Parlamentul a adoptat o lege potrivit căreia toți producătorii de alimente de pe piața din România vor trebui să limiteze drastic cantitatea de acizi grași trans nesaturați din produse. Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, ele având un impact negativ și accelerând bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, boala Alzhaimer etc.
Măsura va intra în vigoare în 1 aprilie 2021, după cum prevede și o directivă europeană în acest sens. Ea vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, chipsurile, mâncarea semi-preparată ori cea de tip fast-food, supele la plic, popcornul etc.
Legea adoptată pe data de 28 iulie 2020 de Parlament a fost inițiată de senatorul USR Adrian Wiener, care este și medic. Ca urmare a acestei legi, cantitatea de grăsimi procesate trebuie să se limiteze la maximum 2 grame la 100 grame de grăsime din conținutul produselor. Restricția se va aplica și produselor alimentare provenite din țări terțe și din alte state membre UE.
„Este poate cea mai importantă inițiativă legislativă destinată prevenției în România. E un pas uriaș spre civilitate alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere. Legea a stat blocată peste 3 ani în sertarele comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, la comanda reprezentanților industriei alimentare și în dispreț față de interesul public”, declară inițiatorul legii, medicul și senatorul USR Adrian Wiener.
[relatedArticles]
Trimite articolul
XO sa ajungi sa faci contrabanda cu carnati, sunca si shaorma doar ca ai o mancare calumea, fara restrictii.
Nu va atingeti de shaworma ca vom porni o revolutie mai mare ca cea din ’89.