Acum un an, în aprilie 2023, reprezentanții municipalității transmiteau că localurile de pe malul Begăi au fost luate la rând la verificări, constatându-se mai multe terenuri și clădiri cu probleme. Detalii, AICI.
Dacă pentru unele dintre ele existau soluții legale, șapte terenuri și construcțiile de pe ele nu aveau nicio soluție de intrare în legalitate. Era vorba atunci de Terasa Boss, restaurantul Gatsby, fosta bază sportivă Electrometal, ștrandul termal ZHH, terasa și ștrandul No Name, ștrandul Lemon și Heaven. Acestea nu aveau autorizații de construire, de funcționare sau avize ISU.
Valoarea terenurilor ocupate ilegal era estimată la peste 22 de milioane de euro. Mai mult decât atât, cei care foloseau spațiile de pe malul Begăi nu plăteau taxe și impozite, deși obțineau bani din exploatarea ilegală a terenurilor.
În primă fază, Dominic Fritz a emis mai multe dispoziții de primar pentru demolarea tuturor clădirilor care ocupau ilegal domeniul public, subliniind faptul că nu vrea să fie „responsabil de un nou Colectiv”.
„Noi aici ne luptăm cu niște interlopi care au luat «cu japca» domeniul public al municipiului, lucru tolerat și poate chiar sprijinit de anumite instituții locale în ultimii ani.
Nu ducem un război cu antreprenorii cinstiți din Timișoara care au construit cinstit, care plătesc taxe și impozite. Tocmai în favoarea lor luăm aceste măsuri. Cum ai putea concura cu șmecheri care nu au dat vreun ban pe terenuri sau clădiri, care nu fac investiții legale și, în unele cazuri, mai fac și bani la negru?
Este și o problemă de siguranță aici. Se fac evenimente în aceste clădiri care nu sunt avizate ISU. După ce s-a întâmplat la Colectiv, toate aceste construcții sunt câte un Colectiv care așteaptă să se întâmple și eu nu voi fi responsabil pentru așa ceva pe domeniul public al Timișoarei”, spunea Dominic Fritz în urmă cu un an.
Primarul orașului preciza atunci că odată îndepărtate aceste construcții ilegale, în locul lor vor apărea spații de agrement pentru timișoreni și turiști, dar și pentru copii.
Dispute în instanță
Au urmat mai multe procese, proprietarii localurilor vizate fiind nemulțumiți de dispozițiile de demolare. Până în noiembrie 2023, Primăria Timișoara câștigase deja în instanță mai multe procese, demarând demolarea unora dintre construcții. A început în 1 noiembrie cu Terasa Boss, continuând de-a lungul bulevardului Vasile Pârvan, spre Michelangelo, cu fostul Gatsby.
Primăria a mai câștigat în primă instanță împotriva firmelor SC H-DOC RESORT SRL și SEVEN CLUB MANAGEMENT SRL, cele care ocupă terenul dat în folosință către ELECTROMETAL SA, și definitiv împotriva M BOX SECURITY SERV SRL și ADRIA SRL, care administrau Terasa Boss, și SOLDADO SRL, care administra ștrandul No Name. Într-un dosar mai complex, împotriva GPG Company SRL, firma care administrează Ștrandul ZHH Termal, primăria a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție un proces mai vechi. Pe de altă parte, există și procese pierdute în instanță, de exemplu cel împotriva ELAINE SRL, firma care administrează Heaven.
De-a lungul timpului, primarul Dominic Fritz a vorbit despre „caracatița” formată din personaje sus-puse, afaceriști și angajați ai administrației publice care au închis ochii la cei care au acaparat ilegal terenuri de zeci de milioane de euro,
„A fost șocantă nepăsarea și complicitatea celor care au condus orașul înaintea mea și care au închis ochii la ce se întâmplă cu patrimoniul Timișoarei. Erau tot felul de mecanisme în trecut. Ne mai dați în judecată pe baza unui act, mai tergiversăm, mai stăm cinci ani, după care mai apare un act și ajungem din nou în instanță.
Așa au funcționat lucrurile până când am ajuns eu la primărie. Și au fost foarte surprinși când am emis dispozițiile de demolare și nu i-am dat în judecată. Eu nu am așteptat niciun proces. Singurele procese au fost pentru că ei au atacat în instanță dispozițiile mele dar am obținut victoriile definitive, instanța a decis că tot ce este pe domeniul public este ilegal. […]
Nu mă opresc aici. Cu seriozitate, cu o echipă curajoasă luăm dosar cu dosar, teren cu teren, vilă cu vilă și mergem până în pânzele albe să redăm timișorenilor ce este al lor. Nu mă sperie nimeni și nimic ”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Soluție pentru canotori
Odată cu demolările construcțiilor ilegale de pe malul Begăi, secția de canotaj a Clubului Sportiv Municipal (CSM) Timișoara a rămas fără bază de antrenament. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii cu sportivii nevoiți să se plimbe cu echipamentele prin oraș, însă și aici a fost găsită în cele din urmă o soluție.
La finalul lunii aprilie, Dominic Fritz și Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, au agreat o soluție pentru secția de canotaj a CSM Timișoara, care a fost relocată în Parcul Rozelor, la altă bază sportivă a clubului.
Cu o suprafață de peste 15.000 mp, baza CSM din Parcul Rozelor are acces la luciul de apă și dispune și de alte facilități pentru sportivi. Terenul pe care va fi amenajată noua bază aparține statului român, iar CSM are drept de administrare.
„Este o bijuterie pe care o putem transforma într-o bază ultramodernă, așa cum se întâmplă la Belgrad, la Viena sau în alte orașe mari și așa cum merită un oraș cu tradiție în canotaj, precum Timișoara. Mulțumesc domnului primar, ne-a asigurat de tot sprijinul pentru a ține sus rezultatele sportivilor noștri dar și pentru a deschide astfel de baze pentru toată lumea”, a spus Elisabeta Lipă.
Pontoanele au fost amplasate deja și urmează noi amenajări.
„Canotajul este unul din sporturile de tradiție ale Timișoarei și ambiția noastră este să le oferim o bază sportivă reală, construită pe baze legale, care să maximizeze potențialul Begăi pentru sportul pe apă. Voi susține dezvoltarea acestei noi baze cu toată forța mea. Mă bucur că împărtășim viziunea de a deschide această bază pentru cât de mulți timișoreni posibil, atât pentru sportul de performanță, cât și pentru cel de masă și de agrement”, a precizat primarul Dominic Fritz
De la construcții demolate la loc de promenadă și sport
În martie, anul acesta, au început și primele amenajări în locul construcțiilor demolate. Terenurile recuperate de pe malul Begăi au fost transformate de Primăria Timișoara în zonă de relaxare, promenadă și sport.
Noul spațiu a fost gândit pentru picnicuri, plimbări sau contemplare, iar zona de sport, cu terenuri de baschet și mese de ping-pong, înconjurată de gradene naturale, adună deja amatori de sport și susținători.
Potrivit reprezentanților primăriei, pe toată suprafața s-au plantat peste 1.000 de plante perene și arbuști și aproximativ 150 de arbori: arțari norvegieni, frasini de munte Raywood, pini silvestri, pini negri, carpini albi, mesteceni albi, stejari roșii, paltini de câmp, ulmi, fagi, arbori de gumă cu frunze roșii. Aici au mai rămas totuși de montat coșuri de gunoi, acțiune care va demara săptămâna viitoare.
„Așa cum am promis atunci când am emis dispozițiile de demolare, redăm timișorenilor patrimoniul orașului care a fost prădat decenii de tot felul de șmecheri. Noua amenajare este doar prima etapă a Coridorului de Agrement Urban pe care îl amenajăm pe malul Begăi, în locul construcțiilor ilegale pe care le-am desființat.
Va fi un loc pentru comunitate, unde timișorenii se pot plimba, pot face sport și se pot relaxa. Recuperarea terenurilor ocupate ilegal pe malul Begăi va continua, iar amenajarea actuală va fi extinsă”, a transmis primarul Dominic Fritz.
foto: Tion
PMT a recuperat și Ștrandul ZHH
Tot pe malul Begăi, Primăria a recuperat Ștrandul ZHH, fostul Termal, după un lung șir de procese inițiate de actuala administrație împotriva celor care au ocupat fără plată o suprafață de aproape 13.000 mp din domeniul public, începând cu anul 2014.
În 4 martie, echipele primăriei au intrat pe terenul și clădirile pe care le-a câștigat în instanță. Acestea fac parte din patrimoniul local și ar urma să își păstreze funcția – ceea ce înseamnă că ștrandul ar urma să fie deschis, sub tutela primăriei, încă din acest sezon estival.
Până una-alta, a fost necesară evaluarea stării întregului complex și îndepărtarea tuturor gunoaielor din incinta acestuia. Între timp, Horticultura, una dintre societățile aflate în subordinea Consiliului Local Timișoara, a preluat ștrandul în administrare.
„Ștrandul Termal, locul îndrăgit de atâtea generații de timișoreni s-a întors în patrimoniul orașului și îi pregătim o nouă viață. Anii de sfidare și de furt al celor care au căpușat acest ștrand s-au încheiat cu evacuarea necondiționată pe care am obținut-o în instanță definitiv.
E un alt caz în care tergiversarea lucrurilor prin tertipuri juridice a făcut ca ilegalitatea în mijlocul orașului să ne râdă în față. Pentru anii în care au folosit ilegal terenul de pe malul Begăi, acum trebuie să plătească bugetului local 7 milioane lei, plus 31.000 euro pe lună până la eliberarea terenului, așa cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.
După preluarea în administrare de către Horticultura și evaluarea patrimoniului, îl redeschidem cu îmbunătățiri și surprize”, a subliniat primarul Dominic Fritz.
Trimite articolul
XCand se apropie alegerile, e incredibil cate putem face in doar cateva luni.
-
Ca atunci cand si tu ai facut ceva pentru oras.
Mai ti minte cand ai comentat la un articol despre cineva care chiar a facut ceva, indiferent de momentul in care a fost facut? (Si apropo intelectualule, daca nu s-ar face lucrurile astea cu 3 luni inainte de alegeri, intelectuali ca tine din orasul asta in mod convenabil nu ar tine minte absolut nimic din ce s-a facut)
Vremuri…vremuri… bravo. Noroc cu oameni ca tine 🙂
Multumesc tion pentru filtrarea comentariilor astora care adauga atat de mult articolelor voastre. -
Se face pt. ca e Dominic cu noi timisorenii, daca era inca Lae aveai numa’ pacanele si garduri BOBsite in galben si albastru. Hai Domi cu inca 1 mandat minim !
-
Bravo bravo bravo, așa să facă mai departe!!!
-
A fost ideea mea !
-
-
Dar terasa DARK si Berarescu de pe malul begai und eurl amuzica pana dimineta ce masuri se iau? va spun eu nimic…..papa si gura lu nea fritz ceva de acolo sau?
-
Daca e asa suna la politia locala. Adreseaza-te autoritatilor responsabile de linistea publica.
-
minciuni, pana la 23:30 e muzica, apoi se opreste
Relaxare pe na’ba in zgomot de batut mingea in mijlocul parcului si de la traficul de pe pod. Ma duc si eu sa ma fac arhitect ca vad ca astia primesc idei de la oricine de le ies proiectele asta dastepte.
-
Mda, conform principiului, nimic nu e bun …pai, sa închidă circulația de pe pod și să pună niște cuie pe teren….nu ? Sau să teleporteze terenul undeva pe lingă Pădurea verde.
-
Da chiar nu tre sa te ambalezi asa hi-tec, solutia e mult mai simpla: sa nu minta cu spume ca e spatiu de relaxare, sa zica sport, socializare, orice altceva, cf amplasarii. Nu exista spatii de relaxare in Timisoara, n-ai unde sta la o cafea fara trafic pe creier sau boxele localului rupandu-ti timpanele, macar sa nu mai minta ca exista.
-
Stimate înspumat, te-ai gindit vreo secundă ca pentru unii baschetul e o relaxare ? Dacă nu mă înșel, în Piata Unirii (și în jur) nu e nici circulație, și nici muzică la boxe , sau ?
-
Aha, Unirii, deci ala e singurul loc bun, inseamna ca toti ar trebui sa ne ducem acolo gramada, sa iasa relaxare la cafea cu jdamii da oameni pe metru patrat cu vacarm ca de cantina de fabrica. Pe mal unde putea fi treaba mai rasfirata si puteau fi niste limite de decibeli speciale (nu alea pentru deranj rezidential, mult mai joase, pentru clienti!), ma taman acolo nu e voie. Numa Unirii. Am inteles, sa traiti.
-
-
-
-
Ce intelegi prin relaxare ? In definitie e inclus si sportul. Daca vrei liniste te duci in alta parte.
-
Chiparosule ai plus 60 si ai fost ”plotonier de intendenta” nu i asa?
Cu putina ambitie poti ajunge general ca nen’tu Oprea!
Am trecut astăzi pe acolo și arată bine.
Dar este puțin pentru Timișoara în cei 4 ani de mandat.
Nu ai făcut nici un proiect nou de care să știm nu cele moștenite.
Ai schimbat culoarea tramvaielor și autobuzelor în galben pentru ce asta tea deranjat că sunt moștenire și ai vrut să îți pui amprenta că și cum ar fi proiectele tale.
Ai adus 10 consilierii noi ,city manager de care nu am auzit care este rolul lui.
Vai samar
Dute în Germania că te așteaptă Merkel asitent maneger
-
ba eu mor cand aud “TOTUL A FOST MOSTENIT, NIMIC NOU”.
de unde stiti ma toti ca toate proiectele sunt mostenite? a lasat Robu vreo lista publica cu toate proiectele pe care le incepuse inainte sa zboare din primarie?
Sa-mi zica si mie cineva unde gasesc lista asta de proiecte pls-
Pai Fritz a avut ce proiecte sa continue dupa Robu si felicitari lui pentru cele implementate.Sa ne imaginam ca nu va castiga nici Fritz nici Ronu alegerile din iunie.
Viitorul primar, ce poiecte de amploare poate continua dupa Fritz? Sa le duca direct in faza de implementare?-
Patru crese, stadionul din Calea Buziasului, refacerea si modernizarea pietei Traian, Sinaia, piata Operei.
-
Ești un USR-ist păcălit de Fritz.
Băi nene, toate sunt moștenirea lui Robu, fără stadion.
Fritz a demarat tocmai în campanie acest stadion numa sa fure ochii electoratului.
-
-
-
stim pentru ca nu suntem prosti. cauta si tu pe internet de exemplu ” ‘Greaua mostenire’ pe care Nicolae Robu i-o lasa primarului ales, Dominic Fritz.” vezi ca mai zice robulanul la el pe facebook una alta periodic.
iar acum spune-ne tu ce proiecte a facut fritz si care sunt ale lui. ah, nu are decat abureli de “proiecte”, cele mai multe de tip “studii”. si a daramat si un gard, sa nu uitam!-
Nu zice nimeni ca esti prost antivrajeala, singura problema e ca orgoliul tau e mai important decit Timisoara. E suficient daca in urmatorul mandat se construieste stadionul din Buziasului si se reabiliteaza Traian si Operei. N-are importanta cine va fi primar si ca proiectele sint ale lui Fitz, important e sa se faca
-
ma confunzi. si nu sunt orgolios, ca nu ma laud cu nimic, nici macar cu a fi destept(desi sunt!😂). doar specificam ca cine nu e prost n-are cum sa nu stie ce proiecte i-a lasat robulanul lui frigz, asa cum si ciuhandu i-a lasat robulanului. doar frigz nu lasa vreun proiect dupa el. si nici nu ar fi asta o problema, problema e ca ne lasa un dezastru, tot ce a atins a facut praf(si multi bani pentru gasca sa de userici). nu ma intereseaza stadionul asta mic; dar sa se faca, foarte bine, ce sa zic…
-
vin alegerile! ole! urez pe aceasta cale mult succes tuturor “catindatilor”! iar alegatorilor le urez sa nu fie “simpatici”🤪 ca datile trecute. daca se poate… dar sa nu uitam:
#🤪
-
-
-
-
Bai baiatule, scolile noi ( sau , ma rog ” reconditionate ” ), si cresa de pe Bogdanestilor, doar cateva ” mici ” ex.chiar nu reprezinta nimic, nimic ?????
@gsswh. Bine zis, ai pus punctul pe i ! Singura problema ca robulanul dupa primul mandat nu i-a lasat alte proiecte robulanului pentru al doilea mandat. Si a avut robulanul pe mina 1,2 miliarde eur in 4 ani in al doilea mandat si in afara de pasajele Jiul si Popa Sapca care au fost impreuna vreo 12-13 milioane eur nu are alte realizari concrete ? a si cele doua poduri de la gara dar acolo au venit bani din PNDL. De asta nu a mai fost ales Robu pentru ca in al doilea mandat nu a facut daltceva decit proiecte. Iar Fritz asa dezastru cum zici a fost capabil sa faca Buziasului si Cetatii, santiere de 40 milioane eur in total cu bani de la bugetul local si care doar acum la final au intrat la refinantare pe fonduri europene
-
noroc ca ambele lucrari sunt facute de porr(austrieci,nu?), altfel nu stiu daca erau acceptate pentru finantare pe fonduri oiropene. in orice caz, la cum si-au batut joc useristii de ambele proiecte cu plata cu tzaraita – munca cu tzaraita, modificari cu ingustat de benzi, ca sa nu mai zic de “evenimente” cu montari gresite la liniile de tramvai… e greu din uriasul buget local cand il cheltui pe “studii” si incredintari directe de “proiecte” catre gasca sustinatoare.
dar uite un articol mai vechi(2018, da!?), mi se pare interesant…
a, eu pentru timisoara as alege un primar de la taranisti pentru ca… timisoara o fi un sat cu agricultori…
-
gsswh, multumesc pentru articol. Confirma ce stim : ca doar un rauvoitor poate sa conteste multele proiecte ale lui Robu mandat nr.2 si ca si Cetatii si Buziasului n-au mai intrat la finantare pe fonduri europene. Uite un alt articol interesant. Ramine intrebarea : pe ce a fost cheltuit uriasul buget de 1,2 miliarde eur al Timisoarei in perioada 2016-2020 ? https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/santierul-pe-bd-cetatii-incepe-in-2021-primaria-abia-a-semnat-contractul-de-17-mil-de-euro-cu-porr-construct-1342071/
-
Peste tot in Europa sunt terase/ restaturante/cafenele pe malurile raurilor in marile orase. Teren de basket=2-10 oameni/ora care se “relaxeaza”. La o cafenea ai cel putin 20 de oameni / ora care se relaxeaza. Sa se permita concesionarea legala de spatii pantru contruirea de terase etc. Ca nu vin turistii in Timisoara sa joace basket, si nici cei din Zona Soarelui nu vin pana in centru sa bata mingea.
-
Ce mai conteaza ca erau ilegale, detinute de interlopi si ca nu plateau chirie. Amu vrei ca in Europa, maine injuri europa si lauzi rusia.
DoNimic, un palavragiu si jumatate, care s-a apucat de treaba acuma cu 2 luni inaintea alegerilor, doar ca sa dea bine la campanie! Rusine! Sper sa plece de la Primarie!
-
Da, ca in Romania procesele dureaza doua luni, mare destept esti.
Pe cand se elibereaza strada Carol Robert de Anjou, e tocmai in centrul orasului, figureaza si pe google maps, dar in realitate e privata….si nu e singura…
Nu mai bine ai pleca tu din oras ?
Felicitari PMT si primarului Fritz! Succes in mandatul ce urmeaza! M am ingrozit cand am vazut fata lui Robu cu sigla PSD langa si ca e in echipa cu Simonis Freddy Portofelu. Exact de asta are nevoie orasul. De un primar frustrat la 70 de ani.
Minciuni, promisiuni, distrugeri! Strandul “Termal” si strandul “Heaven”, distruse, in paragina, ne-a lasat individul asta fara stranduri. E mai bine acum, cand nu ne mai putem folosi de ele?!? Sunt timisorean, stiu strandul “Termal” din copilarie, a trebuit sa vina un “extern” sa-l distruga. Ce urmeaza?! Catedrala?! Sala “Olimpia”?! Intrebare: oare cine are de castigat prin inchiderea acestor stranduri? Nu cumva Aquapark? Raspunsul arata cine e in spatele acestui “distrugator” laudat de unii care nu stiu ca totul e comandat de “sustinatori” cu bani.