tion.ro Web analytics

Amenzi pentru timisorenii care nu-si sterilizeaza cainii si... pisicile

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Timişorenii care nu îşi sterilizează câinii riscă amenzi între 500 şi 1.000 de lei, ba mai mult, autorităţile locale propun sancţiuni şi în cazul proprietarilor de pisici. Prevederile apar într-un proiect de regulament pentru gestionarea animalelor de companie care urmează să fie supus spre aprobare joi în Consiliul Local Timişoara. Oficialii din conducerea primăriei spun însă că pisicile au apărut în proiect... din greşeală.
Scris de A. Strugariu - Timişorenii care nu îşi sterilizează câinii riscă amenzi între 500 şi 1.000 de lei, ba mai mult, autorităţile locale propun sancţiuni şi în cazul proprietarilor de pisici. Prevederile apar într-un proiect de regulament pentru gestionarea animalelor de companie care urmează să fie supus spre aprobare joi în Consiliul Local Timişoara. Oficialii din conducerea primăriei spun însă că pisicile au apărut în proiect... din greşeală.

Potrivit proiectului de regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân şi a animalelor de companie afişat pe site-ul Primăriei Timişoara, „sterilizarea este obligatorie pentru toti câinii şi felinele cu şi fără stăpâni de pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara”. Există totuşi câteva excepţii. Vor scăpa de sterilizare femelele care se află în perioada de alăptare, câinii revendicaţi, cu obligaţia depunerii unui angajament ferm, sub semnătură privată, de sterilizare a câinelui revendicat şi prezentarea unei dovezi în acest sens, în termen de 15 zile de la data revendicării, animalele a căror stare de sănătate nu permite efectuarea acestor intervenţii chirurgicale (lucru care trebuie certificat de un medic veterinar), câinii utilitari şi câinii/felinele de rasă.

Se dă şi un termen pentru efectuarea operaţiunilor de sterilizare. Deţinătorii de animale de companie vor avea obligaţia „să sterilizeze câinii şi pisicile fără rasă sau metisaţi (prin încrucişarea de două rase sau a unui câine/ pisică de rasă cu unul fără rasă) pe care îi deţin, în termen de 6 luni de la data întrării în vigoare a prezentului regulament”, se arată în proiect.

Şi în acest regulament apar restricţii cu privire la numărul de animale care pot fi deţinute. De exemplu, la casă, în gospodăriile individuale, nu pot fi ţinute mai mult de patru animale de companie, doi câini şi două pisici, fără plata unei taxe anuale care urmează să fie stabilită de Consiliul Local Timişoara. De această taxă ar urma să fie scutiţi timişorenii care au câini şi pisici de rasă, care au canise etc. Deşi se vorbeşte despre o taxă pentru cei care deţin mai mult de patru animale, în noul proiect sunt prevăzute amenzi între 800 şi 1.000 de lei pentru timişorenii care locuiesc la casă şi cresc mai mult de doi câini şi două pisici.

Există reguli stricte şi în cazul firmelor şi instituţiilor publice. La sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale şi ale instituţiilor de stat sau private nu pot fi ţinuţi mai mult de trei câini de pază şi nu fără asigurarea unor boxe sau ţarcuri pentru închiderea patrupedelor pe timp de zi sau pe perioada desfăşurării activităţii şi a unei împrejmuiri corespunzătoare a spaţiului de pază, pentru a preveni accesul liber al acestora pe domeniul public pe timpul nopţii. Deţinerea unui număr mai mare de trei câini se va face doar cu acordul expres al serviciilor de specialitate din cadrul primăriei.

Autorităţile locale vor să modifice şi Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor în Timişoara. Vor să introduc noi sancţiuni la capitolul care reglementează deţinerea animalelor de companie.

Astfel, pentru „nesterilizarea de către deţinători sau proprietari, a câinilor şi pisicilor cu stăpâni, fără valoare chinologică/felină (fără rasă determinată sau metisaţi) din gospodăriile individuale, instituţii de stat sau private de pe raza municipiului Timişoara” vor fi prevăzute amenzi între 500 şi 1.000 de lei. Sancţiunile se vor aplica după ce trece perioada de conformare de şase luni, dacă aleşii locali vor aproba noul regulament.

Oficialii municipalităţii vor să le vină de hac şi celor care golesc cutiile cu pungi pentru dejecţiile animalelor de companie care sunt amplasate prin oraş, mai mereu goale. Persoanele care îşi însuşesc mai mult de trei pungi din cutiile puse de dispoziţie de primărie riscă amenzi între 50 şi 100 de lei. Tot astfel de sancţiuni riscă şi timişorenii care îşi înstrăinează animalele fără să anunţe la primărie, „fără transcrierea proprietăţii”.

Deşi în întregul proiect de regulament privind gestionarea animalelor de companie se vorbeşte atât despre câini cât şi despre pisici, primarul Nicolae Robu susţine că felinele au apărut… dintr-o greşeală în acest document. La fel, viceprimarul Dan Diaconu afirmă că pisicile nu ar fi trebuit să apară în noul regulament şi că vor fi eliminate prevederile care fac referire la feline.

Vedeţi în ataşament regulamentul propus de Primăria Timişoara!

Aveti mai mult de doi caini si doua pisici la casa? Veti plati taxa la primarie!

Solutiile primarului in problema cainilor fara stapan: sterilizare, taxe, amenzi si… export

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  Explozie într-un bloc de garsoniere din Lugoj. O tânără a suferit arsuri pe brațe

  Capitala Culturala

  Ziua Copilului, sărbătorită și la Muzeul Național de Artă din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se poate circula din nou pe pista de biciclete care duce spre sârbi

  Ştiri din Timiș

  Inspectorii Primăriei Timișoara, în vizită la Casa Mühle. Ce au constatat

  România

  Reguli noi pentru RCA: constatarea amiabilă se va putea face și electronic

  Ştiri din Timiș

  Poliția Locală a descins în Piața Verde din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  „Șantiere curate”, un proiect de hotărâre propus de consilierii USR Timișoara

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Miele Timișoara aniversează patru ani cu o creștere a vânzărilor. Espressoarele de cafea, tot mai căutate

  Ştiri din Timiș

  Weekend dedicat copiilor, la Iulius Town, cu Gașca Zurli, desene pe asfalt, facepainting și premii surpriză

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Zona Gării de Sud, verificată de polițiștii locali, jandarmi și cei de la salubrizare

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici