tion.ro Web analytics

Atenție la consumul de zahăr!

De Lavinia Bratu
Reactualizat la:

Atenție la consumul de zahăr!

foto: Pixabay
Reactualizat la:
Glucoza este sursa principală de energie pentru celulele tale. Creierul este format din neuroni, a căror sursă de energie este glucoza, acesta fiind principalul consumator și cel mai solicitant organ al sursei de energie. Funcțiile creierului - procesele cognitive, gândirea, memoria, învățarea, limbajul etc. - sunt strâns legate de nivelul de glucoză din sânge și cât de eficient creierul folosește această sursă de combustibil.
Scris de Lavinia Bratu - Glucoza este sursa principală de energie pentru celulele tale. Creierul este format din neuroni, a căror sursă de energie este glucoza, acesta fiind principalul consumator și cel mai solicitant organ al sursei de energie. Funcțiile creierului - procesele cognitive, gândirea, memoria, învățarea, limbajul etc. - sunt strâns legate de nivelul de glucoză din sânge și cât de eficient creierul folosește această sursă de combustibil.

Deși creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa, prea mult din această sursă de energie poate avea consecințe nefavorabile. Când consumi zahăr, se activează receptorii limbii și un mesaj este trimis creierului. Acest semnal indus de zahăr stimulează eliberarea de dopamină în nucleul accumbens, activarea sistemului de recompensă a creierului. Consumul regulat de zahăr poate schimba disponibilitatea receptorilor de dopamină atât în ​​nivelul creierului central, cât și în cortexul frontal. În timp, poate duce la semnalizarea prelungită a nevoii de dopaminei și la o excitare mai intensă a căilor de recompensă ale creierului. Astfel, acesta devine tolerant la zahăr și este nevoie de mai mult, tot mai mult pentru a atinge același „nivel ridicat de zahăr și de satisfacție”.

„Zaharul alb este dulce, este delicios, este bun si totusi este un drog!” – Dr. Llaila O. Afrika

Cercetările sugerează că o dietă abundentă în glucoză, crește rezistența la insulină. Nivelul ridicat de glucoză din sânge e asociat cu un risc mai mare de a dezvolta boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer. În exces, se formează radicali liberi în membrana creierului. Acești radicali liberi împiedică celulele nervoase să transmită reciproc și în mod eficient semnale. Consecințele acestui fapt pot include scăderea proceselor cognitive și incapacitatea de a ne regla stările de spirit. Glicemia crescută se leagă de proteine, într-un proces numit glicare. Proteinele glicate sunt asociate cu o producție crescută de radicali liberi, nedoriți la nivelul organismului. Aceștia afectează grav starea de sănătate, în timp.

În orice caz, dacă nu există suficientă glucoză în creier, neurotransmițătorii nu pot fi produși cu ușurință și comunicarea dintre neuroni poate fi afectată. Când există un nivel scăzut de glucoză în sânge (hipoglicemie), aceasta poate duce la pierderea de energie pentru funcția creierului și este, de asemenea, legată de atenția slabă și funcția cognitivă afectată.

Dr. Robert H. Lustig, doctor ”American endocrinology” în cadrul Universității din California – San Francisco (UCSF), afirmă că efectele nocive ale zahărului constituie o criză a sănătăţii publice.

„Când este vorba de crize ale sănătăţii publice este nevoie de decizii mari. Tutunul şi alcoolul oferă un exemplu excelent. Am făcut o alegere conştientă că nu putem renunţa la ele, dar am decis să limităm consumul lor. Cred că zahărul trebuie tratat exact la fel”, spune Lustig.

Ce să faci oare, cu toate aceste informații? Ar fi bine să conștientizezi nevoia de echilibrul și cumpătare, în ce privește consumul de zahăr. Mai exact, care este cantitatea de carbohidrat din dieta ta și care este calitatea acestuia. Una este să consumi o banană, alta e să mănânci napolitane!

Un experiment realizat pe copii școlari, a evidențiat un procent de 10-30% a coeficientului de inteligență mai ridicat la cei cărora nu le este administrat zahărul în alimentație, față de cei care aveau această libertate sau opțiune înșelătoare. O libertate care fură din acuitatea, atenție, putere de concentrare și buna dezvoltare cognitivă a copiilor.

”Nu mâncaţi zahăr. Dacă trebuie, încercaţi să-l menţineţi la un nivel minim.. Eu aşa îmi trăiesc viaţa: mă feresc de zahăr.” Acesta este îndemnul lui Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard şi totodată directorul Beth institutului Israel Deaconess Cancer Center.

Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.

[relatedArticles]

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Paul says:

    Ziceti adevarul doar partial. Zaharul alb (tos) prelucrat chimic este cel daunator fiindca este calorie goala cu 0 valoare nutritionala.

    Zaharul brun in forma neprelucrata (consumat moderat) din contra, aduce o cantitate semnificativa de minerale si oligoelemente esentiale proceselor cognitive, psiho-neuronale si hormonale fiind deosebit de nutritiv alaturi de cacaoa naturala. Sa nu ma vorbim de fructoza si carbohidrati, zahar in forma naturala, indispensabil. Sunt siderat sa aud ca un lector universitar debiteaza asemenea imbecilitati.

    Si adevarul este ca glucidele sub orice forma sunt ele prezente (fructoza, carbohidrat) trebuie arsa zilnic prin miscare intensiva si sport doar asa este utilizata de organism, fiindca astfel incepe sa se depoziteze sa se adune si devine toxica si ataca celulele, sedentarimul fiind cap de lista la motivele instalarii diabetului, nu, vezi Domne, glucidele in sine.

    • Lavinia says:

      Dacă am putea cuprinde tot adevărul într-un simplu articol, ce bine ar fi! E prea amplu subiectul de față, să fi putut a reuși asta… Mulțumesc pentru înțelegere și completare! Toate cele bune!

  2. Cele mai noi știri

    Utile

    Lucrări Aquatim în Timișoara și alte trei localități din Timiș

    Eveniment

    Primăria din Coșteiu se va ocupa de înmormântarea celor două persoane înecate duminică în râul Timiș

    Ştiri din Timiș

    Florin Piersic revine la Timișoara cu primul spectacol după pandemie

    Eveniment

    Șofer beat și drogat prins de polițiști la volan, la Timișoara. Consumase amfetamină și canabis

    Eveniment

    FOTO. Un bărbat și o femeie, căutați de scafandrii de la ISU. Au intrat în râul Timiș să se răcorească și nu au mai ieșit la mal

    Eveniment

    Tânăr drogat prins de polițiști la volan, în Timiș

    Eveniment

    Zeci de șoferi au rămas pietoni în Timiș, sâmbătă. Tânăr depistat pozitiv la canabis

    Eveniment

    Razie a polițiștilor și jandarmilor la Dub Camp România și Eco-Friendly Experience. Amenzi de aproape 10.000 de lei

    Eveniment

    Bătrân bătut și tâlhărit în propria casă. Hoții i-au furat două șunci și o drujbă

    Sănătate

    Intoleranța la gluten, diferită de alergia alimentară la grâu. Cum se deosebesc

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici