tion.ro Web analytics

Ești perfecționist?

Reactualizat la:

Ești perfecționist?

<p>foto: Lavinia Bratu</p>
Reactualizat la:
Ai putea crede despre perfecționism - fără să te gândești prea mult -, ca la ceva folositor. Te poți gândi că oamenii care-și doresc să facă lucruri mărețe sunt conștiincioși, perfecționiști, iar această atitudine i-ar putea ajuta să fie mai spornici în lucrarea lor. Ei bine, după ce vei citi acest articol, poate te mai gândești. Poate că e timpul să înțelegi cu adevărat ce înseamnă ”a fi perecționist”.
Scris de Lavinia Bratu - Ai putea crede despre perfecționism - fără să te gândești prea mult -, ca la ceva folositor. Te poți gândi că oamenii care-și doresc să facă lucruri mărețe sunt conștiincioși, perfecționiști, iar această atitudine i-ar putea ajuta să fie mai spornici în lucrarea lor. Ei bine, după ce vei citi acest articol, poate te mai gândești. Poate că e timpul să înțelegi cu adevărat ce înseamnă ”a fi perecționist”.

Îmi amintesc de mine și-mi vine să râd… Îmi închipuiam că sunt o persoană perfecționistă și mă mândream cu asta ca și când aș fi avut vreo virtute. Nici pe departe lucrurile nu sunt așa. Ar fi bine să înțelegi că perfecționismul nu e același lucru cu strădania de a fi bun în ceea ce faci. A fi perfecționist este mai degrabă nevoia de a face lucrurile cât mai aproape de perfect, pentru a fugi de rușinea sau învinuirea pe care ți-ar putea-o aduce ceilalți. Da, este o atitudine defensivă, care nu duce sub nici o formă spre armonie și echilibru.

M-am trezit după 35 de ani – târziu am făcut-o, știu! – că, ceva nu funcționează bine în toată strădania mea de a fi bine. Pierdeam enormă energie și nu știam pe unde! M-am trezit citind-o și pe Brene Brown, în acele capitole ale cărților ei în care explică atât de firesc cum stă treaba cu perfecționismul. M-am trezit! Mi-am dat seama cât de mult m-am chinuit cu această atitudine, clădind prin perfecționism un zid de două tone în jurul meu. Credeam că zidul mă va proteja, dar el nu făcea altceva decât să mă lase să mă ascund și să nu mă las văzută de ceilalți, exact așa cum sunt. Credeam și făceam pe ”perfecta”, iar eu eram ”vai de capul meu”. Adică, eram nefericită, neîmplinită și parcă nu aveam o cadență a vieții, un ritm…

Perfecționismul nu înseamnă nici auto-perfecționare, nici progres al ființei. Este doar încercarea de a obține aprobarea și validarea celor din jurul tău. La mine, este clar de unde a pornit: când eram mică, primeam laude la reușite de tot felul. Fie câștigam vreo probă la înot, fie luam un premiu, fie mă supuneam regulilor… Iată cum am obținut în timp un sistem de valori și credințe care ar putea suna cam așa: ”Eu sunt egal cu reușitele, cu performanțele mele. Sunt ceea ce am realizat.”

Iată cum am descoperit că perfecționismul nu-mi face bine. Eram centrată pe exterior, pe ce spun ceilalți despre mine, ce cred ei, asta era important. Mizam pe aparențe și nu pe esența interioară. Acțiunile mele nu erau intrinseci, cum e firesc. Astfel, intram în disonanță cu capacitatea mea de împlinire. Făceam cele mai intense acțiuni pentru ceva din exterior și nu pentru mine, cu adevărat.

Unde poate duce perfecționismul? Pot începe stările de anxietate, depresie, izolare, dependențe, frica de orice înseamnă nou. Te înconjuri de teama de eșec, frica de a face greșeli și de a nu mai fi acceptat de ceilalți. Ți-e frică permanent că nu te ridici la nivelul așteptărilor celor din jurul tău. Aceste frici, precum și cea de a fi criticat ”te vor ține permanent departe de arenă”, cum spune Brene. Ți-e teamă să trăiești în propria ta viață!

Ce eliberarea am căpătat când am realizat că nu voi putea controla niciodată percepția pe care o au alții despre mine, oricât de mult timp și energie aș risipi încercând. De câte ori nu mi-am spus: ”Nu ești suficient de bună”, Eu sunt de vină, ”Nu am făcut cum trebuia”… Iar aceste gânduri mi-au creat dependență. Acea dependență de a mă strădui a face mai bine data viitoare, dar nu oricum, ci perfect! De ce? Ca să fie pe plac celorlalți și să primesc validarea lor.

”Nimic nu mi-a transformat viața într-o mai mare măsură decât conștientizarea faptului că e o pierdere de timp să-mi judec propria valoarea, cântărind reacțiile celor din tribună. Cei care mă iubesc și care vor fi alături de mine, indiferent de ce se întâmplă, sunt atât de aproape, încât e suficient să întind mâna, ca să-i pot atinge”, Brene Brown.

Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.

 

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Un nou val de români, la intrarea în ţară prin Nădlac II
  Aglomeraţia a cauzat creşterea timpului de aşteptare pentru tranzitare la peste cinci ore, iar în 24 de ore au venit deja în ţară aproape 6.000 de persoane.

  Eveniment

  Șofer beat prins de polițiști la volan, în Timiș. A fost și amendat pentru că a încălcat Ordonanța Militară
  Dosar penal pe numele unui bărbat de 44 de ani, în județul Timiș. El este cercetat penal după ce a fost prins de polițiști că a urcat beat la volan. Mai mult, a fost și amendat pentru că a încălcat restricțiile impuse prin Ordonanță Militară.

  Sănătate

  Ordonanța 4 obligă Primăria Timișoara să dezinfecteze peste 4.000 de blocuri și să le doteze cu dozatoare
  Este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, dar Ordonanța 4 citită duminică seară de ministrul Marcel Vela obligă primăriile să pună soluții dezinfectante în blocurile din oraș și să le doteze cu dozatoare pline. Vorbim despre peste 4.000 de blocuri.

  Eveniment

  Șofer beat, fără permis, prins de polițiști cu focuri de armă, la Recaș
  Urmărire a polițiștilor, în noaptea de duminică spre luni, la Recaș. Oamenii legii au fost nevoiți să tragă patru focuri de armă pentru a prinde un șofer care circula beat și fără permis. Individul nu avea, bineînțeles, nici declarație pe proprie răspundere și nici adeverință de la angajator.

  Sănătate

  Dominic Fritz: Ajunge! Românii nu sunt niște copii mici care trebuie feriți de adevăr!
  Candidatul USR la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, a postat un mesaj dur pe pagina sa de Facebook, el acuzând autoritățile pentru decizia de a nu mai raporta numărul de îmbolnăviri cu coronavirus în fiecare județ. El susține că, deși decizia a fost luată pentru a nu crea panică, efectul a fost invers, și dă exemplul altor țări care nu au suprimat aceste informații.

  Sănătate

  VIDEO Pandemie cu paranghelie! Un timișorean a făcut grătar pe balcon și a pus Imnul României în boxe
  Timișorenii petrec și în izolare! Cu toate că nu a putut ieși la iarbă verde, un bărbat n-a renunțat la grătarul de duminică, așa că l-a scos pe balcon. Iar carnea care a început să sfârâie a fost „asezonată” cu muzică dată la maximum. Vecinii lui au fost nevoiți să asculte și Imnul României. 4

  Sănătate

  România: 44 de persoane cu COVID-19 au murit
  Grupul de Comunicare Strategică a comunicat decesul cu numărul 44 în România, al unei persoane infectate cu COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 74 de ani din județul Satu Mare. 1

  Sănătate

  Piața online disponibilă pentru producătorii locali și clienții din județul Timiș
  Inițiativă practică din partea Grupului de Acțiune Locală Timișul de Centru. Reprezentanții GAL anunță deschiderea unei piețe online destinată producătorilor locali, dar și clienților din județ.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.