Ministerul Mediului se implica in finantarea Institutului Oncologic din Timisoara. Se vrea un spital verde

De Simina Bratu
Reactualizat la:
4Comentarii
Ministerul Mediului se implica in finantarea Institutului Oncologic din Timisoara. Se vrea un spital verde
© Ministerul Mediului se implica in finantarea Institutului Oncologic din Timisoara (foto: arhiva)
Institutul Regional Oncologic de la Timișoara va fi un spital… verde, potrivit declarațiilor deputatului PSD de Timiș, Florin Bîrsășteanu care a confirmat că Ministerul Mediului se va implica în finanțarea acestui proiect. Concret, noua unitate medicală din orașul de pe Bega va fi una ecologică.

În urmă cu doar câteva săptămâni Guvernul României s-a angajat să dea 100 de milioane de euro, din bugetul de stat, pentru realizarea Institutului Regional Oncologic de la Timișoara. Conform declarațiilor deputatului PSD de Timiș, Florin Bîrsășteanu, o parte dintre aceste fonduri vor fi oferite de către Ministerul Mediului, care dorește ca noua unitate sanitară din orașul de pe Bega să fie una ecologică.

„În cazul Institutului Oncologic noi suntem, practic, în stadiul de studiu de fezabilitate făcut, finanţat în urmă cu doi ani, care a fost aprobat de Consiliul Interministerial. Apoi s-a generat o Hotărâre de Guvern, în care s-au aprobat indicatorii tehnici și economici, iar în prezent ministerele Sănătăţii şi Mediului identifică şi punctează sursele de finanţare. S-au găsit două surse principale. Prima este Ministerul Mediului, iar construcția va fi finalizată cu bani din Fondul de Mediu pentru realizarea construcțiilor verzi, ecologice. (…) A doua sursă de finanțare este Ministerul Sănătății, care va finanța din surse proprii. În draft-urile de buget al Ministerului Sănătății, care va fi aprobat în următoarea lună și în Parlament, este prinsă în finanțare și acest institut. Desigur, Consiliul Județean își va aduce și el aportul cu fonduri”, a declarat, joi, Florin Bîrsășteanu.

Conform explicațiilor deputatului, clădirea viitorului Institut Oncologic va avea panouri solare, sisteme de reciclare ale materialelor și alte facilități ecologice.

Dacă totul decurge conform planului, lucrările ar trebui să înceapă în 2016, estimându-se că vor fi finalizare în aproximativ patru ani. În ceea ce privește fondurile care se vor aloca, în primul an, pentru construcția spitalului de pe Calea Torontalului, parlamentarul social-democrat nu a putut să ofere niciun fel de informații.

Locul viitorului institut de oncologie este locul fostului proiect de spital municipal, care însă nu s-a mai concretizat. Construcţia existentă pe amplasament a fost începută în anul 1994, cu destinaţia de spital clinic municipal și abandonată câțiva ani mai târziu. De atunci, stă în paragină în așteptarea începerii lucrărilor.

Alte articole pe aceeași temă:

Noi promisiuni pentru Institutul Oncologic din Timisoara: peste 100 de milioane de euro

Fonduri europene pentru viitorul Institut Oncologic de la Timisoara

Viitorul Institut Oncologic de la Timisoara a primit unda verde de la Guvern4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor