Eurodeputații au salutat propunerea de încetare a focului pe o perioadă de 30 de zile, făcută pe 11 martie. Aceștia așteaptă ca și Rusia să fie de acord și astfel să înceteze orice atac asupra civililor, infrastructurii și teritoriului Ucrainei.
În urma schimbării poziției SUA cu privire la războiul de agresiune al Rusiei, UE și statele sale membre se declară „principalii aliați strategici ai Ucrainei” care „trebuie să își mențină rolul de cel mai mare donator al acesteia”.
Pentru a descuraja continuarea agresiunii Rusiei, Parlamentul afirmă că UE trebuie să contribuie la garanții solide de securitate pentru Ucraina. Țara trebuie să fie capabilă să respingă acorduri pripite care îi slăbesc securitatea pe termen mediu și lung și care riscă să supună Ucraina și alte țări din Europa unei noi agresiuni a Rusiei.
Securitate în Ucraina
Pentru a susține dreptul Ucrainei la autoapărare, UE și statele membre trebuie să își sporească în mod semnificativ sprijinul atât de necesar acordat Ucrainei.
Potrivit Parlamentului European, pentru a obține pacea și stabilitatea în Europa, UE trebuie să sprijine Ucraina și să devină ea însăși mai rezilientă.
Așa-numita „Carte albă” privind viitorul apărării europene, pe care Comisia și Înaltul Reprezentant urmează să o prezinte săptămâna viitoare, ar trebui să prezinte propuneri concrete Consiliului European pentru a permite „eforturi cu adevărat revoluționare” și acțiuni „similare celor utilizate în perioade de război”, susțin deputații, salutând și planul ReArm, recent anunțat.
Rezoluția afirmă că „Europa se confruntă în prezent cu cea mai profundă amenințare militară la adresa integrității sale teritoriale de la sfârșitul Războiului Rece”, și invită statele membre, partenerii internaționali și aliații NATO să ridice toate restricțiile privind utilizarea sistemelor de arme occidentale livrate Ucrainei împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei.
Tot în rezoluție este menționat faptul că „Rusia – sprijinită de aliații săi Belarus, China, Coreea de Nord și Iran – este cea mai semnificativă amenințare directă și indirectă la adresa UE”.
Deputații subliniază modul în care acțiunile și declarațiile recente ale administrației Trump au sporit îngrijorarea cu privire la viitoarea poziție a SUA față de Rusia, NATO și securitatea europeană, și condamnă ferm amenințările SUA la adresa Groenlandei.
În acest context, Parlamentul subliniază că eforturile de apărare ale UE „nu pot rămâne limitate ca dimensiune, fragmentate ca domeniu de aplicare și îndelungate în ceea ce privește livrarea”. Deputații cer eforturi sporite în domeniul militar, dar și în sectoarele industrial, tehnologic și al informațiilor.
Pregătiți pentru situații militare extreme
Textul afirmă că UE trebuie „să accelereze procedurile” în cazul războaielor sau al altor crize la scară largă, iar statele membre să decidă cu privire la o viziune unitară și clară pe termen lung pentru industria europeană de apărare.
Totodată, rezoluția solicită o creștere semnificativă a achizițiilor comune de echipamente din statele membre ale UE.
Parlamentul avertizează că, fără o creștere substanțială a investițiilor, obiectivele de securitate și apărare ale UE nu vor fi atinse nici pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, nici pentru îmbunătățirea securității europene comune.
Rezoluția a fost adoptată cu 419 voturi pentru, 204 împotrivă și 46 de abțineri.
Trimite articolul
Xcred ca e clar acum de ce trebuia eliminat singurul candidat care a vorbit doar despre pace. cui nu-i e inca clar… nu-i va fi niciodata, poate sa se ofere voluntar, sa-si doneze averea, ar fi pacat sa nu participe la planurile “pro europene” cu trup si… bani. ca suflet si minte de unde.
-
Vorbesti de candidatul ,care spunea sa cedam teritorii, daca dusmanul le cere?Sigur era pace,ne preda rusilor cu zambetul pe buze,
-
HE, he! Subscriu, Clau!
-
pastilele gogu nu uita pastilele
-
Mai Zzzz, iar scrii doar pentru tine? Se pare ca iti plac monologurile@!
-
-
-
tu neimportant esti alt spalat pe creier, probabil ca nu ai trait in comunism atunci cand ora exacta era stabilita de la moscova.
-
Prietene tu nu sti e vorbesti, comunismul este copil mic fata de ce o sa vina…
-
ce o sa vina Mama Omida? in cel mai rau caz razboi nuclear, ca si asa stau degeaba focoasele alea, se invechesc, caz in care Gerogescu al tau ce putea sa faca? o cupola deasupra Romaniei? ca esti neutru sau implicat direct, cand vezi ciuperca e game over
-
-
Este clar ca se vrea razboi generalizat in intreaga europa, care in final va duce la distrugerea uniunii
-
Cine vrea razboi?Explica-ne.Fara teorii ale consipiratiei .Te rog.
-
producatorii de armament & friends ?
-
Zzzz, intrebi sau raspuzni, ca nu se intrevede retorica! 😀 Esti ca ceata, mai!
-
-
Cetățenii Ue poate au alta părere… Ce om normal la cap ar vrea sa se extindă războiul?!
Dupa Ucraina ar urma alte tari,am fost cu rusii ani de zile si se stie cum sa trait,tot blocul estic a fost jalnic.Toti vecini Rusiei fug de ei.
-
dap, problema e ca nicio tara putere nucleara nu poate fi invinsa intr-un razboi, eventual toti participantii sunt invinsi. ai inteles, sau ai nevoie de detalii?
-
nu, el si alti imbecili ca el o tot tin cu aia cu “dati crimeea inapoi”, “ucraina in nato”, povesti din astea cretine
-
Serios ? Vietnam, Afganistan, ai auzit de tarile astea ? Bai, sovieticule , mai lasă propaganda.
-
Atunci ai răspuns singur la ce avem nevoie
Oricum reincepe exploatarea de uraniu de anul asta
-
După război, mulți viteji se arată! Penibil
cum facem sa nu ne mai jupoaie urangutanii astia de bani? povestea cu “ne ataca rusia” nu are baza in realitate
😀 😀 😀 😀 😀
Copii Ursulei au pojar nu pot sa lupte.Macron nu are.Merkel nu are deci voi romanii, bulgarii la lupta.