tion.ro Web analytics

Cheia succesului unei naţiuni este securitatea. Traian Băsescu a discutat cu studenţii la Timişoara despre problemele globale

Cheia succesului unei naţiuni este securitatea. Traian Băsescu a discutat cu studenţii la Timişoara despre problemele globale

<p>Tion: Traian Băsescu a discutat cu studenţii la Timişoara despre problemele globale</p>
Dacă aderarea la NATO asigură securitatea României, apartenenţa la Uniunea Europeană asigură prosperitatea acestui popor. Cuvintele îi aparţin fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, care s-a aflat joi în oraşul de pe Bega, pentru a dialoga cu viitorii politicieni sau analişti politici, studenţii facultăţii de profil din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, în cadrul unei conferinţe despre securitatea globală.
Scris de Marcel Hoster - Dacă aderarea la NATO asigură securitatea României, apartenenţa la Uniunea Europeană asigură prosperitatea acestui popor. Cuvintele îi aparţin fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, care s-a aflat joi în oraşul de pe Bega, pentru a dialoga cu viitorii politicieni sau analişti politici, studenţii facultăţii de profil din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, în cadrul unei conferinţe despre securitatea globală.

România a avut întârzieri mari în dezvoltare exact pentru că a dus lipsă de securitate, fiind la întâlnirea a trei mari imperii, iar aceasta a afectat decisiv istoria, a spus Băsescu.

„Am venit cu plăcere la voi, sunteți studenți de profil. Legat de Uniunea Europeană, cred că nu are nimeni răspuns încotro se îndreaptă. E un lucru pe care eu l-am spus, nu există un popor fericit fără securitate. Cheia evoluției unei națiuni este securitatea. România are, din păcate, experiență de insecuritate, noi ne-am aflat între trei imperii. Rămânerile în urmă ale României sunt datorate mai ales lipsei de securitate. Noi tot timpul am fost prin munți, prin păduri. Singurul moment când țara a avut și securitate a fost la întrarea în NATO. Eu pot să spun că am semnat intrarea în Alianţă. Securitatea (n.r. României) ne-o asigurăm prin NATO, iar prosperitatea prin apartenenţa la Uniunea Europeană. Dar este așa? Eu îmi pun această întrebare. Dacă luăm conferința de securitate de la Munchen, desfăşurată de curând, au fost câteva teme principale, dar niciuna nu s-a lăsat cu o concluzie clară. Au fost acolo şase sute de oameni, specialişti din toate domeniile, politicieni, şefi de stat. Conferinţa nu a dat niciun răspuns la problema Brexit, la relația dintre Bruxelles şi Washington, situaţia din Siria, Ucraina, problema terorismului, retragerea SUA din tratatul cu rachete sau acordul start 2. Cea mai importantă problemă a fost cea cu rachetele nucleare. Eu înţeleg Statele Unite, ei au semnat un acord cu Uniunea Sovietică, dar acum apare problema Chinei, un nou pol nuclear, iar ei nu fac parte de tratat. Hai să facem un tratat multilateral, o idee respinsă imediat de China”, a declarat Traian Băsescu.

O mare problemă a lumii actuale, a securităţii din Marea Neagră, nu a fost discutată decât tangenţial în cadrul conferinţei amintite, mai spune fostul preşedinte.

„Rusia a transformat Crimeea într-un portavion ticsit cu soldați și armament. Riscurile de la Marea Neagra nu au fost subiect de discuţie, doar Ucraina. Ruşii au flota de la Sevastopol, una învechită, care se liniștește de fiecare dată când apare în zonă distrugătorul american. Nu s-a încălcat niciodată tratatul de la Montreux, care prevede că o navă militară care nu aparţine ţărilor riverane nu poate sta mai mult de 20 de zile în Marea Neagră. Dar NATO a lucrat într-o manieră neprovocatoare, nu au încălcat tratatul. Aici este o zonă de echilibru aparent”, a mai declarat fostul preşedinte al ţării.

Traian Băsescu a vorbit şi despre situaţia Uniunii Europene. Conform politicianului, organizaţia are mari probleme, aceasta din cauza lipsei unui conducător de calitate. Cel mai bun exemplu asupra situaţiei actuale a UE este dat de migraţia venită din zona arabă, care a arătat că organizaţia nu a fost capabilă să-şi protejeze nici măcar propriile graniţe.

„UE, de zece ani nu-și rezolvă nicio problemă internă. Din lipsă de leadership. A fost un efort, vorbim de schimbarea tratatului Uniunii Europene, prin adoptarea schimbărilor din tratatul de la Lisabona. Acesta aduce o serie de îmbunătățiri democratice, Parlamentul European a primit putere. Zona Schengen are un comportament de țară unică. Dar ce frontieră e aia prin care au trecut zeci de mii de migranți. UE nu e capabilă să-și apere propriile frontiere. O altă problemă e identitatea europeană. Relațiile cu SUA, China, Rusia, acestea trebuie tratate în mod unitar. De ce e nevoie de o politică unitară europeană? Pentru că orice ţară membră singură nu contează, nu are putere în faţa unor negocieri”, subliniază Băsescu.

Tot legat de Uniunea Europeană, el a mai declarat că ţările bogate ar trebui să pună umărul la sprijinirea ţărilor mai „mici”.

„Noi vedem la televizor că au plecat din România 16.000 de medici, dar trebuie spus că au plecat 220.000 de ingineri. De aia ni se surpă autostrăzile. Nu e o demagogie ce spun eu acum, cei bogați trebuie să susțină costul echilibrării situației sociale în cadrul uniunii. Ei au beneficiat de tot acest personal calificat, gratis. Dar trebuie să înţeleagă că trebuie să contribuie şi ei financiar la succesul acestor ţări mai sărace. Este de datoria lor! Integrare totală, până vom fi statele unite ale Europei”, a mai subliniat politicianul.

Întrebat de studenţi ce viitor au tinerii în România anilor viitori, mai mult în glumă, Traian Băsescu a răspuns: „Ce viitor au tinerii? Cum le-o fi norocul!”.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  Mai multe orașe italiene populare în rândul turiștilor români, lovite de un val de căldură

  Ştiri din Timiș

  „Inovare accesibilă tuturor”, deviza Strategiei Smart City care va atrage fonduri și va moderniza serviciile publice din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  JAZZx 2022: trei zile în care marii artiști ai jazzului vin în Piața Victoriei din Timișoara

  Eveniment

  VIDEO. Percheziții în casele unor suspecți de trafic de minori, în Timiș. Au forțat două fete să se prostitueze

  Ştiri din Timiș

  Târg caritabil în Parcul Copiilor pentru Matteo, un băiețel cu boli grave care are nevoie de bani pentru terapii

  Ştiri din Timiș

  Au început în sfârșit reparațiile pe DJ691, drumul care duce din Dumbrăvița spre Lipova

  Ştiri din Timiș

  Iluminatul public stradal, modernizat și extins pe zeci de străzi din Timișoara

  Eveniment

  Un șofer beat și cu permisul suspendat a intrat cu mașina într-un autobuz, în Timiș

  Eveniment

  Tinerele implicate în accidentul cu migranți, de la Periam, arestate preventiv. Încercau să-i treacă ilegal granița

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici