tion.ro Web analytics

UPDATE. O firmă cu zero angajați face strategia de smart city pentru Primăria Timișoara, cu peste 20.000 de euro

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

UPDATE. O firmă cu zero angajați face strategia de smart city pentru Primăria Timișoara, cu peste 20.000 de euro

Reactualizat la:
Societatea Luminspino SRL din Timișoara va pregăti o strategie de smart city și transformare digitală pentru primărie. A câștigat procedura de cumpărare directă a PMT și primește peste 20.000 de euro pentru consultanța pe care o va oferi. A avut zero angajați în șapte ani de la înființare. UPDATE. Precizări de la Primăria Timișoara: Luminspino nu elaborează singură strategia
Scris de Roxana Deaconescu - Societatea Luminspino SRL din Timișoara va pregăti o strategie de smart city și transformare digitală pentru primărie. A câștigat procedura de cumpărare directă a PMT și primește peste 20.000 de euro pentru consultanța pe care o va oferi. A avut zero angajați în șapte ani de la înființare. UPDATE. Precizări de la Primăria Timișoara: Luminspino nu elaborează singură strategia

Primăria Timișoara a semnat în 19 iulie contractul pentru „servicii de consultanță pentru facilitarea elaborării strategiei de smart city și transformare digitală a Municipiului Timișoara”, cu Luminspino SRL, societatea care a câștigat procedura prin cumpărare directă pornită în urmă cu mai bine de o lună. Punea la bătaie 100.000 de lei fără TVA, iar oferta societății din Timișoara a fost de exact 100.000 de lei fără TVA, aproape 20.300 de euro. Prestatorul nu plătește TVA.

Contractul a fost publicat luni pe site-ul Primăriei Timișoara, dar până marți dimineață a fost șters. Durata acestuia este de șase luni.

Firma a fost înființată în anul 2014, la Timișoara, iar obiectul de activitate este „cercetare – dezvoltare în alte științe naturale și inginerie”. Din 2014 și până în 2019, conform listăfirme.ro, societatea a raportat zero angajați. Potrivit risco.ro, pe anul 2020 cifra de afaceri raportată a fost de zero lei, la fel și profitul net.

Potrivit anunțului publicat în luna iunie de PMT, „achiziția vizează servicii de consultanță în cercetare pentru facilitarea elaborării strategiei de smart city și transformare digitală”.

„Strategia de smartcity și transformare digitală este o componentă importantă a strategiei de dezvoltare a municipiului Timișoara, contribuind la conturarea demersului de dezvoltare care implică tehnologii de smartcity și de digitalizare cu orice fel de finanțare. Această strategie identifică nevoile de tehnologie pentru diverse proiecte de dezvoltare ale Municipiului Timișoara, le cuantifică prin indicatori de rezultat și performanță, care trebuie atinși prin implementarea planului de acțiune care rezultă din strategie”, scrie în documentația PMT.

Practic, prin contractul de consultanță, PMT își propune să elaboreze o strategie pentru smart city, care va deveni o componentă a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, aflată și ea în proces de revizuire.

Conform documentației PMT, strategia va fi creată în următorul „format de lucru”: un coordonator care este responsabilul din primărie de această strategie, un grup de coordonare tehnică (steering group) format din experți care vor contribui la această strategie ca voluntari și un facilitator de proces, adică exact consultantul extern căruia i-a fost atribuit contractul.

Luminspino va redacta strategia, cu care va merge apoi în fața grupului de coordonare tehnică format din voluntari aleși de primărie, grup care va valida în cele din urmă documentul.

UPDATE. Precizări de la Primăria Timișoara: Luminspino nu elaborează singură strategia

Reprezentanții Primăriei Timișoara vin cu precizări după semnarea contractului, în care spun că, de fapt, firma Luminspino SRL nu face singură strategia. Practic, societatea primește 20.000 de euro ca să faciliteze strategia de smart city a municipalității.

Așa cum Tion a explicat deja câteva rânduri mai sus, strategia va fi creată în următorul „format de lucru”: un coordonator care este responsabilul din primărie de această strategie, un grup de coordonare tehnică (steering group) format din experți care vor contribui la această strategie ca voluntari și un facilitator de proces, adică exact consultantul extern căruia i-a fost atribuit contractul.

„Firma Luminspino SRL nu elaborează singură strategia de Smart City a Timișoarei – elaborarea acesteia este un un proces participativ, pe care câștigătorul achiziției îl facilitează. Concret, este vorba de un expert în facilitarea de procese de elaborare de strategii care are o firmă proprie și a câștigat în condițiile legii achiziția lansată de Primăria Timișoara deoarece a venit cu oferta cea mai buna, nu doar din punct de vedere financiar, ci și la nivel de calitate tehnică a conținutului”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.

Oficialii instituției de pe C.D. Loga susțin că „strategia de smart city implică efortul colaborativ al unui grup de experți din comunitatea locală, proces mediat și facilitat de către expertul mai sus menționat”.

„Echipa de proiect va fi formată dintr-un reprezentant al primăriei, împreună cu un grup de experți voluntari din comunitate și acest consultant extern ales în urma procedurii de achiziție. Prin acest proces colaborativ se vor stabili pașii necesari pentru elaborarea strategiei și pentru îndeplinirea obiectivelor de Smart City ale orașului până în 2027. Strategia este precondiția pentru accesarea fondurilor europene pentru digitalizare și proiecte de smart city de către Primăria Timișoara”, conchid reprezentanții PMT.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

UPDATE. Primăria Timișoara dă 25.000 de euro pe o strategie de smart city și transformare digitală. Fără licitație

Primăria Timișoara caută voluntar pentru site. Ultimul contract cu Expertissa era de 20.000 de euro

39 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Un_Cetatean says:

  A fost o regretabil eroare. Cum ar spune Tibi: No Tibi draga stai linistit ca noi nu furam.

  Frtiz este un fel de rrom aurar. El are principii!!!

 2. Qwerty says:

  Nu-i bai. Găsesc dânșii pe cineva care să le facă treaba pe vreo mie, două de €.

 3. Adi says:

  Nu prea imi vine sa cred ca se intampla asa ceva. Adica gasca lui friz da contracte cu dedicatie unor asociatii si organizatii cu zero angajati si experienta asijderea? Eu zic sa mai cercetati si prin cv-urile oamenilor mai ales de la capitala culturala sa vedeti cu cine defilam: niste nimeni bagati prin tot felul de firme si asociatii, comitete si comitii. Numai titulatura e de cei mai multi si rezultatele se vad. Sau nu se vad.

 4. plex says:

  Daca nu curge, pica. 20000 EUR pentru “facilitare” si redactare. Iar munca se face cu voluntari si angajati din primarie. Fain asa, “smart”.
  Referendum demitere!

 5. Bogdan says:

  inca un contract cu dedicatie marca usr <3

 6. Banat says:

  Brovo Fritz. Asta înseamnă sa fii primar. Haha

 7. andrei says:

  Daca si tion-ul a inceput sa-l critice pe Fritz pe care mai ieri il ridicau in slavi, atunci chiar ca-i praf stimabilul.

  • Adrian Biro says:

   @Andrei pai fostul redactor sef al Tion, dl. Bogdan Marta, este acum consilier personal al lui Fritz.
   De aia era Tion pro Fritz si acum… nu prea 😉

 8. Un biciclist. says:

  D-lor ziaristi, il puteti intreba pe primar cum poate o firma fara nici un angajat sa digitalizeze in numele transparentei…..daca firma castigatoare subcontracteaza contractul…oare se numeste licitatie cu dedicatie pentru un donator electoral…..intreb pentru un votant userist

 9. Mda says:

  Regret ca l-am votat, dar ii vine randul in curand sa lase pe altul.

 10. uie_fritz says:

  inainte de smart city nu ar trebui sa avem primar? alt primar ca FRITZZ e doar de poza

 11. Movidia says:

  Interesant de aflat care-i legatura firmei fantoma si a doamnei Cibu cu consilierul personal ex-ITis si filantrop Val Muresan. Eu nu inteleg de ce trebuie platita o firma de consultanta pentru digitalizare daca scopul principal pentru care l-a adus pe Muresan consilier este exact expertiza lui in smart city, devices, digitalizare, nu?.. Adica e degeaba, pe scurt. Si achizitie directa e cel mai mafiot mod de a face o achizitie publica mai ales pentru consultanta si mai ales cand vorbim de sume consistente. In fine, speram ca stie el Fritz ce face cu cei 6 consilieri si ce credibiitate au aceti oameni. Eu una ma gandesc serios ca am gresit cand l-am votat. Poate vine USR cu un candidat mai bun data viitoare.

  • papagalul vopsit says:

   Pai doamna fantoma Cinu nu elaboreaza strategia de smart-city, ea doar “faciliteaza” consultanta. Consultanta efectiva o s-o faca altcineva, iar proiectul smartcity iar altii. Pe scurt ea ii invata pe altii sa faca consultanta, iar proiectul de smartcity se va face cu voluntari gratuit.
   Poate ar trebui sa ne explice Primaria Timisoara in ce calitate a fost incredintat acest contract direct unei firme cu 0 angajati si chiar mai rau, cu 0 cifra de afaceri si proiecte livrate?
   Ce o recomanda pe firma asta fantoma ca sa incheie contracte din bani publici cu Primaria Timisoara?
   Am votat cu 2 maini sa scap de fanfaronul de microbu dar actiunile mai noi ale actualei administratii aduc tot mai mult cu cea abia plecate. Nu o sa faca multi purici in primarie Fritz cu o astfel de atitudine.

 12. daniel says:

  Au inceput Fritz si USR sa “lucreze”. Asteptam cu interes noua masina de lux a lui Latcau cu care sa poata incalca cu stil regulile de circulatie. Fritz tu ce vrei sa iti cumperi din spaga?

 13. cosva says:

  Nu era normal sa solicitati primariei o reactie la aceasta stire ? Tot ce vad este o opinie din exterior fara nici un fel de explicare a acestei decizii… iar asta mie nu prea imi seamana a jurnalism obiectiv ci mai mult a denigrare.

  • Fantomas says:

   Ai reactia in articol dar ea nu lamureste in niciun fel incheierea in mod direct a unui contract cu o firma inactiva, cu cifra de afaceri 0 si 0 proiecte livrate in vreun domeniu apropiat de cel pentru care s-a incheiat contractul.
   Pe mine nu ma intereseaza de ce a incheiat Primaria un contract pentru elaborarea strategiei smart-city, ma intereseaza de ce a primit firma asta fantoma bani din bugetul local. Deci ce o recomanda, vocea si talentul?

 14. tibi says:

  “strategia de smart city pentru Primăria Timișoara” === “laba”

 15. Poli 21 says:

  Vedeti cumva vreo deosebire intre metodele orbului si cele ale fritzului ?

 16. dan says:

  :))))))))))))) tzeapa a la slitz, fatalau tot fatalau ramane impreuna cu gasca de fatalai use-risti, ce mzerie de partid si primar

 17. Anonim says:

  Oameni noi obiceiuri vechi ! Reteta Robu se pastreaza

 18. VomaPeSistem says:

  Bila neagra pentru primaria lui Fritz.

  • Loyal says:

   Trebuie dat jos de la conducere acest Fritz .Cand isi va termina Timisoara va ajunge un oras pentru mila tuturor,deci sa nu asteptam pana atunci.Sa lasam un patriot da conduca orasul

 19. Dacu says:

  Noaptea mintii:

  din activitatile autoritatilor (acu locale) – punem un expert din primarie, cu niste voluntari (din primarie si nu numai) si un expert extern sa elaboreze o strategie. Pe expertul extern il platim gras.
  Ce rol are el ? rol de “expert în facilitarea de procese de elaborare de strategii “.

  Ba, ne credeti prosti ?

  Bunicu cand taia porcul il taia singur, ba.
  Se pricepea la toate doar ca nu era … “expert”.
  Acu ar fi nevoit sa faca echipa cu un “expert in facilitarea de proces de asomare suina” luat de pe “piata de experti” prin contract cu incredintare directa ???

 20. ionel says:

  Nu va mai agitati, oameni buni, avem stat privatizat, cu politici socialiste pentru membri nomenclaturii, de la mare la mijlocie, si pentru cei care ii pazesc (contra populatiei), sa poata trai si ei mititeii si nevinovatii, linistiti… Pai e plin de firme infiintate special ca sa castige achizitii publice, formate separat, insa dependente sau pornite de la resorturi… de prin subteranele statului de functionari publici, privilegiati. Dupa zeci de ani (sau na, tinerii si mai putin, sau deloc) la stat, in agentii, ministere, departamente de dezvoltare et, acesti membri ai castei care ne conduce au schimbat partea baricadei, fondand firme “private” ce dau pe dinafara de succes, mai ales ca nu are cine altcineva sa le faca vreo concurenta. Numai ei au fonduri, chef de viata si cheia magica de descuiat aprobari si avize. Mai departe, statul a imprumutat, a achizitionat cu ambalaj legal, a dat fonduri la “privat”, si a luat “servicii” de… IT, supraveghere, consultanta, analiza, ce vrea clasa elitisto-conducatoare, insa tot mai mult fix nimic din ce are nevoie cetateanul. Lasa, ca pe cetatean in schimbam noi, fir-ar el sa fie… importam altii, mai respectuosi, mai umili si mai cuminti, eventual si care sa nu prea inteleaga ce facem noi pe aici… Si da-i, tati, cu cheltuiala, intr-un dezmat complet, care transgreseaza de la o administratie la alta, acelasi mereu, chiat daca mupetzii care se vad persoane publice cica sunt adversari si isi scot ochii intre ei, de mult ce tin la binele cetateanului. Consolare? Ca nu e doar in Ro asa, doar ca acolo patura de bani e mai groasa, mai greu da cetateanul cu dorsala de stratul dur al saciei in care il baga astia. Mare consolare… mda…

 21. Ionel says:

  Vine si un update cu NUMELE PATRONULUI FIRMEI? Sau nu ne intereseaza detaliul asta? Nu inteleg cum sa nu mentionati numele si sa vedeti in ce fel e legat de usr.

  • Mitică de la Ligă says:

   Ca sa fi postat si actionariatul firmei, ar fi trebuit sa plateasca la ORC taxa de aflare a actionariatului. S-au cacat pe ei pt aia 10-20 lei cat costa miscarea.
   Cam asta e si valoarea jurnalistica a articolelor presei de azi.

  • burebista says:

   Numele patronului e in contractul atasat, nu e mare filizofie. Acu sa vedem legaturile bolnavioase, vorba filmului.

 22. dax says:

  De ce a fost sters contractul de pe site-ul primariei? Ce e de ascuns la un contract incheiat din bani publici???
  Fritz ai legatura, ca tot te laudai cu transparenta si metode diferite de fosta administratie.

 23. nelu says:

  Are balta peste si Timisoara primar TRAGI-COMEDIE pe banii contribuabilului!

 24. Eu says:

  Eu sunt deaccord ca aceasta firma sa se ocupe.tocmai ca reuseste sa castige licitatii fara a avea vreun angajat,e o chestie smart. Oamenii se pricep.

 25. sdaa says:

  Care e diferenta intre Cristof care a papat banii pe patinuar si smartree…..si chipurile strategia smart city?….niciuna asa se mananca banii public cu stuii de F si strategii de implementat

 26. Ovidiu says:

  Nu ne trebuie.

  • ionel says:

   Dar fermelor de lucratori de IT (software), care lucra pe bani putini pentru firme de prin toata lumea, ele fiind situate in Timisoara, le arata tare bine sa isi treaca in prezentare ca aici este “smart city”… vei gasi destui sa iti explice cum doar acele nevoi conteaza, ca aia platesc la bugetul local nustiuce sume extraordinare. Si nu vei gasi pe nimeni sa iti povesteasca cum ăia au grija de bununarele unor bugetari cheie, de papica lor la evenimente care se tin lant, de bauturica trimisa cadou cu fundita, de concediile lor si de cate si mai cate rasfaturi neoficiale. Tu cand ai trimis cel mai recent un pachet dinasta de “recunostinta si omagii” vreunuia de prin primarie, cu putere de decizie, e? Vezi… de aia ce ai tu nevoie, sau altii, persoane fizice oarecare, nu prea conteaza.

 27. UPVT says:

  Interesant.
  Dar Universitatile Timisoarei ce hiba aveau?
  A intrebat cineva pe acolo?

  • Ovidiu says:

   Trebuie consultati specialistii din Universitati pentru ca primesc o gramada de bani de la Stat tocmai pentru asta, sa-si bata capul cu problemele orasului.

 28. Gogu says:

  Da, timisorenii isi merita soarta. Aici tot timpul s-a votat cu patima, nu cu ratiune.

 29. Aripu says:

  LISTA FIRMELOR DIN ROMÂNIA

  2019 0 0 0 0 200 200 0
  2018 0 0 0 0 200 200 0
  2016 0 0 0 0 200 200 0
  2015 0 0 0 0 200 200 0
  2014 0 -640 1 050 425 185 -440 0

  Cifra
  Afaceri
  Profit Net

  Ne luati de prosti , firma fara activitate selectata de primaria TM
  Asta spune totul despre impotenta sistemului in care ne aflam
  Mi e greata !
  Votati USR

 30. Petre says:

  De ce nu s-a licitat direct cu tot cu executie ? Se lucrează tot pe sistemul consultanțelor si studiilor de fezabilitate si prefezabilitate

 31. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Presiunea scăzută la apă în mai multe localități din Timiș vineri

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Analiza lui Lațcău: Șofatul este un sport periculos în Timișoara. Avem 1.500 de treceri pe roșu pe zi

  Ştiri din Timiș

  Iulius Town îi poartă pe vizitatorii săi în universul fascinant al circului

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.000 de amenzi date de polițiștii rutieri, în Timiș, în perioada minivacanței de 1 Decembrie

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara angajează 22 de oameni. Se caută specialiști la comunicare, urbanism, infrastructură

  Ştiri din Timiș

  Locuitorii din Chișoda au făcut o petiție pentru a convinge primăria să le asfalteze străzile pline de gropi și noroi

  Sănătate

  Coronavirus, 2 decembrie: 1.149 de infectări și 66 de morți. Aproape 100 de cazuri și un deces în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, aproape de 2,5 la mie în Timișoara. Situația în localități

  Eveniment

  Patru autotrenuri și o mașină, implicate într-un accident aproape de Lugoj. Mai multe persoane au fost rănite

  Sănătate

  Peste 300.000 de oameni sunt vaccinați cu schema completă în Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici