Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Peru în România alături de Consulatul Onorific al Republicii Peru la Timișoara și Consiliul Județean Timiș.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 martie, începând cu ora 18.
„Qhapaq Ñan este una dintre creațiile umane cele mai importante din lumea andină. Realizarea acestui sistem complex de drumuri menit să valorifice peisajul andin și resursele sale a permis nu doar conectarea populațiilor din diferite regiuni, ci a generat și o dinamică interactivă a valorilor sociale, economice, culturale, tehnologice și ideologice. Încă de la realizarea sa, acesta a funcționat ca o coloană vertebrală care conecta popoarele din Tawantinsuyu, resursele din diverse regiuni și consiliile administrative provinciale care erau monitorizate din Cusco.
Cinci secole mai târziu, Qhapaq Ñan continuă să fie actual pentru multe populații care încă îl utilizează pentru a comunica între ele și pentru a proteja cunoștințele ancestrale prin transmiterea lor din generație în generație. La mai bine de 500 de ani de la construirea sa, unele porțiuni ale drumului continuă să fie străbătute de locuitori ai orașelor învecinate pentru a se deplasa dintr-un loc în altul și a putea realiza astfel activități asociate producerii de resurse și vânzării acestora, pentru a ajunge la locul de studiu și de muncă, precum și pentru a participa la activități și festivități patronale, păstrând astfel vie tradiția drumului”, au transmis reprezentanții Consulatului Onorific al Republicii Peru la Timișoara.
Lect.univ.dr. Mădălin Mărienuț, curatorul expoziției, a afirmat că „prin imaginile realizate de autorii José Luis Matos Muñasqui, Yanoa Pomalima, Edgardo Solórzano Palacín, expoziția ne invită să redescoperim bucuria și curiozitatea care ne împing să căutăm experiențe noi, să ne relaxăm și să ne regăsim pe noi înșine în mijlocul acestor peisaje spectaculoase”.
Potrivit acestuia, fiecare fotografie reflectă efortul de a păstra vie memoria unei civilizații remarcabile, în timp ce ne reamintește că fiecare drum pe care îl parcurgem are puterea de a ne transforma.
Expoziția „MARELE DRUM INCAȘ. Peru: integrare și diversitate” reprezintă o inițiativă comună a Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii din Peru și are ca obiectiv promovarea acestui complex de drumuri înscris pe lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în anul 2014.
În completarea expoziției, Ambasada Peru organizează, în Centrul Multifuncțional Bastion, o serie de proiecții de filme peruviene, după următorul program:
- 13 martie, ora 19.30 – Wiñaypacha (Peru, 2017, regia Oscar Catacora și Tito Catacora, lungmetraj, dramă, 86 minute, v.o. aymara, subtitrare în limba engleză)
- 20 martie, ora 18.30 – Hatun Phaqcha: Tierra sana (Peru, 2021, regia Delia Ackerman, lungmetraj documentar, 91 minute, v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză)
- 27 martie, ora 18:30- Las Mejores Familias (Peru, 2021, regia Javier Fuentes León, lungmetraj dramă, ficțiune, comedie, 99 minute, v.o spaniolă, subtitrare în limba engleză)
Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri în intervalul orar 10-18, sâmbată și duminică între 12-18, luni fiind închis.
Accesul la vernisaj și la proiecțiile de filme este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!