tion.ro Web analytics

Contre electorale pe tema sediilor de partid. Social-democratii, suparati ca trebuie sa plateasca mai mult decat liberalii

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, social-democraţii şi liberalii, foşti aliaţi, se atacă pe tema cumpărării sediilor de partid din Timişoara. Astfel, social-democraţii încă sunt supăraţi că nu au reuşit să cumpere de la Primăria Timişoara sediul de aproape 1000 de mp de pe Splaiul Tudor Vladimirescu cu 100.000 de euro şi îi acuză pe liberali că au cumpărat sediul lor din Piaţa Unirii la un preţ derizoriu. De cealaltă parte, liberalii spun că au dat un preţ corect pentru acea vreme şi că nu vor accepta „jaful din avuţia publică”.
Scris de B.A.M - Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, social-democraţii şi liberalii, foşti aliaţi, se atacă pe tema cumpărării sediilor de partid din Timişoara. Astfel, social-democraţii încă sunt supăraţi că nu au reuşit să cumpere de la Primăria Timişoara sediul de aproape 1000 de mp de pe Splaiul Tudor Vladimirescu cu 100.000 de euro şi îi acuză pe liberali că au cumpărat sediul lor din Piaţa Unirii la un preţ derizoriu. De cealaltă parte, liberalii spun că au dat un preţ corect pentru acea vreme şi că nu vor accepta „jaful din avuţia publică”.

O scurtă istorie. În urmă cu un an, primarul Nicolae Robu (PNL), pe atunci aflat în alianţă cu PSD, aproba un referat ce prevedea vânzarea sediului închiriat de PSD Timiş de la Primăria Timişoara cu 100.000 de euro. După ce reporterii www.tion.ro au tras un semnal de alarmă, arătând că se intenţionează vânzarea acelei clădiri de pe Splaiul Tudor Vladimirescu, în suprafaţă de aproape 1000 de metri pătraţi la un preţ derizoriu, proiectul a căzut în şedinţa de plen la un singur vot, cel al consilierului PP-DD (atunci, acum PNL) Petrică Folică, consilierii PNL şi PSD aprobând la unison vânzarea acelui spaţiu la preţul iniţial.

Ulterior, odată cu iminenta rupere a USL, primarul Nicolae Robu a descoperit că, într-adevăr,evaluarea iniţială a sediului PSD Timiş este prea mică şi a cerut o nouă evaluare. Făcută de aceeaşi firmă, dar sub indicaţiile date de primar, a doua evaluare a estimat valoarea sediului PSD Timiş la… 700.000 de euro. Vânzarea acelui spaţiu către PSD Timiş nu s-a mai produs, social-democraţii nefiind de acord să plătească această sumă municipalităţii timişorene.

Primarul Nicolae Robu susţine acum că nu a realizat subevaluarea acelui sediu deoarece a avut încredere în viceprimarul PSD Traian Stoia, cel care a şi cerut prima evaluare, şi nu a sesizat nici un posibil conflict de interese în acest caz.

„Domnul Stoia avea în răspundere zona de patrimoniu. A venit – atunci nu era o problemă să fie subiect suplimentar – a venit în ultimul moment cu toate documentele. Eu, lucrând cu prezumţia de nevinovăţie, nici nu mi-am pus problema că ar fi vreo problemă. Era resortul dânsului (Direcţia de Patrimoniu – n.r.). Nu mi-am pus problema că ar fi ceva incorect. Eu nu îmi permit să spun că a sugerat măcar preţul. Eu nici nu am văzut clădirea. Nu m-am oprit să văd acea clădire. O cunoşteam, dar nu atât de bine încât să mă fi sesizat că e un preţ prea mic. (…)Consilierii locali PNL au mers pe mâna viceprimarului Stoia şi au considerat că ce li se pune în faţă a corect. Norocul a făcut ca consilierul local Petrică Folică a studiat problema şi mi-a atras atenţia că e preţul e incorect”, a explicat Robu faptul că a fost de acord ca o clădire evaluată acum la 700.000 de euro să fie vândută cu 100.000 de euro (fără TVA).

Supărarea lui Robu se trage însă de la acuzațiile formulate de social-liberali, care spun că și PNL și-ar fi cumpărat sediul din Piaţa Unirii la un preţ derizoriu. Primarul a explicat că, în 2006, când s-a făcut această vânzare, iar el nu era nici măcar politician, PNL a plătit pentru sediul de 408 metri pătraţi un preţ de aproximativ 551.000 de lei (fără TVA). Cum cursul de schimb valutar, conform BNR, în 2006, a fost de aproximativ 3,5 lei pentru un euro, rezultă că PNL Timiş a dat un preţ de aproximativ 187.000 de euro pe sediul din Piaţa Unirii, sau aproximativ 450 de euro pe metru pătrat.

„Se tot vorbeşte despre cum a cumpărat PNL sediul acesta, cu mult timp în urmă, când eu nici nu eram în politică. În primul rând, în 2006, când s-a emis Hotărârea de Consiliu Local 218 privind apriobarea vânzării către PNL a acestui sediu era o anumită legislaţie şi consiliul local de atunci evident a respectat-o. Indiferent dacă suma era mare sau mică, ea era în acord cu legea de atunci”, spune Robu.

Preţul plătit de PNL este mai mic decât cel al pieţei imobiliare din acea vreme, care se afla în plină ascensiune, însă Robu atrage atenţia că este mai mare decât au dorit social-democraţii să dea pe sediul lor.

Primarul a făcut însă şi o greşeală. Iniţial, el a susţinut că sediul PSD Timiş ar avea 12.000 de metri pătraţi, de unde rezultă o valoare de doar 8 euro pe metru pătrat, dacă acesta ar fi fost vândut la preţul iniţial de 100.000 de euro.

„Primarul Robu nu îşi va asuma niciodată ca o clădire care valorează 700.000 de euro să fie vândută la 100.000 de euro. Pentru că eu ţin la avuţia publică”, a decretat Robu.

Robu însă a prezentat informaţii greşite, el fiind corectat de reporterii aflaţi la conferinţa de presă a acestuia. Astfel, sediul PSD, conform datelor prezente pe site-ul Primăriei Timişoara are aproximativ 950 de metri pătraţi, iar conform evaluării iniţiale social-democraţii l-ar fi putut cumpăra la o valoare de 104 euro pe metru pătrat (fără TVA). Cum această valoare a crescut acum de şapte ori, chiar şi peste preţul plătit de PNL, este evidentă revolta social-democraţilor.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici