tion.ro Web analytics

Noi sesizari legate de fabricile Timisoarei, primarul spune ca nu se poate vorbi despre poluare

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Chiar dacă unii dintre locuitorii din zona Cerna sunt îngrijoraţi de fumul alb care iese noaptea de la fabrica de detergenţi de pe Calea Stan Vidrighin, oficialii Primăriei Timişoara afirmă că nu putem vorbi despre o unitate poluatoare. Cât despre mirosurile din zona UMT, de la fabrica de cauciucuri, primarul Nicolae Robu admite că se simte un miros neplăcut, dar edilul spune că se respectă parametrii legali şi că fosta administraţie Ciuhandu a greşit atunci când a fost de acord cu dezvoltarea unei asemenea investiţii acolo.
Scris de A. Strugariu - Chiar dacă unii dintre locuitorii din zona Cerna sunt îngrijoraţi de fumul alb care iese noaptea de la fabrica de detergenţi de pe Calea Stan Vidrighin, oficialii Primăriei Timişoara afirmă că nu putem vorbi despre o unitate poluatoare. Cât despre mirosurile din zona UMT, de la fabrica de cauciucuri, primarul Nicolae Robu admite că se simte un miros neplăcut, dar edilul spune că se respectă parametrii legali şi că fosta administraţie Ciuhandu a greşit atunci când a fost de acord cu dezvoltarea unei asemenea investiţii acolo.

Un cetăţean din zona Cerna ne-a sesizat faptul că, de câteva săptămâni încoace, de la fabrica de detergenţi din zonă iese un fum alb şi dens noaptea, de la miezul nopții până spre dimineaţă, după cum se poate vedea şi din imaginile care ne-au fost trimise. Oamenii se întreabă dacă ar trebui să fie îngrijorați pentru sănătatea lor. „Pozele sunt făcute la întrepinderea de detergenţi, actuala Procter & Gamble, de unde iese un fum alb noaptea. Nu ştiu ce este, dacă este poluant sau nu. Autorităţile ar trebui să facă măsurători pentru a se afla dacă este nociv sau nu. Eu locuiesc în apropiere. Miros, într-adevăr, nu se mai simte, pe vremuri erau clăbuci, spumă pe jos…”, povesteşte cetăţeanul care ne-a sesizat cu privire la această situaţie.

Primarul Nicolae Robu spune însă că s-au făcut măsurători, din care nu rezultă că ar fi o unitate poluatoare.

„S-au făcut măsurători peste tot. Eu am fost personal în vizită la Procter & Gamble, am parcurs fabrica în totalitate, fiecare unitate de producție, am văzut procesul tehnologic, am văzut și ce mirosuri se degajă, mi s-au prezentat date, nu rezultă că ar fi o unitate poluatoare. De altfel, mirosul pe care l-am simțit în cartier nu era mirosul din fabrică, atunci când am vizitat fabrica cel puțin. Nu știu, nu a fost identificat până în momentul de față producătorul acelui miros neplăcut, dar este îmbucurător că de multă vreme deja nu l-am mai simțit deloc”, a declarat, vineri, edilul.

La fel, reprezentanţii Gărzii de Mediu susțin că fabrica de detergenţi este sub supraveghere şi că nu sunt probleme, iar dacă este fum ar putea fi din altă parte.

Cât despre numeroasele petiţii şi plângeri venite de-a lungul anilor de la locuitorii din zona UMT şi Calea Lipovei legate de mirosul care se degajă de la fabrica de anvelope, oficialii municipalităţii spun că şi în acest caz s-au făcut măsurători şi că nu sunt depăşiţi parametrii legali în ceea ce priveşte factorii poluatori.

„Acolo mirosul încă există, chiar dacă s-a făcut o investiție de 2 milioane, 2,5 milioane de euro într-o instalație care să ducă fumul care se degajă la mare înălțime. Mirosul persistă, dar toate măsurătorile arată că parametrii care fac obiectul restricțiilor în Uniunea Europeană sunt între limite și într-o astfel de situație nu poți să iei măsuri, trebuie să te încadrezi în limitele legii. Nu avem niciun suport legal în astfel de condiții. Pe de altă parte, eu îi înțeleg pe cetățeni că au un disconfort să simtă un miros neplăcut, dar mirosul e produs de substanțe pe care nu le detectezi la măsurătoare ca fiind ieșite din anumite limite, aici este aspectul delicat”, a adăugat primarul Nicolae Robu.

Edilul consideră că fosta administraţie Ciuhandu a greşit atunci când a fost de acord ca respectiva investiţie să fie dezvoltată în acea zonă a oraşului. Concluzia autorităţilor locale este că… acum nu se mai poate face nimic.

„Eu cred că s-a greșit inițial, atunci când s-a dat aprobare ca o fabrică cu un asemenea profil să fie făcută într-o zonă rezidenţială. Acum nu poţi să vii şi să-i iei autorizaţia de funcţionare aşa pur şi simplu, când nu ai niciun suport legal – că pierzi în instanţă, în mod clar – unui investitor care chiar a investit mult acolo. Eu, dacă aş fi fost factor decizional la vremea când concernul Continental şi-a manifestat interesul pentru o investiţie în Timişoara aş fi propus o altă locaţie şi nicidecum aceea”, a conchis Robu.

De altfel, compania germană colaborează foarte bine şi cu actuala administraţie a oraşului, implicându-se în diverse proiecte, cum ar fi dotarea cu mobilier a străzii Mărăşeşti după ce aceasta a fost transformată în spaţiu pietonal sau amenajarea patinoarului din zona Pieţei 700.

Poluarea din Timisoara depaseste din nou normele admise de Comisia Europeana

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid a trecut de 21. Situația în Timiș

  România

  Coronavirus, 27 ianuarie: Peste 31.000 de infectări în România și 71 de decese. În Timiș sunt 2.381 de cazuri

  Eveniment

  UPDATE. Cabluri de fibră optică abandonate pe pista de biciclete și pe șosea, la Moșnița Nouă

  Sănătate

  Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara crește numărul de paturi destinate copiilor cu Covid-19

  Eveniment

  Zeci de percheziții într-un dosar pentru vaccinări false. Polițiștii au descins și în Timiș

  Mapamond

  Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

  Ştiri din Timiș

  Puțini profesori interesați de posturile de directori, în Timiș. Inspectorul general: „Avem o problemă în mediul rural”

  Sănătate

  Aproape 50 de copii din categoria 5-11 ani s-au vaccinat anti-Covid în prima zi de deschidere a centrelor în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Chestionar pentru timișoreni. Despre regenerarea spațiilor urbane și formarea unor experți

  Eveniment

  Traficant de migranți trimis în judecată, în Timiș. A fost prins transportând 26 de transfugi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici