tion.ro Web analytics

Lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva a devenit subiect de disputa in Parlamentul Romaniei

Lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva a devenit subiect de disputa in Parlamentul Romaniei

<p>Tion: Lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva a devenit subiect de disputa in Parlamentul Romaniei</p>
Reactualizat la:
Noul ministru al Transporturilor s-a aflat în urmă cu două zile în Parlamentul României unde a participat la o întâlnire convocată cu constructorii de autostrăzi. Unul dintre cele mai disputate subiecte a fost lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva, constructorul acestui tronson reclamând apariția unor dispute grave, mai ales financiare, cu cei de la Compania de Drumuri.
Scris de Marcel Hoster - Noul ministru al Transporturilor s-a aflat în urmă cu două zile în Parlamentul României unde a participat la o întâlnire convocată cu constructorii de autostrăzi. Unul dintre cele mai disputate subiecte a fost lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva, constructorul acestui tronson reclamând apariția unor dispute grave, mai ales financiare, cu cei de la Compania de Drumuri.

Lucian Șova, trimis ministru al Transporturilor în noul Cabinet, s-a făcut remarcat acum două zile printr-un răspuns hilar referitor la autostrăzi. Întrebat despre momentul de finalizare a lucrărilor la centura Bucureștiului acesta a spus că se va circula „când va fi gata”, iar despre ce autostrăzi vor fi terminate a spus că „vom circula pe autostrăzile ce vor fi recepționate”. Iar una dintre autostrăzile care a dus la discuții extrem de aprinse în Parlament între ministru și firmele implicate în proiecte a fost și lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva. După cum se știe deja, între societatea care se ocupă de construcție și beneficiar, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, există grave dispute financiare, mai ales ca urmare a includerii în proiect a unui nou nod rutier, la Holdea, special realizat pentru a se putea utiliza acest tronson atunci când va fi finalizat. După cum se știe, pe lotul 2 tronsonul cu tuneluri a fost scos din contractul inițial, urmând să fie construit într-un contract separat, dar CNAIR nu a fost capabilă nici acum să organizeze măcar licitația pentru desemnarea unui constructor. Din acest motiv, fără nodul de la Holdea nu ar fi existat nicio posibilitate de acces pe lotul 3.

Constructorul care se ocupă de lot a realizat, la cererea CNAIR, noul nod, a făcut proiectul aprobat de beneficiar, a primit autorizație de la Ministerul Transporturilor și chiar a construit acest nod, dar beneficiarul nu ar dori să recunoască cheltuielile suplimentare pe care trebuie să le plătească. De asemenea, o problemă asemănătoare este legată de includerea suplimentară în proiectul inițial, ca urmare a modificării acordului de mediu, a unui nou ecoduct și a unor noi panouri fonoabsorbante, de asemenea CNAIR nu ar dori să plătească aceste lucrări suplimentare, conform Asociației Pro Infrastructură:

„În primul rând, în urma acordului de mediu revizuit din 2013, a apărut necesitatea construirii unui al doilea ecoduct (pasaj pentru animale) și instalarea unor panouri fonice suplimentare. În plus, pentru că pe lotul vecin apariția tunelurilor a întârziat extrem de mult finalizarea lucrărilor, termenul de conectare cu lotul 3 a fost împins mult după anul 2020. Astfel, s-a impus necesitatea unei descărcări a traficului în DN68A la Holdea. CNAIR a solicitat un proiect pentru această descărcare, constructorul l-a livrat, CNAIR l-a aprobat, a solicitat autorizație de construire de la MT, iar aceasta a fost emisă de minister. Constructorul a intrat în teren și a început execuția, însă acum pur și simplu CNAIR nu mai recunoaște aceste lucrări și nu dorește să le plătească!”, spun cei de la organizația care monitorizează proiectele de infrastructură din România.

Din cauza acestor dispute financiare și a reacției celor de la CNAIR termenul de finalizare a investiției va fi cel mai probabil mult devansat, constructorul nefiind dispus să muncească gratis. Deschiderea acestui lot pentru circulație era așteptată pentru acest an, dar în actualele condiții nu mai este nimic sigur. O situație similară a avut deja loc, constructorul lotului oprind temporar lucrările la noul nod de la Holdea în urmă cu câteva luni, exact din cauza disputelor. Nu ar fi exclus ca să se ajungă chiar și la anumite procese sau dispute la Curtea de Arbitraj.

„Cerem insistent decidenților din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să își asume partea lor de responsabilitate, să semneze adiționalele la contract pentru toate lucrările suplimentare și să renunțe la tactica de intimidare a constructorului în speranța că acesta va executa aceste obiective din fonduri proprii”, insistă cei de la Pro Infrastructură pe tema acestei investiții.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Spitalul „Victor Babeș” lansează o nouă licitație, pentru un al doilea computer tomograf

  Eveniment

  Tânăr drogat la volan, depistat la Timișoara

  Eveniment

  Șofer prins beat la volan, în Peciu Nou

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Pregătiri la CRAFT pentru Maratonul Vaccinării. Voluntarii ajută la programări

  Ştiri din Timiș

  Protecția Consumatorilor, sfaturi pentru cumpărăturile de Paște

  Eveniment

  Prinși când spărgeau „de plăcere” geamurile unui imobil din Piața Unirii

  Eveniment

  Zeci de migranți afgani luați de poliție după crima de la Gara de Nord

  Imobiliare Vanzari - 3 camere

  Proprietar vand apartament 3 camere, confort 1, decomandat, etaj 1/ 4 74 mp, model mare, in zona Steaua, 73000 euro, 0256215015

  Imobiliare Vanzari - Terenuri

  VAND TEREN SAT GIARMATA MARE 700 MP, CU TOATE FACILITATILE SI CER 24000 E, 0738250900

  Prestari Servicii

  Tamplar autorizat execut reparatii reconditionari, vopsit lacuit si la client acasa, confectionez usi geamuri mobilier pal melaminat, montez usi geamuri yale usa, 0723615128

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici