tion.ro Web analytics

Se caută constructori pentru trei obiective culturale TM2021: Centrul Cultural Mărășești și două cinematografe

De Roxana Deaconescu

Se caută constructori pentru trei obiective culturale TM2021: Centrul Cultural Mărășești și două cinematografe

Reactualizat la:
Cu mai puțin de un an înainte ca Timișoara să devină Capitală Culturală Europeană, Primăria Timișoara scoate la licitație execuția a trei proiecte de infrastructură culturală, asumate pentru 2021: Centrul Cultural Mărășești și două cinematografe. Banii ar veni de la bugetul local, dar se așteaptă cam jumătate din sumele necesare de la Ministerul Culturii.
Scris de Roxana Deaconescu - Cu mai puțin de un an înainte ca Timișoara să devină Capitală Culturală Europeană, Primăria Timișoara scoate la licitație execuția a trei proiecte de infrastructură culturală, asumate pentru 2021: Centrul Cultural Mărășești și două cinematografe. Banii ar veni de la bugetul local, dar se așteaptă cam jumătate din sumele necesare de la Ministerul Culturii.

MultipleXity, Centrul Cultural Mărășești, conversia fostelor săli de cinema din oraș, reabilitarea Castelului Huniade, a Muzeului Satului Bănățean, Centrul Cultural „Turnul de apă” Iosefin sau o nouă sală de spectacole într-o hală industrială pentru Teatrul German de Stat sunt cele mai importante obiective de infrastructură incluse în dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 încă din anul 2016. Termenele de finalizare pentru toate aceste obiective erau cuprinse între anii 2018 și 2020.

Nu are sens să vă întrebați dacă este gata vreunul, pentru că primăria abia acum lansează licitația pentru trei dintre ele. N-au fost bani, n-au fost documentații și altele.

„Vom scoate la licitație de execuție lucrările de construcții-montaj aferente Centrului Cultural Mărășești. Ulterior, în februarie-martie vor fi scoase la licitație dotările aferente Muzeului Cetății și centrelor culturale. De asemenea, tot în această perioadă, va fi urcată în SEAP documentația de licitație de execuție pentru Cinematograful Victoria. La începutul lunii ianuarie va fi eliberat ultimul aviz necesar obținerii autorizației de construire a Cinematografului Dacia. Apoi vom lansa și aici licitația. La ambele cinematografe, licitațiile vor fi atât pentru construcție, cât și pentru dotări”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu pentru TION.

Muzeul Cetății, în locul fostei Dermatologii

Pentru marele centru promis pe str. Mărășești avem documentație încă din 2015, când consilierii locali au aprobat „Refuncționalizarea clădirii din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Dermatologia s-a mutat de prin 2016 pe str. Daliei în Complexul Studențesc, iar spațiul rămas pe Mărășești ar trebui refuncționalizat cu aproximativ 28 de milioane de lei cu tot cu TVA, în 24 de luni. Primăria a vrut fonduri europene, însă proiectul a fost respins în 2017, pentru că în o parte din clădire încă funcționează Clinica de Radioterapie a Spitalului Municipal.

Clădirea despre care vorbim are 4.300 metri pătrați și a fost ridicată în perioada 1754-1757, cu destinația de spital municipal, refăcută mai apoi prin sec. XIX. Inițial, primarul Nicolae Robu anunța că dorește acolo un centru pentru tineret și sediu pentru centrele diplomatice străine din oraș, destinația finală fiind până la urmă de centru cultural. Conform documentației adoptată de consiliul local, vor fi amenajate spații pentru birouri, săli de clasă și o sală de conferințe, iar jumătate din clădire va deveni Muzeul Cetății.

Cinema Victoria cu scenă extensibilă

Cinema Victoria din zona Bălcescu a fost discotecă pe vremuri, dar și laborator de analize, cel mai recent. Va avea scenă extensibilă cu aproape 200 de locuri și cafenea, precum și spațiu expozițional, după reabilitare. Scena extensibilă a fost gândită atât pentru proiecții de filme, ea urmând să aibă aproape 40 mp, cât și pentru alte tipuri de spectacole, când va avea 80 mp.

Momentan se lucrează la proiectare, în baza unui contract semnat încă din martie 2019. Conform DALI – documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, lucrările de reabilitare s-ar ridica la 10,2 milioane de lei cu tot cu TVA, din care 4,6 milioane doar pentru construcții și montaj. 12 luni ar ține șantierul, iar primăria lansează în sfârșit licitația pentru execuție, așteptată încă de anul trecut.

Detalii, AICI!

Cinema Dacia, centru multicultural

Cinematograful Dacia din cartierul cu același nume va deveni un adevărat centru multicultural. Va avea sală de spectacole, teatru și sală de conferințe, cu o capacitate de 384 de locuri. Documentația tehnico-economică pentru DALI+PT Reabilitare imobil a fost aprobată încă din iunie 2019.

Valoarea totală a investiției este estimată la 16,1 milioane de lei cu tot TVA , iar durata de realizare a lucrărilor este de 23 de luni. Fostul cinema de pe str. Burebista a ajuns o ruină, fiind de cele mai multe ori adăpost pentru oamenii străzii.

Guvernul doarme

Primăria începe cu bani de la bugetul local toate aceste obiective, pentru că Legea 198 de aplicare a OUG 42 adoptată anul trecut de guvern prevede finanțare doar pentru o parte din lucrări: 11,2 milioane de lei pentru Centrul Cultural Mărășești (28 mil. lei), 4,6 milioane de lei pentru Cinema Victoria (10,2 mil. lei) și 6,3 milioane de lei pentru Cinema Dacia (16,1 mil. lei).

Guvernul a promis abia în vara lui 2019, prin OUG 42, finanțare pentru TM2021. Anul acesta s-au alocat 2,7 milioane de lei, deși OUG spune că programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii se va implementa în perioada 2019-2022 în limita sumei de 52,9 milioane de lei. În același OUG au fost asumate șase obiective, cu o sumă de 114 milioane de lei, pe finanțări multianuale în perioada 2019-2020: Centrul Cultural Mărășești, reabilitarea termică si reamenajare parțială a Operei Române, reabilitarea bibliotecii județene, a cinematografelor Victoria și Dacia și a Filarmonicii Banatul.

Până să se trezească Guvernul României și să se țină de promisiuni, Primăria Timișoara face în sfârșit câțiva pași concreți spre 2021 și iată că lansează licitații pentru trei dintre obiectivele trecute în dosarul de candidatură.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Un nou caz de coronavirus descoperit în Timiș. România ajunge la 20.479 de îmbolnăviri
  Grupul de Comunicare Strategică raportează 189 de noi cazuri de îmbolnăvire în România, în ultimele 24 de ore. Unul dintre acestea a fost înregistrat în Timiș, astfel că cel mai vestic județ al țării ajunge la 509 cazuri. În România sunt duminică, 7 iunie, 20.479 de cazuri.

  Eveniment

  Razie a polițiștilor, în zona Sânnicolau Mare: au fost închise terase și date amenzi de peste 16.000 de lei
  Amenzi pentru administratorii mai multor societăți comerciale din zona orașului Sânnicolau Mare, care au deschis terasele fără a avea avize de funcționare. Din 14 unități verificate, 10 nu aveau aviz de funcționare, iar alte patru au permis clienților accesul pentru consum chiar și în spațiile închise.

  Eveniment

  Condiții deplorabile într-un centru de carantină din Timișoara, în pandemia de coronavirus
  Condiții dezolante reclamate de un timișorean la un centru de carantină din Timișoara, care a fost amenajat inițial drept adăpost pentru oamenii străzii pe pandemie. Este vorba despre cel de la Liceul Auto, unde a fost pus un poster mare cu izolator.

  Ştirile judeţului Timiş

  Casieriile Aquatim, închise de Rusalii
  De Rusalii, casieriile Aquatim, dar și birourile de relații cu publicul, vor fi închise.

  Ştirile judeţului Timiş

  Pregătiri pentru Centura de Vest a Timișoarei. Deputatul Drulă: CNAIR spune că lansează licitația pentru documentație
  Pentru ca centura de ocolire a Timișoarei să fie completă ar trebui amenajat un drum și în partea de vest a orașului. Centura de Vest a fost uitată de autorități, dar săptămâna viitoare ar putea ajunge la licitație pentru studiu de fezabilitate. Primarul orașului vorbea în urmă cu cinci ani despre preluarea construcției variantei ocolitoare pe partea de vest.

  Sănătate

  Încă patru decese ale unor persoane infectate cu coronavirus. România ajunge la 1326 de morți
  Alte patru decese ale unor persoane infectate cu coronavirus au fost înregistrate în România, transmite INSP. Bilanțul morților ajunge la 1326.

  Sănătate

  Marcel Vela: Din 15 iunie va urma o nouă etapă de relaxare
  O nouă etapă de relaxare va urma din data de 15 iunie. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Marcel Vela, sâmbătă, însă totul se va decide în funcție de analiza epidemiologică. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Șantier suspect la fosta Școală Israelită din Fabric. Asociația Prin Banat cere DJC să intervină de urgență
  O clădire monument istoric ridicată de un comerciant evreu în Fabric în jurul anului 1890 a intrat în șantier, dar lucrările sunt suspecte, atrag atenția cei de la Prin Banat. După ce au făcut o vizită, tinerii din asociație au cerut un control de urgență de la Direcția pentru Cultură. Este vorba despre fosta Școală Primară Israelită din cartier.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.