar urma să fie dotate cu elemente de informare/ signalistică și piese de mobilier urban, inclusiv statui, fântâni și machete, a afirmat viceprimarul.

Patru piețe și zece străzi din centrul istoric al Timișoarei au intrat în reabilitare prin proiectul pe fonduri europene al primăriei.

Valoarea proiectului este de 53 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, încă 12,5 milioane lei.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici