Fonduri europene pentru viitorul Institut Oncologic de la Timisoara

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Fonduri europene pentru viitorul Institut Oncologic de la Timisoara
© TION: Fonduri europene pentru viitorul Institut Oncologic de la Timisoara
Institutul Oncologic din Timişoara are aprobaţi indicatorii tehnico-economici prin hotărâre de guvern. Se ştie cât va costa, câte paturi va avea, unde se va face, dar încă nu se ştie de când începe construcţia lui şi nici nu se ştie sigur cine dă banii pentru realizarea acestui obiectiv. Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, spune că pentru acest proiect se vor accesa fonduri europene.

Institutul Regional de Oncologie Timișoara va fi amplasat pe o suprafață de 5,5 hectare, pe Calea Torontalului, și va avea 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotărârii prin care Guvernul a aprobat miercuri, 30 septembrie, indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiții.

„Discutînd inclusiv cu ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi cu secretarul de stat Dorel Săndesc (n.r. care este timișorean) proiectul ne dă posibilitatea ca pe tot ce înseamnă această investiţie de aproape 100 de milioane de euro să putem aplica pe noul exerciţiu bugetar european, să fim poate printre primii care să aplicăm pentru finanţare”, spune Sorin Grindeanu, preşedintele PSD Timiş.

Durata de realizare a institutului este estimată la 36 de luni, iar valoarea construcției și a dotării unității va fi de 511,628 milioane de lei. Conform hotărârii de guvern, finanțarea realizării și dotării Institutului Regional de Oncologie Timișoara se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Sănătății, și, în completare, din alte surse legal constituite.

Institutul Regional de Oncologie Timișoara va fi realizat prin transformarea și extinderea unei clădiri începută în 1994 cu destinația de spital clinic municipal și nefinalizată – este vorba de clădirea de pe Calea Torontalului care stă de ani buni uitată de lume. Astfel, suprafața de teren de 5,5 hectare dedicată investiției permite dezvoltarea într-o etapă ulterioară atât pe orizontală, cât și pe vertical, dar şi asigurarea accesului la unitățile clinice din oraș pentru consulturi interdisciplinare şi asigurarea spațiilor medicale și de tratament, conform normativelor europene.

Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare. Timișul este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienți luați în evidență, numărul cazurilor nou apărute fiind în creștere, respectiv 3.453 de cazuri nou apărute în 2014, comparativ cu 2.190 în 2008.

Alte articole pe aceeași temă:

Viitorul Institut Oncologic de la Timisoara a primit unda verde de la Guvern0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !