tion.ro Web analytics

Nica are propuneri pentru depășirea „carantinei formale”: Raed Arafat să reoperaționalizeze tirurile ATI

De Oana Bocănici

Nica are propuneri pentru depășirea „carantinei formale”: Raed Arafat să reoperaționalizeze tirurile ATI

Alin Nica atacă dur decizia de la nivel național de a prelungi măsura de carantină pentru Timișoara și localitățile periurbane. Președintele CJT a revenit cu propunerile pe plan local și i-a replicat secretarului de stat Raed Arafat că „nu-i mai permite să intervină” peste hotărârile locale, atât timp cât situația unităților mobile ATI nu este rezolvată.
Scris de Oana Bocănici - Alin Nica atacă dur decizia de la nivel național de a prelungi măsura de carantină pentru Timișoara și localitățile periurbane. Președintele CJT a revenit cu propunerile pe plan local și i-a replicat secretarului de stat Raed Arafat că „nu-i mai permite să intervină” peste hotărârile locale, atât timp cât situația unităților mobile ATI nu este rezolvată.

Președintele Consiliului Județean Timiș a atacat dur decizia lui Raed Arafat și a catalogat-o drept „abuzivă și lipsită de temei juridic, o palmă peste obraz, un abuz fără precedent și o bătaie de joc”. Pentru autoritățile locale, cu referire la Primăria Timișoara și la Prefectura Timiș, a precizat că au „fost de-a dreptul autiste” la măsurile propuse de la declararea stării de carantină, în urmă cu două săptămâni.

„Această carantină formală nu și-a arătat efectele și știam din capul locului, atât timp cât nimic nu se schimbă în viața noastră, o hârtie nu te scapă de virus. Măcar să se fi făcut carantina ca la carte, să se vadă efectele la ATI. Aceste două săptămâni au chinuit mii de firme, care fie și-au închis activitatea sau au avut probleme în activitatea curentă. Presiunea pe spitale și pe ATI nu s-a redus, dimpotrivă, a crescut. S-a întâmplat fiindcă autoritățile au fost autiste la propunerile mele. Nu ca Gica contra, ci ca o autoritate județeană care se implică proactiv, chiar daca n-are atribuții de gestionare a pandemiei. Ca o mână întinsă prezint direcții pentru Primăria Timișoara, CLSU, Prefectura Timiș și structurile lor”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Propuneri pentru depășirea carantinei formale

Alin Nica a venit cu mai multe propuneri pentru depășirea carantinei formale. Alături de președintele CJT a fost și deputatul Marilen Pirtea, care a prezentat soluții pentru mediul de afaceri, despre care spune că au fost transmise la nivel central.

Măsurile propuse de Alin Nica se referă la: intensificarea campaniei de vaccinare după modelul centrului permanent de la Spitalul Județean în toate celelalte centre de vaccinare existente, dar și creșterea cu 50% a dozelor de vaccin alocate Timișului, măsură pe care o consideră prioritară, prezența forțelor de ordine în locurile aglomerate pentru a informa cetățenii și suplimentarea numărului de paturi ATI.

Cu referire la mediul de afaceri, printre propuneri se regăsesc: reducerea TVA-ului pentru livrarea preparatelor alimentare de la 9% la 5%, scutirea de la plata impozitelor pe active pe perioada de carantină pentru afacerile direct afectate de carantină, amânarea plății impozitelor pe active și reducerea impozitelor pe clădiri cu o cotă de 50% pentru clădirile nerezidențiale, folosite pentru activitate specifică HoReCa și rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA și concedii medicale plătite de angajator sau compensate cu alte datorii față de bugetul statului. Aceste propuneri au fost înainte premierului Florin Cîțu, spune Nica.

Președintele CJ Timiș a mai precizat că așteaptă deciziile de la nivel central, iar în funcție de acestea ține cont să atace în instanță măsurile propuse la nivel central.

„Altă pârghie de a spune public și de a trimite în scris acest lucru, poate este și acționarea în instanță și contestarea acestui ordin. Și asta poate fi una dintre pârghii, pe care o analizăm. Aștept să văd părerea specialiștilor din domeniul juridic, pentru a-mi formula o poziție definitivă”, a precizat liderul CJT.

În ceea ce privește criteriile legale de care se ține cont la propunerile autorităților de a declara măsura de carantină, Alin Nica spune că populația statistică dată de Direcția de Evidență a Persoanelor arată numărul de flotanți sau rezidenți în localități, iar în realitate sunt mult mai mulți oameni.

Mesajul șefului CJ Timiș pentru Raed Arafat

Președintele Consiliului Județean Timiș spune că, atâta timp cât șeful DSU nu se implică să pună în funcțiune unitățile mobile ATI abandonate, acesta nu îi va mai permite să intervină peste deciziile locale.

„Îi transmit secretarului de stat Raed Arafat că în loc de restricții ar fi bine să reoperaționalizeze unitățile mobile ATI din curțile spitalelor, cum e cazul de la Spitalul Municipal, unde tirul stă nefolosit de patru luni și noi ne plângem că nu avem locuri ATI, iar din această cauză punem carantină. Când va face acest lucru îi mai permit să treacă peste ce hotărâm la nivel județean, pentru dumnealui suntem cifre, indice și numere pe care justifică măsurile abuzive. Să facă ceva concret pentru Timișoara”, a declarat, luni, Alin Nica.

Vă reamintim că Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda mai rămân până în 25 martie în carantină, după un ordin al șefului DSU Raed Arafat. S-a trecut peste votul autorităților locale și județene în CJSU, unde măsura de carantină nu a fost prelungită. Au fost doar 20 de voturi pentru, nouă împotrivă și nouă abțineri și ar mai fi fost nevoie de cinci voturi pentru ca măsura să fie adoptată. Au existat păreri diferite din partea membrilor CJSU, printre care și cea a primarului Timișoarei care vorbește despre preferințe politice. Situația de la Timișoara va fi discutată luni în ședință de Guvern.

Articole pe aceeași temă:

UPDATE. Reacțiile autorităților locale după ce Raed Arafat a prelungit carantina în Timișoara. E bine la USR, rău la PNL

Carantina de la Timișoara, discutată în ședință de guvern, anunță ministrul de Interne Lucian Bode

Fritz explică de ce s-a abținut de la vot pentru prelungirea carantinei în Timișoara: Sunt absolut uimit de conotația politică

[relatedArticles]

45 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tiberius says:

  Tari cu sisteme sanitare MULT peste Romania sunt reponsabile si nu asteapta atingerea maximului de ocupare la ATI, chiar daca au mult mai multe disponibile la noi. Acele tari responsabile iau masuri pentru stabilizarea cresterii numarului de cazuri. Chiar daca singura solutie e carantina (vezi UK, Germania, Franta, Italia, etc, etc). Asa ca, domnule Nica, nu mai abera cu abuzurile. Singura palma pe obraz si bataie de joc e populismul cu care subminezi chiar dumneata eforturile PROPPRIULUI guvern!

  • legionaru says:

   Perfect adevarat,la noi sint prioritare molurile,terasele,etc,nj sanatatatea oamenilor.

  • Ioan says:

   Ai foarte mare dreptate. Dar multi nu inteleg.
   Ideea este sa nu se ajunga in spitale nu sa ajungem cat mai multi in spitala si pe patu de ATI.
   Dar nah cati integ chestia asta.

  • ZORRO says:

   Foarte bine punctat.

  • kmmn says:

   Traiesc intr-o tara de idioti. Facem tot felul de carantine absurde, si intre timp punem pe drumuri milioane de pensionari din mediul rural, si nu numai, pentru a avea o sansa sa se vaccineze, la zeci sau sute de kilometri de domiciliu. Daca trimiti toti pensionarii din Gataia, de exemplu, la Deta, Timisoara, Resita sa se vaccineze, in cateva zile vor ajunge de, la un caz pe zi, la zeci de cazuri si de morti.

 2. PoliticaBateViata says:

  Asta e un mare prost. Vad ca trag tare sa multumeasca electoratul feisbucist, conspirationist, antivaccinist.

  • unualtu says:

   Si cand ma gandesc ca in urma cu jumatate de an ziceam, e tanar, are rezultate, are nevoie de o sansa sa schimbe lucrurile…

   Ne-am ales cu un parvenit care nu stie cum sa faca sa mai castige putin capital politic. Cumva l-am ales pe asta pentru ca alternativa era oarecum “demonstrat” a fi un lingau…. Poate de aia dezamagirea e si mai mare, ca am crezut ca asta ar fi diferit de alde Mos.

  • Aghiuta says:

   Partea rea e că ii merge. Mulți au mușcat din demagogia politrucului de Dudeștii.

 3. Nea nica says:

  Destept baiatul asta. Nu intelege de ce lumea nu asculta ce zice el, pentru ca el are solutia salvatoare.
  Cu siguranta daca faci mai multe paturi la ATI, scapi de virus. Stim prea bine ca rata de supravituire la ATI e de 10%, probabil cea mai mica din europa.

 4. desteptarea! says:

  daca vrei sa mergi undeva nimeni nu te opreste daca ai o hartie pe care bifezi un motiv si ai o data si o semnatura! ar trebui inchise mijloacele de transport, atunci ar fi o chestie sa zicem mai care ar avea efect! lumea se infecteaza cel mai mult la locul de munca, ar trebui lasati acasa bugetarii , ca oricum majoritatea sunt inutili(dar nu cu salariile intregi, asa cum face acest guvern socialist, am face si economii)! apropo ne imprumutam cu o viteza ametitoare, pe langa zecile de miliarde de euro imprumutate anul trecut, doar in ianuarie ne-am imprumutat cu 5 miliarde de euro!!! ne laudam ca avem cea mai mare viteza la internet si noi avem nevoie de 1.4 mill de bugetari?! pt ce?! daca am tine bugetarii acasa(mai ales pipitele de la anaf) probabil si rata de infectare ar fi mai mica! banii din pensiile speciale de ce nu-i dam la sanatate?! de ce indatoram copiii?! concluzia este ca reformele nu doar ca ar ajuta economia, ba chiar si pandemia! aceeasi mizerie!

  • anonimus says:

   Avem nevoie de bugetari pentru ca inca sunt oameni care isi platesc impozitul la primarie si facturile direct la casieria furnizorului. Degeaba avem cea mai mare viteza de internet daca majoritatea celor care il folosesc stiu sa dea doar like si share. Iar asta se va schimba in minim 20 de ani.

 5. Adi says:

  Respect Nica

 6. Turcu' ca si pistolu' says:

  Carantina, se inlocuieste cu un loc in TIR. Aferim, Nica bei! Te vad prezident efendi.

  • Ouch says:

   Unii politicieni ar fi fundamental imbunatatiti dupa o sedinta de tir, in care sa joace rolul tintei. Macar n-ar mai bate campii.

 7. Marian says:

  Tov Nica sa se ia de manuta cu marele Sandesc, seful banilor si boss-ul ATI-stilor in Timis. Oricine intra pe o sectie de ATI in Timis are o sansa de supeavietuire sub 10% daca e tanar si nu are mari probleme. Daca are peste 60 de ani se poate considera mort, supravietuirea este sub 3%. Astea sunt cifrele reale, nu minciunile lui Sandesc. ATI e ultima optiune, trebuie evitat cu orice pret ca oamenii sa ajunga acolo. Igiena din aceste sectii este fantezista, personalul insuficient si prost pregatit. Probabil Nica fumeaza ceva tare altfel nu se explica atitidinea lui si ideile colorate.

  • Aghiuta says:

   Nu fumează, doar i se rupe. E vaccinat, banii curg, controale mai puține… Se pregătește de alegerile interne.

 8. ionel demeter says:

  Nica esti un populist lamentabil. Peste tot in lume se fac carantinari de orase sau judete intregi doar ca sa se evite ca sist medical sa intre in colaps. Nica este un josnic care prefera pentru niste voturi in plus sa moara oameni. Politica de balta, care calca pe cadavre. Rusine !

 9. Libertate says:

  Din păcate încă sunt mulți ca: tiberius, politicabateviata și nea nica, din aceasta cauza încă își permit să și bată joc de acest popor. Au văzut că inca se poate și întind coarda la maxim.

 10. Mifi says:

  Domnule Nica, daca aveti o mentalitate de crescator de bovine, intoarceti-va la sat… Dvs aveti impresia ca aici mutati boii dintr-o curte in alta si cam aia e, toate-s rezolvate…

 11. Druckerul din Mehala says:

  In primul rand sa ne spuna medicii cate cazuri de gripa A si B au fost inregistrate , apoi sa se faca autopsia la fiecare decedat de chinavirus , sa vedem cati au murit direct de virus , nu de cancer sau alte boli incompatibile cu viata .

 12. Qwerty says:

  Alin Nica poate propune si cresterea capacitatii morgilor; pe modelul Brazilia, e nevoie la greu de morgi.

 13. Delikat says:

  Pfaai, numa’ inteligenți unu și unu pe-aici…. Mă îngrozesc la ce nivel ați ajuns. Să gândești devine din ce in ce mai rar si mai greu. Nasolescu

 14. Pt Alin Nica! says:

  Ai tu nica vreun ban pt tirurile ati ? Sa ti fie rusine! Noi poporul am dat! Stai tu in tirurile care cedează la ger si lucreaza tu cu oxigenul care cade si blocheaza toate ventilatoarele!
  Tu esti om?
  Păi intri in carantină matematic si iesi la o cifra mai mare? Esti sănătos?
  Si inca ceva, mai nerusinatule Rând Arafat este un dr in primul rand, la pertu vorbesti cu ai tai in casa!

  • Aspacardin says:

   Ia uita-te tu pe declaratia de avere a lui Nica si spune-mi daca tu poti sa ajungi la atatea terenuri si case dintr-un venit de bugetar…

 15. timisorean satul si scarbit de USR+ si PNL says:

  Nica transmite la București sa inceteze cu carantinarea Timisoarei .
  Dacă nu încetați sa va jucați cu focul nu cred ca mai apucați pastele.

 16. amdn says:

  nica asta doar bate din gura….poti sa operationalizezi 20 de tiruri….din ATI 90% ies direct in sicrie…e pur si simplu statistica…asa a fost cu ATIul plin sau neplin…cand ajungi cu teava’n gat o mierlesti ori de la covid ori de la nosocomiale…
  te tine grija de timisoreni…fa in asa fel incat sa nu se ajunga la ATI, iar pentru asta la ora actuala sint doar doua solutii una e carantina iar cealalta e vaccinarea.
  cu vaccinarea sintem suficient de intarziati ca sa nu mai ajute la valul 3 deci ramanem doar cu carantina…asa au facut sarbii, asa au facut ungurii…dar nica e mai destept asa ca hai sa intram in carantina la 6 la mie si sa o intrerupem la 9 la mie…ca are sens nu?
  pentru mintea lui nica..

 17. Adi says:

  Auzi țânțarule, cand se va imbolnavi cineva din familia ta as vrea sa iti aud glasciorul… esti un penibil cu declaratiile tale!

 18. Darwin says:

  Sa-i explice un medic lui Nica faptul ca ti din ati inseamna terapie intensiva,acolo sunt internati pacienti al caror organism nu mai functioneaza fara ajutorul aparatelor,deci in stare foarte grava. Si inainte de covid mortalitatea pe ati a fost peste 70% deci ideea ar fi sa ajunga cat mai putini oameni acolo. Faptul ca aduce un tir cu 6 paturi care se ocupa in 20 de minute nu scade deloc numarul de cazuri. Ori nu pricepe ori pentru voturi nu il intereseaza subiectul, oricum el si toti cunoscutii sai sunt vaccinati si vor la restaurant,nu ca sa sprijine horeca ,el mananca gratis.

 19. Fritz says:

  Avem un ,,bun national” care ar putea rezolva problema covid la nivel global și noi îl ținem la județ. Politica locală e prea puțin pentru el.Nu m-ar mira la sfârșit de săptămână să-l vedem alături de Șoșoaca și Lazarus la demonstrații.

  • anonim says:

   De la Stiri pe surse s-a aflat de un atentat la viata dnei avocat ! Un accident banal,trantita intr-un canal (tv) Stiti ce a urmat ??? Canalul s-a …infundat si la propriu si la figurat,Mare pacat ,era un avocat destul de talentat

 20. anonim says:

  Circul din monstruoasa ‘ coalitie are radacini inca din facere.MinciuNica din Caranipulica n-faut nimnica in pandemiNicA ,DECAT circul ieftin Nicky und FrickY!,pe bani si rabdarea timisenilor.

 21. Ramona says:

  Ar trebui sa stea domnul Nica o saptamana la Victor Babes sa vada ca din acele tiruri pacientii ies doar in sac.

  • kmmn says:

   De ce nu stai si la alte morgi? Doar in noiembrie 2020 au murit suplimentar 12 000 de oameni (nu de covid). Au murit cu zile din cauza covidiotilor ca tine, netratati , refuzati de spitale. Dar de ei nu iti pasa. Esti doar o ipocrita .

   • Bogdan says:

    Oamenii care au murit pt ca nu au primit ingrijirile medicale necesare,sunt tot pe factura celor care nu au luat masuri de limitare a infectarilor si au asteptat sa se umple spitalele numai sa nu supere alegatorii.Faptul ca mai inghesuie ei niste paturi prin magaziile spitalelor ,fara sa angajeze personal medical care sa si ingrijeasca pacientii scade calitatea actului medical si suferim toti. Aproape toti,politicienii sunt vaccinati din decembrie….

 22. Sfârșitul este aproape pentru USR+ si PNL says:

  Timisoara este o oala sub presiune , nu va jucați cu nervi oamenilor. TImisoreni sunt satuli : de minciuni peste minciuni ,carantina peste carantina, restricti peste restricti .
  Nu va jucați cu libertatea oamenilor !
  Oameni pentru libertate sunt instare sa va snopeasca in bataie pana va dati duhul in chinuri.
  Am văzut nu sunteti instare de nimic , in 2 ani de zile ati facut praf economia ,somajul a explodat totul este praf ,ati îndatorat Romania de iarăși plătim ca si după PDL .
  Dacă poporul se revolta voi Fritz,Zoltan Nemeth ,DSP,Bușoi si din păcate nici pe tine Nica nu te vad bine.Veti fi ca niște trofeie de vânătoare.
  Dictatorul Johannis ,Arafat,Orban,Catu vor fi trofeie veritabile pentru bucureșteni.

  • Andrei says:

   Hai sa nu exageram ca nu te-a deportat nimeni in Baragan.
   Trebuie sa mai stam pe acasa citeva luni.
   Rata de infectie este foarte scazuta in tarile care au apucat sa vaccineze un procent mare al populatiei.

 23. sin says:

  să-l oprească cineva pe nica asta, omul este depășit!
  nica demisia!!!

 24. Lupul says:

  PSD nu a fost in stare sa faca spitale, PNL a gasit solutia: tirurile ATI !
  Nici nu mai trebuie spitale…

 25. Ovidiu says:

  Domnul Alin Nica ar trebui sa-si vada de domeniul in care se pricepe si sa nu se bage acolo unde nu se pricepe. In plus, de cand a devenit mare sef la CJT, da cu amenintari in stanga si-n dreapta.

 26. BAROSANU says:

  INTAI TREBUIE SA VA ASIGURATI CA ACESTE CONTROALE DE LA IESIRILE DIN ORAS SUNT EFECTIVE, NU FORMALE, ADICA NU DORM SAU STAU PE FACEBOOK POLITISTII SI JANDARMII ALOCATI ACOLO.
  DEJA LUMEA S-A PRINS DE MODUL FORMAL SI CIRCULA LA LIBER, NU CA ASTA AR FI PRINCIPALA PROBLEMA CI RISIPA DE RESPONSABILITATE A POLITIEI FATA DE CELELALTE OBLIGATII CARE LE AU.

 27. Danie says:

  Alin Nica,
  Iisus din Nazaret, salveaza omenirea cu vorbele lui frumoase si cam atat !

 28. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Revin arborii de mari dimensiuni în Piața Libertății din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș reziliază contractul cu constructorul care lărgește drumul Dumbrăvița - A1. Licitația va fi reluată

  Ştiri din Timiș

  Se oprește temporar apa pe o stradă din Buziaș

  Ştiri din Timiș

  Tramvaiele noi vor avea o hală specială de mentenanță. Primăria dă aproape 14.000 de euro pentru proiectarea ei

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara a semnat contractul cu firma care va promova proiectul de reabilitare de pe Calea Bogdăneștilor

  Ştiri din Timiș

  În Moșnița Nouă și Dumbrăvița, rata de infectare a trecut de 22 la mia de locuitori. Situația în județ

  Ştiri din Timiș

  Grevă de avertisment în școli, inclusiv în Timiș. Inspectorul general: „Am demarat negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă”

  Sănătate

  Coronavirus, 19 ianuarie: Tot peste 16.000 de cazuri în România. 1.006 infectări în Timiș din 4.741 de teste

  Ştiri din Timiș

  Timiș: aproape 700 de elevi confirmați cu Covid-19 în ultimele zece zile. S-au făcut testări din rezervele școlilor

  Sănătate

  Diferențe între valul IV și V al pandemiei. În Timișoara, rata de infectare crește acum mai repede

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici