tion.ro Web analytics

Instalația arhitecturală temporară din Piața 700, gata de vizitat din weekend

De Erika Iszlai

Instalația arhitecturală temporară din Piața 700, gata de vizitat din weekend

Prin Piața 700 trec prea puțini oameni, starea curentă a pieței fiind una de anonimitate. Se dorește modificarea acestei percepții prin programul „Privește Orașul”, iar arhitecții au venit cu soluții prin care să repună piața în lumina reflectoarelor. Proiectele înscrise în concurs vor putea fi vizitate în cadrul unei expoziții, iar instalația câștigătoare va rămâne în Piața 700.
Scris de Erika Iszlai - Prin Piața 700 trec prea puțini oameni, starea curentă a pieței fiind una de anonimitate. Se dorește modificarea acestei percepții prin programul „Privește Orașul”, iar arhitecții au venit cu soluții prin care să repună piața în lumina reflectoarelor. Proiectele înscrise în concurs vor putea fi vizitate în cadrul unei expoziții, iar instalația câștigătoare va rămâne în Piața 700.

„Accentuarea potențialului nefolosit al unui spațiu public este misiunea asumată de Ordinul Arhitecților – Filiala Timiș, prin programul «Privește Orașul». Viziunea pe termen lung a proiectului include crearea unor intervenții urbane (instalații, evenimente sau workshop-uri) care să adune laolaltă utilizatorii unui spațiu și să ofere răspunsuri asupra calității spațiului public”, spun organizatorii.

Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România, în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, a organizat concursul de soluții „Privește Orașul – Piața 700” pentru o instalație arhitecturală temporară. S-a adresat arhitecților și echipelor multidisciplinare din România, Serbia și Ungaria.

„Scopul concursului a fost selectarea unei soluții pentru o instalație arhitecturală temporară care să anime și să ajute la regenerarea Pieței 700, potențând valențele de spațiu public. Astfel, rezultatul dorit va fi modificarea percepției asupra Pieței 700 printr-o intervenție care să permită o interacțiune pozitivă a utilizatorilor cu spațiul”, mai spun organizatorii.

14 proiecte înscrise

Au fost 14 proiecte înscrise, iar organizatorii au acordat trei premii (marele premiu și două mențiuni). Premiul I, în valoare de 5.000 euro a fost acordat proiectului „Plan înclinat”, realizat de către Raul – Dan Ardelean, Alexandru Moldovan, Andrei Barbu, Dănuț Mario Câcu și Dragoș Toacă.

Cele două mențiuni în valoare de 500 euro fiecare au fost acordate proiectelor:

 • „A Pile of Garbage – The Flower Kiosk” realizat de către Roberta Frumușelu, Eduard Untaru și Cosmin Georgescu,
 • „30k Tower” realizat de către Cosmin O. Gălățianu, Andrei Theodor Ioniță, Cosmin Georgescu, Octavian Bîrsan și Cristian Beșliu.

Proiectele înscrise în concurs vor putea fi văzute în cadrul unei expoziții în Piața 700. Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, la ora 17. Expoziția va fi disponibilă până pe 31 octombrie. Instalația câștigătoare va rămâne în Piața 700 și va fi completată, în primăvara lui 2022, de o intervenție permanentă.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

FOTO. Instalație arhitecturală temporară în Piața 700. Câștigătorii apelului de idei

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Poli 21 says:

  In loc sa aduca piata intr-o stare cit de cit civilizata primaria se joaca ( pe banii nostri, fireste) cu “instalatia arhitecturala temporara”.

 2. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Colterm deschide o casiere nouă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  Proiectul Mic dejun la Margina, pe locul 3 la concursul european „Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil”

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș „plusează” pentru a găsi servicii IT pentru platforma digitală. Prima licitație a eșuat

  Ştiri din Timiș

  Concursul de director la Filarmonica Banatul, anulat de Tribunalul Timiș. Ioan Gârboni câștigă iar în instanță

  Ştiri din Timiș

  Iulius Town îți prezintă expoziția ce îmbină arta, tehnologia și natura, și te premiază!

  Ştiri din Timiș

  Mitropolitul Banatului: Să ascultăm sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și să ne rugăm împreună

  Capitala Culturala

  „Bătaie” pentru noua echipă TM2023 de la Centrul de Proiecte. 70 de candidați pentru șapte posturi

  România

  Noile restricții aprobate de CNSU: carantină de noapte, evenimente private interzise, magazine și restaurante închise la 21

  Ştiri din Timiș

  Facturi triple la apă caldă și căldură pentru timișorenii abonați la Colterm. Prețul gigacaloriei crește la 851 lei/MWh, subvenția rămâne la fel

  Eveniment

  Patriciu Rușeț, director general provizoriu la STPT

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici