Conducerea Casei Județene de Pensii Timiș a organizat o nouă sesiune de lămuriri pe tema noii Legi a pensiilor, Legea 360/2023, despre modificările aduse și despre diferențele dintre vechea Lege 263/2010 și actuala lege care este în vigoare.
Principiul contributivității a rămas neschimbat față de vechea lege. Avem același stagiu minim de cotizare de 15 ani, la fel ca în vechea lege. Orice persoană care dorește să beneficieze de pensie trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Este foarte important de subliniat acest aspect. S-a speculat adesea că persoanele care nu au niciun venit pot obține pensie, dar acest lucru nu este adevărat. Pensia se acordă doar persoanelor care au fost asigurate în sistemul public de pensii și care au contribuit la acest sistem”, a spus Cristian Mircea, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Timiș.
În lege a fost introdus un nou principiu, cel al stabilității, care are ca scop prelungirea activității profesionale pentru a beneficia de o pensie mai mare în timp. Prin acest principiu, stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani este ajustat cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii.
„Astfel, se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an între 25 și 30 de ani de cotizare, 0,75 puncte pentru fiecare an între 30 și 35 de ani, și 1 punct pentru fiecare an care depășește 36 de ani de cotizare. Acest principiu încearcă să egalizeze stagiile de cotizare, eliminând astfel necesitatea aplicării unui indice de corecție care, în trecut, a generat multe disensiuni”, a mai explicat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Timiș.
În vechea lege existau cinci tipuri de pensii – pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțial, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
O altă modificare este că pensia anticipată parțial a fost eliminată, dar ca noutate apare pensia anticipată a cărei stagiu de cotizare este de 35 de ani. Pensia anticipată s-a transformat în pensie pentru limită de vârstă – adică pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv.
Conform legii, stagiul de cotizare contributiv în sistemul public de pensii îl reprezintă perioadele pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale.
Pentru cei care vor să se pensioneze, procedura a rămas aceeași ca și în vechea lege. Persoanele trebuie să-și depună toate actele la Casa de Pensii (de stare civilă, actele din muncă, adeverință, carnet de muncă, diplomă de studii superioare care au fost la zi, seralul nefiind luat în considerare).
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XNoua lege este cu siguranță mai bună decât cea veche, merge pe contributivitate etc. Partea nasoală e că în ea este vorba doar despre palestinieni. Restul, adică diferiții (auto)privilegiați de cei de sus, muncesc pe alte principii, nu pe contributivitate. Ăștia au indemnizații. Zeii.
Suntem într-o situație absurdă! Există o lege menită să distorsioneze realitatea, susținând că cei care au lucrat înainte de reintroducerea sistemului de impozitare individual nu ar fi contribuit cu impozit pe venit la stat, deoarece acesta era achitat într-un mod global pentru veniturile tuturor salariaților de la stat, înainte de 1989.
Tocmai ca noua lege introduce alte distorsiuni!
Principiul CONTRIBUTIV este batut de principiul stabilitatii! asa incat sintagma “la contributii egale pensii egale” este doar o vorba’n vant!
iata calculul simplu:
1) angajat care lucreaza 25 ani cu salariul mediu brut (8500 lei in prezent):
Puncte contributive = 25
Puncte de stabilitate =0, dar CONTRIBUTIE TOTALA la sistem= 25x12x8500x25%=637500 lei)
Pensie calculata =25×81=2025 lei! Ca sa isi recupereze contributia are nevoie de 637500/2025=315 luni=26 ani!!
2) angajat care lucreaza 40 de ani cu salariul minim (acum 3700 lei)
Puncte contributive = 40×3700/8500 = 17.41
Puncte de stabilitate =11.25,
Pensie calculata =(17.41+11.25)= 28.66 x81 =2322 lei, dar CONTRIBUTIE de numai 40x12x3700x25% = 444000 lei.
Deci, la contributie cu 43.6% mai mare rezulta o pensie cu 14.7% mai mica!!
Buna lege!!
dar CONTRIBUTIE TOTALA la sistem= 25x12x8500x25%=637500 lei)
Alte nedrfeptati:
– barbatii care au facut armata OBLIGATORIE , sunt penalizati fata de femei care au lucrat pe puncte de stabilitate in timpul echivalent!
– cei care au facut studii superioare (pregatirea lor superioara aducand tarii mai multa plusvaloare) sunt iarasi penalizati fata de cei fara studii! 5 ani de facultate sunt defavorabili si la contributivitate si ZERO la stabilitate!
Un inginer, obtine doar 1.25 pp pe cand un NECALIFICAT obtine minim 7 pp!!
Traiasca romania esuata !
-
Cel care lucrează doar 25 de ani are speranță de viață mai mare, probabil și o perioadă mai lungă în care să-și încaseze pensia.
-
Mai Wanda tu habar n-ai ca bărbații nu se pot pensiona pana la 65 de ani. Pensia anticipata cu 5 ani inainte este cu penalizări mari. Cetățeanul a facu o demonstrație ca sa vezi cât poți recupera din cotizația de 25 de ani. Încă odată, bărbații lucrează ( nu aia cu pensii speciale care ies la 48 ani) pana la 65 ani. 65 + 26= 91 . Tu știi cumva ca speranța de viață în Ro este 9q de ani. Nu mai makani!
-
@@Wanda89
Măi matematicianule, 65-25=40. Scad și perioada de până la 24-28 de ani , suficientă să obții și doctoratul… Tot rămân minim 12 ani în care revoltatul tău de bărbat pensionar a frecat menta.
-
-
Esti total habarnista!
Pana la 40 de ani omul a stat la soare! Nu-i nici treaba ta nici a statului de ce a facut-o!
Dar apoi alucrat 25 de ani si a CONTRIBUIT cu cat ti-am spus, dar l-a intrecut la pensie cel care a contribuit doar jumatate fata de el!
Ce-i asa greu?
-
-
Și, ca un plus, specialul, fie din justitie, fie din armata, începe de la 65% din media celor mai mari venituri, aplicat la brut. Adică, din start, pensie specială de 2.5 ori mai mare, indexata automat.
Dar sunt destule persoane care care s-au pensionat în ultimii anii care au beneficiat de indice de corecție cuprins între 1,41-1,46 % la punctajul de pensie calculat ( exemplu punctaj calculat în baza contributivitatii 1 punct de pensie și a obținut prin decizie 1,41 puncte pensie datorita indeciului de corectie), iar acum li s-a adăugat și puncte dd stabilitate în funcție de vechime.
Mi se pare incorect ca unii sa beneficieze și de indice dd corecție care le-a mărit punctajul de pensie cu 40 -45 % și acum li s-a adăugat și punctele de stabilitate , creând astfel diferențe foarte mari între pensionarii card au lucrat în același domeniu în aceeași societate( întreprindere), su avut aceeași vechime și salarii aproximativ egale ,dar pensiile sunt diferite existând diferențe procentuale cuprinse între 15 și 30 %.
Deci nu s-a corectat nimic, dimpotrivă se adâncesc diferențele între pensionari cu aceeași vechime în aceeași întreprindere, salarii relativ la fel, dar calculate diferite în anii diferiți, dar relativ apropiați ( diferențe dd 2-3- maxim 5 sni)
Nu ne mai vindecam, suntem o națiune bolnava plins de nedreptăți și lipsita de echitate sociala..
Rușine psd care se considera partid social și democratic dd stânga, dar care nu a făcut și nu face nimic pentru majoritatea românilor obișnuiți.
Ministru Muncii a transmis o scrisoare cu același conținut la 41 CP Teritoriale,pe care analfabeți funcționali,ca acest directoras l-e reproduc ostentativ la nesfârșit,omitand lucrurile esentiale.