tion.ro Web analytics

Expozitie de neratat! Timisoreanul ale carui picturi sunt in colectia Printului Charles revine acasa

Reactualizat la:

Expozitie de neratat! Timisoreanul ale carui picturi sunt in colectia Printului Charles revine acasa

<p>Timisoreanul ale carui picturi sunt in colectia Printului Charles, revine acasa</p>
Reactualizat la:
Iubitorii de artă din Timișoara vor avea parte de un eveniment spectaculos, chiar la ei în oraș. Este vorba despre o expoziție specială a artistului Gheorghe Fikl, pictor ale cărui lucrări se regăsesc în colecția privată a Prințului Charles de Wales.
Scris de Catalin Velimirovici - Iubitorii de artă din Timișoara vor avea parte de un eveniment spectaculos, chiar la ei în oraș. Este vorba despre o expoziție specială a artistului Gheorghe Fikl, pictor ale cărui lucrări se regăsesc în colecția privată a Prințului Charles de Wales.

Evenimentul are loc în cadrul evenimentului Art Encounters, expoziția fiind creată special pentru bienala de artă de la Timișoara. În centrul atenției se vor găsi capodopere realizare de Gheorghe Fikl, artist ale cărui opere se găsesc în colecția Prințului Charles. Expoziția poate fi admirată până pe 31 octombrie, la Casa Artelor (strada Augustin Pacha, nr. 8), aceasta fiind compusă dintr-o serie de picturi și fotografii.

„Schimbare unghiulară în viziunea despre imagine a operei deja consacrate prin care Fikl se oferă lumii. Obișnuiți cu direcțiile stilistice solid contaminate în subsidiar de puternica personalitate, autorul ne surprinde printr-o expoziție aerată, simeza dispusă unghiular frizând ordinea aproape ritualică impusă până la contopire cu spațiul alveolar al catacombelor, un demers sincron imuabil ce reverberează surd ecourile vetuste ale unui discurs liturgic inaudibil, impetuos până la durere, implementat imaginii picturale. Pictura lui Fikl evocă eliberarea din corsetul sufocant al dogmei, resurecție asumată în pasta colcăitoare a mângâierii concupiscente prin bagheta magică a pensulei cu care dirijează magistral distilatul luminic ce astfel sublimă într-o carismatică simfonie cromatică. Autorul, în mod asumat, anulează distanța dintre pictură și imaginea fotografică, reiterând monumental un areal pictural onctuos, contemplativ, incomensurabilul încremenit în eterna densitate a clipei, instaurând astfel într-un mod aparte nemurirea. Tematica nu atinge decât tangent apanajul exprimării fastului baroc, la distanță de subterfugiile cameleonice ale surealului ce alunecă spre fantasma oniricului facil. Autorul se menține într-un teritoriu de manevră simbolic personal, pregnant, ce invocă subiectiv filozofic liziera neantului”, a declarat criticul de artă Gabriel Kelemen.

Capodoperele lui Fikl au fost remarcate atât de monarhia Angliei, cât și de mulți alți împătimiții ai artei. Timișoreanul a expus în cele mai importante galerii de artă din lume, precum Gallery Schortgen din Luxembourg (2012), Slag Gallery din New York (2008, 2009) și multe altele.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Noua Zeelandă a vaccinat 2,5% din întreaga populație într-o singură zi

  România

  VIDEO. Boncănitul cerbilor, surprins de camerele de monitorizare din pădurile Parcului Național Piatra Craiului

  Mapamond

  Recompensă de la SUA pentru familiile a 10 afgani uciși din greșeală într-un atac cu drona

  Ştiri din Timiș

  A murit Coleta de Sabata, singura femeie rector al Universității Politehnica Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Peste 900 de locuri de muncă vacante prin AJOFM Timiș. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Ana Munteanu, dată exemplu de RoVaccinare. Copilul ei de 8 săptămâni are anticorpi, s-a vaccinat când era însărcinată

  Economic

  La patru luni de la incendiul devastator, Frigoglass a reluat producția la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  O comisie tehnică a Primăriei Timișoara „va analiza holistic” viitoarele investiții din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Alfred Simonis, despre scandalul cu Dan Dinu: Oamenii de afaceri din Timișoara nu au un partener, ci un adversar în primarul orașului

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici