tion.ro Web analytics

Peisagistii cer public explicatii cu privire la palmierii din centrul Timisoarei

Reactualizat la:
Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, critică demersul reprezentanţilor Primăriei Timişoara de a „înfrumuseţa” un bulevard din zona centrală a oraşului cu palmieri. „Valoare arborelui, din punct de vedere ecologic, este una scăzută, sensibilă la factorii de mediu urbani, naturali sau antropici și cu o valoare estetică îndoielnică raportată la peisajul urban existent”, consideră reprezentanţii asociaţiei.
Scris de A. Strugariu - Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, critică demersul reprezentanţilor Primăriei Timişoara de a „înfrumuseţa” un bulevard din zona centrală a oraşului cu palmieri. „Valoare arborelui, din punct de vedere ecologic, este una scăzută, sensibilă la factorii de mediu urbani, naturali sau antropici și cu o valoare estetică îndoielnică raportată la peisajul urban existent”, consideră reprezentanţii asociaţiei.

Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, a ales să îşi exprime public nemulțumirea vizavi de soluția de amenajare peisageră a insulelor de spații verzi dintre sensurile de mers de pe Bulevardul I.C. Brătianu și strada Michelangelo, din imediata vecinătate a Parcului Civic din Timișoara, prin poziționarea unor ghivece cu exemplare din specia Phoenix Roebelenii – palmier.

„Phoenix roebelenii se caracterizează în primul rând ca fiind o specie alohtonă, ceea ce înseamnă că arealul natural se află în alte zone geografice decât cea a Timișoarei, precum Australia, SE Asiei și Estul Africii, prin urmare specia nu este întâlnită în condiții naturale de creștere și nu face parte din biodiversitatea locală și din peisajul de câmpie din Banat. Mai mult, valoare arborelui, din punct de vedere ecologic, este una scăzută, sensibilă la factorii de mediu urbani, naturali sau antropici și cu o valoare estetică îndoielnică raportată la peisajul urban existent. În condițiile în care Timișoara aspiră la statutul, onorabil de altfel, de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, printr-un mic şi relevant paralelism cu subiectul în discuție, specia este total necaracteristică peisajului cultural timișorean. Nu pot să nu ridic problematica costurilor de achiziție și ulterior a celor care se impun în vederea întreținerii lor în perioada vremii nefavorabile (depozitare, transport, protejare etc.) în raport cu nevoile și mai ales beneficiile aduse locuitorilor din Timișoara”, spune preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor Filiala Vest, ing.peis. Andrei Condoroş.

Reprezentanţii asociaţiei sunt nemulţumiţi şi de abordarea pe care au ales-o autorităţile locale în demersurile lor de a reamenaja spaţiile verzi de pe aliniamentele stradale din oraş prin înlăturarea unor specii valoroase de arbori.

„Dorim să atragem totodată atenția asupra unei tendințe tot mai evidente, de a utiliza în aliniamentele unor importante artere de circulație (Calea Aradului, Vasile Pârvan, Take Ionescu etc.), exemplare „pitice” de arbori, cu un rol ecologic și estetic cel puțin modest, ca să nu spun total nepotriviți. Paradoxal acestor intervenții, semnalăm înlăturarea tocmai a unor exemplare cu o valoare ecologică și ornamentală ridicată din specile Tilia (tei) și Aesculus (castan porcesc) de pe alte străzi din oraș (Bd. Revoluției, str. Popa Șapcă etc.”, adaugă cei de la AsoP.

Reprezentanţii Asociaţiei Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, recomandă primăriei ca intervențiile asupra spațiilor verzi publice din Timișoara să se facă în baza unor strategii publice prealabile, a unui masterplan, să fie conturate și fundamentate profesional în parteneriat cu specialiștii, membri ai asociațiilor profesioniste și/sau ai instituțiilor de învățământ superior de specialitate.

Totodată, AsoP recomandă angajarea, în cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara a unui grup de specialiști, oameni specializaţi în arhitectura peisajului, care să se ocupe de „corelarea tuturor acestor soluții de intervenție în spațiile verzi cu politicile și constrângerile unui urbanism de calitate”.

Nu în ultimul rând, Asociaţia Peisagiştilor solicită tragerea la răspundere a celor responsabili pentru soluțiile alese și comunicarea unui punct de vedere oficial al Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  Dosar penal pentru o înmormântare cu manele în cimitirul din Chișoda

  Turism

  FOTO. Călătorie în pandemie prin Banatul Montan. La limita Munților Aninei cu Munții Locvei

  Ştiri din Timiș

  Terase și magazine deschise până la 21 în Timișoara și alte localități. Hotărârea CJSU

  Sănătate

  Primele doze de vaccin Johnson&Johnson ajung în România săptămâna viitoare

  Sănătate

  Coronavirus, Timiș: patru decese și peste 160 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Regulament nou pentru animalele de companie din Timișoara. Nu mai trebuie acordul vecinilor, e voie și cu STPT

  Ştiri din Timiș

  Timișoara poate trece oficial la restricții mai permisive. Rata de infectare: 5,45

  Sănătate

  Coronavirus, România: S-a depășit pragul de un milion de infectări de la începutul pandemiei

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai bune oportunități de angajare. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Mii de salcâmi plantați în comuna Dudeștii Noi. A ajutat și președintele CJ Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici