tion.ro Web analytics

Obsedantul deceniu s-a intors cu manusi rosii la Timisoara

<p>Nici covor roşu, nici paparazzi, nici alte fiţe hollywoodiene nu au împănat lansarea la Timişoara a filmului „Mănuşi roşii”, vineri seara. Stând aproape stingher pe un scaun în holul cinematografului Studio, regizorul Radu Gabrea a privit bucuros cum se umple sala. Sute de cinefili au vizionat în premieră un film care recuperează admirabil un moment crunt şi crud de istorie din obsedantul deceniu.</p>
Scris de S.P.D. - <p>Nici covor roşu, nici paparazzi, nici alte fiţe hollywoodiene nu au împănat lansarea la Timişoara a filmului „Mănuşi roşii”, vineri seara. Stând aproape stingher pe un scaun în holul cinematografului Studio, regizorul Radu Gabrea a privit bucuros cum se umple sala. Sute de cinefili au vizionat în premieră un film care recuperează admirabil un moment crunt şi crud de istorie din obsedantul deceniu.</p>

Proiectie Manusi Rosii la Timisoara

La eveniment au participat şi cei trei actori timişoreni din distribuţia filmului, Alexandru Mihaescu, Ioana Iacob şi Daniela Torok.

La nici 30 de secunde de la apariţia genericului, ecranul de la Studio s-a stins subit. „Nu vă faceţi griji, întreprinderea asta se cheamă RomâniaFilm şi aşa şi este”, a spus cu umor regizorul Radu Gabrea. După o aşteptare de câteva lungi minute, proiecţia a reînceput….

În iarna lui 1957, în plină teroare a arestărilor după înăbuşirea revoluţiei din Ungaria de către tancurile sovietice, Felix Goldschmidt, student sas din „oraşul lui Stalin”, Braşov, este ridicat de Securitate. Lumea se răstoarnă pentru tânărul cu veleităţi literare şi, în doi ani de anchetă, el devine principal martor al acuzării împotriva foştilor săi colegi şi prieteni, ajungând să-şi trădeze propriul frate. „Mănuşi roşii” face o adevărată fişă clinică a terorii, mai cu seamă a celei psihice, declanşate de maşinăria diabolică de anchetă, un index detaliat şi nuanţat al morfopatologiei ei şi a resorturilor, precum umilinţa, culpa, frica şi confuzia, care duc la turnătorie. În afară de credinţă, esenţiale ca să rezişti în închisoare sunt trei lucruri: să te consideri mort, să faci pe prostul şi, mort fiind, să-ţi doreşti să supravieţuieşti, decretează personajul magistral interpretat de Marcel Iureş într-o apariţie episodică.

Alexandru Mihăescu este excepţional în rolul Felix Goldschmidt, rol care i-a adus de altfel premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Saturno, Italia, la fel cum aplauzele primite la lansare de Ioana Iacob şi Daniela Torok sunt întrutotul meritate.   Felul nuanţat, plin măsură şi mereu justificat în care construieşte evoluţia personajului său şi relaţia cu torţionarii săi îl arată pe Mihăescu drept un actor de forţă pentru marele ecran românesc al acestui moment.

Filmul „Mănuşi roşii” rulează la Cinema Studio din Timișoara până în 23 iunie. Ecranizare a romanului „Mănuşile roşii” de Eginald Schlattner, el este  cel de-al doilea film realizat de Gabrea după trilogia acestui scriitor sas. Primul, „Cocoşul decapitat”, a fost lansat la Timişoara în urmă cu 3 ani. „Mănuşi roşii a fost un film uşor de făcut, pentru că am avut o echipă extraordinară şi actori minunaţi. Le sunt recunoscător lor şi dumneavoastră că ați venit, în număr atât de mare, să-l vedeţi”, a declarat regizorul.

Printre spectatorii premierei s-au aflat numeroşi colegi ai celor trei timişoreni din distribuţie, actori ai Teatrului German.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici