tion.ro Web analytics

Concerte, sport, bătaie cu baloane de apă sau filme. Programul Festivalului pietonilor și bicicliștilor din weekend

De Roxana Deaconescu

Concerte, sport, bătaie cu baloane de apă sau filme. Programul Festivalului pietonilor și bicicliștilor din weekend

„E loc sub soare pentru toată lumea”, ne anunță Casa de Cultură Timișoara, care închide, weekendul viitor, trei străzi din centrul Timișoarei și încă o bandă din alta. Se întâmplă „Străzi pentru comunitate”, tot felul de acțiuni, de la curse de biciclete și alergare, la expoziții de mijloace alternative de deplasare, la proiecții de film sau demonstrații sportive. Vor concerta Blazzaj, Monokrom, Melting Dice și Amalia Gaiță.
Scris de Roxana Deaconescu - „E loc sub soare pentru toată lumea”, ne anunță Casa de Cultură Timișoara, care închide, weekendul viitor, trei străzi din centrul Timișoarei și încă o bandă din alta. Se întâmplă „Străzi pentru comunitate”, tot felul de acțiuni, de la curse de biciclete și alergare, la expoziții de mijloace alternative de deplasare, la proiecții de film sau demonstrații sportive. Vor concerta Blazzaj, Monokrom, Melting Dice și Amalia Gaiță.

Traficul rutier va fi restricționat în weekendul 24-25 iulie, pe străzile Gheorghe Lazăr (pe sensul de mers dinspre str. Gh. Dima spre Circumvalațiunii), str. Gheorghe Dima (ambele sensuri, între Piața Mărăști și giratoriul Piața 700), str. 20 Decembrie 1989 (ambele sensuri, de la intersecția cu bd. C.D. Loga) și bd. I. C. Brătianu (ambele sensuri, până la intersecția cu str. Michelangelo).

Mijloacele de transport în comun vor putea folosi ruta str. Gh. Lazăr – la dreapta pe str. Gheorghe Dima – la dreapta în giratoriu Piața 700 – la dreapta pe str. Paris sau N. Berwanger – la stânga pe banda 2 a str. Gh. Lazăr (sensul spre Circumvalațiunii) pentru a întoarce.

Reprezentanții Casei de Cultură transmit că pe banda 2 a str. Gh. Lazăr (pe sensul de mers dinspre str. Gh. Dima spre Circumvalațiunii) traficul se va desfășura „nestingerit”.

„Au acces controlat autovehiculele dinspre str. Pictor Ion Zaicu, str. Nikolaus Berwanger, str. Franz Liszt; autovehiculele care circulă pe strada Gh. Lazăr pe sensul de mers dinspre Calea Circumvalațiunii spre str. Gh. Dima sunt re-rutate pe străzile Nikolaus Berwanger și Paris. Mijloacele de transport în comun vor putea întoarce în sensul giratoriu de la str. Gh. Dima via str. Paris; se asigură în permanență accesul la Spitalul Municipal (prin Piața Mărăști) și la Spitalul Militar (prin intersecția Gh. Lazăr cu Gh. Dima respectiv pe linia de tramvai); se asigură în permanență ieșirea controlată (pt. situațiile de urgență) a autovehiculelor din Z3 (zona 3 – n.r.) prin intersecția bd. Eminescu cu str. 20 Decembrie 1989”, transmite Primăria Timișoara.

Oficialii Casei de Cultură Timișoara au programat diferite acțiuni weekendul viitor. Vor fi curse de biciclete și alergare, ateliere și demonstrații sportive, expoziții de materiale sportive și mijloace alternative de deplasare, concerte sau proiecții de filme.

„În fiecare vară, Parisul are «Paris plages», o operațiune estivală a primăriei, din anul 2002, care închide circulația pe 3,5 km, pe cheiurile Senei, în plin centrul orașului, și îi transformă în loc pentru activități ludice și sportive. Cel mai mare producător mondial de ciment sponsorizează cu nisip. Se aduc palmieri și iarbă, care rămân acolo de la jumătatea lui iulie, până la începutul lui septembrie.

Nu vrem să dăm copy-paste la ce se întâmplă în Europa, dar ne inspirăm și adaptăm. Așa că, weekendul viitor, Timișoara se lasă descoperită la pas sau pe două roți, pe tronsoane circulate, în mod obișnuit, de mașini, aducând împreună iubitorii de sport, într-un oraș mai verde. Pentru două zile, se mută în stradă Radio Timișoara, săli de fitness, provideri de materiale sportive și de mijloace de transport alternative, asociații și cluburi sportive, trupe locale și chiar sălile de cinema”, mai informează Casa de Cultură.

Este un proiect pilot, ne mai spun organizatorii, care își propun să nu supere pe nimeni, ci „doar să ne amintim că avem cu toții loc într-un oraș prietenos, primitor, incluziv”.

Proiectul „Străzi pentru comunitate”, numit inițial „Străzi deschise – o zi fără mașini”, apare pe Agenda culturală pe anul 2021. Pentru acest proiect pilot s-au pus deoparte 250.000 de lei, echivalentul a puțin peste 50.000 de euro.

Potrivit aceleiași surse, Zona 1 (Z1) este pe banda 1 de pe Gh. Lazăr, Zona 2 (Z2) este pe str. Gheorghe Dima, Zona 3 (Z3) este gândită pe str. 20 Decembrie 1989 și Bd. I.C. Brătianu.

Programul complet:

Zona 1

24 iulie – Z1 – Kaufland Circumvalațiunii – Farmacia Vlad
10 – parcare Kaufland – Start, Străzi pentru Comunitate! – Cursa bicicletelor

Zona 2

24 iulie – Z2 – Clinicile Noi – Piața 700

 • 10-22 – Expoziție cu testare și vânzare de materiale sportive și mijloace alternative de deplasare
 • 10-22 – Ateliere sportive cu Ștefan Cojocnean și Decathlon

25 iulie – Z2 – Clinicile Noi – Piața 700

 • 9-11 – Demonstrații sportive cu SCM Timișoara – rugby, baschet și handbal
 • 10 – Ninja Kids cu Nextfit
 • 10-14 – Ateliere sportive cu Junior Adventure
 • 10-22 – Expoziție cu vânzare de materiale sportive și mijloace alternative de deplasare
 • 10-22 – Ateliere sportive cu Ștefan Cojocnean și Decathlon
 • 19-21 – Demonstrații sportive cu SCM Timișoara – rugby, baschet și handbal

Zona 3

24 iulie – Z3 – Primărie – Modex – Michelangelo

Distracție în circuit

 • 9-13 – Junior Adventure
 • 17-21 – Asociația Sportivă Campioni pentru Viitor

Scenă

 • 9 – Piti Show, cu Radio Timișoara
 • 10.15 – Oskar Ecologistul, Asociația Puppet Mania
 • 11.30 – Body workout cu Nextfit
 • 18 – Urban friendships, fashion flashmob, by Simona Noroc & Claudiu Guțu
 • 18.30 – Zumba by Claudiu Guțu
 • 19-22.30 – Concerte Monokrom, Melting Dice, Amalia Gaiță și Blazzaj
 • 21.30 – Cursa Licuricilor, cu Alergotura

Fitt Corner

 • 10 – Cycling
 • 11.30 – Zumba
 • 12.30 – Bătaie cu baloane cu apă
 • 18 – Dj Kuky

Ateliere în parcare – Hotel Central

 • 10 – Kokedame, cu Facultatea de Horticultură și Silvicultură Timișoara
 • 10-20 – Expoziție proiecte menajare spații verzi urbane, Facultatea de Horticultură și Silvicultură Timișoara
 • 10-17 – Coșuri de nuiele pentru biciclete, cu Familia Perva
 • 10-17 – Flori de cânepă, cu Andrei Racu
 • 10-17 – ReciclArt, cu Junior Adventure și Gabi Muscan
 • 10-17 – Povești despre natură, cu Bufnițele
 • 10-12 – Activități pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, cu Direcția de Asistență Socială

Film în giratoriu

 • 10-13 – Filme pentru copii
 • 18-21 – Documentare
 • 21-23 – Filme pentru publicul larg

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Festivalul pietonilor și bicicliștilor la Timișoara, cu 50.000 de euro. Trei străzi circulate, închise pentru mașini și deschise pentru comunitate

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Anonim says:

  Circ pentru prosti ! De ce nu se organizeaza mizeriile astea in parcurile din oras ? Ai treaba in zona centrala nu se poate ca se scalambaie tot felul de aratari . In zona respectiva sunt 2 spitale de urgenta Municipal si Militar si nu departe Spitalul de coii chiar nici o somitate din primarie nu stie asta ? De ce dati autorizatii aiurea ? Accesul catre aceste spitale va fi ingreunat nu mai vorbim de disconfortul pacientilor.

  • IuliaK says:

   ” (…) se asigură în permanență accesul la Spitalul Municipal (prin Piața Mărăști) și la Spitalul Militar (prin intersecția Gh. Lazăr cu Gh. Dima respectiv pe linia de tramvai).”

 2. tibi says:

  Ati uitat sa puneti “TOATE IN PANDEMIE”, PROPAGANDISTILOR!!!!

 3. ionel says:

  Astea sunt ca orchestra de pe Titanic, scartzaie la viori in timp ce vaporul se scufunda. Plastice, zbantuieli, zumbe, scalambaieli, comunitate fantomatica (o fi, pentru unii… cat sa mascheze faptul ca pentru toata lumea – pas – nu prea mai intereseaza pe cineva sa se faca… nimic). Din ce a fost, in vremuri despre care unii nu isi mai aduc aminte, sau nu le-au prins, au extras si inca mai extrag fix partea de propaganda, rigipsul crapat care masca regimul – festivitati, stegulete, circ… in rest, s-a continuat si imbunatatit sistemul de furt pe spinarea cetateanului, de dusmanie pe oricine nu serveste intereselor vremelnice sau este vulnerabil sau nevoias, etc. Evident, acuma nu se mai “dă” nimic populatiei largi, privilegii, reduceri si imbuibari sunt o leapsă jucata in cerc inchis, and vine vorba de restul scot carticica dogmatica a economiilor la sange, pietei libere feroce, binelui comun care cere sacrificii, crize locale, regionale si planetare, tranzitii si reforme eterne si continue. Mai bagati o cheltuiala, un festival, o circareala… aplauze, omagii…

 4. toni says:

  Si cu ce ne alegem dupa aceasta actiune? Cu nimic, DoNimic!
  Daca pentru asta primaria a dat 50000 euro si nu s-au gasit bani pentru Festivalul Inimilor sau TimFloralis… Timisoara devine tot mai cenusie…

 5. A.P. says:

  ….”provideri de materiale sportive” ?! Numai pe mine ma dor urechile cand in loc de “furnizor” sau “distribuitor” in articole tot apar surprize in alte limbi? Mi se pare ca doar se incearca obtinerea unei modernism fals sau se ascunde o capacitate lacunara de exprimare. Nu avem pe cineva de la Litere care a studiat o leaca si poate da o mana de ajutor la redactie, va rog?

 6. emma says:

  gata, nu mai e pandemia secolului, cea in care mor milioane de oameni pentru ca eroii in halate albe sunt suprasolicitati?? sper sa ploua torential+

 7. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici