tion.ro Web analytics

Namila din tabla din Piata Unirii a costat peste 15.000 de euro. Ce s-a intamplat de fapt cu statuia Totem!

Reactualizat la:

Namila din tabla din Piata Unirii a costat peste 15.000 de euro. Ce s-a intamplat de fapt cu statuia Totem!

<p>TION: Namila din tabla din Piata Unirii a costat peste 15.000 de euro (foto: arhiva)</p>
Reactualizat la:
Ultima operă de artă care trebuia amplasată în centrul istoric al Timișoarei, după lucrările de reabilitare, se lasă în continuare așteptată. Potrivit reprezentanților primăriei, statuia nu a fost inclusă în documentație, deși a fost cuprinsă în Proiectul Tehnic. Soclul a costat peste 15.000 de euro.
Scris de Roxana Deaconescu - Ultima operă de artă care trebuia amplasată în centrul istoric al Timișoarei, după lucrările de reabilitare, se lasă în continuare așteptată. Potrivit reprezentanților primăriei, statuia nu a fost inclusă în documentație, deși a fost cuprinsă în Proiectul Tehnic. Soclul a costat peste 15.000 de euro.

Măgăoaia din fața Palatului Baroc, pusă acolo încă dinainte de Crăciun, care adăpostește de fapt un punct trafo, a costat primăria o sumedenie de bani, cam cât costă și statuia.

„Soclul confecționat din înveliș corten adăpostește la interior cele două panouri BMPT și firida de distribuție a fost ofertată în cadrul procedurii de achiziție publică. Costurile prevăzute în Deviz ofertă pentru punerea în operă a soclului de corten sunt de 58.500 lei, la care se adaugă TVA”, au declarat reprezentanții primăriei pentru tion.ro.

Vorbim, practic, despre peste 15.000 de euro. În ceea ce privește statuia, un personaj care trebuie atârnat pe construcția din fața Palatului Baroc, arhitectul care a întocmit proiectul de reabilitare a centrului istoric declara că ar costa 10.000 de euro. Reprezentanții primăriei spun însă că ar costa peste 60.000 de lei. Statuia nu a fost plătită.

Pentru ca aceasta să fie admirată într-un final de timișoreni, oficialii primăriei și proiectantul – SC Corint SRL – ar trebui să ajungă la o înțelegere, pentru că, până la urmă, se pare că opera de artă nu ar fi fost inclusă în documentație, ci doar în Proiectul Tehnic.

„Statuia numită Totem – creație a artistului Mircea Roman nu a fost amplasată până la această dată în Piața Unirii din cauza nerezolvării până în prezent a unor necorelări identificate între Proiectul Tehnic – elaborat de proiectantul SC Corint SRL și Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) – documentație care a stat la baza licitației câștigate de SC Corint SRL. Funcție de soluțiile care vor fi propuse de proiectant, se va finaliza și acest obiectiv. Statuia Totem nu a fost inclusă în Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), în schimb proiectantul SC Corint SRL a inclus în Proiectul Tehnic (parte scrisă și parte desenată) această lucrare, cu observația că aceasta nu a fost bugetată și implicit inclusă în Deviz ofertă”, au mai spus, pentru tion.ro, reprezentanții Primăriei Timișoara.

La întrebarea dacă în Piața Unirii va rămâne statuia Totem, va fi amplasată alta sau va rămâne „goală” namila din tablă, oficialii primăriei au răspuns că nu știu și că vor putea spune oficial „doar după rezolvarea necorelărilor constate”.

Vă reamintim, Mircea Roman mai are alte două lucrări expuse în centrul Timișoarei: „Marea piramidă” de pe strada Enrico Carusso și „Coajă de Om” de pe strada Eugeniu de Savoya. Au mai fost amplasate „Supermam”, de Virgil Scripcariu – pe strada Mercy; „Eva”, de Virgil Scripcariu – pe Vasile Alecsandri colț cu Eugeniu de Savoya; „Ansamblu de coloane”, din bronz și tehnică mixtă, autor Ion Nicodim – pe Eugeniu de Savoya; „De-a telefonul”, din bronz patinat, autor Bogdan Rață – în Piața Libertății.

Toate statuile ar fi costat 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, bani luați din bugetul local, spuneau reprezentanții primăriei, atunci când au făcut publică lista lor.

Articole pe aceeași temă:

Probleme cu ultima statuie din centrul istoric al Timisoarei. Totem se lasa asteptata in Piata Unirii

Cum arata Totem, cea mai noua statuie din Piata Unirii din Timisoara

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș a introdus titulatura de Ambasador Cultural

  Eveniment

  Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință pentru „instituirea unor măsuri clare, restrictive”

  Eveniment

  Controale pentru depistarea celor care nu poartă mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă pentru SF-ul pistelor de biciclete de la podurile Dacilor și Șaguna. De la firma care nu le-a prevăzut la Podul Eroilor

  România

  O persoană care a spus într-un live pe Facebook că spitalul modular ATI de la Piatra Neamț este gol s-a ales cu dosar penal

  Ştiri din Timiș

  Organigrama lui Dominic Fritz rămâne suspendată. Curtea de Apel Timișoara a respins recursul primăriei

  Ştiri din Timiș

  Activități digitale Web2.0 în cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timisoara

  Ştiri din Timiș

  Ce pantofi să alegi pentru pantalonii de jogging pentru bărbați? 3 stiluri potrivite de purtat

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Iulius Town găzduiește expoziția de new media art „One Night Gallery & RIZI”

  Eveniment

  Tâlhărie comisă la Lugoj de un tănăr care era beat

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici