Generația tânără se confruntă cu probleme care le pot afecta sănătatea mintală cauzate de factori sociali, economici și tehnologici. Acestea pot duce la anxietate, depresie, presiune școală, bullying, dificultăți în relațiile cu cei din jur și o adaptare dificilă la medii sociale noi.
Rețelele sociale și mass-media, care promovează idealuri nerealiste, au avut un impact negativ asupra imaginii corporale în rândul tinerilor și pot duce la stări de anxietate sau chiar bulimie. O altă problemă prezentă în această perioadă este consumul de substanțe, care are un efect puternic asupra sănătății mintale și fizice a tinerilor.
Activitățile dedicate tinerilor, organizate de Asociația LOGS, încep din iulie și vor continua până în luna octombrie a acestui an. Sunt așteptați cel puțin 300 de tineri, în special cei din comunități defavorizate.
„Cel puțin 300 de tineri vor primi resurse pentru a face față mai bine stresului și presiunilor vieții moderne, alături de 3 experți în sănătate mintală din Timișoara prin ateliere de self-care, excursii în natură și terapie prin artă și meditație. Tinerii vizați sunt atât localnici, dar și tineri migranți și refugiați care spun Timișoarei acasă”, a declarat Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS.
Alături de aceste activități, asociația va crea o campanie de conștientizare și informare cu privire la importanța sănătății mintale a tinerilor. Daiana Iurescu, project manager la Asociația LOGS, anunță că vor fi împărțite pliante care conțin sfaturi și resurse utile pentru gestionarea stresului și îmbunătățirea stării mintale a tinerilor, alături de 50 de postere afișate în mai multe locații din oraș.
Va începe și o recrutare pentru 10 voluntari, care vor asista tinerii pe parcursul activităților. După perioada de formare, fiecare voluntar va beneficia de o bursa de sprijin în valoare de 1.000 de ron pentru realizarea a stagiului de voluntariat de 60 de ore.
Proiectul implică șase parteneri locali: Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, FITT – Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara, Liceul Teoretic “Vlad Țepeș” din Timișoara, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Superhumans.
Proiectul este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Formularele de înscriere la activitățile gratuite se găsesc AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!