tion.ro Web analytics

Compasiunea se învață și este o superputere

De Lavinia Bratu
Reactualizat la:

Compasiunea se învață și este o superputere

foto: Pixabay
Reactualizat la:
Manifestarea compasiunii poate remodela tiparele emoționale, modulează emoțiile negative, acționând la nivelul sistemul limbic, corelând rețele interneuronale între acesta și neocortex. În neuroștiință acum nu se mai vorbește despre sinapse interneuronale, acum vorbim despre rețele interneuronale la nivelul creierului. Iar neurogeneza este revelatoare ca și proces, ne dă speranțe în tot ce ne propunem a construi în viețile noastre.
Scris de Lavinia Bratu - Manifestarea compasiunii poate remodela tiparele emoționale, modulează emoțiile negative, acționând la nivelul sistemul limbic, corelând rețele interneuronale între acesta și neocortex. În neuroștiință acum nu se mai vorbește despre sinapse interneuronale, acum vorbim despre rețele interneuronale la nivelul creierului. Iar neurogeneza este revelatoare ca și proces, ne dă speranțe în tot ce ne propunem a construi în viețile noastre.

Când mă gândesc că, acum 20 de ani – pe când studiam la prima mea facultate absolvită, cea de biologie -, am învățat despre neuroni că nu se regenerează și nu există proces de refacere neuronală. Iar astăzi, lumea este exact la polul opus, în această direcție… Poți învăța orice-ți propui și la 80 de ani – o limbă străină, să cânți la pian sau să iubești, dacă nu ai făcut-o până atunci. Noi rețele interneuronale se construiesc în creier și prelungesc chiar viața…

Mă supăr, ce fac? Încerc să stăpânesc „șuvoiul” ce vine. Pot să mă înfrânez, dar și mai bine ar fi să am o formă de compasiune – mă pun și mă rog / gândesc pozitiv pentru cei suferinzi. Dezvolt o relație, exact asta pot să fac! De ce? Pentru că nivelul de compasiune reduce nivelul de inflamație al organismului. Pot face orice doresc însă, să nu uit de acest ”tratament”. Cu acțiune asupra genelor, am șanse mari prin acest comportament conștient inserat să fac nivelul de interleukine să scadă.

Dacă bolnavii sunt iubiți de cei care-i îngrijesc se vindecă mai repede. Empatia doctorului asupra pacientului său accelerează procesul de vindecare al acestuia… Și sunt doar două exemple pe care cu toții le cunoaștem!

Putem să-i facem pe oameni să devină mai empatici?

Da, emoțiile pozitive, dragostea și compasiunea pot fi învățate exact așa cum înveți orice alt lucru nou. Starea de compasiunea schimbă rețelele neuronale, modul și ritmul în care se formează conexiunile cerebrale. Monitorizarea cerebrală demonstrează cum se reorganizează activitatea cerebrală, cum se schimbă legăturile neuronale, iar odată cu aceasta se schimbă modul în care percepem lumea.

Empatia este o calitate umană.

Creierul lucrează intens să înțeleagă altă persoană. Dacă sunt dispus să mă deschid celuilalt, creierul formează noi rețele neuronale, pentru a putea să-l înțeleg pe celălalt. Iar aceasta se întâmplă fără ca eu să fii trăit așa ceva vreodată. Neuronii oglindă… Așa ne-a făcut Dumnezeu, ”să pot permanent a-l vedea și a-l înțelege și pe celălalt, la fel de bine ca și pe mine.”

Studii asupra impactului pe care îl are manifestarea compasiunii asupra sănătății, au pus în evidență îmbunătățiri considerabile în ce privește:

• Bolile cerebrovasculare

• Hipertensiune arterială

• Funcții imunitare

• Funcții endocrine

• Cancer

• Gestionarea în stări de stres

• Boli coronariene

• Calitatea motricității

• Depresie

• Anxietate

• Dependență de substanțe

• Instabilitate maritală.

Un studiu realizat la Universitatea Harvard (în urmă cu 30 de ani!), a avut ca și scop efectul resimțit în noi, în funcție de ce privim, de informația pe care o percepem la un moment dat.

– O parte dintre participanții la studiu au privit un film cu Maica Tereza. În aceste imagini, este surprinsă aplecarea asupra bolnavilor și mângâierea lor, de către Maica Tereza.

– Ceilalți participanți priveau un film cu naziști și ce s-a petrecut în acea perioadă de timp.

Primul lot de participanți au avut un nivel crescut de anticorpi în urma vizionării filmului. Compasiunea manifestată prin această simplă acțiune de vizionare a unui film, crește nivelul de imunoglobuline A măsurat din salivă. Da, nivelul a crescut semnificativ!

Când ajuți semenii tăi, tu ești primul care te însănătoșești!

Manifestarea compasiunii, afecțiunii, atingerea celuilalt, mângâierea celor din preajma noastră – cu vorba sau prin atenția noastră -, fac bine în primul rând persoanei care manifestă acest gest, mai apoi celor asupra cărora ne manifestăm.

Să ne rugăm să ne facem buni, și nu să ne facem bine!

BUNI să ne rugăm A FI!

www.laviniabratu.ro

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Sorelu says:

  Chiar mi-a placut articolul. Asta e o necesitate stringenta a zilelor de acum. Ma straduiesc ( pe cat pot 🙂 ) in directia descrisa aici.

  Cred ca orasul nostru ar avea nevoie de actiuni concrete in directia asta, deoarece nivelul general de hating, neincredere, ignoranta si proiectii negative macina “spiritul” orasului. Cei care simt aceasta necesitate ar trebui sa se adune si sa realizeze actiuni in mod coordonat, actiuni care sa fie cunoscute intr-un cadru cat mai larg.

 2. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Pașii de urmat la infectarea cu Covid-19, în funcție de simptomele apărute

  Mapamond

  VIDEO. Un diamant negru despre care se crede că provine din spațiu, scos la licitație. Are 555,55 de carate

  Ştiri din Timiș

  Peste 17.000 de timișeni angajați în 2021 prin ANOFM. Locurile de muncă vacante

  România

  Vremea se încălzește treptat. În vest sunt așteptate temperaturi de până la 6 grade în timpul zilei

  Ştiri din Timiș

  „Când și cum am simțit acel lucru pentru România”. UVT a premiat câștigătorii concursului

  Sănătate

  Coronavirus, 22 ianuarie: Peste 19.000 de cazuri în România. În Timiș sunt 1.420 de infectări din 3.672 de teste

  Sănătate

  Rata de infectare cu Covid-19 a trecut de 10 în Timiș. Situația pe localități

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.200 de mașini abandonate pe străzile Timișoarei au fost ridicate de proprietari după somațiile Poliției Locale

  Ştiri din Timiș

  Săptămână cu prezență fizică a elevilor în școlile din Timiș. Rata de ocupare a paturilor Covid este 21,7%

  Ştiri din Timiș

  Oamenii Timișoarei. Despre cei care „au construit orașul și i-au conferit o coeziune și un spirit specific”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici